Gladiolus "Priscilla" (23 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård, Reproduktionsmetoder

Innehållsförteckning:

Video: Gladiolus "Priscilla" (23 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård, Reproduktionsmetoder

Video: Gladiolus
Video: #mcq12#floriculture #AGRI#SILVI#GURU#complete#syllabus#STEP#by#step#guide #DDASO#click#examinerchoic 2024, Maj
Gladiolus "Priscilla" (23 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård, Reproduktionsmetoder
Gladiolus "Priscilla" (23 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård, Reproduktionsmetoder
Anonim

Bland gladioli finns det cirka 8000 sorter. En av de mest populära är "Priscilla", den är älskad för sina stora, ursprungliga knoppar. Bara en gren räcker för att skapa en vacker bukett.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av sorten

Gladiolus "Priscilla" kännetecknas av stora triangulära blommor. Sammetblad har korrugerade kanter och en gradientfärg - från vitt i mitten till rosa eller crimson vid spetsarna.

Blomman är kraftfull, hög, upp till 15 knoppar på en peduncle. För att förhindra att gladiolen går sönder är det nödvändigt att binda den till ett stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommar efter plantering om 2, 5 månader. I regioner med svalt och tempererat klimat ökar denna period till 85-90 dagar. Växten är nyckfull att ta hand om.

Bild
Bild

Landning

Vuxna lökar måste förberedas en månad före plantering, barn - 2 veckor. De ska sitta separat, inklusive i marken. Vuxna gladioli har ett kraftfullare rotsystem och kommer att börja ta näringsämnen från de "unga ".

Bild
Bild

Lökarna ska skalas och sänkas ned i en lösning av kaliumpermanganat i några minuter .(0,5 g kaliumpermanganat per 1 liter vatten). Detta skyddar dem från thrips och svamp. Släpp sedan i en låda och lämna på en väl upplyst plats.

Bild
Bild

För gladioli rekommenderas att förbereda ett område på en solig plats, men utan ett öppet utkast . Det är bäst att plantera dem i den gamla rabatten av zinnias, dahlior, ringblommor eller en tidigare bädd av vitlök, lök, baljväxter.

Bild
Bild

Under inga omständigheter bör planteras i marken där asters, nightshades och rotfrukter växte tidigare.

Bild
Bild

Marken måste lossas väl upp till 40 cm på djupet, gödselmedel och mulch måste appliceras. Om jorden är för sur, lägg sedan till krossade skal från råa kycklingägg (kokt fungerar inte) eller krita … På alkalisk jord kommer växten att göra ont. Lite sur jord rekommenderas. Av gödningsmedel är det absolut nödvändigt att tillsätta kväve - de är ansvariga för aktiv tillväxt. Samtidigt är det viktigt att inte överdriva det, annars ger gladiolus mycket toppar och blommar illa.

Bild
Bild

Lökarna planteras till ett djup av 10 cm på ett avstånd av 10-15 cm från varandra. Som redan nämnts planteras vuxna och lökar i separata rader.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Så snart de första bladen av "Priscilla" dyker upp, förutom kvävegödselmedel, är det nödvändigt att applicera kaliumgödsel. De är ansvariga för ämnesomsättningen, ökar motståndskraften mot låga temperaturer och stärker immunsystemet. Gladioli ska matas regelbundet, 2 gånger i månaden.

När det sjätte bladet visas tillsätts fosforgödselmedel till toppdressingen . Det är fosfor som är ansvarig för knoppbildning och blomning. Med sin brist är blomstjälkarna svaga, det finns få knoppar och de blommar dåligt. Så snart växten blommar bör du sluta använda kvävegödselmedel.

Bild
Bild

Det är bättre att befrukta gladioli på kvällen eller tidigt på morgonen, när det inte finns någon aktiv sol, följt av obligatorisk vattning. För bättre assimilering av toppdressing är det nödvändigt att lossa jorden mellan raderna varje decennium. Själva vattningen är tillräcklig en gång i veckan eller var 2-3: e dag i varmt väder.

Bild
Bild

Om det regnar efter matning, appliceras gödningsmedel igen en vecka senare. Sediment tvättar bort näringsämnen eller bär dem djupt ner i jorden, där gladiolusrizomer inte kan nås.

I början av september, så snart gladiolerna har bleknat, är det nödvändigt att skära blomstjälkarna . Under denna period bildas spädbarn, och gröna kan dra av näringsämnen. Fosforgödsel bör uteslutas och kvävegödsel returneras.

Bild
Bild

Priscilla gladiolus lökar övervintrar inte utomhus. Innan ett kallt snäpp måste de grävas upp, torkas och förvaras under hela vintern på en mörk, sval plats. På våren rekommenderas att plantera växten i ett nytt område, lämna maxvärdet för det andra året.

Bild
Bild

Fortplantning

Gladioli förökas av lökar. Det finns också en frömetod och delning av glödlampan, men de används praktiskt taget inte. Med fröförökning garanterar uppfödare inte att en blomma med samma uppsättning gener kommer att visa sig . Detta gäller för hybridsorter, som inkluderar "Priscilla". Men för experimentets skull kan du försöka.

Bild
Bild

Under det första året planteras frön, som ska växa till små lökar . Sedan grävs de upp och torkas. Under det andra året planteras de igen så att de blir till fullvärdiga lökar. Och bara under det tredje året kommer gladioli att blomma. Det visar sig att frömetoden är lång och inte ger ett garanterat resultat.

Bild
Bild

Att dela upp lökarna används också sällan, eftersom det finns risk för att förstöra plantmaterialet. Därför är att uppfostra barn det snabbaste och mest effektiva avelsalternativet, där alla egenskaper hos sorten bevaras.

Bild
Bild

I slutet av augusti - början av september börjar knölar bildas vid foten av en mogen glödlampa. Därför bör de mogna lökarna grävas ut noggrant. Barnen separeras, torkas och förvaras separat.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Eftersom Priscilla gladioli är höga och stjälkarna är jämna, gör de vackra korridorer. Växter kan planteras längs trädgårdsvägar eller göras till häckar.

Bild
Bild

Gladioli i blomkrukor ser original och fantastisk ut. Det senare ska vara djupt så att lökarna inte är trånga.

Om du skapar blomsteröar placeras gladioli i mitten av rabatten eller i bakgrunden. De mår bra bredvid perenner, i synnerhet med dahlior.

Rekommenderad: