Astilba "Weiss Gloria" (28 Bilder): En Botanisk Beskrivning Av En Sort Som Tillhör Arends -gruppen Av Hybrider, Planterings- Och Skötselregler

Innehållsförteckning:

Video: Astilba "Weiss Gloria" (28 Bilder): En Botanisk Beskrivning Av En Sort Som Tillhör Arends -gruppen Av Hybrider, Planterings- Och Skötselregler

Video: Astilba
Video: Kvinner på traktor (1959) 2024, Maj
Astilba "Weiss Gloria" (28 Bilder): En Botanisk Beskrivning Av En Sort Som Tillhör Arends -gruppen Av Hybrider, Planterings- Och Skötselregler
Astilba "Weiss Gloria" (28 Bilder): En Botanisk Beskrivning Av En Sort Som Tillhör Arends -gruppen Av Hybrider, Planterings- Och Skötselregler
Anonim

Astilba "Weiss Gloria" är en dekorativ blomma som är mycket populär bland trädgårdsmästare och landskapsdesigners. Sorten sticker ut märkbart bland andra växter i trädgårdstomter och angränsande territorier i lanthus. Astilba är ganska opretentiös, medan man bör komma ihåg att denna fuktälskande växt inte tål långvarig torka . På bördig, väl lossad jord kommer den vita "Weiss Gloria" att bli en riktig dekoration av platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Uppfödningen av denna kultur underlättades av uppfödarens G. Arends noggranna arbete på 20 -talet av XX -talet … Han uppfödde cirka 80 hybridsorter av denna växt, som ingick i en oberoende grupp och fick namnet Arends astilba. De är alla perenner upp till 100 cm i höjd med ett kraftfullt träaktigt rotsystem och sladdliknande rötter. Denna grupp inkluderar skönheten "Weiss Gloria", imponerande med sina frodiga blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Astilba växer som en liten buske, dess höjd är inte mer än 70 cm. Mot mitten av sommaren börjar frodiga diamantformade blomstjälkar blomma ovanför busken. Pedunkelns längd är 25 cm, i diameter är den cirka 12 cm. Under den första blomningsveckan har Astilba-blommor en snövit nyans . Sedan börjar de gradvis få en gulaktig färg. Bladen ändrar också färg. Ursprungligen är de glänsande, ljusgröna, när de växer, de mörknar, de har en brun kant och bruna fläckar. Trots buskens lilla storlek växer bladen upp till 50 cm, vilket gör att växten ser spretig ut.

Blomningen börjar i juli och varar 25-30 dagar. I augusti dör blomställningarna. Samtidigt förlorar buskarna inte sin attraktivitet och dekorerar trädgården ytterligare med fantastiskt snidat lövverk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

När du väljer en plats för Weiss Gloria astilba bör du föredra områden med hög luftfuktighet. Lammor med välutrustad dränering är mest lämpliga . En viktig roll i Astilbas liv spelas av de närmaste grannarna i området. De bör skydda jorden nära busken från att torka ut, och själva växten från överhettning under varma dagtid. Ett av de bästa exemplen på grannskap är värden. Dess stora, runda blad skapar den nyans som behövs för astilba.

I avsaknad av möjlighet att skapa en nyans eller halvskugga rekommenderar trädgårdsmästare att vattna det oftare och rikligare. I det här fallet kommer det att kunna växa även direkt under solens strålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För plantering bör du välja en vuxen växt med ett välutvecklat rotsystem utan ruttna rötter. I det här fallet är det mer troligt att astilba kommer att accepteras. Växten planteras i ett förberedt hål 0,3 m djupt. Botten av hålet strös med aska och fosfor-kaliumgödselmedel och vattnas sedan noggrant . Därefter placeras plantan i hålet, rötterna är täckta med jord och komprimeras. Tomten i anläggningens omedelbara närhet är mulad, tjockleken på detta skyddande lager bör vara cirka 5 cm. Torkat gräs och torvmassor kan användas som mulch.

Astilba "Weiss Gloria" behöver inga speciella förhållanden, det kommer att växa bra i vilken jord som helst. Om möjligt är det bättre att plantera den i lerjord.

För att minska överdriven försurning av jorden bör behandling med dolomitmjöl utföras med 300-400 gram per kvadratmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Astilba är en opretentiös växt, endast vattning och utfodring kräver särskild uppmärksamhet. Överdriven torrhet i jorden kan leda till att blomman dör, så vattning bör vara måttlig, men regelbunden. Det rekommenderas också att med jämna mellanrum lossa jorden, ogräs och ta bort torra blomställningar. Under sommaren måste du göra tre mineralförband med en månads intervall.

Huvuddragen i astilba är att knoppar dyker upp på rhizomens övre del varje säsong . Den årliga tillväxten av stammen är från 3 till 5 cm, medan den nedre delen dör. På grund av detta behöver astilbe mulching. Det kommer att fungera som ett termiskt skydd för växten på vintern, bibehålla tillräcklig fukt och mjukhet i jorden och förhindra grodd av ogräs. Som mulch kan du använda nålar, torrt gräs, torv och kompostmassa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Astilba förökas genom att dela busken. Denna procedur kan utföras inte mer än 1 gång på 5-6 år.

Med tanke på att den totala livslängden för astilbe är 25 år kan en buske producera 4-5 unga växter.

Bild
Bild

Regelbunden vattning

En av förutsättningarna för god tillväxt och frodig blommande astilba är regelbunden vattning. Anläggningen tål inte långvarig torka. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att jorden alltid hålls fuktig nära busken . I sin naturliga miljö finns den ofta i våtmarker. Planterad i ett soligt område "Weiss Gloria" under den varma säsongen bör vattnas två gånger om dagen. Om astilba växer i skugga eller halvskugga, bör trädgårdsmästaren behålla måttlig fukt i jorden och förhindra att den torkar helt. I detta fall sätts bevattningsschemat med hänsyn till väderförhållandena.

Astilbe blir den mest krävande för vattning under återväxt av peduncles och under blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtmatning

För att säkerställa frodig blomning bör Weiss Gloria befruktas regelbundet. På våren (i början av växtsäsongen) rekommenderas att applicera gödselmedel med hög kvävehalt . Detta hjälper till att säkerställa grön massuppbyggnad.

Resten av tiden matas astilba med fosfor-kaliumgödselmedel. En toppdressing utförs precis innan blomningen börjar, och den andra - direkt under. Dessutom kan du befrukta växten på hösten innan du förbereder den för vintern.

Man bör komma ihåg att du bara måste göra toppdressing i flytande tillstånd för att inte bränna rotsystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bushkronformation

En av fördelarna med astilba är att växten kan bilda en krona själv, utan hjälp utifrån. Trädgårdsmästaren behöver bara regelbundet utföra sanitär rengöring, ta bort torkade skott, löv och vissna stammar.

Beskärning innebär flera steg:

  • efter slutet av blomningen tas peduncles bort;
  • fullständig beskärning av skott på hösten utförs efter frostens ankomst.

Du kan delvis lämna skotten för vintern. Detta hjälper till att fånga snö för att skydda rotsystemet. På våren, omedelbart efter uppkomsten av unga skott, skärs de gamla av vid roten.

Bild
Bild

Skydd mot insekter och sjukdomar

Astilba är ganska resistent mot sjukdomar och alla typer av skadedjur. I sällsynta fall kan "Weiss gloria" påverkas av jordgubbar och rotmasknematoder. Detta är ett sällsynt men farligt skadedjur som är svårt att bekämpa. I praktiken har sådana läkemedel som "Nurell D" och "Nematofagin" bevisat sin effektivitet . Innan du börjar bearbeta måste du ta bort de delar av växten som påverkas av skadedjuret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland drabbas astilba av en dreglande slant. För att eliminera detta problem måste du behandla växten 2-3 gånger med insekticider, till exempel läkemedlet "Inta-vir ". För hög luftfuktighet lockar sniglar. För att bekämpa dessa skadedjur används eller samlas ölfällor för hand.

Luftfuktighet i kombination med kallt väder kan orsaka rotröta att attackera astilba . Det är farligast för unga växter, vilket ofta leder till deras död. Som kontroll tillämpas följande åtgärder: ta bort de drabbade rötterna och blötlägg de återstående rötterna i en fungicidlösning. Du kan använda "Fundazol".

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Astilbe planteras i de angränsande tomterna både enskilt och i hela grupper - som en del av blomsterarrangemang. Landskapsarkitekter i gruppplantering kombinerar ofta olika sorter av astilba . "Weiss Gloria" passar bra in i vilken rabatt som helst, kan dekorera med sina snygga snövitblommor och en alpin kulle.

En effektiv teknik är att plantera en astilba nära en pool eller hemdamm, längs trädgårdsvägar. Dessutom kan växten hjälpa till att dölja fula öden på gården. Astilbe harmoniserar också med barrträd, ormbunkar och värdar, ser bra ut bredvid iris.

Rekommenderad: