Skogsmalva (25 Bilder): Botanisk Beskrivning Av Skogsmalv, Regler För Odling Av En Flerårig Växt

Innehållsförteckning:

Video: Skogsmalva (25 Bilder): Botanisk Beskrivning Av Skogsmalv, Regler För Odling Av En Flerårig Växt

Video: Skogsmalva (25 Bilder): Botanisk Beskrivning Av Skogsmalv, Regler För Odling Av En Flerårig Växt
Video: Urban Edible Forest 2024, April
Skogsmalva (25 Bilder): Botanisk Beskrivning Av Skogsmalv, Regler För Odling Av En Flerårig Växt
Skogsmalva (25 Bilder): Botanisk Beskrivning Av Skogsmalv, Regler För Odling Av En Flerårig Växt
Anonim

Skogsmalva är en gammal växt som tillhör familjen Malvaceae. Hon är en av de tusentals arter i denna stora familj som kan observeras i form av gräs, vinstockar eller buskar. Blomman har ett andra namn - vanlig malva (vanlig malva) . Dess frukter liknar prosphora (liten bröd), som de troende tar i templet under sakramentet. Enligt en version fick malvan sitt namn för denna likhet.

Omnämnandet av malva går tillbaka till 800 -talet f. Kr. e., det användes som ett läkemedel av de gamla grekerna, och Hippokrates använde det också för sin medicinska forskning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plats för tillväxt

Denna växt är känd för invånarna i Europa, Asien, Nordafrika. De flesta av dess arter växer i tropiska klimat. Växter finns på ängar, raviner och skogskanter. Malva älskar soliga ängar, men växer bra i halvskugga . Både vilda och odlade sorter av denna växt odlas i trädgårdar och parker.

Bild
Bild

Beskrivning

Malvan kan vara ettårig, tvååring, men kan ha en längre livslängd.

Stammar

En flerårig växt kan vara i form av en örtartad tillväxt på 30-40 cm eller två meter, frodiga igenvuxna buskar. Allt beror på livscykelns period och klimatförhållanden. Samtidigt rusar stjälkarna inte alltid upp, under vissa förhållanden blir de flexibla, smidiga och sprider sig över markytan . De når sitt maxvärde redan i juli.

Bild
Bild

Löv

Blad täcker tätt skotten och är av olika slag:

  • avrundad cordate;
  • ha en fingerdissektion;
  • planet är uppdelat i 6–7 blad.

Kanten ser ofta ojämn ut. Ytan är täckt med mjukt ludd, som hålls på ett långt handtag. Bladen är ljusgröna eller mörka.

Bild
Bild

Blommor

Blommor växer ensamma eller samlas i en racemose blomställning av 2-4 bitar runt en rundad stam. De öppnas och bleknar vid olika tidpunkter, så att växten kan stå blommande tills nästan kallt väder. Blommor upp till 5 cm i storlek kan vara lila eller rosa . Växten är självpollinerande och lockar till sig bin och fjärilar.

Bild
Bild

Frukt

Gör en låda med enkelfröade bon. Mogna och öppna i september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Mallow föredrar neutral eller lätt sur jord. Plantering sker i april-maj, de som var sena och sådde i början av juni kommer också att få ett bra resultat . Den gynnsamma temperaturen för plantor är 16–20 grader. Frön kan sås utan förberedelse, flera bitar per hål till ett djup av 3 cm, avståndet mellan hålen ska vara 50-60 cm.

Två veckor senare, när skott dyker upp, tunnas de ut och lämnar ett starkaste skott i varje hål . De första två månaderna växter växten långsamt, sedan växer dess tillväxt märkbart. Men det är möjligt att transplantera plantor till en permanent plats, till exempel i en rabatt, bara på sensommaren eller tidig höst. Med blomning och kraftig tillväxt kommer skogsmalven att glädja bara nästa år, men ibland blommar de första åren också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktion och odling

Skogsmalva kan reproducera på olika sätt: genom frön, sticklingar, dela busken.

Frön

Plantor odlas både i lådor på verandan och på det öppna fältet. Växten tål vårfrost bra. Frön sås i april efter att ha hållit dem i varmt vatten i cirka 12 timmar. Efter plantering vattnas plantorna och exponeras på ett väl upplyst ställe, men inte i direkt solljus . Den optimala temperaturen för hemgroning bör vara 20-22 grader.

När de förökas av frön kanske kulturens föräldrakarakteristik inte visas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

På detta sätt förökas vanligtvis värdefulla trädgårdssorter med dubbelblommande. Sticklingar skärs på våren och skördar basala skott. På sommaren kan du klippa stamskott. Innan du planterar i marken, sektionerna behandlas med "Kornevin" eller någon annan rotbildningsstimulator … Sticklingar odlas i krukor eller lådor med en blandning av sand och torv. Med måttlig vattning kommer plantmaterialet att rota sig helt på två veckor. Mallow planteras på en permanent plats på hösten - en grumlig dag eller på kvällen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppdelning med buskar

Denna metod låter dig också bevara utsikten över föräldrarna. Endast stora, välvuxna buskar delas. De grävs ut på våren, den vidhäftande jorden avlägsnas noggrant och delas i bitar med en kniv. Varje bit måste ha tillräckligt med rotmassa för att rota. Avsnitten bör strö med kolpulver för att förhindra tillväxt av markbakterier . Sedan landar de på en förberedd plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frukt

Mallow bär frukt på hösten. Efter blomningen bildar den fröskalar (bollar), som var och en innehåller från 25 till 40 bitar. Plocka inte dem direkt - efter en månad blir bollarna gula och klara att plockas. På senhösten klipps stammarna av den blekta malvan bort, vilket gör det möjligt för växten att övervintra utan att frysa.

Bild
Bild

Vård

Eftersom trämalva känns bra i naturen är det inte svårt att ta hand om den i trädgården.

Vattning

Efter plantering på något sätt är bevattning med varmt vatten obligatoriskt. Första veckan fuktas jorden dagligen i små portioner. Det bör komma ihåg att växten inte tolererar både kraftig uttorkning och överdriven fukt . De växande plantorna vattnas 2-3 gånger i veckan. En vuxen växt i ett fuktigt klimat behöver inte fuktas. I torra områden utförs vattning efter behov, tillsammans med resten av "invånarna" i rabatten eller trädgården.

Bild
Bild

Ogräs

Ett ogräs är nödvändigtvis ogräs mellan raderna av mallow, särskilt med ett omfattande rotsystem, vilket kan påverka trädgårdsodlingens utveckling.

Bild
Bild

Toppdressing

Prosvirnyak är opretentiös, du behöver inte mata den, eftersom den planteras i redan förberedd näringsjord, förstärkt med kompost. Men för snabb tillväxt och bildandet av en rik grön massa används både organiska och mineraliska förband . Ursprungligen befruktas växten med humus (3 kg per kvadratmeter), sedan introduceras mullein, urea eller ammoniumnitrat gradvis.

Mallow utfodras två gånger per säsong: före och efter blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Ung tillväxt tolererar frost upp till 30 grader bra. I regioner med hög jordfrysning kan växten täckas till exempelvis med tallgrenar.

Bild
Bild

Skadedjur

I ett varmt och för fuktigt klimat påverkas plantens luftdel ibland av en svampsjukdom - rost. Sjukdomen manifesterar sig genom bildandet av kuddar, som spricker med tiden och sprider rött pulver (svampsporer). Det kommer på friska växter och infekterar dem. I det sista stadiet av sjukdomen blir lövverk som påverkas av en röd blomning gul och smulas, sedan dör busken . För att bota växten bör alla drabbade löv rivas av och behandlas med svampdödande föreningar med närvaro av svavel. Du kan använda Bordeaux -vätska eller andra droger - "Strobi", "Poliram" och andra.

Förutom rost, medför sniglar mycket problem för växten . De samlas upp för hand eller metalldehydpreparat används ("Groza-Meta"). Krossat äggskal som sprids på marken hjälper: det förhindrar att parasiter sprider sig till andra buskar. Forest mallow är en vacker och medicinsk växt. Den som bestämmer sig för att plantera den i sin trädgård kommer att kunna beundra blomningen hela sommaren och på vägen för att bota sjukdomar i tarmarna, halsen samt hosta och hudproblem.

Rekommenderad: