Expanderat Lergrus: GOST, Densitet Kg Per M3 Och Värmeledningsförmågaskoefficient, Vi Väljer För Golvet

Innehållsförteckning:

Video: Expanderat Lergrus: GOST, Densitet Kg Per M3 Och Värmeledningsförmågaskoefficient, Vi Väljer För Golvet

Video: Expanderat Lergrus: GOST, Densitet Kg Per M3 Och Värmeledningsförmågaskoefficient, Vi Väljer För Golvet
Video: The Great Pyramid Mystery Has Been Solved 2024, Maj
Expanderat Lergrus: GOST, Densitet Kg Per M3 Och Värmeledningsförmågaskoefficient, Vi Väljer För Golvet
Expanderat Lergrus: GOST, Densitet Kg Per M3 Och Värmeledningsförmågaskoefficient, Vi Väljer För Golvet
Anonim

Världen är skyldig utseendet på ett sådant byggmaterial som expanderad lera till den sovjetiska ingenjören S. Onatsky. På 30 -talet av förra seklet gjorde han ovanliga luftgranulat av lera. Efter eldning i speciella ugnar föddes expanderat lergrus, som snart fann omfattande användning i byggbranschen. Det visade sig att tillsatsen av ett starkt och lätt material till betonglösningen hjälper till att lätta på den bärande strukturen.

Särdrag

Expanderad lera efterfrågas inte bara i konstruktionen av alla typer av strukturer. Minsta spannmålsfraktion är 5 mm, max är 40 . I det här fallet är produkten oftast färgad rödbrun. GOST -material - 32496-2013. Den produceras i speciella trumugnar baserade på montmorillonit och hydromica -lera, åldras vid höga temperaturer tills en viss struktur erhålls och kyls sedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar med expanderat lergrus:

  • mycket hållbar;
  • har en låg värmeledningsförmåga, vilket resulterar i exemplifierande värmeisoleringsegenskaper;
  • isolerar låter bra;
  • har en hög brandmotstånd, materialet definieras som icke-brännbart och brandsäkert (vid interaktion med eld antänds det inte och förorenar inte luften med skadliga ämnen);
  • frostbeständig;
  • har en minsta specifik vikt (om det behövs kan du minska vikten av de konstruktioner som byggs);
  • kollapsar inte från fuktighet, temperaturförändringar och andra atmosfäriska faktorer;
  • inert när den utsätts för kemisk verkan;
  • ruttnar inte och förfaller;
  • den drivs länge och med hög kvalitet;
  • ekologiskt rent;
  • lätt att installera;
  • billig.

Brister:

  • när den läggs horisontellt behöver den ett underliggande lager;
  • som ett isolerande lager minskar det utrymme eftersom det kräver en stor volym.
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

I enlighet med GOST 32496-2013 presenteras expanderat lergrus i flera fraktioner:

  • liten - 5,0-10,0 mm;
  • medium - 10, 0-20, 0 mm;
  • stor - 20, 0-40, 0 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på de viktigaste tekniska parametrarna för expanderad lera

  • Bulktäthet , betecknar volymvikt (11 täthetsgrader produceras - från M150 till M800). Till exempel kommer grad 250 att ha en densitet på 200-250 kg per m3, grad 300 - upp till 300 kg.
  • Sann densitet . Detta är en bulkdensitet som är nästan dubbelt så stor som densiteten.
  • Styrka . För ett givet material mäts det i MPa (N / mm2). Expanderat lergrus produceras under 13 hållfasthetsgrader (P). När det gäller densitet och styrka finns det en koppling mellan märkena för expanderat lermaterial: ju bättre densitet, desto starkare granulat. Komprimeringskoefficienten (K = 1, 15) används för att ta hänsyn till komprimeringen av massan av expanderad lera under transport eller lagring.
  • Hög ljudisolering .
  • Frostmotstånd . Materialet måste klara minst 25 frysnings- och upptiningscykler.
  • Värmeledningsförmåga . En mycket viktig indikator, vars mätningar utförs i W / m * K. Kännetecknar förmågan att hålla värmen. Med ökande densitet ökar också värmeledningsförmågaskoefficienten. Denna egenskap påverkas av beredningstekniken och sammansättningen av själva råvaran, ugnens utformning för bränning och de förhållanden under vilka materialet kyls. Med hänsyn till densiteten hos det producerade gruset och produktionstekniken varierar den specifika värmeledningsförmågan i intervallet 0, 07-0, 18 W / m * K.
  • Vatten absorption . Denna indikator mäts i millimeter. Det bestämmer mängden fukt som expanderad lera kan absorbera. Materialet är ganska motståndskraftigt mot fukt. Fuktabsorptionskoefficienten varierar - från 8,0 till 20,0%. Den totala fukthalten i den frigjorda satsen expanderad lera bör inte överstiga 5,0% av den totala massan av granulat. Vikt mäts i kg / m3.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att sälja expanderat lergrus i bulk eller förpackat i behållare måste distributörer tillhandahålla intyg om överensstämmelse, fraktsedel och materialtestresultat . Vid försäljning av expanderad lera i förpackad form måste märkningen placeras på förpackningen med namnet på fyllmedlet, data från tillverkningsföretaget, produktionsdatum, värmeledningsförmåga, fyllmedelsmängd och standardbeteckning.

Materialet levereras i papper, polypropylen eller tygpåsar som uppfyller kraven i GOST för en specifik typ av behållare. Alla påsar i det frigivna partiet måste vara märkta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Det bör noteras att tillämpningsområdet för lättgrus i konstruktion är mycket omfattande. Valet beror på fraktionen av materialets granulat.

20-40 mm

Den största säden. Jämfört med andra typer har den en låg bulkdensitet med en minsta vikt. På grund av dessa egenskaper används den i stor utsträckning i rollen som bulkisolering … Golven i vindar och källare är täckta med skrymmande expanderade lerkorn, det vill säga på platser där tillförlitlig men budgetvärmeisolering är viktig.

Denna expanderade lera är också efterfrågad inom trädgårdsindustrin . Det används ofta som strö för att plantera stora växtarter. Detta tillvägagångssätt organiserar optimal dränering, eftersom grödorna får den nödvändiga mängden fukt och tillräckligt med näringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

10-20 mm

Sådant grus är också lämpligt för isolering, men används specifikt för golv, tak, konstruktion av brunnar och olika kommunikationer som fördjupas i marken. Materialet används ofta när man lägger grunden till höghus, vägar, broar och andra betydande strukturer . Dessutom kan detta material användas för att fylla under grunden för en privat byggnad. Expanderad lerkudde låter dig halvera djupet av fundamentet av en remsa eller monolitisk typ.

Detta tillvägagångssätt minskar inte bara avfallet avsevärt, utan förhindrar också att marken fryser. Men det är just dess frysning och ytterligare nedsänkning av grunden som leder till deformation av fönster- och dörrkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

5-10 mm

Detta är den mest efterfrågade storleken på expanderade lerkorn. Detta grus fungerar som en återfyllning vid isolering av fasader eller vid installation av ett varmt golv . För att isolera väggarna blandas en del fint grus till en cementmurbruk, som används för att fylla utrymmet mellan den bärande väggen och det motstående planet. Bland proffs inom byggbranschen kallas denna typ av isolering för capsimet. Från expanderad lera med fin fraktion produceras också expanderade lera betongblock. Byggnader och strukturer för olika ändamål uppförs från dessa byggnadselement.

Förutom, expanderad lera används i landskapsarkitektur och platsdesign (skapa alpina rutschkanor, öppna terrasser) . När man odlar vegetation med liten expanderad lera är jorden isolerad. Vid växtodling används den också för att dränera rotsystemet för växtodlingar. Det beskrivna materialet kommer att vara ett utmärkt val för sommarboende. I förortsägande används sådant grus när man anordnar stigar på territoriet. Och när du isolerar väggarna hjälper det till att hålla värmen inne i rummet mycket längre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att titta närmare på expanderad lera och innan du fortsätter med att lägga ett värmenät. I det här fallet har han flera fördelar samtidigt:

  • värmen från rören kommer inte att gå i marken, utan kommer att gå in i huset;
  • i en nödsituation tar det inte lång tid att gräva jorden för att hitta den skadade delen av motorvägen.

Användningsområdena för expanderade lergranuler är långt ifrån begränsade till de listade uppgifterna. Dessutom får detta material återanvändas, eftersom det inte förlorar sina anmärkningsvärda egenskaper.

Rekommenderad: