Reparation Av Gasgeneratorer: Funktionsstörningar Och Eliminering Av Dem För Hand, Underhåll Av Förgasaren Och Manuell Start. Hur Kontrollerar Man ATS?

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av Gasgeneratorer: Funktionsstörningar Och Eliminering Av Dem För Hand, Underhåll Av Förgasaren Och Manuell Start. Hur Kontrollerar Man ATS?

Video: Reparation Av Gasgeneratorer: Funktionsstörningar Och Eliminering Av Dem För Hand, Underhåll Av Förgasaren Och Manuell Start. Hur Kontrollerar Man ATS?
Video: HOW-TO Quickly Start A Generator That Won't Start! 2024, Maj
Reparation Av Gasgeneratorer: Funktionsstörningar Och Eliminering Av Dem För Hand, Underhåll Av Förgasaren Och Manuell Start. Hur Kontrollerar Man ATS?
Reparation Av Gasgeneratorer: Funktionsstörningar Och Eliminering Av Dem För Hand, Underhåll Av Förgasaren Och Manuell Start. Hur Kontrollerar Man ATS?
Anonim

Idag är det svårt att föreställa sig vårt liv utan elektricitet. Det är just detta som är "bränslet" för teknik och gör varje mänsklig aktivitet enklare och enklare. Och ofta på platser där det inte finns någon elektricitet av någon anledning, förstår vi hur viktigt det är.

Nyligen har en enhet som en bensingenerator använts för att generera el. Men han, som vilken annan teknik som helst, kan gå sönder. Låt oss försöka ta reda på problemen med bensingeneratorer och hur man reparerar dem med egna händer.

Bild
Bild

Vanliga störningar

Om vi pratar om de vanligaste felen hos elektriska generatorer av någon typ, då följande problem kan namnges:

  • kontaminering eller fel på tändstift , vilket uttrycks i generatorns instabila drift, dess svåra start;
  • igensatt förgasare : för hög bränsleförbrukning, instabilitet i närvaro av permanent belastning, svårigheter att starta enheten;
  • haveri i tändspolen: det är omöjligt att starta bensingeneratorn, det finns ingen gnista;
  • startproblem: bita och bryta kabeln eller förstöra spärrmekanismen;
  • kränkning av ventilspel - i detta fall är det för mycket buller under drift och svår start av gasgeneratorn;
  • slitage på borstar på synkrona modeller blir det anledningen till att enheten inte levererar en utgångstypström;
  • trasig regulator hastighet blir orsaken till deras simning och misslyckanden i arbetet när lasten ändras;
  • slitage på generatorrotorn och vevaxellager orsakar oljeläckage och ökat driftljud;
  • slitage på cylinder och kolvringar blir orsaken till överdriven oljeförbrukning och svår start av motorn om den är kall.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör också ta hänsyn till ganska vanliga störningar, vars orsak är ett brott mot reglerna för användning av enheten. Dessa inkluderar:

  • utbränning av generatorlindningar eller spänningstransformator vid permanenta överbelastningar;
  • vevaxelbeslag orsakat av låg oljenivå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gasgeneratorfel kan delas in i tre kategorier:

  • funktionsstörningar i tändningen och bränslemekanismen;
  • mekanisk;
  • elektrisk.
Bild
Bild

Sätt att eliminera haverier

Låt oss nu prata om hur du reparerar enheten i fråga med din egen hand när de vanligaste problemen uppstår.

Smutsiga luftkylflänsar

Ett av de ganska vanliga problemen som kan uppstå när man arbetar med en bensingenerator är smutsiga luftkylflänsar. Anledningen till detta kan vara två saker. I det första fallet pratar vi om det faktum att enheten inte användes på länge, damm slog sig på den, som kom in. Det är naturligt att under aktiv drift av enheten kommer systemet att överhettas, vilket förr eller senare helt enkelt brinner ut.

Lösningen på detta problem finns i alla manualer för alla modeller av bensingeneratorer.

Bild
Bild

Det kan också visas av en annan anledning - användningen av lågkvalitativt bränsle kan orsaka kolavlagringar på olika filter och på enhetens kylmekanism. Det kan helt enkelt elimineras - luftkylflänsarna ska torkas mycket noggrant med en trasa från damm och smuts. Om du vill kan du göra detta utan att demontera enheten, men det är fortfarande bättre att ta isär den, du måste ta bort delen och rengöra den av hög kvalitet och sedan installera den på sin ursprungliga plats.

Bild
Bild

Problem med tändsystemet

Om det finns ett problem med tändningsmekanismen, vilket uttrycks i en ökning av motorljud under drift eller i en svår start av generatorn, måste detta problem letas efter antingen vid förgasarens funktion eller i tändningsmekanismen. Trots de två systemens sammankoppling bör lösning av problem med dem övervägas separat. I det här fallet måste du först skruva loss tändstiftet och kontrollera dess skick.

Bild
Bild

Mer exakt bör du titta på de kolavlagringar som ska bildas på dess elektroder

  • Om det är extremt tätt och torrt och svart i färgen, indikerar detta att en rik blandning används . Det betyder att det antingen är en förgasare eller ett igensatt luftfilter.
  • Om insättningen är svart men fet , då betyder det att kolvringarna är mycket slitna, och oljan hamnar i förbränningskammaren, där den inte ska vara.
  • Om kolet är vitt , detta betyder att blandningen är extremt dålig, och troligen är förgasaren felaktig.
  • Bruna kolavlagringar med en tegelskugga indikerar att allt är i sin ordning med motorn, och kolavlagringar, som är röda eller grönröda, indikerar användningen av bränsle av låg kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet är tändmekanismens användbarhet lätt att kontrollera, eftersom dess struktur är mycket enkel. För att göra detta måste du aktivera tändningen, sätta ett fungerande ljus i motsvarande lock, sedan sätta den med en kjol på den närmaste delen av motorn, gjord av metall, gör en skarp vev av rekylstartaren.

  • Om det inte finns någon gnista kopplar du först bort låset från tändspolen och sedan sensorn som visar oljenivån.
  • Om en gnista inte stängs efter att du stängt av dem, bör spolen bytas ut.
  • Om det finns en gnista av normal styrka, ta bort tändstiftet efter ett par startförsök.
  • Om den är fylld med bränsle är blandningen för rik.
  • Om det är torrt, saknas det.
Bild
Bild

Det händer också att efter långtidsförvaring flyter förgasaren och nålstick, på grund av vilken bensin inte kommer in i systemet. För att åtgärda detta bör du inte slå för hårt på flottörkammarlocket ett par gånger och börja igen.

Bild
Bild

Ingen spänning

Observera att den elektriska mekanismen för de aktuella enheterna anses vara ganska tillförlitlig. Vanligtvis kan det bara vara två problem med det - eller det finns ingen batteriladdning på enheter där det finns en elektrisk start, eller det finns ingen spänning vid generatorutgången alls.

  1. Det första felet är resultatet av en nedbrytning av lågspänningslindningen eller likriktaren . Det är väldigt enkelt att kontrollera hela mekanismen själv. Det räcker med att helt enkelt ansluta en 12 volt glödlampa parallellt med lågspänningsgeneratorns lindning och starta. Om lampan lyser betyder det att generatorn fungerar som den ska och att likriktaren behöver bytas ut.
  2. Om det inte finns någon spänning vid generatorutgången är detta oftast resultatet av slitage på borstarna . De ska dras ut och kontrolleras för slitage. Om den är stor skulle det vara bättre att byta ut dem. Om du har en generator av växelriktartyp bör du kontrollera om spänningen går till omvandlarens ingång genom att ansluta en 220 V lampa med låg effekt parallellt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fel i bränslesystemet

Bränslesystemproblem kan vanligtvis orsakas av två skäl. Den första är användningen av lågkvalitativt bränsle, och den andra är att vatten eller luft tränger in i bränsleledningen, eller skapar en blockering som orsakas av användning av bränsle av låg kvalitet . Dessutom kan det uppstå problem med förgasaren.

Om smuts kommer in i bränslejetsstrålarna blir bränsleblandningen slankare och bränslet börjar läcka.

Bild
Bild

För att åtgärda detta problem måste du ta reda på hur du ska serva förgasaren

  1. Först måste du ta bort kameraskyddet med flottören . Det måste tvättas i bensin eller med en speciell förgasare av aerosoltyp. Detta är nödvändigt för att avlägsna smuts och olika typer av avlagringar som ofta samlas i botten. Detsamma gäller för gaskranens sump.
  2. Nu ska du kolla om ventilen är tömd när den är i "öppet" läge .
  3. Nu måste du dra ut flottören , ta bort den helt tillsammans med låsnålen. Luft bör blåsa genom kanalen.
  4. Använd nu tryckluft eller ett aerosolrengöringsmedel för att blåsa genom emulsionsröret , bränslestråle samt alla förgasarpassager. Vi skruvar loss justeringsskruven och blåser sedan genom kanalen.
  5. Efter det lindar vi det hela vägen och lossar det, beroende på typ av luftfilter, med 2 eller 2, 5 varv . Det återstår att montera förgasaren och kontrollera dess prestanda.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Startproblem

Om vi pratar om problem med start, orsakas de vanligtvis av en nedbrytning av startmotorn. Den enklaste lösningen skulle vara att reparera gasgeneratorns manuella startmotor. Då kan problemet ligga i den inte särskilt högkvalitativa infästningen av returfjädern.

Men i de flesta fall måste startmotorn repareras på grund av felaktig användning av enheten, när användaren anstränger sig för mycket för att starta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det efter att ha undersökt mekanismen blev klart att detta inte är orsaken till felet, kommer det att bestå i nedbrytningen av ett av dess element. Detta kan antingen vara ett avbrott i kabeln eller vägran av startmotorn att spola tillbaka den på grund av att returfjädern är trasig. Ett annat alternativ - spärren roterar inte vevaxeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ta bort startmotorn genom att skruva loss bultarna runt höljet. Spärren kan sedan tas bort. Vi kontrollerar dess returfjädrar och kammar. Dra sedan försiktigt ut remskivan och fjädern. Vi byter ut en kabel som gick sönder eller en trasig fjäder.

När du sätter ihop startmotorn, se till att fjädern är i ingrepp med höljet och remskivan under återmonteringen.

Kabeln måste vara helt lindad runt remskivan.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Rengör enheten då och då. Vi pratar om rengöring av bränslepåfyllningstanken, liksom elementen i kylsystemet från kolavlagringar och damm. Detta kommer att hålla enheten ren och blockeringar kommer inte att orsaka överhettning och efterföljande fel.

Dessutom kommer det inte att vara överflödigt att demontera det då och då och kontrollera prestandan hos olika mekanismer.

Särskilt noggrant kommer det att vara nödvändigt att kontrollera ATS och styrenhetens funktion. Om möjligt är det inte överflödigt att även rengöra de inre elementen för smuts och damm. Med tanke på designfunktionerna för denna enhet finns det inga storskaliga förebyggande åtgärder för den.

Bild
Bild

Till detta kan du också lägga till bränsle- och oljenivåkontroll, kontrollera styrkan för fastsättning av olika element med bultar, samt regelbunden rengöring av luftfiltret från smuts och damm.

Bild
Bild

Rekommendationer

Användare som har nödvändig teoretisk och praktisk kunskap kan använda instruktionerna för reparation av en bensingenerator. Vanligtvis i sådant material kan du hitta information om hur du åtgärdar de vanligaste problemen med vissa enheter. Det vill säga att en person själv kommer att kunna reparera en bensingenerator, vilket kommer att spara honom pengar.

Och de viktigaste råden från specialister är naturligtvis att eventuella haverier ska förhindras.

Detta är möjligt om du servar sådan utrustning i tid, kontrollerar oljenivån och bränslet i den, samt kontrollerar styrkan hos bultförband och rengör luftfiltret från smuts. Som ett resultat kan det hända att reparationer inte alls krävs under användning av gasgeneratorn.

Bild
Bild

I allmänhet ska det sägas att att reparera en bensingenerator med egna händer kräver viss kunskap, varför inte alla användare kommer att kunna utföra den … I det här fallet är det bättre att konsultera en specialist. Men om du har en teoretisk bas kan du reparera de grundläggande felen hos en bensingenerator utan stora svårigheter.

Rekommenderad: