Ficusjord: Vilken Typ Av Jord Behövs För Att Odla Inomhus Ficus Hemma? Jordkomposition. Är En Universell Passform?

Innehållsförteckning:

Video: Ficusjord: Vilken Typ Av Jord Behövs För Att Odla Inomhus Ficus Hemma? Jordkomposition. Är En Universell Passform?

Video: Ficusjord: Vilken Typ Av Jord Behövs För Att Odla Inomhus Ficus Hemma? Jordkomposition. Är En Universell Passform?
Video: 🥦🥕Odling för dummies – Lätt att odla grönsaker 🥬🍅 2024, April
Ficusjord: Vilken Typ Av Jord Behövs För Att Odla Inomhus Ficus Hemma? Jordkomposition. Är En Universell Passform?
Ficusjord: Vilken Typ Av Jord Behövs För Att Odla Inomhus Ficus Hemma? Jordkomposition. Är En Universell Passform?
Anonim

De flesta inomhusväxter är mycket krävande för jordens sammansättning och egenskaper, vars kvalitet påverkar inte bara deras utseende, utan också hälsa och till och med livslängd. Ficuses, så älskade av blomsterodlare, i detta avseende, är ganska nyckfulla växter som ställer ökade krav på substratets kvalitet. Så att ficusen känns bra och kan glädjas länge med den friska glansen av dess smaragdlövverk, valet av jord för det måste bemötas med särskild uppmärksamhet.

Bild
Bild

Primära krav

För full utveckling och tillväxt kräver växten bördig jord av hög kvalitet. Helst bör marken för ficus ha följande egenskaper:

  • andningsförmåga
  • fuktpermeabilitet;
  • lämplig surhet;
  • optimal struktur.

Hushållens ficuses föredrar fukt och luftgenomsläpplig jord, rik på användbara mikro- och makroelement. Samtidigt bör koncentrationen av näringsämnen i jorden vara optimal.

Överskott av kväve, fosfor och kalium kan försvaga växtens immunitet, orsaka deformation av blad och skott.

Inomhus ficuses tolererar smärtsamt vattendämpning i jorden. Om vatten stagnerar i krukan börjar rötterna ruttna, vilket leder till att växten dör. Jorden för ficuses måste vara väl dränerad .- detta kommer att säkerställa full cirkulation av fukt och luft vid rötterna.

Ficuses behöver en neutral eller lätt sur jord med surhetsparametrar på 6, 5-7 pH . Sura jordar är inte lämpliga för dessa växter.

Bild
Bild

När du väljer en jord för de beskrivna växterna bör du vara uppmärksam på blandningens struktur. Lös, inte för tät jord som innehåller organiska näringsämnen är idealisk. Det är bra om kompositionen innehåller sand, vilket ger substratet luftighet, luft och fuktpermeabilitet.

Det är viktigt att notera att i täta lerjordar mår inhemska ficuses inte bra, de ligger märkbart efter i utveckling och tillväxt . Hög lerhalt försämrar markens dränering, vilket oundvikligen leder till vattentäppning och stagnation av vatten vid rötterna. Detta i sin tur leder till sönderfall av rotsystemet och utseende av skadedjur i underlaget.

Erfarna odlare rekommenderar att uppmärksamma dess ålder när de transplanterar en växt. Det är ett av kriterierna för att välja en lämplig jord. Så det är lämpligt att plantera unga ficuses i lös och lätt jord. Äldre växter är bäst lämpade för jord med en tätare struktur.

Förbättra fuktens och luftgenomsläppligheten i jorden tillåter dränering, som läggs på krukans botten innan du planterar växten. Flodstenar, krossad expanderad lera, bitar av skumplast, fint rent grus används som dränering.

Bild
Bild

DIY -jord för ficus

I moderna trädgårdsbutiker kan du hitta ett brett utbud av färdiga jordblandningar för ficuses. Deras huvudkomponenter är vanligtvis följande komponenter:

  • torv;
  • lövhumus;
  • torva;
  • sand.

Vissa tillverkare berikar sina jordblandningar med olika näringsämnen - organiskt material och mineralkomplex. Sådana tillsatser förlänger väsentligt substratets livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en jordblandning för en ung ficus på egen hand hemma måste du blanda torv, torv, sand och lövhumus i lika stora proportioner. För att förbättra markdräneringen är grov sand att föredra. Det är också tillåtet att tillsätta en liten mängd krossat kol till blandningen. Det kommer inte bara att ge jordblandningen luftighet och lätthet, utan också skapa en skyddande miljö som förhindrar uppkomst och utveckling av patogena bakterier.

När du förbereder en jordblandning för vuxna växter rekommenderar erfarna blomsterodlare att använda två delar bördig mark, två delar lövhumus och en del sand. Denna komposition har en måttlig densitet, lämplig för vuxna ficuses med ett starkt och utvecklat rotsystem. Om jordblandningen så småningom visar sig vara för tät är det tillåtet att lägga till dräneringselement i den - små stenar, expanderad lera, småsten.

I avsaknad av huvudkomponenterna för att förbereda ett jordsubstrat för ficuses är vanlig universell jord också lämplig, till vilken sand nödvändigtvis tillsätts. Detta gör att du kan göra jordblandningen luftigare och lättare.

Bild
Bild

Populära märken av färdiga blandningar

Bland moderna tillverkare som erbjuder konsumenter färdiga jordblandningar för ficuses, florister markerar följande märken:

  • " Miraklens trädgård " Är ett märke som erbjuder balanserad ficusjord av hög kvalitet. Dess huvudkomponenter är torv, vermikompost och sand. För att förbättra blandningens näringsegenskaper berikar tillverkaren den med komplexa mineraltillskott.
  • " Vermion " - under detta märke erbjuds en näringsrik jordblandning med en optimal surhetsgrad. Blandningens huvudkomponenter är torv, aska, dolomitmjöl, vermikompost och fina fraktioner av expanderad lera.
  • " Blommans lycka " - ett varumärke enligt vilket en färdig jordblandning för ficus produceras, berikad med spårämnen och mineraler. Dess grundkomponenter är torv med hög myr och lågland, dolomitmjöl och sand. Hjälpkomponenter i blandningen är mineraltillsatser och expanderade lerfraktioner, som säkerställer god dränering av substratet.
  • " Veltorf " Är ett välkänt varumärke som erbjuder konsumenter en speciell torvblandning för odling av ficuses och palmer. Näringsrik jord av detta märke består av en blandning av torv med varierande grad av sönderdelning, flodsand och kalkmjöl. För att berika blandningens näringsegenskaper inkluderar tillverkaren superfosfat, ammoniumnitrat och ett komplext mineraltillskott.
  • " Seramis " Är ett mycket populärt varumärke bland blomsterodlare, som producerar ett brett utbud av jordblandningar och jordförbättrare. Ficusjordarna som erbjuds under detta märke är balanserade och berikade med näringsämnen så mycket som möjligt. En viktig komponent i dessa jordblandningar är ett unikt lergranulat, som ger full åtkomst av luft och fukt till rötterna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

När du väljer eller självständigt förbereder jord för ficuses bör du komma ihåg att det höga torvinnehållet i kompositionen minskar användningsperioden för substratet. Torvblandningar utarmas ganska snabbt och kräver byte. Detta leder i sin tur till mer frekventa växttransplantationer.

Överdriven humushalt i kompositionen orsakar ofta bildning av klumpar i substratet. Denna jordblandning börjar kollapsa och komprimeras med tiden, vilket får vattnet att stagnera i krukan, vilket ökar risken för rotrötning.

När du köper jord för ficus måste du noggrant studera sammansättningen. De viktigaste spårämnena som är nödvändiga för en växts fullständiga utveckling är kalium, fosfor och kväve. Erfarna odlare betonar att kväve ska vara på tredje plats eller längre fram i kompositionsinformationen. Dess närvaro i första hand indikerar en hög kvävehalt i substratet, vilket är oacceptabelt för ficuses.

För att undvika infektion av växter med skadedjur är det lämpligt att desinficera jorden före transplantation. Detta gäller både inköpta jordblandningar och självberedda underlag.

Efter bearbetning kan den fördelaktiga mikrofloran återställas med hjälp av speciella kosttillskott och jordförbättrare.

Bild
Bild

Jordbytesfrekvens

En av de viktiga aspekterna vid odling av ficuses gäller hur ofta substratet ska bytas ut i krukan. Med tiden är jordblandningen utarmad och växtens rotklot ökar i storlek. Det handlar om att transplantera ficus i en rymligare behållare och ersätta den gamla jorden med en ny.

Erfarna odlare rekommenderar att jorden förnyas en gång vart 3-4 år . Om växten är för hög och sprider sig kan du begränsa dig till att byta ut marken. För att göra detta avlägsnas en del av det gamla substratet som ligger på ytan noggrant till ett djup av flera centimeter, varefter färsk näringsjord hälls i krukan.

Växten transplanteras med största omsorg och tar bort ficus tillsammans med jordklumpen. Det är inte nödvändigt att rengöra rötterna från den gamla jordblandningen. I framtiden kommer det att tillåta rotsystemet och själva växten att snabbt anpassa sig till det nya näringsmediet.

Om det blir nödvändigt att byta krukan måste du se till att diametern på den nya behållaren är 3-4 centimeter större än den gamla.

Innan planteringsproceduren desinficeras en ny kruka med en lösning av kaliumpermanganat eller ett alkoholinnehållande medel.

Bild
Bild

Du kan lära dig mer om hur du enkelt och snabbt sprider Benjamin ficus.

Rekommenderad: