Spärrens Anslutning I åsen: Infästning I Virket. Hur överlappar Spärren? Andra Dockningsalternativ

Innehållsförteckning:

Spärrens Anslutning I åsen: Infästning I Virket. Hur överlappar Spärren? Andra Dockningsalternativ
Spärrens Anslutning I åsen: Infästning I Virket. Hur överlappar Spärren? Andra Dockningsalternativ
Anonim

Anslutningen av spärren i åsen och deras fastsättning vid virket är mycket viktig för den kompetenta konstruktionen och tillförlitligheten i hemmets funktion. Det är nödvändigt att i förväg ta reda på hur du ansluter spärren med en överlappning. Men det finns andra dockningsalternativ som också måste studeras ordentligt för att undvika problem.

Bild
Bild

Vad är noder?

Takramen är monterad av en mängd grundligt fästa delar. Spärren spelar dock en nyckelroll när det gäller drift.

Du måste vara mycket uppmärksam på att fixa dem på Mauerlat och docka med varandra, annars är det omöjligt att säkerställa att taket fungerar korrekt och dess säkerhet.

Bild
Bild

Förutom vanliga anslutningselement finns det också de som gör att du kan öka styvheten. Förutom noderna i åsleden finns det också noder:

  • ansluta strukturen med taket "fundament";
  • anslutning av extra delar;
  • dockning av staplade takbjälkar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Val av fästelement

Spärrens övre sektioner kan anslutas på olika sätt . Ofta används tallrikar för detta ändamål. Med en rumpfog används spikpar med en storlek på 15 cm eller mer. Överläggen kan vara gjorda av trä eller metall - det är nästan ingen verklig skillnad mellan dem. Men du måste förstå att träfoder är fäst på spikar och stålprodukter måste bultas. Om du behöver överlappa takbjälkarna måste du ta bultar eller dubbla brickor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan du ansluta?

Takstödsramar utsätts för betydande påfrestningar. Därför är en exakt beräkning av hela strukturen av avgörande betydelse .… Åsblocket bildas genom att ansluta benen på ett par takbjälkar. De mekaniska effekterna på honom är enorma. Ofta görs anslutningen av spärren i åsen från ände till ände.

Tekniken innebär att en av kanterna på brädorna läggs på, som sätts på dessa "ben". Arkivvinkeln väljs mycket tydligt. Den ska bildas omedelbart efter inriktningen och bör inte kräva en tråkig, exakt passform.

Bild
Bild

Annars kommer strukturen att riva isär vid varje betydande belastning. Denna typ av spärrinstallation är utformad för användning av spik.

De måste köras in i rumpan. Se till att spiken passerar genom båda benen . Förstärkning av leden uppnås genom användning av specialplattor. Hål för införandet av självgängande skruvar måste förberedas i dem. Sådana plattor monteras säkert endast med ett försiktigt tillvägagångssätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett allvarligt problem är att fästet till virket och stocken har ytterligare finesser. Även trä av hög kvalitet kan ändra storlek på grund av fluktuationer i luftfuktigheten. Effekten av krympning är särskilt stor under de första 3-5 åren efter byggandet av bostaden. Vägen ut är ganska enkel - du måste fixa spärren med hjälp av speciella rörliga fästen; dessa är inte enkla plattor, utan förbundna med en högkvalitativ stålstav. För arbete behöver du:

  • måttband;
  • hydraulisk nivå;
  • penna eller markör;
  • fästelement;
  • skruvmejsel;
  • handsåg (bågfil).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifika alternativ för att fästa spärren på åsen för alla anslutningsnoder väljs under beräknings- och designprocessen.

Du kan eliminera förvirring genom att lägga den nödvändiga informationen på ritningen. Tillverkningen bör följa en enda, förplanerad mall.

Hålen för skruvar eller bultar ska vara större än själva fästelementen; detta är det enda sättet att säkerställa förebyggande åtgärder:

  • warpage;
  • spruckna områden;
  • andra deformationer.
Bild
Bild

Teoretiskt sett är metoderna för att ansluta spärrar med bultar, spikar och självgängande skruvar likvärdiga . Alla tre av dessa typer av fästelement bör inte begravas under ytan av brädorna. Var noga med att ge åtminstone ett blygsamt gap. Det tillåter bara att utesluta mekanisk förstörelse av trä under fluktuationer i luftfuktighet. I detta fall bör alla anslutningar initialt fästas tätt, men inte alltför hårt.

Det går inte att gå med i körningen . Dessutom är deras fästning där tekniskt kontraindicerad. Överlappande fixering innebär att spärrens ben inte är sammanfogade av de skurna änddelarna, utan av sidoplanen. Just den här metoden är enklare än alla andra utförningsmetoder.

Bild
Bild

Dessutom hjälper bildandet av en mall att underlätta ditt arbete; enligt honom skapas och monteras spärren på marken och lyfts sedan upp på taket.

I vissa fall används ett annat alternativ - dockning på en körning. Ofta i sådana situationer talar de om en "åsstång". Benen skärs upp på ett liknande sätt. Fastsättningen är dock redan gjord på ett ben, och inte två samtidigt. Fixeringsstången måste vara horisontell.

Vissa situationer kräver användning av en vridbar led. Det innebär användning av plattor och stift i enheten. Ideal geometri bibehålls inte - men det är inte nödvändigt. Tvärtom uppnås expansion i den övre delen jämfört med det nedre elementet. Det är värt att överväga att alla rekommendationer, inklusive hur man ska trimma spärren och åsen, vanligtvis hänvisar till placeringen av stödväggen exakt under åsen - och ibland stöter de på dess förskjutna läge.

Bild
Bild

Skillnaderna är följande:

  • dragbandsutrustning rekommenderas för att förbättra mekanisk stabilitet;
  • Korrekt åtdragning hjälper till att förbättra stabiliteten hos mekaniska egenskaper;
  • sektionen eller steget av spärren är baserad på spannet på det största spärrebenet - men den motsatta spärren måste ha ett överskott av styrka.
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Fastsättningen av spärren på åsbjälken sker vanligtvis med hjälp av ett stålhörn . Alternativ - användning av överlägg eller vinkelparenteser . Du kan fästa alla dessa strukturer med självgängande skruvar. Spacer -effekten säkerställs av akterspegeln. Det är nödvändigt att fästa spärrelementen till balkarna individuellt, en efter en.

Häftklammer och naglar är mindre bekväma än tallrikar. Reglar anses vara den bästa fästmetoden. Men de kräver ett speciellt borrat hål. Den nödvändiga styrkan tillhandahålls av fodret på stora brickor. Förstärkning med grovers och låsmuttrar rekommenderas också.

Rekommenderad: