Hur Förökar Man Krysantemum? Reproduktion Och Rotning Av Krysantemum Hemma. Hur Placerar Du Henne?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förökar Man Krysantemum? Reproduktion Och Rotning Av Krysantemum Hemma. Hur Placerar Du Henne?

Video: Hur Förökar Man Krysantemum? Reproduktion Och Rotning Av Krysantemum Hemma. Hur Placerar Du Henne?
Video: Föröka Rhododendron med Stickling 2024, Maj
Hur Förökar Man Krysantemum? Reproduktion Och Rotning Av Krysantemum Hemma. Hur Placerar Du Henne?
Hur Förökar Man Krysantemum? Reproduktion Och Rotning Av Krysantemum Hemma. Hur Placerar Du Henne?
Anonim

Det är svårt att hitta en sommarstuga där krysantemum växer och dekorerar landskapet från juli till sen höst. För att odla denna blomma, samtidigt som den behåller dess sortkvaliteter, måste du känna till några av reglerna för dess förökning.

Bild
Bild

Tidpunkt

Tidpunkten påverkas först och främst av den metod som valts för reproduktion av krysantemum. Tidpunkten för plantering av frön bestämmer tidpunkten för början av blomningen. Tidiga blommande sorter för plantor sås i slutet av februari eller början av mars, och senblommande sorter sås från 20 mars till första halvan av april. När man planterar frön direkt i marken sås det i maj.

Vid ympning tas livmoderbusken upp på hösten, även om sticklingar kommer att klippas på våren . Tidpunkten för vårsticklingar beror också på blomningens början: sticklingar av tidigt blommande krysantemum utförs i februari, mittsticklingar i mars och sena sticklingar i början av april.

Krysantemum kan dock också förökas genom sticklingar på sommaren och hösten.

Bild
Bild

Växtförökning genom att dela busken är mest effektiv i början av våren, när unga skott dyker upp. Om det behövs kan du dela busken på sommaren, även under blomningen. Sommardivisionen görs bäst i juni under förhållanden med aktiv växttillväxt eller i slutet av augusti.

Viktig! Tidpunkten för reproduktion av krysantemum påverkas också av dess sort och typ: det är vanligt att föröka enstammade i april, maj och början av juni, och flerstammade, stora och småblommiga-i mars.

Bild
Bild

De nödvändiga förutsättningarna

Vissa förutsättningar är nödvändiga för framgångsrik avel. Först och främst måste du välja rätt skott för sticklingar: det måste ha minst 4 blad. Det rekommenderas inte att använda antingen för underutvecklade eller, omvänt, gödningsprocesser . Träskott eller om internoderna på dem är för nära är inte heller lämpliga. På höststicklingar bör en moderbuske med uttalade sorteregenskaper i blomställningarna väljas. Växten ska vara kraftig utan tecken på sjukdom eller angrepp av skadedjur.

Bild
Bild

En buske grävde på hösten och transplanterades i en skål bör förvaras i ett svalt rum till våren. Om rummet har god luftfuktighet behöver moderbusken inte vattnas. Först när jorden torkar bör den fuktas något. Den bästa temperaturregimen i rummet bör vara från +5 till +8 grader. Effekten av sticklingar beror på antalet unga skott. För att de ska räcka bör busken i februari placeras på en varm, väl upplyst plats och i framtiden regelbundet vattnas.

Endast de nya skotten som växer från rotsystemet väljs för sticklingar. Efter att ha planterat sticklingarna i en separat behållare skapar de förhållanden som:

  • temperaturen på innehållet bör vara från +15 till +20 grader;
  • plantorna är täckta med polyeten i 2-3 veckor tills de rotar sig; avståndet från filmen till toppen av skärningen ska vara inom 30 cm;
  • utföra regelbundet vattensprutning (i varmt väder upp till 2-3 gånger om dagen);
  • Mata sticklingarna 2-3 gånger i månaden;
  • i starkt solljus bör sticklingar skuggas, särskilt under de första 7-10 dagarna efter plantering.
Bild
Bild
Bild
Bild

En korrekt vald plats för att plantera plantor i marken är också en förutsättning för framgångsrik reproduktion av krysantemum. Hon föredrar bördig jord med neutral eller svag syra. Loam är den bästa typen av jord för växtförökning . Landningsplatsen ska vara väl upplyst i minst 5 timmar om dagen och inte tillgänglig för starka vindar och drag.

Det är bäst att plantera plantor i grumligt väder, efter regn eller till och med i regnet.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Krysantemum tillhör växter som har flera formeringsmetoder. Det kan förökas både hemma och i öppen mark.

Fröplanta

En krysantemum som odlas med en fröplanteringsmetod börjar blomma tidigare än en växt som odlas med en frömetod. Plantor odlas hemma i ett varmt rum . Först bereds ett substrat från torvmark (2 delar), humus (1 del) och torv (1 del). Tidigare siktas och ångas denna blandning i en förvärmd ugn till +110 grader. Underlaget kan bytas ut mot färdiglagad mark.

Botten av den grunda behållaren är täckt med ett dräneringsskikt (expanderad lera, krossad sten) . En fuktad jord placeras ovanpå, fröna fördelas över hela ytan. Frön av ettåriga strö lätt med jord, och perenner pressas bara något mot den. Därefter sprutas grödorna med sedimenterat vatten med en sprayflaska.

Bild
Bild

Behållaren med frön är täckt med polyeten och hålls vid en temperatur av minst + 23– + 25 grader. Filmen tas bort varje dag (i ungefär en timme) för att ventilera och bevattna jorden, som alltid måste fuktas. Plantor dyker upp om cirka 2 veckor, de placeras i ett ljust rum. Luftningstiden ökas gradvis för att anpassa växterna.

I en separat behållare kan plantor planteras när flera riktiga löv dyker upp. Endast starka groddar ska planteras, svaga kastas. Efter transplantation bevattnas krysantemum med "Zircon", "Epin-Ekstroy" eller andra preparat som stimulerar växttillväxt . Plantor odlas hemma i cirka 1, 5 månader, systematiskt vattnas och gödslas 2 gånger i månaden. Den planteras i öppen mark endast under de sista dagarna i maj.

Bild
Bild

Frön

Frömetoden är mindre effektiv och pålitlig. Den används främst för årliga och småblommiga (t.ex. ek) sorter av krysantemum . Frön sås direkt i marken i förberedda sängar, i vilka hål görs med ett intervall på 20-25 cm. De vattnas med varmt, sedimenterat vatten. Flera frön sås i ett hål, som är täckt med jord. Uppifrån kan sängarna täckas med en film för bättre uppvärmning och bevarande av markfuktighet. Filmen måste tas bort när de första skotten visas.

I framtiden måste jorden lossas, vattnas och ogräs avlägsnas. Efter 7-10 dagar ska den odlade krysantemum matas med flytande gödningsmedel, preparaten "Rainbow" och "Ideal" kommer att göra . Gallring av groddar utförs när de har flera äkta blad. Vid den här tiden har de nått cirka 10 cm i höjd. Endast en starkaste och starkaste grodd finns kvar i hålet. Andra kan transplanteras till en separat säng.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom sticklingar

Skärning är den mest tillförlitliga och effektiva metoden som bevarar alla sortkvaliteter hos odlade krysantemum. Skärning kan göras på flera sätt.

Bild
Bild

Med hjälp av livmoderbusken

En moderbuske väljs i förväg - den ska inte vara sjuk och med de vackraste blommorna. På hösten, i slutet av blomningen, skärs alla skott nästan i linje med jorden. Moderluten grävs upp och placeras under hela vintern på en mörk och sval plats . I februari transplanteras den i bördig jord och placeras i ett rum med högre temperatur (minst + 15 grader). Busken vattnas regelbundet och efter 7 dagar befruktas den med ammoniumnitrat. Om det behövs markeras busken dessutom.

När moderplantan växer skott 8-10 cm höga måste de klippas av och lämna 4 blad på hampan. Från de återstående stubbarna växer nya skott igen, från vilka sticklingar också kan klippas. Från avstängningsprocesserna avlägsnas 2 nedre löv, medan de övre kvarstår. För bättre rotning behandlas de med en lösning av sådana stimulerande läkemedel som "Heteroauxin", "Bioglobin", "Kornevin ". Sedan planteras sticklingarna i en behållare med bördig jord med ett lager på cirka 6 cm med ett intervall på 3-4 cm, fördjupas i marken med 2,5-3 cm. Ett lager (upp till 3 cm) sand eller dess blandning med perlit hälls ovanpå jorden och vattnas sedan … Plantorna är täckta med en film som tas bort 2-3 veckor efter rotningen. Och efter ytterligare 1 vecka sitter de i en separat behållare.

Bild
Bild

Viktig! För att orsaka tillväxt av laterala processer bör nypning utföras i bildningsfasen av 5-6 blad. Innan man planterar i öppen mark (cirka 1, 5 veckor) bör krysantemum härdas: de överförs till öppna rum (terrass, veranda) och täcks med folie på natten.

Sticklingar på våren i öppen mark

I det här fallet används gröna sticklingar, som skärs på våren från en buske som har nått en höjd av 14-15 cm. De är skurna från mediandelen av bilagan och är cirka 7 cm långa. De nedre bladen skärs, och vid de övre bladen skärs halva längden . Sticklingar placeras också i stimulantia i 12 timmar. Sedan planteras de i sängar i öppen mark. De planterade plantorna är täckta med en film, som avlägsnas vid varmt väder. De första rötterna dyker upp efter 2-3 veckor, och skotten bildas av 5 veckor. I början av juni är plantorna redan väl rotade och kan transplanteras till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sommarsticklingar

den utförs enligt följande:

  1. för sticklingar väljs endast de unga apikala gröna delarna av växten med en mjuk stjälk; i detta fall kan laterala processer också användas;
  2. klipp av en stjälk 10-15 cm lång och släpp genast den avskurna grenen i marken på en skuggig plats;
  3. i framtiden vattnas de systematiskt och bevattnas med vatten;
  4. efter cirka 20 dagar rotar krysantemum.

På exakt samma sätt kan du föröka en krysantemum från en bukett. För detta har knopparna och blomställningarna tidigare tagits bort från de avskurna grenarna. Sedan planteras de antingen i öppen mark, eller (om det är vinter) hemma i skålar.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Fleråriga krysantemum kan förökas genom att dela busken. Detta är också en effektiv och populär metod. Det rekommenderas att dela busken efter 3 år . Detta är inte bara ett sätt att föröka krysantemum, utan också ett tillfälle att stärka och läka växten. För delning, välj den friska och mest utvecklade livmoderbusken. Den grävs noggrant upp och delas sedan upp i flera delar, var försiktig så att du inte skadar rötterna. Antalet delar bestäms av krysantemumets sortegenskaper och dess ålder. En treårig krysantemum kan delas upp i 5-6 friska och robusta delar med ett bra rotsystem och markskott.

Delar planteras omedelbart på en permanent plats . De planterade skotten slår snabbt rot och börjar växa aktivt. Vård för unga plantor är densamma som för vuxna krysantemum. Blommande kan inträffa under transplantationsåret, men något senare än vanligt. Om buskens uppdelning utfördes på hösten, måste den unga krysantemum för vintern täckas.

Bild
Bild

Ofta misstag

Oerfarna trädgårdsmästare gör ofta misstag som:

  • livmoderbusken är inte tillräckligt skuren, det rekommenderas inte att lämna långa skott;
  • livmoderbusken lagras i ett varmt rum med en temperatur som är betydligt högre än +7 grader, vilket leder till för tidig tillväxt av processer;
  • för korta skott används för sticklingar: underutvecklade skott rotar inte och ruttnar;
  • vid plantering av plantor används färsk gödsel, vilket är strängt förbjudet, du kan bara använda humus eller kompost, såväl som köpt mineralgödsel i butik;
  • förband appliceras i överskott av volym, vilket leder till snabb bildning och ökning av volymen av grön massa; i sådana växter får blomning inte förekomma;
  • vid utfodring kommer gödselmedel på bladen, vilket kan orsaka brännskador; gödningsmedel appliceras endast vid roten.

Sticklingar misslyckas ofta med att rota av följande skäl:

  • sticklingarna har förvarats i den stimulerande lösningen för länge;
  • sticklingarna läggs i vatten, inte jord;
  • brist på värme eller temperaturfluktuationer i rummet där plantorna förvaras.
Bild
Bild

Floristrekommendationer

För nybörjare trädgårdsmästare kommer det att finnas följande rekommendationer från erfarna blomsterhandlare är användbara:

  • i augusti är det nödvändigt att minska vattningen, eftersom växten måste förbereda sig för vintern;
  • från september är det nödvändigt att mata krysantemum; först och främst måste du applicera organofosfatinsekticider 3 gånger i månaden efter 4 dagar;
  • utför höstprofylax mot skadedjur så att insekter inte sätter sig på en buske för övervintring;
  • växande krysantemumsticklingar hjälper snabbt till att rota dem i torvtabletter;
  • bromsa krysantemum kräver vårbeskärning för att bilda en buske: långa och felaktigt växande grenar skärs av;
  • lossning och ogräs av marken under busken bör utföras efter 10-12 dagar, vilket bidrar till bättre växttillväxt;
  • krysantemum av elit storblommiga sorter måste planteras om efter 3 år för att bevara sorterna.

Rekommenderad: