Grundplan: Design För Privata Hus, Projekt Och Ritningar, Layout För En Låg Stuga

Innehållsförteckning:

Video: Grundplan: Design För Privata Hus, Projekt Och Ritningar, Layout För En Låg Stuga

Video: Grundplan: Design För Privata Hus, Projekt Och Ritningar, Layout För En Låg Stuga
Video: Floor Plan Design TUTORIAL 2024, Maj
Grundplan: Design För Privata Hus, Projekt Och Ritningar, Layout För En Låg Stuga
Grundplan: Design För Privata Hus, Projekt Och Ritningar, Layout För En Låg Stuga
Anonim

Grundplanen är det viktigaste stadiet i byggandet av en byggnad. Dess noggrannhet och informationsinnehåll avgör kvaliteten på det fortsatta arbetet, därför är det så viktigt att känna till de allmänna reglerna för att utarbeta en plan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Den främsta anledningen till att utveckla en projektplan för ett bostadshus eller en industriell struktur är behovet av att fixa alla små saker som kan uppstå under byggnadsfasen. Det är viktigt att känna till alla nyanser i arbetet för att undvika grova misstag.

Alla människor kan inte rita en konstruktionsritning på egen hand. I det här fallet är det bättre att söka professionell hjälp. Varje person, som har kontaktat ett byggföretag och tillhandahållit sina skisser för att utarbeta en plan, kan inte bara följa arbetets framsteg utan också ta en aktiv del i det. Samtidigt måste kunden diskutera detaljerna i samarbetet med det utförande företaget i förväg för att kunna ingå ett ömsesidigt fördelaktigt avtal.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa konstruktionsdokumentation måste du vänta tills byggplanen är klar . För att komma överens om projektet måste du kontakta projektföretaget som kontrollerar att det är korrekt. Därefter får kunden en fullständig lista över arbeten som kommer att behövas för att fylla grunden.

När du skapar ett projekt är det nödvändigt att lita på de tekniska egenskaperna hos den framtida strukturen.

Under inga omständigheter ska du använda andras projekt med liknande strukturer, eftersom de inte tar hänsyn till funktionerna på en viss webbplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utvecklingen av grundprojektet bör utföras med hänsyn till alla tekniska standarder och konstruktionsförhållanden . Det är nödvändigt att använda en särskild katalog över produkter och strukturer som produceras i fabriker. För att underlätta förståelsen av projektet bör alla steg i projektdokumentationen ha serienummer.

Bild
Bild
Bild
Bild

För enkelhet och enkelhet att överföra planen till terrängen är det nödvändigt att noggrant observera skalningen av varje del av planen. Särskilt stora detaljbilder måste skalas separat. Den övergripande skalningen av grundplanen bör ha ett förhållande på 1: 100, 1: 200, 1: 300 och 1: 400.

Den axiella markeringen gör det möjligt att avsevärt underlätta överföringen av ritningen till terrängen . I detta fall bör inriktningen och extrema axlar inte bara ritas på översiktsplanen utan också på detaljvyerna och enskilda element. För att få en detaljerad exakt ritning är det viktigt att ange avståndet mellan extrem- och inriktningsaxlarna.

Bild
Bild

Designens sekvens

Innan byggnadens konstruktionsdokumentation upprättas är det viktigt att fastställa dess syfte. Till exempel måste du bestämma om grunden ska vara avsedd för ett lågt bostadshus eller för en sommarstuga av sommartyp.

I ett land eller privat hus måste det exakta antalet rum bestämmas . Vid behov bör antalet bostäder inkludera rum avsedda för gäster. Planförslaget måste ha en detaljerad ritning av basen.

Grundritningen ska innehålla byggnadens totala vikt, graden av ökad belastning under drift och markens egenskaper. Det är viktigt att ange vilken typ av jord som styrkan och hållbarheten för den framtida strukturen beror på.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg för att skapa ett projekt är beräkningen och indikationen av alla ytterligare byggnader på platsen. Dessa kan innefatta: garage, bastu, förråd, utedass.

Människor som vill skapa ett avskilt rekreationsområde på sin webbplats behöver en speciell layout för placeringen av stiftelsen. Det är viktigt för dem att placera den främre fasaden så att den är dold för nyfikna ögon av landskapsdekorationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du slutför skapandet av grundplanen måste du ange nödvändigt markarbete för att eliminera ojämnheten på platsen . Först efter det kan du fortsätta med att göra en översiktsplan och rita en ritning av basen på papper.

Noggrann planering och väldesignade ritningar gör att byggnadsarbeten kan utföras med en god ekonomi av ansträngning, pengar och tid. Efter godkännande av byggnadsplanen kan du omedelbart förbereda en septiktank för att mer exakt placera byggnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planera olika typer av stiftelser

Det finns flera typer av stiftelser som har sina egna individuella egenskaper.

För konstruktion av ett bostadshus kan en remsa, hög eller plattplatta användas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strip foundation

Kräver stöd på mark som inte hakar med avlägsnad fukt och kompenserad frostkraft. För att få en hållbar bas måste du ta reda på jordens sammansättning och identifiera grundvattendjupet för att göra en särskild beräkning av armerings- och tejpavsnittet.

När du skapar en plan för stöd för ett hus måste du ange sektionens konfiguration, platsen för verktyg, typen av fundament och djupet på grunden op. För att få den mest exakta ritningen är det också nödvändigt att korrekt ange koordinaterna och parametrarna för referensblocket. Installation av basen börjar med installationen av läsblocket, och först då är andra element fästa.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Högfundament

Bör bestå av att markera pålfältet med angivelse av koordinataxlarna. Ritningen ska markera positionen för alla stöd som krävs för att skapa denna typ av bas.

Det svåraste är att utföra grillfundamentet, eftersom det bör bestå av ett grillinstallationsschema och förklarande anmärkningar om de material som används. Denna typ av stapelfundament anses dock vara mer pålitlig och hållbar, eftersom dess design gör att du kan fördela byggnadens vikt jämnt på stödet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plattfundament

Bör bestå av ett armeringsschema, värme- och vattentätningssystem. Installationen kan utföras nära markytan, vilket undviker påverkan av frostig svullnad av jorden på strukturen.

Planen för en monolitisk tät grund bör bestå av en layout av komprimerad jord, en speciell ramad "kudde", ett lager av dornit och betong , samt ett lager av hydro- och värmeisolering. Ovanpå vattentätningsmaterialen läggs en monolitisk platta och ett armeringsbälte av en betongplatta, vilket också bör anges på ritningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Remsans och högens underläggs layout bör bestå av sektioner avsedda att förtydliga planen. Stödkonturer, tätskikt, blindytor och avsatsstorlekar ska visas på sektionerna.

Bandtypen kräver indikering av nivåer, inklusive markens yta, fundamentets bas och kanten.

För att förenkla installationen av sektionen måste du rita öppna streck med pilar på planen, som anger sektionsplanets riktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på strukturens storlek

För att utforma en framtida struktur är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till jordtypen och platsens territoriella läge utan också husets område. Belastningen på marken beror på konstruktionens storlek . Det kan till exempel vara konstruktion på en 7x9, 9x9 eller 10x10 m grund.

För att göra en bas på 7 x 9 m är det bättre att använda en bandfundament under huset. Innan du installerar det måste du beräkna minsta yta och djup för betongstödet. Den perfekta förutsättningen för installation av en remkonstruktion är nedsänkt mark, som kännetecknas av låg naturlig fuktighet, dammig sammansättning och hög strukturhållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt reglerna för upprättande av en grundplan är det viktigt att ange allt förberedande arbete i projektet.

För att göra detta måste du göra en markering för strukturen, som kommer att indikera gränserna för diket och djupet av placeringen av stöden. För bättre hållfasthet är botten bäst av dräneringslager, inklusive krossad sten, sand och vatten.

Planeringen av ett bostadshus bör ske med formning. För högkvalitativ konstruktion av ett 7x9 eller 9x9 hus är det bäst att använda en kantad hyvlad bräda med en tjocklek av 2, 5-3 cm och en bredd på 10-15 cm. Sådana brädor gör att du kan få en jämn bas som inte kräver ytterligare efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Formen ska ligga 40 cm över dikenivån och det maximala avståndet mellan brädorna ska vara 0,3 cm. stödets styrka.

Stödramen för strukturen är en integrerad del av en solid grund . Därför är det att föredra att använda metallbeslag med en diameter på 11 mm för det.

Byggplanen bör innehålla beräkningen av betonglösningen som kommer att behövas för att fylla basen. Felaktiga beräkningar kan leda till brist på blandning, vilket allvarligt kommer att påverka grundens hållfasthet och tillförlitlighet.

För att förbereda en högkvalitativ lösning rekommenderas att använda en cementhalt på minst M250, grov eller medelstor sand och krossad sten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningen av fördjupningen av grunden bör göras med hänsyn till jordens frysning. En liten rambyggnad kan uppföras på skruvhögar på 2,5 m stora, belägna på 1,5 m djup.

Men konstruktionen av 10x10 m kräver skapandet av en mer solid grund. För det är det bättre att använda armerade betongstöd som tål effekterna av markhävningskrafter och kan förhindra deformation av strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare dokumentation

Förutom den grundläggande dokumentationen som bifogas planen för husets grund, måste följande dokument inkluderas i satsen:

  • en sammanfattande specifikation som anger kraven för alla element som ligger under nollmarkeringen;
  • utvecklings- och installationsplan för prefabricerade stöd;
  • planen för förstärkning av platsen, med hänsyn till byggnadens belastning på basen;
  • layouter av hydro- och värmeisoleringsskikt;
  • tabeller som visar basstödens prestandaegenskaper;
  • data om platsen för backar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att få en pålitlig och hållbar grund är det nödvändigt att använda ett kvalificerat tillvägagångssätt och korrekt beräkning. Ett försök att spara pengar på projektutveckling kommer oundvikligen att leda till bildandet av defekter, som i slutändan kräver ytterligare kontantutgifter.

Rekommenderad: