Röda Skalbaggar På Liljor: Hur Man Behandlar Dem Från Svarta Skalbaggar Med Folkmedicin? Hur Hanteras Colorado -potatisbaggen?

Innehållsförteckning:

Video: Röda Skalbaggar På Liljor: Hur Man Behandlar Dem Från Svarta Skalbaggar Med Folkmedicin? Hur Hanteras Colorado -potatisbaggen?

Video: Röda Skalbaggar På Liljor: Hur Man Behandlar Dem Från Svarta Skalbaggar Med Folkmedicin? Hur Hanteras Colorado -potatisbaggen?
Video: Skalbaggar 2024, Maj
Röda Skalbaggar På Liljor: Hur Man Behandlar Dem Från Svarta Skalbaggar Med Folkmedicin? Hur Hanteras Colorado -potatisbaggen?
Röda Skalbaggar På Liljor: Hur Man Behandlar Dem Från Svarta Skalbaggar Med Folkmedicin? Hur Hanteras Colorado -potatisbaggen?
Anonim

På jakt efter en perfekt vacker och härdig blomma för att växa i en rabatt eller i en trädgård, väljer många erfarna odlare liljor. Under en längre tid har just denna växt varit en oersättlig dekoration av närområdet och sommarstugor.

I denna artikel kommer vi att prata i detalj om hur man förhindrar attack av olika skalbaggar som kan skada en vacker blomma.

Översikt över skadedjur

Lily är en utomordentligt vacker blomma. Det är älskat inte bara av dem som odlar denna växt och beundrar den, utan också av olika skadedjur. Den sista, Dra nytta av alla lämpliga möjligheter, var noga med att starta ett angrepp på blomman och därmed orsaka allvarlig skada på den … Även om liljan tillhör hårda och starka växter kan den dö av angrepp av skadedjur.

Bild
Bild

Skadedjur bland representanterna för klassen av skalbaggar som oftast angriper liljan

  1. Röd skalbagge . Han kallas också brandman eller gnissling. Han anses vara den farligaste. Dessa insekter är bladbaggar. Sådana skalbaggar provocerar följande sjukdomar - svamp, mögel och andra bakteriella infektioner. Denna brandman äter den gröna delen av växten. Medan de är på växten parar skalbaggarna sig också, varefter det kvinnliga skadedjuret börjar lägga ägg, som blir till larver efter 24 dagar. Den unga tillväxten som dyker upp kan äta inte bara gröna blad, utan också knoppar, stjälkar och knoppar.
  2. Colorado skalbagge . Det är välkänt för alla att det kan skada inte bara grönsaker utan också blommor. Precis som den röda skalbaggen äter Colorado potatisbaggen den gröna delen av växten, förökar sig, och dess avkomma kan förstöra kulturen helt.
  3. Spindelkvalster . För honom är den största delikatessen saften från en ung skott. En individ kan organisera en stor koloni inom en kort tidsperiod och helt förstöra blomman.
  4. Lily flyger . Under sin livsmiljö på liljor lägger den snabbt ägg, från vilka larverna kläcks. Skadedjuret njuter av pistiller och ståndare.
  5. Medvedka . Hennes främsta mål är växtens rötter, hon äter dem. Kan också skada lökar och skott.
  6. Khrushch . Handlingsplanen för denna bugg liknar den enligt vilken björnen agerar, det vill säga rotsystemet för liljan hotas. Skorpans utseende är full av död för växten.
  7. Lök flugsväv . Dess syfte är att lägga ägg i jorden nära växten. När de förvandlas till larver äter de snabbt bladen och glödlampan.
  8. Knäpparlarv . Det kan ses väldigt ofta på potatis. Det är en apelsininsekt som liknar en larv. Om en individ faller på en lilja, börjar den äta glödlampan med stor aptit, som i slutändan ruttnar och blomman dör.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till utseendet

Många älskare av grön vegetation, inklusive liljor, undrar vad som kan orsaka skadedjur att dyka upp på växten.

Faktum är att det inte är så många skäl som bidrar till angrepp av skalbaggar och andra insekter, men de viktigaste kan särskiljas

  • Fel landningsplats. Det är mycket viktigt att observera rätt grannskap och jord.
  • Tidiga åtgärder för att förhindra skadedjur. Det är lämpligt, innan du planterar en blomma, att förbereda en plats på våren och behandla jorden med speciella förberedelser.

Men tyvärr står även de mest försiktiga blomsterodlare inför problemet med skadedjur som säkert kan migrera från en växt till en annan och lägga larverna på en ny plats.

Bild
Bild

Hur bli av med buggar?

Innan du börjar bekämpa aggressorerna måste du känna igen vilken skadlig insekt som attackerade liljan.

Informationen i tabellen hjälper till med detta

Skadedjur Tecken på närvaro
Röd skalbagge Det finns ingen anledning att titta noga på blomman: skalbaggen är ljus och stor, den kan ses med blotta ögat.
Colorado skalbagge Ätade löv och närvaron av apelsinägg på dem.
Spindelkvalster Växten är täckt med små röda prickar.
Lily flyger Närvaron av detta skadedjur blir märkbar när växten börjar blomma. Samtidigt är blomman ful, formlös och börjar snabbt ruttna.
Medvedka Förekomsten av många hål runt jorden.
Khrushch För att identifiera detta "odjur" måste du gräva upp jorden - den ligger i marken nära rotsystemet.
Lökfluga - svävflyg

Små svarta flugor som svärmar nära liljan är björnen. Det är omöjligt att inte lägga märke till dem.

Knäpparlarv Ätit löv och glödlampa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men hur som helst, för var och en av ovanstående skadedjur finns det ett sätt att slåss.

De kommer att rädda från den röda skalbaggen speciella preparat "Karbofos", "Inta-Vir", "Decis " … Växten måste sprutas enligt instruktionerna.

Colorado potatisbaggen är rädd för droger som används för att få bort den från potatisen, men om instruktionerna indikerar att de är ofarliga för blommor.

" Aktellik" och "Fitoverm" kommer att lindra spindelmiten . Men botemedlet mot liljeflugan har tyvärr ännu inte uppfunnits. Det finns bara ämnen som du kan minska antalet individer på en växt - det här är Karbofos och Ditox.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ideala alternativet i kampen mot en björn är speciella fällor - det här är gropar grävda och förfyllda med gödsel. På vägen till växten kan insekten dröja kvar i denna naturliga substans och inte komma till liljan.

"Grizzly", "Thunder" och "Medvetox" - dessa läkemedel hjälper till att ta bort skalbaggen

När svävflugor börjar flyga massor över en blomma måste den vattnas " Karbofos" eller "Inta-Virom " … När det gäller trådmask, använd droger som t.ex. " Pochin", "Vollar", "Provotox" eller "Medvetox " … En lösning av kaliumpermanganat hjälper också till att hantera trådmask, som måste sprutas på växten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns andra sätt också. De är mer lämpliga för anhängare av folkvisdom, som har funnit sin tillämpning i bekämpning av skadedjur, därför Om du inte vill behandla blomman med kemikalier, använd folkmedicin:

  • samla skadedjur och deras larver för hand;
  • försök att tvätta av skadedjur med en ström av vatten, samla sedan upp från marken och förstör;
  • du kan spraya växten efter plantering med en naturlig lösning (du kan förbereda en blandning av torr senap, tvätttvål, aska och malört, du kan bearbeta en blomma med en sådan hemlagad lösning bara en gång i veckan);
  • torr senap eller aska kan appliceras på växten;
  • så att skalbaggarnas larver inte kryper ur marken och angriper själva blomman kan jorden nära växten täckas med en film.

Men sådana metoder kommer bara delvis att lösa problemet. I de flesta fall kan folkmetoder för skadedjursbekämpning bara tillfälligt skrämma bort vuxna skalbaggar, men de klarar inte sina larver.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att förhindra att skadedjur förekommer på liljor kan förebyggande åtgärder vidtas för att minska risken för skalbaggar. Experter rekommenderar:

  • innan du planterar en växt, minska jordens surhet med kalk eller träaska;
  • med höstens ankomst är det absolut nödvändigt att gräva upp jorden och täcka med torv;
  • Före plantering behandlas liljekulor med ett läkemedel som kallas "Bazudin"; du kan också använda speciella ämnen - akaricider.

Absolut alla preparat som du kommer att bearbeta jorden eller växten med måste vara certifierade och av hög kvalitet. Se också till att instruktioner bifogas läkemedlet, eftersom du måste agera uteslutande i enlighet med det.

Rekommenderad: