Amaryllis Och Hippeastrum (17 Bilder): De Viktigaste Skillnaderna, Skillnaden I Hemvård

Innehållsförteckning:

Video: Amaryllis Och Hippeastrum (17 Bilder): De Viktigaste Skillnaderna, Skillnaden I Hemvård

Video: Amaryllis Och Hippeastrum (17 Bilder): De Viktigaste Skillnaderna, Skillnaden I Hemvård
Video: How to harvest amaryllis seed 2024, Maj
Amaryllis Och Hippeastrum (17 Bilder): De Viktigaste Skillnaderna, Skillnaden I Hemvård
Amaryllis Och Hippeastrum (17 Bilder): De Viktigaste Skillnaderna, Skillnaden I Hemvård
Anonim

Det är svårt för ögat att skilja två liknande externa växter med stora vackra blommor - hippeastrum och amaryllis. Härifrån kan misstag uppstå vid vård av dessa inomhusväxter. För att förhindra dem kommer vi att bestämma huvuddragen i amaryllis och hippeastrum, ta reda på hur de är likartade, vad är skillnaden och om det finns skillnad i vård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Amaryllis karakteristisk

Amaryllis från släktet med samma namn Amaryllis tillhör familjen lökblommande fleråriga växter. Från Sydafrika kommer det till Europa, där amaryllis nämndes redan under andra hälften av 1700 -talet, där blomman kallas lileonarcissus eller lilja.

Under en lång tid var den enda växtarten Amarillis belladonna, och i vanligt tal kallas Amaryllis belladonna (vacker kvinna), vilket indikerar dess giftighet och skönhet.

Sedan slutet av 1900 -talet har dock fler sorter av amaryllis fötts upp.

Bild
Bild

Amaryllis kännetecknas av höga (60-70 cm) raka blad upp till 3 cm breda, de bildar 2 rader och har en rik grön färg. Vanligtvis blommar amaryllis en gång om året ., sällan kan representanter med en stor glödlampa (upp till 4-5 cm) blomma 2-3 gånger om året med utmärkt omsorg. Först kastas en köttig blommande pil ca 60 cm lång, i slutet av vilken en paraplyknopp bildas, bestående av 7-8, och ibland upp till 12 blommor. Växtens blad dör vanligtvis av under blomningen.

Stora (6-12 cm i diameter) klockformade blommor har 6 kronblad, avsmalnande mot slutet . Färgen beror på typen av urval och kan variera från vita, rosa, lila nyanser varvat med djupröd eller lila.

Inuti varje blomma finns det ståndare på ett högt ben med stora ståndare och ett äggstock, i vilka, efter pollinering, triangulära fruktlådor med frön mognar.

Växten kan förökas från dessa frön eller vegetativt, med försiktighetsåtgärder vid arbete med giftiga amaryllis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av hippeastrum

Amaryllis närmaste och mest kända släkting är hippeastrum, därav deras likhet. Man tror att hippeastrum härstammar från den vilda amaryllis från de tropiska skogarna i Sydamerika; nu förenar detta släkt mer än 90 underarter och cirka två tusen sorter. Trädgårdsmästare har känt lökblomman sedan 1700 -talet.

Hippeastrum, som också kallas en rumslilja, kan nå en höjd av 80-85 cm, mindre ofta når tillväxten 100 cm.

Från mitten av den skaliga glödlampan i hippeastrum växer den blommande pilen först , i stora lökar, 7-10 cm i diameter, kan det finnas flera sådana pilar. Samtidigt med pilen eller efter den visas långa pilformade löv med en mörkgrön färg från växtens bulbous skalor, täta och släta vid beröring.

Bild
Bild

Peduncle rymmer upp till sex knoppar, från vilka stora trattformade blommor blommar från 12-14 cm i diameter , och diametern på vissa sorter kan nå 25 cm. Kronbladet på hippeastrumblomman är också i mängden sex bitar, formen kan vara annorlunda - rundad, spetsig, oval. Färger, nyanser och former på kronblad och blad är varierade och beror på växtsorten.

Blomningen av hippeastrum sker i slutet av vintern och fram till mitten av våren, varefter växten börjar sin vilosäsong, under vilken torka vanligtvis uppstår i blommans hemland.

När fröna mognar kan tricuspid boxfrukten i hippeastrumet spricka. Färska frön av växten ger bättre groning än frön som har lagt sig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stora skillnader

En erfaren blomsterhandlare kan enkelt avgöra om det finns ett hippeastrum framför honom eller en amaryllis. Låt oss definiera de viktigaste skillnaderna mellan dessa två släktingar.

Mellan förlossningen

Även om växter är från samma familj är det ett misstag att klassificera dem som ett släkte. Amaryllis skiljer sig från hippeastrum i monotoni av sitt utseende (Amarillis belladonna). Typerna av hippeastrum är slående i sin mångfald och ett stort antal sorter. Och även de inhemska kontinenterna i de två blommorna är olika: södra Afrika i amaryllis och tropikerna i Latinamerika i dess medfödare. Amaryllis var den första som blev känd, medan hippeastrum upptäcktes senare.

Bild
Bild

I utseende

Det finns många yttre skillnader mellan de två växterna - från glödlampan till antalet blommor. Låt oss lista dem.

  • Amaryllis glödlampa Det liknar utseendet på ett päron, täckt med fjällskal ovanifrån, pubescent från insidan, bildar ofta lökdöttrar. Genom att dela de inre plattorna på denna glödlampa kan du se spindelnätstrådarna. Hippeastrums glödlampa har en sfärisk form, något platt till botten. Skalet på ett friskt exemplar är lätt, utan pubescens.
  • Kasta en pilstång på amaryllis börjar på glödlampan naken, utan blad. Bladen bildas efter blomningen av amaryllis, har en rundad form i form av en ränna, slät vid beröring och inte bred. Blommande amaryllis omges aldrig av lövverk.
  • Hippeastrum löv 1, 5-2 gånger bredare än bladen på en släktmotståndare, visas de samtidigt eller tidigare än peduncle. Hårdheten och slätheten hos hippeastrums löv varierar beroende på sorten, men de är alltid långa, bältesliknande.

Om växten har en pilstång, ihålig inuti - det här är en typisk hippeastrum, den köttiga stammen tillhör amaryllis.

  • I amaryllis blomställning det finns 2-12 blommor, i lös form är deras diameter i genomsnitt 6-10 cm. Deras dominerande nyanser är vita, lila, rosa, röda, det kan finnas fläckar. Hippeastrum har färre blommor - från 2 till 6, de är mycket större (12-25 cm), och kronbladets färgintervall är mycket mer varierat (gult, orange, till och med svart). Antalet kronblad i varje blomma av dessa två växter är detsamma - sex.
  • Amaryllis blommar doft tunna och känsliga blommor från hippeastrum avger ingen lukt.
Bild
Bild

Genom tillväxt och blomning

Liksom de flesta lökar förökas båda dessa växter av lökar, frön, vågar med en del av roten och barn. Frögroning i växter är annorlunda. Amaryllisfrön kläcks på 7-8 veckor, hippeastrumfrön växer på 12-15 dagar.

Hippeastrum blommar oftare än amaryllis - från 2 till 5 gånger om året med lämplig omsorg. Dess knoppar kan glädja odlaren i upp till 8 veckor med början på våren eller vintern, beroende på tvingandet av glödlampan.

Blomstringssäsongen för amaryllis inträffar vanligtvis på sensommaren - tidig höst och, som nämnts ovan, sker en gång om året i 2-6 veckor.

Hippeastrumets blomningstid kan justeras efter önskemål till önskat datum, för vilket vilotiden för dess lökar förkortas eller förlängs, och tvingande utförs i växthusförhållanden vid hög temperatur och luftfuktighet. Efter den vegetativa perioden (blommande, och sedan bildandet av löv) vilar amaryllis vanligtvis, kastar löv. Resten kan pågå i cirka tre månader. Hippeastrumet behöver också lugn, ibland skapar en omtänksam blomsterhandlare det konstgjort, stoppar vattning, minskar temperaturen och belysningen.

Bild
Bild

Skillnader i vården

Ofta odlas hippeastrum inte bara inomhus, utan också i trädgården, i motsats till den fasta bosatt i fönsterbrädan - amaryllis. För hemodling köps lökarna i familjen amaryllis bäst från en pålitlig tillverkare i fabriksförpackningar. Man bör komma ihåg att hippeastrum är vanligare, och säljare delar dem ofta som sällsynta amaryllis. Båda växterna är inte nyckfulla och tar inte tid att ta hand om dem.

Amaryllis -glödlampan bör omedelbart rotas i en permanent behållare, en kruka, genom att lägga till toppdressing till den . Lökens topp, ungefär en tredjedel, lämnas öppen. Kapaciteten ska inte vara stor så att det finns riklig blomning, avståndet från glödlampan till skålens vägg bör vara 2-2,5 cm. Om temperaturen hålls konstant vid 21-25 ° C, efter cirka 24 månader (mars-april), kommer lampan att mata ut peduncle. Amaryllis hälls över diskens väggar och undviker att vatten kommer på löken, inte särskilt ofta.

Bild
Bild

Efter pedunkelns utseende är vattningen helt begränsad tills den når 10 cm och blommar.

Slutet av växtsäsongen indikeras av torkning av blommor och utseendet på löv som inte kräver skärning.

Under denna period matas och bevattnas amaryllis i två månader och vattnas gradvis mindre och mindre ofta. Sent på hösten och vintern till slutet av februari är resten av växten, som hålls sval (+ 10,12 ° C) och utan vattning. Sedan börjar växtsäsongen igen, blomman behöver bra belysning och värme.

Hippeastrum blommar efter plantering i fuktig jord på 1, 5-2 månader . Det behöver inte vattnas förrän pedicellen dyker upp. Det viktigaste är att ge bra ljus och värme (+ 21,25 ° C) utan droppar. Stora lök växer snabbare och ger fler blomställningar. Stammen och bladen som har vuxit med 3-5 cm vattnas längs krukans vägg, utan att få vatten på glödlampan. Varannan vecka matas växten med något gödselmedel för blommande inomhusväxter.

Bild
Bild

Efter blomningen skärs bladen och stjälken av hippeastrumet utan att sluta mata i 6 veckor, och sedan ger de det en sänkt temperatur (+ 10,12 ° C) en stund - från 2 till 8 veckor. Före den nya växtsäsongen, på hippeastrum, ersätts eller transplanteras den övre delen av jorden till en annan, försedd med ljus och värme. Om löken gav "barn" måste de delas.

För att förhindra sjukdomar måste dessa blommande växters lökar desinficeras i en manganlösning före planteringen, och snittarna måste beströas med aska eller krossat aktivt kol.

De påverkas ofta av svampens nederlag, ruttning, därför är det viktigt att inte tillåta stagnation av vatten i krukan och behandla dem med svampdödande medel - fungicider. Om infektion inte kunde undvikas isoleras växterna, de skadade områdena skärs av, behandlas med en Bordeaux -blandning, fungicida preparat.

Skadedjur som lever i jorden kan sprida svampen . De kan vara fästingar, maskar, falska sköldar. Kampen mot dem utförs med hjälp av en tvålösning eller insekticider.

Rekommenderad: