Grundkonstruktion (88 Foton): Typer Av Enheter, Grundarbeten När Du Bygger Ett Hus Med Egna Händer, Steg För Steg Instruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Grundkonstruktion (88 Foton): Typer Av Enheter, Grundarbeten När Du Bygger Ett Hus Med Egna Händer, Steg För Steg Instruktioner

Video: Grundkonstruktion (88 Foton): Typer Av Enheter, Grundarbeten När Du Bygger Ett Hus Med Egna Händer, Steg För Steg Instruktioner
Video: Hur gör snickaren - Stomresning 2024, Maj
Grundkonstruktion (88 Foton): Typer Av Enheter, Grundarbeten När Du Bygger Ett Hus Med Egna Händer, Steg För Steg Instruktioner
Grundkonstruktion (88 Foton): Typer Av Enheter, Grundarbeten När Du Bygger Ett Hus Med Egna Händer, Steg För Steg Instruktioner
Anonim

Byggandet av ett hus, ett badhus eller till och med bara en ladugård börjar alltid med att förbereda grunden. Men det är ganska svårt att klara det, det finns många potentiella problem som varje byggare, vare sig det är proffs eller amatör, är tvungen att eliminera. Till att börja med är det värt att förstå vad basen för huset faktiskt representerar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Grunden är en underjordisk, mycket mindre ofta undervattensdel av någon struktur, som överför statiska och dynamiska påfrestningar till markens grund. Korrekt design innebär en sådan överföring av impulser där det är omöjligt att överskrida krympningshastigheterna och påskynda förstörelsen av huset.

Det finns ett antal tekniker för att uppnå denna effekt:

  • spridning av de verkande krafterna över ett stort territorium;
  • avlägsnande av jord till en fast massa;
  • övervinna det lösa skiktet på vissa ställen med hjälp av högar;
  • öka styrkan hos ytuppsättningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste alternativet är att bygga på helt stenig mark, det finns ingen krympning, eller det är för litet. Det är mycket svårare att skapa och designa fundament där jorden kännetecknas av ökad komprimerbarhet. Ännu värre för arkitekter och utvecklare av områden med förändrade markegenskaper.

Typen av underlag bestämmer också de föredragna alternativen för grunden för huset. Kontaktutrymmet beräknas baserat på den genererade belastningen och det förutsagda svaret från marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

I byggnader med låga bostäder används ett mycket mindre utbud av stiftelser än inom industrisektorn. Det är därför det är möjligt och nödvändigt att studera varje typ så noga som möjligt för att förhindra att fel uppstår. Tillsammans med remsor och plattor av monolitisk utförande var också baser av glastyp efterfrågad. Namnet är inte oavsiktligt - punktstrukturen tar över överbelastningen, då fördelas denna kraft exakt där trycket kan vara mycket högt. Under stora byggnader med liten höjd är det "glasögonen" som monteras i många fall.

Viktigt: ta inte namnet på denna stiftelse bokstavligt. Geometriskt liknar det mest av allt steg i form av trapetsoider, vars toppar är smalare i jämförelse med basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att glasögon i princip inte ska stå under låga byggnader.

Det är att föredra att sätta dem under:

  • broar kastade över vattendrag;
  • korsningar och korsningar över järnvägsspår;
  • underjordiska garage, parkeringsplatser;
  • lager i en våning, anläggningar för sport, underhållning och handel;
  • verkstäder och tillhörande anläggningar vid energiföretag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Glasfundament bildas strikt inom ramen för uppdraget och GOST, det kan i princip inte finnas något självständigt initiativ här. Bestämning av jordens och materialets egenskaper, en bild av geologiska lager utförs genom noggranna tester. För varje specifikt fall utvecklar designinstitut speciella serier av glasfundament, vars egenskaper fixas så strikt som möjligt.

De viktigaste byggstenarna är:

  • plattan, som spelar rollen som ett stöd, installeras på en kudde av sand och krossad sten som upptar botten av gropen;
  • Kolumn;
  • podkolonnik, det ser bara ut som ett glas mest av allt;
  • en betongpelare som håller stödbjälkarna under väggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett tungt förstärkt "glas" är spetsliknande, och därför är belastningen på marken minimal . Arbetshastigheten imponerar även de som är bekanta med konstruktion. Behovet av speciella maskiner vid lyft av tunga delar påverkar inte handläggningstiden negativt. Låg kontakt med marken minimerar vattenabsorptionen. Glaset är mycket bra under byggnader av betydande storlek, men under ett privat hus rättfärdigar det inte sig själv.

En glasfundament kan inte tillverkas om ytan inte rengörs ordentligt till ett perfekt jämnt tillstånd. Det är förbjudet att lägga en platta över 1 m. Under arbetet övervakas geometrin ständigt med hjälp av nivåer och nivåer. Efter leverans till byggarbetsplatsen rengörs glasen från skräp; de lyfts och installeras med en kran. Du måste arbeta långsamt och noggrant kontrollera positionerna för märkena.

Ett trådnät hjälper till att knyta ihop de enskilda elementen. Den extraherade jorden kan inte tas ut, den kommer att vara användbar för att fylla gropen till toppen av det monterade blocket. Därefter lägger de stödbjälkarna på glasögonen själva eller på stolparna.

Användning av kilar under kolonnerna i industribyggnader är strikt obligatoriskt. I privat och individuellt byggande har den "flytande" typen av fundament ett visst värde.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Självklart ska ingen vätska finnas i eller runt den. Tvärtom, strukturen som skapas är en styv, armerad betongplatta som ligger under hela det framtida husets volym. "Simning" reduceras till anpassningen av stödet till de uppkomna belastningarna. Denna lösning förändras knappast under påverkan av markrörelser, till skillnad från metallrör (högar) deformeras de inte av krafterna vid kallhöjning. I de flesta fall används plattor 25-30 cm tjocka, under vilka det finns ett lager av sand och grus av jämförbara dimensioner.

Ett allvarligt problem med en flytande bas är den betydande förbrukningen av byggmaterial . Det är omöjligt att fylla plattan där territoriet har åtminstone en lutning som skiljer sig från mätfelet. Och även i de mest gynnsamma fallen är det inte möjligt att organisera en källare eller källarlokal. Kraven på kommunikation blir allt strängare, deras ledningar och planering blir en filigran konst. Om fel med infrastrukturen görs är komplexiteten och kostnaden för att korrigera dem oacceptabelt hög.

Bild
Bild

Material (redigera)

Mycket när man väljer typ av grund och dess optimala organisation beror på vilken typ av byggmaterial som används överst. Till exempel är en tegelvägg tyngre än en jämförbar (eller till och med något stor) träkonstruktion, så du måste skapa en stark, stabil bas under den. En byggnad med en djup läggning av ett stöd erkänns av de flesta specialister som den mest pålitliga och stabila, men komplexiteten att förbereda ett sådant element gör det endast acceptabelt för ett stort tegelhus.

Förutom betongremsor installeras ofta tre typer av pålar:

  • uttråkad;
  • skruva;
  • igensatt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även utan speciella geologiska och geofysiska studier är det uppenbart att jordens egenskaper på olika platser inte är desamma. Dess sammansättning och mekaniska parametrar påverkar direkt valet av den optimala och acceptabla typen av material.

Det är också värt att ta hänsyn till fryszonen, egenskaperna hos den ovanjordiska strukturen, klimatet, grundvattnet, de medel som är tillgängliga för utvecklaren

  • förstärkt betong;
  • asbeströr;
  • metallkonstruktioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men trä, även särskilt hållbart och bearbetat i enlighet med alla skyddsregler, kan inte erkännas som en helt effektiv lösning. I de flesta fall väljer oberoende utvecklare armerad betong eftersom detta material är mångsidigt och lämpligt för alla kända jordarter. Det kan framställas med cement, sand av olika fraktioner, krossad sten och armeringsstavar. Installationen av stålremsor görs i formen, efter anslutning hälls murbruk inuti.

Genom att ändra proportionerna på dess komponenter, konsistens och lägga till speciella tillsatser kan du flexibelt justera egenskaperna hos den färdiga gjutningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid uppförande av en byggnad på fast mark, bestående av stenstenar, natursten och lätta betongrester kan användas för att lägga grunden. Samma material rekommenderas för användning på de flesta jordar som inte utsätts för höjning på vintern. Men det bör noteras att det är kritiskt att följa arbetsmetodiken. Oregelbundenheten i naturstenens konturer gör det svårt för dem att tätt och homogent lägga ut. Det är mycket svårt att rätta till de upptäckta bristerna; för detta är det nästan alltid nödvändigt att ringa in lyftutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför är enkel betong mycket oftare vald (även utan armeringsarmering) . Som bindemedel används förutom cement ibland polymerer av en speciell komposition och en kombination av kiseldioxid med kalk för tillverkning av betong. Men den sista typen, som gör det möjligt att tillverka silikatbetong, visar sig väldigt dåligt där jorden är rikligt mättad med fukt eller utsatt för frysning till ett stort djup.

Istället för att hälla det själv är det tillåtet att installera färdiga block, men det här är en mindre exakt och tillförlitlig metod. Industriella halvfabrikat behövs för stolpe- och bandfundament.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis bör stor uppmärksamhet ägnas åt sanden. Förutom att vara en del av den konkreta lösningen "markeras" den i ytterligare en roll - den underliggande kudden. Det rekommenderas att skapa sådana dynor om stenarna nedan är lösa och i sig inte kommer att tolerera den skapade belastningen. Båda fallen, när sand används vid konstruktionen av fundamentet, kräver främst dess stenbrottssort med en stor fraktion. Som förstärkning används speciella stavar, vars geometri är utformad för perfekt vidhäftning till betongmassan.

Trädet används i form av stöd, i formkonstruktioner . Billigheten och tillgängligheten av detta material tillåter tyvärr inte att ignorera dess huvudproblem, det vill säga en kort driftstid. När du väljer en natursten bör du noggrant förstå inte bara dess egenskaper och kostnad, utan också transportkostnader. Quarry sten är billigare och mer praktisk än granit eller sandsten, den kan erhållas utan alltför höga kostnader. Expanderad lera används traditionellt för att isolera fundament, men det är vettigt att tänka på andra, mer moderna och praktiska isoleringsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Konstruktionen av en viss grund beror i mycket stor utsträckning på vilken typ den tillhör. För låga privata byggnader är hela utbudet av klassiska baser och deras kombinationer karakteristiska. Plattor gjuts alltid bara inuti formen; de kan inte användas på en brant sluttning och på sjunkande mark. Montering av pelare från betongställ och glasögon uttömmer inte alla möjliga alternativ; det är fullt möjligt att hälla lösningen i en rörformad eller skärmformning. Sådan formning kännetecknas av en särskilt bred nedre del, men dess bärighet är mindre än högarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bandbasen kan monteras från FBS -grundblock, läggas i spillror, dekoreras med tegelstenar eller hällas i formen.

Om jorden är benägen att lyfta, kräver tejpen:

  • dräneringsarbeten;
  • återfyllning av icke-metalliska material;
  • termiskt skydd för de mest problematiska delarna av strukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller högar har var och en av deras underarter specificitet . Så, uttråkad utförande manifesterar sig väl i områden med svår terräng eller med svag mark. Men samtidigt gör bristen på vattentätning det omöjligt att använda sådana stöd med en genomsnittlig och hög nivå av markvatten. Skruvstödet har inga tekniska begränsningar, men det rekommenderas att använda dem endast under träbyggnader.

Alla pål- och pelarfundament ska vara utrustade med grill, det kan tillverkas på olika sätt, men det är i alla fall avsett att bli ett stöd för väggarna och öka den rumsliga styvheten. Under trappan i huset, nödkraftgeneratorer, spisar, öppen spis, och så vidare, är det nödvändigt att organisera autonoma stiftelser.

Bild
Bild
Bild
Bild

När en förlängning byggs är det lämpligt att föredra hög- och stolplösningar. Oavsett om dessa eller några andra typer av stiftelser väljs, är det mycket viktigt att lämna ett tekniskt gap mellan de primära och sekundära stiftelserna.

För din information: takblocksystem för takblock måste också vara autonoma. Pelarsystemet är attraktivt för sin exceptionella enkelhet och förmågan att utföra nästan allt arbete utan hjälp. Inlägget ska hällas på en gång.

Bild
Bild

De grundläggande strukturerna i fundamentet som är monterade från pelarna är:

  • plattor 0,3 m tjocka;
  • armerade betongställ;
  • förstärkning av vertikal ram;
  • grillning från olika material.

Med alla fördelar klarar pelaralternativet inte belastningen från tunga väggar. Det fungerar dåligt på våt mark, på mark som är benägen att sjunka och glida. Detta tillvägagångssätt rekommenderas inte där branta sluttningar finns. Men höjning är inte för farligt, en typisk uppsättning åtgärder för att förhindra det är tillräckligt.

Pelare är bättre än pålar i den bemärkelsen att de möjliggör ytterligare formning och tätskikt när konstruktionen är klar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Privata utvecklare uppskattar grunda bandgrunder. Det är mycket svårare att utrusta dem än några pelare. För förstärkning används ramar, vars parningspunkter är förstärkta med ankare. För att få det yttre betongskiktet att hålla längre används distanser och sidringar.

Ytterligare omslag tillhandahålls av:

  • tätskikt;
  • isoleringsmaterial på ytterkanten;
  • blindt område (förhindrar svullnad);
  • icke-metalliska material (för samma ändamål);
  • återfyllning av dikenbihålor (så att tejpen inte dras ut till ytan).
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att fördjupa tejpen endast om det finns källargolv . Det är i alla fall inte tillämpligt på sjunkande och våta jordar. Om konstruktion utförs på en sluttning hjälper ofta betongbetong, men även detta tillåter dig inte att säkert montera tunga väggar. Den otvivelaktiga fördelen med tejpen är bekvämligheten med att arbeta med ingångspunkter för teknisk kommunikation och frånvaron av förbud mot husets höjd. Golven kan byggas på marken; det är också tillåtet att installera golv på balkar. I de svåraste fallen där tejp, stolpar och högar är ineffektiva rekommenderas att använda plattor.

Det bör noteras att även denna mycket tillförlitliga teknik har objektiva gränser. Om jorden har låg motståndskraft kan plattfoten sjunka. Under påverkan av de lyftkrafter som uppstår på den överhängande lutningen kan blocket flytta åt sidan. Den flytande plattan har samma tjocklek och kräver en betydande förbrukning av byggmaterial.

Det räfflade alternativet gör att du kan minska tjockleken på det centrala området; det finns också lösningar med inbyggd golvvärme och med ett ämne för källaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett vilket alternativ som används måste alla stiftelser ha luftventiler . Underjorden ackumulerar kontinuerligt fukt som avdunstar från marken. Vattenånga är mycket farligt för alla byggnadsstrukturer, för alla efterbehandlingsmaterial. Ökad uppmärksamhet bör ägnas åt träbyggnader och alla typer av hus i områden där radonackumulering är sannolik. Bristen på frysning av jorden får fukt att sippra in i underjorden även på vintern.

Om du inte tar hand om luftventilerna samlas och fryser vatten på olika delar av fundamentet, på baksidan av golven i de första våningarna. SNiP föreskriver att även i idealiska fall bör ventilationskanalernas totala yta vara minst 0,25% av källaren eller det tekniska golvutrymmet. Och när arbete utförs i områden med en ökad radonkoncentration, ökas denna indikator med 2-3 gånger. Dessutom är det värt att överväga att utrusta luftflöden mindre än 0,05 kvm. jag har bara ingen mening. Deras gränsvärde är 0,85 kvm. m, eftersom om denna storlek överskrids måste strukturen försiktigt förstärkas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken form för luftflöden är upp till ägarna till husen själva. Oftast väljs en rektangel, denna konfiguration är inte bara enkel, utan också den mest estetiska i utseende. Men placeringen av hålen på utsidan ska vara enhetlig i området. Det är möjligt att utesluta bildandet av "påsar" utan ventilation om luftventilerna inte tas bort från hörnen med mer än 90 cm (mätningar görs längs de inre kanterna). Den mest effektiva lösningen är symmetrisk placering av ett jämnt antal hål.

Hur högt man ska sätta luftventilerna bestäms i enlighet med höjden på första våningen ovanför marken. Men deras lägsta punkt bör inte vara närmare marken än 20-30 cm. Om du inte följer denna regel kan du springa in i underjordiska viken under vår- och höstmånaderna.

Viktigt: när huset är utrustat med invändiga bärande väggar, bör luftventiler göras för varje underjordiskt utrymme. Om beräkningarna indikerar ett onödigt stort antal hål, vilket kan försvaga fundamentets struktur, måste detta problem kringgås genom att öka den enskilda kanalens storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom ventilation innebär fundamentets rationella arrangemang också återfyllning . Hus med permanent bostad, uppvärmda året runt, tillåter inte frysning av de underliggande jordarna. Därför är det under sådana byggnader tillåtet att använda vilken typ av dumpning som helst, även från lera. Projekt där det är planerat att utföra överlappningar på balkar, det rekommenderas att fylla det från insidan med lera som det billigaste materialet. Sanden måste användas under flytande golv i form av ett lager på minst 100 mm.

Betydande byggnadsvolymer gör det ganska motiverat att fylla på med jord från byggplatsen, tagen ur skyttegravarna. Endast den övre delen kan täckas med sand för att fylla grunden. I områden med högt stående grundvatten används krossad sten. Om vattendragaren är relativt djup är det tillåtet att spara pengar med sand.

För din information - det är nu förbjudet att organisera externa lerslås som beskrivs i byggkoder för föråldrade utgåvor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komprimering av den återfyllda jorden är obligatorisk var 0,2 m. Förekomst av stora stenar (över 0,25 m) i återfyllningen är oacceptabelt. Dränering, om det behövs, bildas i form av längsgående kanaler anslutna till en enda krets, som står längs hela omkretsen av byggnaden. Det är nödvändigt att täcka fundamentet med icke-metalliska material på olika djup. Så med enstaka uppvärmning av huset räcker det med 0,2 m sand bredvid innerväggarna.

Om det inte finns någon uppvärmning och jorden kan frysa med 100 cm krävs en 200 mm sinus, mättad med inerta material. Men när frysdjupet når 2 m måste du lägga 50 cm av ett skyddande lager.

Viktigt: det är vanligt att mäta detta återfyllnadsdjup från planeringsmärkena, oftast från det blinda området. Det får inte överstiga ¾ av spåret på bandens sulor. Endast när det bildas överlappningar längs stockarna är det tillåtet att inte komprimera de fyllda materialen, i alla andra fall är detta extremt viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under screed är det alltid nödvändigt att komprimera återfyllningen till en nivå av 0,95 m. Det är nödvändigt att avsluta stampen, antingen i manuellt eller mekaniserat läge, efter att ha lämnat ett spår på marken. Att vattna sand, lera och sandig ler är opraktiskt, detta kan leda till överdriven mättnad av markhorisonter med vatten. Tung jord kan fuktas till högst 23%och lätt sandig lera till högst 14%. Det är i alla fall oacceptabelt att montera avjämningen innan jorden är helt torr.

Bild
Bild

Betongen måste användas under alla monolitiska fundament.

Hennes roll är trefaldig:

  • minska höjden på skyddande lager;
  • uteslutning av cementlaitans genombrott i de nedre skikten;
  • täcker vattentätningen av grundsulan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Marken längs fundamentets ytterkanter skyddas inte av något från kylan. Detta innebär att den sväller, och inte enhetligt genom volymen, och det kommer att finnas en kraft som drar upp betongfoten. Det finns tre huvudalternativ för att lösa detta problem, varav ett är bara återfyllning. Du kan också isolera det blinda området och bilda en tejp 0, 6-1, 2 m bred runt hela huset. Ett annat sätt är att skapa en slip-crush isolering.

Dess väsen ligger i det faktum att styvt tätt extruderat polystyrenskum är fäst vid ytterväggarna . Vidare täcks basen, fast i marken, med ett par lager av polyeten. Ark PSB-25 är monterade, de måste placeras strikt vertikalt och tätt pressade mot väggen. Sandpulver kommer att kunna hålla dessa ark, så ytterligare fästning krävs inte. Höjkrafterna krossar alltid polystyrenen, men dess uppgång längs det utjämnade filmskiktet skadar inte nyckelnivån för termiskt skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

När vi återvänder till sulan under grunden är det värt att notera att det oftast är dubbelt så stort som basen. För att stödja sulan i hela dess längd är den så kallade foten utrustad (vars andra funktioner redan har diskuterats). I industriländer föreskrivs denna stödstruktur av alla byggnormer och tekniska koder. Dubbel kontroll av alla avstånd mellan landmärken placerade av lantmätare hjälper till att eliminera fel. Först då visas alla inriktningslinjer med sladdar.

Krossad betong låter dig spara på byggnadsarbeten . Tjockleken på det lager som ska skapas får inte vara mindre än 200 mm. Men problemet kan vara relaterat till den låga styvheten hos det bildade substratet. Därför är det meningslöst att fylla upp krossad sten under grunden till seriösa, ansvarsfulla byggnader. Men under hushållsblocken, bodarna, motiverar ett sådant beslut fullt ut sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betongberedningsskiktet används flitigt under plattor och remmar. Förutom den ökade bärighet, beror detta också på bekvämligheten av att organisera dessa typer av fundament på styva underliggande ytor. Denna fördel är särskilt viktig under vintermånaderna, när markens egenskaper försämras kraftigt.

Enligt standardregler utförs preliminär betong strikt med murbruk från M-350 och högre.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Oavsett hur noggrant foten och dräneringen görs, om huvudfundamentstypen väljs felaktigt, kommer alla dessa verk och strukturer att visa sig nästan värdelösa. När byggarbetsplatsen är uppbyggd av lättflyttande våt lera eller dammig sand som är benägen att frysa, bör du inte välja en bandfundament. Så snart våren kommer, kommer frostiga lyft att ersättas av att sjunka. Detta kommer oundvikligen att leda till sprickor och till och med fel. Värst av allt, även en omedelbar reparation i enlighet med alla regler med användning av lämpliga verktyg och material kommer redan att vara maktlös.

Men om det inte finns sådana problem med jord, har tejpen en klar fördel - snabbare installation även utan hjälp av proffs. Därför är det hon som rekommenderas att i första hand övervägas för ett bostadshus, innergårdshus och bad. En monolitisk grundfundament av betong kan fungera i upp till 150 år, och samtidigt kan alla montera den, även utan att spendera pengar på att hyra kraftfulla byggmaskiner. Tejpen är mycket dyr och kan inte monteras under de kallare månaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Problematiska jordar, som påträffas ganska ofta, särskilt i områden med ny utveckling, är lätta att "besegra" med hjälp av plattan. Hastigheten på installationen på samma förberedelsesnivå är densamma som bandets bas. Skivsubstrat hälls självförtroende på 1-2 månader på egen hand. Mer exakt, hällningen går snabbare, men det tar mycket tid för blandningen att stelna. Under uppstigningen och nedstigningen rör sig strukturerna på plattan jämnt, och detta eliminerar risken för deras förstörelse.

Den monolitiska strukturen kan monteras både på ytan och med en viss fördjupning; förmånerna upphävs av de väsentligt ökade kostnaderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lösningen på problemet med komplex jord är också möjlig på grund av högar. Deras uttråkade typ monteras uteslutande med hjälp av specialutrustning, och det är väldigt varierat - du behöver betongpumpsystem och gaffeltruckar och tråkiga enheter. Om du planerar att utrusta ett lerslott runt högstödet måste du förse det med speciella pumpar. Naturligtvis ökar användningen av en hel maskinpark och engagemang av flera proffs avsevärt kostnaderna för byggnadsarbeten.

Om målet är att minska kostnader och arbetskraftsintensitet kan skruvkonstruktioner användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningar

Grundritningen förbereds först efter att alla nödvändiga beräkningar, beräkningar av linjära och styrka parametrar har slutförts. Detaljbilderna skrivs separat, de allmänna skalorna är från 1: 100 till 1: 400. För att överföra planen till terrängen var det enklare, använd den axiella markeringen. Det är absolut nödvändigt att i dokumentationen notera klyftan från det yttersta till mittaxlarna. En annan viktig del av alla genomtänkta system är koordinatnätet.

Under beräkningarna beräknas parametrar som:

  • graden av penetration i jorden;
  • sektionsgeometri;
  • remstödens bredd;
  • pålars diameter och innertjocklek.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad som är viktigt, baserat på resultaten av väl genomförda beräkningar, blir det klart vilka typer och märken av byggmaterial som ska tillämpas i ett visst fall. Erfarna utvecklare lägger alltid en viss reserv för alla indikatorer relaterade till styrka och hållbarhet. Även om det inte används omedelbart, kommer det åtminstone att hjälpa till att korrigera fel, kompensera effekterna av ökade belastningar över tid och skjuta upp kritiskt slitage på strukturen.

Ritningen ska visa vilken typ av fot som används och hur den är organiserad. Demonstration av ingångspunkter för tekniska system och en beskrivning av deras tekniska kapacitet är inte mindre betydelsefull.

Avsnitten ska visa:

  • stödblockens yttre konturer;
  • blindt område (för ytterväggar);
  • medel för skydd mot vatten;
  • avsatsernas storlek, om fundamentet eller dess delar är monterade ojämnt i höjd.
Bild
Bild

Remsbotten är ritad med indikering av nivåerna, det är möjligt att öka synligheten av sådana märken genom att applicera märken med en sväng till sidan av ett specifikt avsnitt. För nollmärket på alla grundscheman, ta planet för golv på första våningen. Dessutom demonstrerar de markens yta, grundlinjens linje och snitt. Punkten på bandavsnittet på huvudplanen är markerad med streckade streck och pilar som visar riktningen. För att utföra sektionerna väljs skalorna till 1: 20, 1: 25 och 1: 50.

Professionella byggare, som förbereder ritningar, lägger till dem en allmän specifikation av alla delar under nollmärket, en tabell över laster, monteringsplaner för prefabricerade stöd och en lista med ytterligare anteckningar. Pålar placeras under ytterväggarna längs hela omkretsen, och de inre bärande väggarna placeras på stöd. Avståndet från ett stöd till ett annat, i vilken riktning avläsningen tas, kan vara högst 3 m.

Om du planerar att skapa ett grillage skapas ett separat schema för en sådan design. Tillsammans med det utarbetas specifikationer eller förklarande anmärkningar om materialen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fundamentets höjd ökar om det planeras att bilda en källare . Exakt information om dess värde kan hämtas från byggregler och föreskrifter. I vilket fall som helst bör basen stiga 100 mm över den beräknade nivån för den maximala förutsagda snömassan. Tejpen, även på platser där det inte finns snö eller mycket lite, bör ha en höjd av 0,3 m. Avståndet till avloppet återspeglas i tvärgående gatuprofil, det samordnas med placeringen av annan underjordisk infrastruktur.

För att lägga kommunikation så korrekt som möjligt bör man inte glömma bort bekvämlighetshänsyn när man lägger ut, undersöker och reparerar nätverk. Det rekommenderas också att ta hänsyn till behovet av att skydda närliggande rörledningar, för att avlägsna kablar från varandra. En annan övervägande är att upprätthålla säkerheten för stiftelser och underjordiska anläggningar, säkerställa tätheten i vattenförsörjningsnät.

Tryckledningar bör placeras 5 m från husets bas och icke -tryckledningar - minst 3 m. Om det är nödvändigt att korsa vattentillförseln och avloppsvägarna, bör dräneringskanalen ligga lägre.

Bild
Bild

Byggstadier

Konstruktionen av ett privat hus med egna händer i grundstadiets skede bryts i sin tur in i ett antal faser.

Först och främst upptäcks typen av lämplig teknik, där de utgår från:

  • jordens allmänna tillstånd;
  • frysningslinjer;
  • ståhöjd för markvätskor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under arbetet används speciella referensböcker, men det är mycket mer korrekt att göra en fullvärdig geologisk studie. Oavsett de tekniska nyanserna ger varje steg-för-steg-instruktion installation av vattentätning och vattendränering. Monolitiska fundament läggs genom att hälla betongbruk i formen.

Banden skapas genom att gräva grävningar, medan deras produktion är uppdelad i följande steg:

  • rengöring och komprimering av grävningens botten;
  • uppförande av en sand- eller gruskudde;
  • läggning av hydrauliskt skydd;
  • kontroll av väggarnas vertikalitet;
  • placering av armeringsburar och fyllning av formen med betong;
  • avlägsnande av form och yttre vattentätning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste bygga en pelargrund på ett annat sätt. Marken tas till ett djup av 100 till 300 mm, tar bort stötarna och fyller groparna med jord. Horisontella linjer kontrolleras med byggnadsnivåer. Pelarna är placerade vid skärningspunkterna på väggarna, dessa konturer används för att gräva hål och installera formning. Sedan kommer turen att lägga vertikal armering och hälla betong i formen.

Pelarna som fått mekanisk styrka är täckta med band. Om små hus och uthus byggs kan stödpelare av trä användas. Men det behöver förberedelse genom användning av antiseptiska blandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bildandet av monolitiska baser har också sina egna egenskaper . Det första steget i arbetet är en plats noggrant förberedd och rengjord för smuts. Det är möjligt att avgöra om utrustning behövs för arbete med byggmängden. Det är korrekt att göra en grundgrop med samma djup som linjen för att lägga grunden. Basen av skyttegravarna ska komprimeras, täckas med sand och tampas för att eliminera de minsta hålrummen. Ett tunt lager betong hälls över sandmassan, i vilket armering införs och vattentätning appliceras. På torra dagar, är ytan doused med vatten, och när nederbörd faller, är det täckt.

Bild
Bild

Högfundament är av olika slag; bostadshus i områden med svår terräng bör placeras på skruvhögar. Diametern beräknas från den genererade lasten. På de utvalda platserna drivs insatserna, tråset används för att erhålla fördjupningar. Skruvstöd skruvas fast med rördelar eller ett specialverktyg.

Det är absolut nödvändigt att kontrollera om de ovanjordiska fragmenten av pålarna sammanfaller med varandra, om det behövs, överskottet av metall eller betong skärs av.

Bild
Bild

tips och tricks

Det rekommenderas att göra en bandfundament av betongkompositioner i kategori B22.5. För att få dem, ta 1 del M-200 cement, 2 delar grov sand och 2, 5 delar grus. Som förstärkning för det bör du använda stålstavar med en sektion på 0,8-1, 2 cm. Installation av en grund tejp rekommenderas för konstruktion av envåningshus på stabila jordar. En förutsättning för framgång är placeringen av stödet ovanför jordens frysningslinje.

För att justera alla linjer måste du använda en lasernivå; särskild uppmärksamhet ägnas åt att kontrollera hörnen, avvikelsen i dem är ännu värre än i geometrin hos raka sektioner av väggarna. Ett fundament med en bredd på mindre än 250 mm kan inte göras under bad- och bruksblocket; på högjord (siltig) och på sandig massa är minimivärdet 500 mm. Om ett fullvärdigt hus byggs på en våning är dessa parametrar 400 och 800 mm. Den inbäddade delen är utformad för att ansluta blocken för fundamentet, men trappor, väggpaneler och golvkonstruktioner kan också fästas på den. Alla typer av kommersiellt tillgänglig valsad metall kan användas som inbäddade delar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns speciella tekniska metoder som gör att du kan bygga en grund på en plats med hög vattennivå. Först och främst bör du konstruera ett dräneringssystem, som ensam låter dig undvika skador på byggnadskonstruktioner, deras nedsänkning. Pålar eller prefabricerad betong skyddar också mot vatten, men de är mycket dyra och svåra att använda. Särskild uppmärksamhet bör ägnas basen och nyanser av dess utförande. En vägg av armerad betong kombineras optimalt med pålar och en fortsättning av själva fundamentets yttre yta med en tejp.

Rekommenderad: