Hur Och Hur Man Skär Ett OSB -kort? Vilket är Det Bästa Sättet Att Skära OSB -ark Hemma? Kan Jag Se Den Med En Sticksåg? Skärmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Hur Och Hur Man Skär Ett OSB -kort? Vilket är Det Bästa Sättet Att Skära OSB -ark Hemma? Kan Jag Se Den Med En Sticksåg? Skärmetoder

Video: Hur Och Hur Man Skär Ett OSB -kort? Vilket är Det Bästa Sättet Att Skära OSB -ark Hemma? Kan Jag Se Den Med En Sticksåg? Skärmetoder
Video: When You Only Have a Jigsaw to Make a Straight Cut 2024, April
Hur Och Hur Man Skär Ett OSB -kort? Vilket är Det Bästa Sättet Att Skära OSB -ark Hemma? Kan Jag Se Den Med En Sticksåg? Skärmetoder
Hur Och Hur Man Skär Ett OSB -kort? Vilket är Det Bästa Sättet Att Skära OSB -ark Hemma? Kan Jag Se Den Med En Sticksåg? Skärmetoder
Anonim

Orienterad strängbräda är ett ganska populärt material som används i konstruktion. Detta material förkortas som OSB eller OSB. Ett sådant stort formatark måste justeras till de önskade dimensionerna, så hantverkarna måste utföra liknande åtgärder direkt i arbetet. Artikeln ger detaljerad information om hur man enkelt och effektivt skär OSB-plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

OSB -skivor är ett av de mest populära materialen som används för inredning. Med deras hjälp kan du skapa bärande element i byggnader, välja som olika typer av beklädnad. Liknande material används vid montering av skåpmöbler, trappor och andra strukturer.

När du väljer denna produkt för arbete bör du bekanta dig med principen för tillverkning av detta material. OSB är ett material som har tre eller flera lager . Var och en av dem består av krossade chips blandade med harts. Flisornas längd och tjocklek kan vara mycket olika, medan de är orienterade i motsatta riktningar. För att göra brädet mer hållbart är alla lager belägna i en klar riktning, medan chipsens placering i varje lager sker vinkelrätt mot föregående och nästa lager.

De träbaserade panelerna innehåller harts och lim för limning av fanér, flis och sågspån . Tack vare detta är plattorna elastiska och ganska täta.

Även om dessa material överträffar fasta bitar i vissa avseenden, är de ibland svårare att arbeta med. Detta gäller främst deras sågning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För skärning av OSB-ark av hög kvalitet bör du använda specialverktyg och följa vissa regler

  • Arken skärs först över fibern och sedan längs den. Detta skyddar materialet från deformation och klyvning.
  • Rätt val av verktyg är en viktig faktor. För sågning på insidan är en såg (handsåg eller bandsåg) mer lämplig. Vid arbete på baksidan används ofta en kontur eller skivplatta.
  • När du använder en cirkelsåg är det nödvändigt att hålla hastigheten på en ganska hög nivå.
  • Materialet ska matas smidigt, utan ryck, annars finns det risk för försämring.

Valet av verktyg som lämpar sig för detta material gör att du kan arbeta utan veck och andra defekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktygsöversikt

Med inte så mycket arbete kan du till och med skära plattan hemma med en handsåg eller kniv. Men i det här fallet är det osannolikt att det kommer att vara möjligt att göra det kvalitativt. En handsåg är inte det bästa verktyget för att såga en OSB -platta. Även erfarna hantverkare kan sällan göra ett sådant jobb upp till märket. I avsaknad av andra, mer lämpliga verktyg är det bättre att skära plattan med en såg med fina tänder, vilket leder verktyget försiktigt. Kniven är också mindre lämplig för arbete med OSB -ark; den används oftare endast för märkning.

Här är en lista över lämpliga verktyg att använda vid sågning av arkmaterial

Kontursåg . Detta verktyg är mer lämpligt för att göra böjda snitt. Att klippa arken i en rak linje med en sticksåg är ganska svårt. Under arbetets gång kan defekter i form av chips och hög förekomma på en av produktens sidor, därför är rätt val av fil i detta fall mycket viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuell elektrisk router . Om du använder detta verktyg skärs plattan ren och rak. Men samtidigt är det ofta nödvändigt att göra flera passeringar med en stor tjocklek på plattan.

Bild
Bild

Det mest framgångsrika alternativet för att skära sådana material anses vara en cirkulär . Vid användning av en cirkelsåg är snittet av mycket hög kvalitet. Motorn har tillräckligt med kraft för att skära till och med ganska tjocka ark. Att arbeta med ett sådant verktyg gör att du kan få en kant vinkelrätt mot arkets yta när du skär. Om du ändrar lutningen kan du göra kanten i en vinkel på 45 grader. För bästa resultat, använd skivor med fler tänder.

Bild
Bild

OSB -skivor är vanligtvis stora, så det är att föredra att klippa dem på golvet. Om det är nödvändigt att skära ett stort antal sådana ark, är det lämpligt att göra detta på en speciell ställning.

Oavsett val av verktyg är det nödvändigt att höja plattan något med små träblock . När du arbetar med en sticksåg eller en bågfil placeras de längs snittet.

Lägg blocken tvärs med en cirkelsåg. Det framgångsrika arrangemanget av foderstängerna tillåter inte att materialet går sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärrekommendationer

Med råd från erfarna hantverkare för att skära sådant material kan du skära OSB -ark snabbt och utan defekter

  • Under drift bör enhetens rotationshastighet vara maximal. I det fall när sågen börjar gå med ansträngning, eller när arbetsstycket "brinner", är det nödvändigt att minska verktygets rotationshastighet. I detta fall är det nödvändigt att säkerställa minsta matningshastighet.
  • Innan du skär av arket är det nödvändigt att göra en testskärning genom att välja en onödig bit material. Detta kommer att se till att markeringarna är väl synliga, samt välja den lämpligaste hastigheten, utvärdera arbetets kvalitet och bestämma storleken på den färdiga produkten.
  • Grundregeln vid sågning av ark är kontinuerlig och smidig styrning av verktyget, eftersom spår ofta kvarstår när det stoppas. Många nybörjare, som försöker undvika marker i slutet, börjar skära plattan från båda sidor, vilket är felaktigt.
  • Det är nödvändigt att se till att du har tillgång till markeringarna, det är bekvämt att distribuera kabeln till arbetsverktyget.
  • Det är nödvändigt att skära inte längs markeringslinjen, utan bredvid den.
  • Vid märkning är det nödvändigt att ta hänsyn till snittets tjocklek.
  • Innan arbetet påbörjas, se till att verktyget fungerar med full effekt. Detta skyddar mot "kickback".

  • När du har slutfört arbetet måste du vänta tills skivan stannar helt och sedan ta bort den från arket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mästarnas huvuduppgift när de fixerar plattorna är att utesluta möjligheten att fastna i utrustningen i arket under arbetet . Och det är också nödvändigt att utesluta överdriven vibration. För att skydda den främre ytan från att höja högen och från flisning, använd lämpliga verktyg för detta och välj också önskade driftslägen. Vissa experter rekommenderar att du sticker maskeringstejp längs skärlinjen och gör markeringar direkt ovanpå den - det gör att du kan få en snitt av hög kvalitet.

Många rekommenderar att du använder en vass kniv för att markera linjen . I detta fall kommer knivbladet att skära igenom fibrerna i de övre skikten, vilket minskar sannolikheten för flis. För att få en tydlig snittlinje är det lämpligt att välja en "guide" i form av en kantad bräda, en stång, trimmaterial med släta kanter eller aluminiumregler. Styrningen är fixerad på plattan med självgängande skruvar.

Genom att välja rätt verktyg och förbereda det för arbete kan du ge önskat resultat utan att slösa tid och ansträngning.

Rekommenderad: