Fundament Med En Källare: Hur Man Gör En Källare I Ett Hus Med En Remsor, Konstruktionsteknik, Enhet Med En Monolitisk Platta

Innehållsförteckning:

Video: Fundament Med En Källare: Hur Man Gör En Källare I Ett Hus Med En Remsor, Konstruktionsteknik, Enhet Med En Monolitisk Platta

Video: Fundament Med En Källare: Hur Man Gör En Källare I Ett Hus Med En Remsor, Konstruktionsteknik, Enhet Med En Monolitisk Platta
Video: Byggmax tipsar, åtgärda fukt i källaren (Del 8 - fuktisolera husgrundens utsida) 2024, April
Fundament Med En Källare: Hur Man Gör En Källare I Ett Hus Med En Remsor, Konstruktionsteknik, Enhet Med En Monolitisk Platta
Fundament Med En Källare: Hur Man Gör En Källare I Ett Hus Med En Remsor, Konstruktionsteknik, Enhet Med En Monolitisk Platta
Anonim

I vissa fall har husägare inte tillräckligt med lokalerna som ligger på ytan. Lösningen på detta problem verkar vara enkel - genom att organisera källaren. Men det är viktigt att tänka på att varje sådant fall kräver en ändring av husets grund.

Särdrag

En grund med en källare kommer oundvikligen ut dyrare och mer komplicerad än en enkel analog. Jordarbetsvolymen ökar och förbrukningen av byggmaterial ökar. Mer uppmärksamhet måste ägnas åt att förhindra inträngning av vatten och kondens. För din information: grundar avsedda för en källare, oavsett markens egenskaper och byggnadens svårighetsgrad, görs infällda.

Beräkningarna tar hänsyn till markvattnets nivå och markens egenskaper på en viss plats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Innan du gör en källare i huset måste du ta reda på vilken typ av grund för det. Oftast är basen gjord av tejp. Det slutliga valet görs efter att ha studerat jordens mekaniska och svängande egenskaper.

Viktigt: tejpen kan inte bara vara monolitisk, utan också ett team för utförande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av färdiga block sparar tid drastiskt och låter dig inte frukta den dåliga kvaliteten på arbetet . Monolitiska band formas nödvändigtvis med formning, och betong måste hällas i det strikt åt gången.

I vilket fall som helst bestäms behovet av murbruk och andra material med hjälp av speciella beräkningar. Var noga med att markera byggarbetsplatsen för att undvika problem. Gropen under tejpen är gjord så jämn som möjligt och lager av krossad sten och sand placeras nedanför, som måste rammas noggrant. För formning är det tillåtet att använda hållbara träskivor med en tjocklek på minst 25 mm. Det är vanligt att förstärka tejpen med metallstavar med en sektion på 1, 2-1, 6 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Undvik att ramelement lämnas utanför fundamentet . Helst bör ändarna vara infällda 30 mm eller så. Särskild uppmärksamhet ägnas åt att förstärka hörnen och de lägsta punkterna. Vattentätning av band görs med bitumen, takpapp eller mer moderna material. Bandfundamentet kan till och med användas för att få en källare med en källare.

Denna lösning låter dig spara mat och andra lättfördärvliga föremål, oavsett tillgänglighet av el, under vilken säsong som helst på året. Även om kylskåpet går sönder kan källaren hjälpa till. Dessutom är bara tejpbasen bäst lämpad för detta ändamål. Om grunden är gjord med plattteknik måste du antingen överge källaren helt eller utrusta den utanför huvudhuset.

I vilket fall som helst bör någon form av struktur vara utrustad ovanför källarna, detta kommer att förbättra ventilationen och öka torkningseffektiviteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

En enkel källare (utan källare) kan också byggas på en monolitisk platta. Denna metod är bäst lämpad för svår terräng, det vill säga:

  • lyfter;
  • sjunker;
  • aktivt komprimerbar och så vidare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den klassiska plattan kräver att fundamentet sänks djupare än marken fryser. I den flytande versionen görs fästet 0, 6-0, 8 m under jordytan, oavsett frysning. Gropen måste grävas 2 m mer än den avsedda plattan i alla riktningar. Efter att ha reserverat denna plats blir det mycket lättare att utföra grundarbeten. Botten av gropen måste tampas noggrant.

Efter att ha fyllt upp kudden börjar de bilda en grund, det vill säga en avjämning med en tjocklek av 4 cm. Själva betongen utförs med sandbetong M300. Krossad sten måste vattnas med delar av denna lösning, och inte alla på en gång, detta är det enda sättet att få en slags "skorpa". När den preliminära screeden är bildad kan du redan göra vattentätningen. För det använder de huvudsakligen rullmaterial på bitumenbasis.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett alternativ till de beskrivna lösningarna visar sig vara en grund för en källare av FBS -block. Denna design har tre fördelar:

  • ökar husets användbara yta;
  • gör byggnaden mer stabil;
  • ökar energieffektiviteten eftersom väggarna i golvutrymmet är isolerade.
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundblocken skiljer sig åt och anpassar sig efter byggnadernas storlek. Men enligt experter är det mest bekvämt att använda de största produkterna, och alla andra används bäst som extra delar . Faktum är att inga beräkningar och noggranna förberedelser gör det möjligt att undvika förekomst av tomrum och brist på längd. FBS kännetecknas av perfekt säkerhet för människors hälsa och miljön. Detta material ackumulerar inte svampfokus och påverkas inte av mikrobiella kolonier.

När det gäller nackdelarna med FBS är det värt att komma ihåg deras höga pris. Men på grund av bristen på beslag, avgiften för konstruktion av 1 kubikmeter. m är fortfarande mindre än när man använder monolitiska plattor. Mer allvarligt är det faktum att lederna inte kan tätas 100%. Bulkfundamentalternativ tolererar mycket bättre kontakt med grundvatten och vattenmättad jord. Det är också viktigt att komma ihåg att FBS är tungt, normalt arbete med dem utan hjälp av lastbilskranar och utbildade installatörer är omöjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall placeras källare i en urtagning under fundamentets fot . Detta görs om källaren inte ursprungligen var utrustad, men då blev det nödvändigt. Detta kan endast göras med band eller högar. Att gå djupare under plattorna är kategoriskt oacceptabelt. Det kan till och med sluta med att hela huset eller annan struktur förstörs.

Det är mycket svårt att förbereda en urtagning för källaren under fundamentet. Betydande mängder jord måste tas ut och yttersulan måste förstärkas. Dessutom måste du göra en sandfyllning för framtida golv, hälla betong där, dekorera väggar, sträcka ledningar och installera elektriska apparater. Enligt statistik kommer att bygga en källare i ett redan opererat hus att kosta dubbelt så mycket som att bygga den samtidigt med en bostad (och detta är fortfarande en minsta uppskattning).

Det rekommenderas preliminärt att bedöma hur djup fukten är i jorden; kontrollen utförs genom att gräva ett hål på årets hetaste dag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Markeringarna för den framtida källaren justeras efter tjockleken på ytterväggarna. De flesta källare är tillverkade i 2x3x2 m format - mer allvarliga dimensioner behövs inte alltid. Det kommer att vara nödvändigt att demontera avjämningen i enlighet med markeringarna och först då utföra markarbeten. Väggarna måste täckas med en tvålagers vattentät beläggning baserad på valfritt rullmaterial.

Vid betong är det tillåtet att använda både avtagbar och hel del.

Bild
Bild
Bild
Bild

I själva byggnadspraxis, i stället för en ren tejp, platta eller pålfundament, finns ofta en sammansatt grund. Det finns olika system för hur man gör det:

  • placera en blockstruktur på en monolitisk kudde;
  • i stället för grillen, binda högarna med en högt placerad tejp;
  • sätta tegel eller block i pelarnas intervall;
  • gör plattan stöd på högar (i stället för det vanliga sandgolvet).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bildandet av ett lager av monolitisk armerad betong längs fundamentets omkrets, gjord av bitdelar, låter dig garantera konstruktionens tillförlitlighet och förena dess olika delar. Kombinationen av tejp och pelare gör det möjligt att förstärka bandets stöd . För mjuka jordar eller för jord som är benägen att höja sig, är detta det bästa alternativet. I slutändan kommer det till och med visa sig att bygga ett tungt hus på ett område med snabb horisontell rörelse av marken. Lasten som genereras kommer att fördelas jämnt, inklusive i svåra fall som att bygga på sluttningar.

Viktigt: kombinationen av olika typer av stiftelser under en struktur måste godkännas av proffs.

Försök att samla in information på egen hand kommer sannolikt inte att tillåta dig att fatta rätt beslut. Och i bästa fall kommer detta att resultera i en onödig försening i konstruktionen, överdriven jordarbeten och andra merkostnader. Vissa felräkningar kan helt minska husets livslängd och till och med leda till att det förstörs i förtid. Om egenskaperna hos de kombinerade blocken inte matchar, uppstår ibland sprickor mellan dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

En pelargrund under ett privat hus lockar utvecklarnas uppmärksamhet med sin minimala kostnad, lätthet och brist på speciella krav för byggnaders erfarenhet . De starkaste och mest stabila pelarna är strukturer baserade på monolitisk armerad betong. Endast de ska användas där markens svullnad förvärras av högt grundvatten. Det brukar vara vanligt att sätta pelare i hörnen, i korsningarna mellan väggar med varandra och med bryggor.

Ytterligare förstärkning görs om gapet när du placerar stöden enligt grundregeln visar sig vara mer än 3 m. När du bygger ett tungt hus krävs det att föra stödet närmare varandra, men du bör inte sätta dem närmare än 1 m till varandra kommer detta bara att skapa onödiga kostnader utan tillräcklig styrka. En grill och tejp med en liten fördjupning kan användas som en tvärgående balk som dämpar den sannolika ojämna krympningen.

Konstruktion i sådana format och användning av grundblock uttömmer inte möjligheterna att skapa en bas för ett hus med källare. Vi måste också tänka på högfundamentet, som i ett antal situationer visar sig vara ett idealiskt val för utvecklare. Denna lösning rekommenderas om jorden bara försvagas när den rör sig djupare, istället för den förväntade härdningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är opraktiskt att gräva en grop tiotals meter under ett privat hus, men det är mer exakt att använda högar. De används aktivt på mjuka jordar:

  • rik på humus och torv;
  • lössliknande;
  • kvicksand;
  • plastmassor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men i mycket tät jord är högkonstruktioner också användbara. De minskar arbetskraftsintensiteten och behovet av grundbetong. Nu finns det många typer av högar och tillämpningssätt. För att undvika onödiga problem är det bäst att rådgöra med specialister. Utan någon konsultation är det dock klart att virket ska lämnas som en sista utväg. Även med en solid behandling med skyddande medel tjänar det för lite.

Stora stålprodukter kan inte monteras utan kranar.

I vilket fall som helst måste du lägga pengar på en grundlig korrosionsbehandling. Det är värt att överväga de ökade metallkostnaderna. Armerade betongkonstruktioner anses vara det bästa valet. De kan göras på själva byggarbetsplatsen, om det finns ett lämpligt verktyg och minimal kompetens. Efter att ha tillverkat pålar av armerad betong i enlighet med alla regler kan du förvänta dig att de kommer att hålla minst 100 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bygger med egna händer?

Konstruktionstekniken enligt steg-för-steg-instruktioner efter grävning av en grop är följande:

  • fylla kudden från grus och sand;
  • spill av cementmassa;
  • skydd mot vatten;
  • bildandet av grunden för grunden;
  • dräneringsberedning (med nära liggande grundvatten);
  • överlappar källaren med ytterligare vattentätning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det som är bra med egenföretagande är att det hjälper dig att spara pengar på professionella löner. Men först måste du beräkna allt noggrant. Om någon typ av arbete kan utföras manuellt och med hjälp av specialutrustning är det bättre att föredra det mekaniserade alternativet. Kostnaden för att betala för utrustning eller hjälpa hantverkare kommer snart att motiveras av en betydande förbättring av kvaliteten. Det är lämpligt att utföra alla arbeten med cementhällning på en arbetsdag, annars blir hållfasthetsegenskaperna otillfredsställande.

Viktigt: en grund med källare kan inte byggas utan storskaliga markarbeten. Därför är ordningen för godstransport för avlägsnande av den beslagtagna jorden nödvändig i alla fall.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att grävmaskinen har slutfört sitt arbete måste botten och väggarna i gropen komprimeras genom att stampa. Det är absolut nödvändigt att beräkna väggar och golv i källaren, först då kommer det att vara av hög kvalitet inifrån och ut. De som bygger sådana strukturer utan beräkningar befinner sig i en förlorande position.

Beräkningarna tar hänsyn till:

  • Passar väggarmeringen in i fundamentet;
  • om återfyllningsjorden förs till toppen av väggen;
  • hur golvet stöds;
  • om de tekniska och geologiska förhållandena under byggandet är svåra;
  • vilka koefficienter som är giltiga inom ett visst område.
Bild
Bild

I de flesta fall används källaren inte bara för att förvara ämnen för vintern. Och det betyder att de förutom att installera väggar och golv också måste vara ordentligt isolerade. Detta är särskilt viktigt när ytterligare bostads- eller arbetsutrymmen organiseras. Återfyllning kan endast göras med material som inte är benägna att lyfta . I alla varma källare är källare isolerade; för detta ändamål används material med en nollnivå av vattenabsorption, som behåller sina egenskaper även när de fuktas.

Extruderingsskum rekommenderas oftast. Plattor isoleras genom att lägga ut materialet på stöddelarna mellan stockarna. Isoleringsskiktet föregås av ett skydd mot att bli blött. En ångspärr bildas ovanför isoleringen, vilket förhindrar att den utsätts för vattenånga i luften. Materialet i denna barriär placeras med en rullning på minst 10 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även den varmaste källaren i ett hus klarar kanske inte uppgiften. Faktum är att efter förstärkning av tejpen måste förstärkningen verkligen göras. Endast detta tillvägagångssätt garanterar normal mekanisk hållfasthet. Sprickorna som visas måste omedelbart mättas med en lösning och dras åt med metallremsor.

Denna teknik stoppar nästan alltid ytterligare förstörelse av materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

När man bygger en grund under ett lanthus är det lämpligt att bilda en enda grund för hela byggnaden. Om det i en del finns en källare och i den andra, till exempel ett tejp, börjar det helt enkelt sjunka i luften. Snart nog kommer en sådan struktur att gå sönder. Den optimala betongväggen för en hemmakällare har en tjocklek på 0,4-0,5 m. Det finns inget särskilt behov av att bygga en överliggare i källaren.

Rekommenderad: