Krukväxter: Odling Av Klematis I Behållare Utomhus Och Hemma. Kommer De Att Växa I Planteringar? Planterings- Och Skötselregler

Innehållsförteckning:

Video: Krukväxter: Odling Av Klematis I Behållare Utomhus Och Hemma. Kommer De Att Växa I Planteringar? Planterings- Och Skötselregler

Video: Krukväxter: Odling Av Klematis I Behållare Utomhus Och Hemma. Kommer De Att Växa I Planteringar? Planterings- Och Skötselregler
Video: How to grow roses for beginners | Garden ideas 2024, Maj
Krukväxter: Odling Av Klematis I Behållare Utomhus Och Hemma. Kommer De Att Växa I Planteringar? Planterings- Och Skötselregler
Krukväxter: Odling Av Klematis I Behållare Utomhus Och Hemma. Kommer De Att Växa I Planteringar? Planterings- Och Skötselregler
Anonim

Många trädgårdsgrödor växer bra i krukor och badkar. Clematis är ett bra exempel på detta. Dessutom är krukor, till skillnad från rabatter, rörliga, de kan omarrangeras på begäran av ägaren i trädgården, på terrassen, nära ingången till huset eller på balkongen.

Vilka sorter växer bäst i en behållare?

Den mest framgångsrika är odlingen av miniatyrklematis, som har en kompakt form, och deras stjälkar är inte mer än två meter långa. Vi talar om sådana sorter som "Jeanne d" Arc "," President "," Mrs. Cholmondeley "och andra . De blommar länge och rikligt, dessutom har de ett stort antal blommor, färger och texturer av blommor. Till exempel blommar Angela -kultivaren med randiga, ljusa, catchy blommor, medan dvärgen Piilu först producerar rikliga dubbla blommor och börjar sedan blomma med randiga blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också plantera medelstora sorter, men det är bättre att placera dem inte i hängande krukor, utan i golvkrukor. Dvärgklematis kommer att må bra i hängande krukor eller långa lådor och sänka skotten till marken.

En planta för plantering i en behållare måste ha ett välutvecklat rotsystem, erhållet antingen genom att dela en vuxen växt eller odlas i två eller tre år.

Bild
Bild

Landningsregler

För att plantera en växt korrekt, du måste följa en viss sekvens av åtgärder.

  • Clematis planteras i behållare på våren, för detta använder de höga krukor. Deras diameter bör inte vara mindre än 30 cm. Trälådor är också lämpliga.
  • Först läggs ett dräneringsskikt på botten, det ska vara ungefär 1/8 av krukväggens höjd. Underlaget kan vara torv eller vanlig jord från trädgården, blandat med kompost eller humus, sand och torv. Var noga med att tillsätta superfosfat - 0,5 koppar och krita - 1 kopp.
  • Omedelbart efter plantering måste du ta hand om att installera ett stöd - lägg en stege eller trapets minst en meter hög så att det är möjligt att fixa de växande skotten med ett intervall på 20 cm.
  • Därefter måste du gräva behållaren i den öppna marken så att den försvinner helt. Under säsongen kommer clematis att rota bra, dess skott kommer att växa bra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av oktober eller början av november måste du gräva fram en behållare och skära av skottens toppar. De skott som blommorna blommade på tas inte bort från stödet. Behållaren med växten bör placeras i källaren, vars temperatur inte ska vara lägre än 0 grader och inte högre än +2. Clematis kommer att stanna där till januari. Underhållet under denna period är enkelt - sällsynt vattning, behöver inte matas.

Sedan måste den överföras till en inglasad balkong, installerad på en tillräckligt upplyst plats . Temperaturen ska vara + 8-12 grader, då kommer spirande processen att gå perfekt. Vid högre temperaturer kan inte en enda knopp dyka upp. Så snart spirande har börjat måste du höja temperaturen till + 15-18 grader, eller helt enkelt flytta behållaren till ett rum där det är varmt. Vid slutet av vintern och våren börjar klematis blomma. Det är viktigt att se till att direkt solljus inte faller på marken i behållaren.

Om buskarna växer starkt är det bäst att plantera dem på det öppna fältet och plantera unga växter i krukor.

Bild
Bild

Det är bättre att välja en större kapacitet, oavsett om det är ett markkar eller en hängande planter. Det bästa alternativet är 20 liter, men i en femtyliters behållare kan du skapa en komposition av tre frodiga buskar.

Växtvård

Vattning av klematis som växer i en behållare utförs från en pall och inte uppifrån. Topdressing görs regelbundet, mineraliska och organiska gödningsmedel späds ut i vatten för bevattning. Om clematis inte har tillräckligt med ljus under knoppbildning och blomning kan det ändra blommans färg . Det är inget fel med det, du behöver bara ge växten tillräckligt med ljus och mata den med kalciumnitrat, då kommer blommorna att återfå sin avsedda färg.

Bild
Bild

För mer än två år i rad kan en och samma klematisplanta inte användas för att tvinga . Detta leder till allvarlig utarmning av växten. Därför, efter två års destillation, måste klematis bosättas i trädgården och lämnas ensam i ett par år, så att den kan återhämta sig. Naturliga förhållanden och god vård kommer att bidra till detta. Så snart intensiv blomning återupptas kan du återanvända klematis för att tvinga.

Bild
Bild

Denna växt är relativt opretentiös, det känns bra utomhus. Det gillar inte solens ljusa strålar, men halvskugga är det bästa stället för det . Det är inte svårt att ta hand om honom, men regelbundenhet krävs i allt - vid vattning, utfodring, identifiering av sjukdomar.

Transplantationen bör utföras vartannat till tre år utan att misslyckas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar

Clematis är mycket känsliga för stamskador, genom dem kommer olika infektioner in i växten, inklusive den farligaste för dem - en svamp. Denna sjukdom leder till uttorkning av stammen och ofta döden av hela växten. Så snart du märker tecken på svamp är det nödvändigt att utföra en total beskärning av clematis . - alla stjälkar skärs till marken, detta är det enda sättet att rädda honom. Om du lyckades, och svampen inte orsakade radikala skador på växten, kommer snart nya skott på snitten och busken växer igen.

Bild
Bild

Clematis är också mottagliga för skadedjur - bladlöss, mjölkfiskar, gruvflugor och sniglar . Sjukdomar som mjöldagg, brun bladfläck och rost kringgår dem inte, även om det finns sorter som är mer resistenta mot insekter och sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Där clematis används i behållare

Dessa buskar är så vackra att de passar både hem och utomhus. Vertikal trädgårdsskötsel används nu både i bostadslokaler och på kontor, och det ser organiskt ut överallt. På sommaren ser clematis vacker ut i långa lådor på terrassens sidor . Den kan användas i inredningen av en restaurang, ett kafé och ett lanthus. Olika sorter och färger av clematis gör att du organiskt kan passa den i alla interiörer, vilket ger den färgerna i Medelhavets smak, avslappning och friskhet. Denna växt rengör luften från olika skadliga föroreningar genom att släppa ut fytoncider.

Du kan välja sorter av samma färg, eller så kan du skapa mångfärgade kompositioner som bildar vackra kombinationer

Rekommenderad: