USB LED -remsor: Hur Ansluter Man RGB LED -remsor Med USB -kontakt? Bandadaptrar Med 5 Volts USB -kabel. Hur Matar Man Tejpen Från Datorn?

Innehållsförteckning:

Video: USB LED -remsor: Hur Ansluter Man RGB LED -remsor Med USB -kontakt? Bandadaptrar Med 5 Volts USB -kabel. Hur Matar Man Tejpen Från Datorn?

Video: USB LED -remsor: Hur Ansluter Man RGB LED -remsor Med USB -kontakt? Bandadaptrar Med 5 Volts USB -kabel. Hur Matar Man Tejpen Från Datorn?
Video: How to install RGB Lighting to Your PC 2024, April
USB LED -remsor: Hur Ansluter Man RGB LED -remsor Med USB -kontakt? Bandadaptrar Med 5 Volts USB -kabel. Hur Matar Man Tejpen Från Datorn?
USB LED -remsor: Hur Ansluter Man RGB LED -remsor Med USB -kontakt? Bandadaptrar Med 5 Volts USB -kabel. Hur Matar Man Tejpen Från Datorn?
Anonim

LED -remsor har länge ingått i vårt liv som ett element som låter dig dekorera olika platser i rummet. Förutom dekorativa utför de också en belysningsfunktion, vilket väsentligt utökar möjligheten att använda en sådan enhet. Särskilt populärt idag är USB -diodremsan, som fungerar med LED -dioder. En sådan lösning förbrukar inte mycket ström och kan drivas även från en dator .… Låt oss försöka ta reda på vilka funktioner en sådan enhet har, var den används och hur man ansluter den korrekt.

Bild
Bild

Särdrag

Om vi pratar om vad som utgör ett USB-band som drivs av LED-teknik, så är det här en hel kedja av lysdioder med låg strömtyp, avsedd för strömförsörjning på 5 volt . Intressant nog finns de flesta tillverkare av sådana enheter i Sydostasien. I vårt land produceras de praktiskt taget inte.

USB-tejp kan vara vanlig, enfärgad eller flerfärgad RGB-tejp . Men nästan alla modeller kräver en speciell styrenhet som kallas en controller för normal drift. Om tejpen är svartvit, avger den bara vitt ljus, vilket också avges av lysdioder av belysningstyp. Men flerfärgade lösningar har sådana nyanser som blått, rött, grönt och gult. Men sådan bakgrundsbelysning är inte stark, varför det är svårt att använda den som en källa till full belysning.

Men som ett dekorativt element är det en bra lösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör tilläggas att det kan fungera i olika lägen . Till exempel kontinuerligt eller vågliknande ljus eller det så kallade 1 till 2. Driftläget beror på fabriksinställningarna. Dessutom är kransar nu mycket vanliga och ändrar arbetssätt med några minuters mellanrum. Men för detta, som redan nämnts, måste du ha en speciell styrenhet. Ofta är det nödvändigt att köpa det, och ibland följer det redan med den köpta USB-bandet. I det här fallet återstår bara att ansluta den till datorn, så fungerar det.

Trefärgstejpen är något mer komplicerad i struktur, eftersom tre kategorier av lysdioder är monterade i den på en gång: blått, rött och grönt. Den används i ett stort antal moderna TV -apparater, bärbara datorer och bildskärmar, eller närmare bestämt, deras matriser, som använder LED -teknik . Och en funktion hos en sådan enhet är naturligtvis en USB -kontakt i ena änden.

Detta gör att enheten kan anslutas till rätt uttag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Om vi pratar om syftet med en sådan enhet, så pratar vi först och främst om utförandet av en dekorativ funktion … Det finns ofta åsikter om att montering av en LED -bakgrundsbelysning på baksidan av en bildskärm skulle vara en bra lösning för att minska ögontrötthet. Men i det här fallet utför bakgrundsbelysningen bara en dekorativ och prydnadsfunktion och inget mer. Användare brukar montera denna USB -drivna armatur på olika platser:

  • övervaka design;
  • skapande av bordslampor, golvlampor eller annan typ av belysningsutrustning;
  • montering på kanterna på vägghyllor eller ett bord;
  • dekoration av ett utdragbart bord för mus och tangentbord;
  • dekoration av olika föremål i omedelbar närhet av en bärbar dator eller dator;
  • placering på den inre eller yttre ytan av systemenheten på en persondator.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I princip är allt här begränsat av en persons fantasi, eftersom du kan hitta många alternativ för att använda sådan LED -bakgrundsbelysning … Dessutom är dess placering en process som inte kan kallas tidskrävande. Förresten, en sådan enhet, ofta utrustad med en fjärrkontroll, laddar inte alls datorns strömförsörjning. En annan viktig fördel med en sådan anordning kommer att vara mjukt ljus som inte bländar alls och som liksom hjälper ögonen att slappna av något.

Och sådan belysning kommer definitivt inte att störa andra familjemedlemmar, inte ens på natten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Låt oss nu prata om hur du ansluter en sådan enhet till en dator via en USB -adapter eller helt enkelt till USB -porten som finns på datorn. För att komma igång måste du ha följande delar till hands:

  • anslutningskabel - det är bättre om det finns flera av dem;
  • multimeter;
  • LED -remsa;
  • tråd eller separat USB -kontakt för lödning;
  • skruvmejsel och tång;
  • sax eller en kniv, som kommer att användas för att ta bort det isolerande skiktet;
  • lödkolv eller lödstation;
  • strömbegränsande motstånd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nu måste du göra en USB -pinout … Normalt är moderna datorer och bärbara datorer utrustade med USB 2.0 -portar. De använder 4 kablar, varav 2 överför data och de andra 2 är + och - 5 volt. I standardanordningar är pluskabeln vanligtvis röd och minuskabeln svart. Kontakterna i ett enkelt plattformat uttag är vanligtvis placerade så att datatrådarna är placerade i mitten och kraftledningarna är placerade vid kanterna.

Det ska sägas att för olika typer av mini-USB-uttag kommer placeringen att vara densamma, och för USB typ B , vanligtvis används för att ansluta skrivare eller olika kringutrustning, kommer strömmen att placeras på stift 1 och 4, som är placerade till höger ovanför varandra om de fasade kanterna är ovanpå. För att mer exakt bestämma plus och minus gör det möjligt att ringa med en multimeter. När du ansluter bör kontaktens placering beaktas, eftersom du måste lödda kontakten, där allt är placerat i spegelordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu tala om själva anslutningen . Dess kretsar för band till USB-kabel är ganska enkelt: ett strömbegränsande motstånd måste anslutas till +, till vilket motsvarande bandkontakt måste lödas. Och kabeln måste anslutas till samma stift på uttaget. I det här fallet är det mycket viktigt att inte vända polariteten. Dessutom bör det komma ihåg att kontakterna kommer att vara speglade i förhållande till uttaget vid lödning av kontakten.

Men här måste du först beräkna värdet på ovannämnda strömbegränsande typmotstånd med följande formel:

R = (U pit-U led) / I ledde, där:

  • U pit - matningsspänning lika med 5 volt;
  • U ledde - spänningsreduktion på lysdioden, vilket beror på hur lång den utsända vågen är;
  • jag ledde - LED -ström i driftläge.
Bild
Bild
Bild
Bild

När betyget har beräknats kan du förbereda lödkontakten, liksom tråden, för arbete . Om du använder en färdig USB-kabel ska den ena änden inte vidröras, eftersom den måste anslutas till en bärbar dator eller datoruttag, och den andra ska skäras i längd och avlägsnas ett par extrema kontakter, nämligen plus och minus, som är röda respektive svarta … Ett par andra ledningar, genom vilka information överförs, bör kortas och isoleras för att undvika risken för kortslutning.

Om du planerar att använda en lödpropp måste du ta isär den och sedan lödda den till de extrema trådbundna kontakterna. Du kan göra det ännu enklare och omedelbart löda ett motstånd mot kontakten med pluskontakten och löda elektroden på anslutningskabeln till minuskontakten. Pluset måste anslutas till en ledig motståndskontakt efter att kontakten har monterats. Dessutom bör konstruktionen kontrolleras för eventuell stängning av kontakter med varandra.

När allt kommer omkring ligger de ganska nära varandra, och under lödning kan du oavsiktligt ansluta angränsande ledningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men om det redan finns ett färdigt band med en 5-volts uteffekt eller ett vanligt 12-voltsband med en omvandlare, blir allt ännu enklare . Speciellt i det första alternativet, för här behöver du inte alls förbereda dig för anslutning, förutom kanske att installera tejpen på det tidigare valda planet. Det behöver bara anslutas till USB -kontakten och det är det.

Det andra fallet blir något mer komplicerat på grund av att det används mindre ofta.

Här skulle det vara bättre att använda en vanlig 12 volt strömkälla, som kommer att anslutas till en vanlig 220 volt strömförsörjning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom, Det finns en annan metod för att ansluta en LED -bakgrundsbelysning till en persondator . Dess nätaggregat producerar stabila 12 volt, men denna spänningsindikator levereras helt enkelt inte till USB -kontakter. Ingen bryr sig dock om att hitta en ledig molex -kontakt i PC -systemets enhet och anslut bandet till den. En gul elektrod som är lämplig för kontakten kommer att vara + 12V, och vilken svart ledning som helst kan vara ett minus.

Detta anslutningsalternativ implementeras bäst med hjälp av en standard molex -kontakt, till vilken LED -remsans kontakter i önskad ordning kommer att anslutas genom lödning.

En sådan lösning är uteslutande lämplig för systemenheten, men för en bärbar dator kan du använda en av USB -kontakterna och ett specialtejp avsett för 5 volt.

Rekommenderad: