Hur Hanterar Vi En Skalle På En Jordgubbe Under Blomningen? 17 Foton Hur Man Behandlar För Att Bli Av Med Kalven? Slåss Med Folk Och Andra Medel

Innehållsförteckning:

Video: Hur Hanterar Vi En Skalle På En Jordgubbe Under Blomningen? 17 Foton Hur Man Behandlar För Att Bli Av Med Kalven? Slåss Med Folk Och Andra Medel

Video: Hur Hanterar Vi En Skalle På En Jordgubbe Under Blomningen? 17 Foton Hur Man Behandlar För Att Bli Av Med Kalven? Slåss Med Folk Och Andra Medel
Video: Klipp ner jordgubbar efter skörd 2024, April
Hur Hanterar Vi En Skalle På En Jordgubbe Under Blomningen? 17 Foton Hur Man Behandlar För Att Bli Av Med Kalven? Slåss Med Folk Och Andra Medel
Hur Hanterar Vi En Skalle På En Jordgubbe Under Blomningen? 17 Foton Hur Man Behandlar För Att Bli Av Med Kalven? Slåss Med Folk Och Andra Medel
Anonim

Weevil attacker är ett vanligt problem för jordgubbe trädgård ägare. Det är vanligtvis möjligt att hantera dessa skadedjur under blomning av kulturen endast genom att använda folkmedicin och biologiska preparat.

Bild
Bild

Folkmedicin

Det är mest korrekt att bearbeta jordgubbar från vivlar under blomningen utan användning av kemikalier.

Lökskal

Lökinfusion hjälper många trädgårdsmästare att bli av med skadedjur. För att förbereda den måste du fylla en treliters burk med två delar av fruktens skal, samt en del celandine, eller snarare dess stjälkar och blad . Nykokt vatten hälls i behållaren så att 2/3 av den totala volymen förblir tom. När infusionen har svalnat kan den efter silning genast användas för sprutning utan ytterligare spädning med rent vatten.

Det enklaste sättet att göra detta är med ett infusionsfilter. Den första behandlingen med lökinfusion utförs när de första blommorna dyker upp, och den andra - efter två veckor.

Bild
Bild

Tvättmedel

En skiva med vanlig tvål, alltid tillgänglig i hushållet, kan spela en viktig roll i kampen mot parasiter. För att förbereda lösningen måste du riva 100 gram av ämnet och lösa dem i en hink med varmt vatten . Vätskan kyls naturligt och används sedan för bearbetning. En kombination av tvål och björktjära kommer att vara mycket effektiv. En sådan komposition skapas genom att kombinera ett par matskedar tjära, 30 gram tvålspån och 10 liter vatten. Du kan också behandla jordgubbar med tjärtvål.

Bild
Bild

Infusion av tansy

För att bekämpa viveln är infusion av solbränna perfekt. Ungefär 1,5 kilo färsk grön massa eller 0,5 kilo torrt hälls med 5 liter vatten. Vätskan ska infunderas i ett par dagar och sedan koka i cirka 30 minuter . Efter silning späds den hemgjorda insekticiden ut med kallt vatten så att dess totala volym når 10 liter. För bättre fixering av läkemedlet på växtens löv är det också vettigt att tillsätta cirka 50 gram tvålspån till kompositionen.

Den färdiga buljongen används för att spraya buskar.

Bild
Bild

Aska

Träaska kan användas på två sätt. Det första innebär bildandet av ett tjockt lager av pulver runt varje bärbuske. Det andra kräver framställning av en lösning, för vilken 3 kilo aska och 40 gram tvålspån späds ut i 10 liter vatten.

Bild
Bild

Sagebrush

Strawberry weevil är väldigt rädd för ett avkok av bitter malurt. Häll den gröna massan med 4-5 liter vatten och koka i ungefär en kvart . Den filtrerade vätskan fylls på med rent vatten upp till 10 liter.

Bild
Bild

Vitlök

För att förbereda vitlökstinktur måste du ta 100 gram torkade löv, fylla dem med en hink med vatten och lämna i 24 timmar. Varje liter färdig lösning räcker för att bearbeta en kvadratmeter planteringar. Ett annat recept innebär användning av 100 gram vitlök, som hälls med 10 liter vatten och infunderas i 7 dagar . Efter en vecka tillsätts 2 matskedar borsyra och 400 ml tall extrakt till infusionen.

Bild
Bild

Förresten, en bra lösning skulle vara att plantera vitlök i närheten med jordgubbar. Weevils tål inte sin skarpa lukt och kommer därför att föredra att hålla sig på avstånd.

Övrig

  • Det är användbart att spraya jordgubbsplantningar med en senapslösning . För beredning späds 100 gram torrt pulver i en liter vatten, varefter blandningen späds med ett par liter mer. Det är vettigt att omedelbart tillsätta 100 gram tvålspån till kompositionen.
  • Buskarna kan bestänkas med tobaksdamm eller tandpulver . Det är inte heller förbjudet att använda tobaksdamm för att skapa en lösning: 200 gram pulver hälls med 10 liter varmt vatten och infunderas i 24 timmar.
  • Om gården har kaliumpermanganat , då bör 5 gram av den spädas i 10 liter vatten och även användas för att vattna jordgubbar.
  • Den önskade effekten kan uppnås med hjälp av en jodlösning . Det bereds enligt följande: 0,5 tesked av ett fem procent läkemedel späds ut i 10 liter vatten. För bättre fixering på buskens löv kan du också lägga till flytande tvål. Denna lösning bör endast användas efter riklig bevattning av planteringarna.
  • Skadedjursbekämpning förenklas med en natronlösning , som är skapad av 2 matskedar pulver, samt en hink med vatten.
  • Det önskade resultatet kan uppnås genom att spruta nio procent ättika på sängarna .utspädd i en hink vatten i en andel av 100 milliliter per 10 liter. Dess skarpa lukt kommer att skrämma bort skalbaggarna.
  • Borsyra kan sprutas snyggt på ytan där skadedjur lever.
  • Jästbete hjälper alltid till att hantera insekter . För att förbereda läkemedlet kombineras 50 gram torrjäst med 100 gram strösocker och 500 milliliter vatten. När lösningen jäser, som den specifika lukten kommer att "berätta" om, är det dags att hälla den i en behållare med en smal hals av plast eller glas och placera sängarna i närheten. Det är viktigt att ämnet inte fyller mer än en tredjedel av behållaren. Behållarens väggar kan dessutom smörjas med solrosolja, vilket kommer att förhindra att snutarna som flockas till betet kommer ut.
  • Du bör också prova en lösning baserad på tio procent ammoniak . Först måste du i en liten mängd varmt vatten lösa upp stora spån på en bar med 72% tvätttvål. Därefter ska den resulterande vätskan kombineras med 10 liter kallt vatten och ammoniak. Lösningen används färsk antingen på morgonen eller på kvällen. Plötsligt regn kommer att kräva ombehandling.
  • Det rekommenderas att kombinera ammoniak med jod . När de första knopparna dyker upp vattnas buskarna med en lösning av det första ämnet, och efter en vecka sprutas de med en lösning av det andra. Sådan dubbelbehandling skyddar inte bara mot skadedjur, utan fungerar också som en profylax mot utseendet av gråmögel och vissa svampsjukdomar.
  • Ett kilo färskt eller 500 gram torkade röda pepparkapslar kan också användas för att förbereda en insekticidlösning ., helst krossad. Grönsaksmassan hälls med 10 liter vatten och infunderas i cirka två dagar i en emalj hermetiskt tillsluten behållare. Efter ovanstående period måste blandningen kokas i cirka 10 minuter och lämnas i ytterligare två dagar. Före användning måste infusionen filtreras. Den kan förvaras i flaskor med täta lock i ett rum med låg temperatur.
  • Nässelinfusion hjälper till att skydda trädgården från skadliga insekter . För att skapa det måste unga grönsaker finhackas och sedan fyllas med det i en halv bekväm behållare. Sedan fylls allt med vatten och når inte kanterna. Efter två veckors infusion är vätskan klar att användas. Innan direkt sprutning måste den spädas med rent vatten i förhållandet 1:10.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Handplockning

Bekämpning av insekter under jordgubbarnas blomningstid kan också göras på ett rent mekaniskt sätt. Det är relativt enkelt att göra detta, men ändå tar denna metod för mycket tid och ansträngning, därför är den endast lämplig för ägare av små trädgårdstomter. Om skadade bladblad har dykt upp på busken, eller vivlar är tydligt synliga på blommorna, bör en oljeduk eller tidning placeras precis under jordgubbarna, varefter det är nödvändigt att skaka det påtagligt flera gånger.

Det är bättre att göra detta på morgonen, när insekter är mindre aktiva. De flesta skadedjur kommer att finnas på underlaget, och det måste bara skickas omedelbart till elden. De få återstående varelserna måste samlas in manuellt.

Förresten, Om du regelbundet rensar jordgubbsbäddar och rengör dem från skräp, inklusive växtursprung, kan du minska antalet vikar betydligt . En annan förebyggande åtgärd är excision och bränning av knoppar och bladplattor skadade av larver. Kampen mot skalbaggar hjälper till att underlätta den svarta filmen som täcker marken runt planteringarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Biologiska preparat

Det kommer att vara möjligt att besegra vivlarna ganska snabbt om de blommande jordgubbarna sprutas med biologiska preparat i tid. Sådana läkemedel, till skillnad från kemiska lösningar, är inte giftiga och förblir säkra för både människor och växter själva. De flesta av dem ger också skydd för kulturen genom att stärka immunsystemet.

Trädgårdsmästare föredrar att använda mot skadedjur " Nemabakt "vars nyckelsubstans är nematodmaskar som förstör parasiter inifrån. Buskarna kan vattnas med läkemedlet Iskra-bio , som är baserad på ämnen som produceras av svampar och andra naturliga komponenter. Detta verktyg har också låg toxicitet, men dess nackdel är oförmågan att använda i kallt väder.

En av de mest effektiva biologiska produkterna är Akarin. Det sönderfaller snabbt i jorden, skadar inte själva växterna och eliminerar effektivt vivlar. Vissa fördelaktiga insekter faller dock också offer för den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer att vara extremt effektivt att använda en kombination av flera biologiska produkter under blomningskulturen. För att implementera receptet måste du förbereda två liters burkar och fylla varje halva med varmt vatten.

I den första behållaren späds 15 ml "Fitoverma" och i den andra - 80 gram "Bitoxibacillin". I båda fallen blandas innehållet i rätterna noggrant. Efter att ha hällt innehållet i burkarna i sprutan kommer det också att vara nödvändigt att tillsätta 9 liter sedimenterat vatten där. Tvålspån i mängden 50 gram är lämpliga som lim. Sprutning av buskarna med denna komposition bör endast utföras på kvällen, när bina inte längre flyger.

Rekommenderad: