Sjukdomar Och Skadedjur Av Pioner (22 Bilder): Beskrivning Och Behandlingsmetoder. Hur Bli Av Med Myror? Varför Växer Blommor Dåligt? Gråmögelbehandling

Innehållsförteckning:

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Pioner (22 Bilder): Beskrivning Och Behandlingsmetoder. Hur Bli Av Med Myror? Varför Växer Blommor Dåligt? Gråmögelbehandling

Video: Sjukdomar Och Skadedjur Av Pioner (22 Bilder): Beskrivning Och Behandlingsmetoder. Hur Bli Av Med Myror? Varför Växer Blommor Dåligt? Gråmögelbehandling
Video: Så undviker du att påverkas av träningshetsen - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Sjukdomar Och Skadedjur Av Pioner (22 Bilder): Beskrivning Och Behandlingsmetoder. Hur Bli Av Med Myror? Varför Växer Blommor Dåligt? Gråmögelbehandling
Sjukdomar Och Skadedjur Av Pioner (22 Bilder): Beskrivning Och Behandlingsmetoder. Hur Bli Av Med Myror? Varför Växer Blommor Dåligt? Gråmögelbehandling
Anonim

Pioner är sjukdomsresistenta grödor, växter kan växa i ett område i årtionden och förbli friska. Med felaktig vård och mekanisk skada minskar pionernas immunsystem, blomman blir mottaglig för infektioner och svampar. Ofta kraftiga regn och temperaturförändringar är en annan fara. För att hjälpa växten i tid är det nödvändigt att känna igen sjukdomen i ett tidigt utvecklingsstadium.

Orsaker och symptom

Det är värt att uppmärksamma en beskrivning av följande tecken på en mängd olika sjukdomar:

  • om blommorna växer dåligt, bladen krullar, få knoppar bildas på pionbuskar, allt detta är bevis på utvecklingen av en kultursjukdom eller tecken på att sluka växten av insekter;
  • bildandet av svarta fläckar på bladplattorna hos en pion fungerar som symptom på utvecklingen av en viral eller svampsjukdom som kräver omedelbar behandling; detta inkluderar också utseende av plack, punkter i olika nyanser;
  • curling av löv uppstår på grund av aktiviteten hos en svamp eller insekter som livnär sig på växtens intercellulära saft; de drabbade bladen torkar därefter ut och dör bort;
  • om grödorna inte blommar, knopparna deformeras, inte öppnas eller är täckta med bruna fläckar - du bör noggrant undersöka växten för närvaro av krypande insekter, kontrollera blomstammarna;
  • närvaron av svullnad, mörka fläckar på skotten är ett tydligt tecken på utvecklingen av en svamp eller en virusinfektion.
Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

Sjukdomar som manifesteras av en förändring i bladens färg och orsakar olika defekter är av genetiskt ursprung (ärftligt) och externt (infektioner, svampar).

Rost

Rost orsakas av svamp. På kulturens bladplattor bildas bruna svullnader, fläckar av bruna och tegel-orange toner, omgivna av en mörk kant. Alla dessa formationer är svampsporer. I det kritiska skedet kombineras de drabbade områdena och skapar breda ränder. På grund av rost blir seriösa tallrikar gula, bleknar, faller av.

Växten blir oförmögen till fotosyntes, vilket så småningom kommer att leda till att kulturen dör.

Bild
Bild

Grå röta

Det påverkar alla delar av växten, från rötterna till de apikala skotten. Sjuka pioner är lätta att identifiera med vårens ankomst; unga stjälkar är täckta med bruna sälar. Fläckar är synliga vid foten av skotten och smälter gradvis samman till en ring. Grå röta orsakar ruttnande av växtvävnader, vilket leder till vissnande av knoppar, löv och buskens död. Det sprider sig också till substratet och orsakar skleroti.

Det tar 3 dagar för gråmögel att utvecklas . I avsaknad av behandling och förebyggande åtgärder sprids topparna helt över marken, och växten dör, uppäten av svampens sporer. I detta skede övergår sjukdomen till rhizomen hos den döda pionen. Svampen är mycket seg, tolereras lätt av insekter och vind.

Bild
Bild

Cladosporium

Bruna fläckar bildades på plantans toppar. När de mognar blir de lila. Med tiden växer de infekterade områdena, täcker bladplattan helt och mörknar sedan. Bladet torkar. Vid fuktigt väder är bladets insida täckt med en blomning, som innehåller svampens sporer.

Bild
Bild

Septoriasis

Det påverkar alla delar av kulturen, manifestationen av sjukdomen märks i mitten av sommarsäsongen. Båda sidor av bladplattan är strödda med tätningar, fläckar, svullnader av en gul, brun eller brun ton. Ett karakteristiskt drag hos fläckarna är en ljus mitt, en lila kant. Svullnaderna växer, förenas och ändrar färg till brunt med en gråblå nyans. Septorios uppträder först på pionens nedre bladplattor och rör sig gradvis uppåt. Svårt skadade löv torkar ut, men faller inte av.

Sjukdomen minskar växtens förmåga att överleva låga temperaturer, orsakar defekter i knoppar.

Bild
Bild

Phylostictosis

Runda brunaktiga fläckar med lila kant täcker insidan av bladen. När fläckarna mognar ljusnar fläckarna, ökar i storlek, svampens fruktkroppar dyker upp genom bladplattans vävnader i form av mörka inneslutningar av en konvex form. Som ett resultat uppstår en bristning av bladplattan, såret torkar. Den största faran med fyllostiktos är kulturell utarmning. Svampen är i vilande period på vintern; med vårens början börjar den infektera de återstående delarna av växten.

Bild
Bild

Rotröta

Det är lättare att märka rotröta under transplantation när du delar busken. Infekterade områden är bruna i färg, mjuka vid beröring, ruttnar och dör med tiden. Att hitta pionbuskar under lång tid på ett ställe med hög luftfuktighet leder till bildandet av en vit, grå eller rosa färg. Orsaken till sjukdomen är vattendämpning i jorden. Svampen utvecklas snabbt i sura jordar.

Bild
Bild

Mjöldagg

Yttre tecken är bildandet av en vitaktig plack på bladplattornas yttre sidor. Plack är ett mycel med sporer i. Mjöldaggsporer förblir sega på platser med låga temperaturer. De tolererar lätt plantans vilande period.

Bild
Bild

Verticillos

Sjukdomen påverkar grödor under blomningen och tränger djupt in i växtens vävnader. Verticillium visning manifesteras av vissnande, vissnande av bladblad och pionstammar utan uppenbar anledning. Kulturen blir gul, torkar och dör. När skaftet skärs är mörkare kärl lätt synliga. Svampen är resistent mot låga temperaturer, vilar, ligger i plantens rotkrage, dess rötter. Verticillos kan manifestera sig länge efter att ha planterat pionbuskar (efter 2 år eller mer), vilket gör det svårt att diagnostisera och behandla växten.

Bild
Bild

Ringmosaik

Delvis påverkar bladplattorna i de tidiga stadierna av sjukdomsutvecklingen, vilket resulterar i att det blir svårt att identifiera sjukdomen. Mosaikskylt: ränder eller koncentriska cirklar av ljusgröna, ljusgula toner, som växlar med mörkgröna områden. Formen på mönstret liknar en mosaik, från vilken sjukdomen fick sitt namn. Med tiden bildar de infekterade områdena små nekrotiska områden.

Som en förebyggande åtgärd avlägsnas de infekterade delarna av växten upp till rhizomen, följt av deras bränning.

Bild
Bild

Lemoines sjukdom

Det finns ingen information som exakt beskriver symptomen på Lemoines sjukdom, liksom orsakerna till dess förekomst. Symtomen liknar de vid en växtinfektion med nematoder. Det finns en version att rotmask nematoder är bärare av sjukdomen. De påstådda symptomen på Lemoines sjukdom är följande:

  • kränkning av kulturens tillväxt och utveckling, ytlighet;
  • brist på blomning;
  • utbuktningar bildas på rotsystemet.

Viktig! Sjukdomen kan spridas till närliggande buskar. För att undvika massförorening avlägsnas sjuka kulturer helt från platsen och bränns.

Bild
Bild

Skadedjur

Bland skadedjur påverkas pioner oftast av sugande insekter, myror, men de lider av dem mycket mindre ofta jämfört med svampinfektioner. Om misstänkt aktivitet upptäcks på en buske är det nödvändigt att avgöra vilken typ av skadedjur som infekterade växten för att ta rätt behandlingsriktning.

Bladlus

Små grönvita insekter sätter sig på bladplattans insida, apikala skott, vid knopparnas bas. Insekter livnär sig på kulturens intercellulära saft. Med en massiv koloni av bladlöss vissnar plantan snabbt, bladen krullar, knopparna blommar inte. I kampen mot bladlöss hjälper användningen av en tvålösning, sprutning av kulturen med insekticida preparat.

Bild
Bild

Bronsbagge

Insekten är farlig under den varma perioden, från maj till slutet av augusti. Skalbaggar äter växtens mjuka delar: pistiller, kronblad av knoppar, ståndare, bladplattor. För att bekämpa bronsbaggar är det nödvändigt att ofta lossa markens övre lager i slutet av sommarsäsongen. På sommaren förpuppas insekter aktivt. Att lossa underlaget minskar insektspopulationen och minskar risken för angrep av pionerna. Att samla skalbaggar varje dag ger positiva resultat. Det rekommenderas att använda insekticider eller infusion av tomattoppar.

Bild
Bild

Gallnematoder

De orsakar vissnande av växten, vilket leder till kulturens fullständiga död. Nematoder infekterar rotsystemet, bildar nodulära formationer, svullnad. Bekämpning av nematoder leder till omedelbar bränning av alla drabbade växtdelar. Askan måste behandlas med en 1% formalinlösning. Jorden runt pionerna grävs upp och befruktas med mineraler.

Bild
Bild

Myror

De livnär sig på den söta saften av pioner som utsöndras av knopparnas ståndare. Insekter påverkar växtens mjuka vävnader, kronblad, blad. Busken tappar sin dekorativa effekt och blir mer mottaglig för infektioner. Avstötningsmedel verkar mot myror, sprutning utförs på plantans toppar och marken.

Bild
Bild

Trips

Små insekter som infekterar grödor under den aktiva växtsäsongen. De livnär sig på intercellulär saft, som bladlöss. Förstör skadedjuret med maskrosinfusion eller speciella insekticider.

Bild
Bild

Hoppa tunnmask

Insektlarverna är farliga, de livnär sig på växtens rötter. Skador på rotsystemet minskar tillväxttakten för pioner, växten kan inte lägga blomknoppar, med omfattande skador - död. Förebyggande åtgärder reduceras till att gräva upp jorden, ta bort ogräs, beskära förtjockade planteringar eller använda Iskra -preparatet.

Bild
Bild

Behandlingsmetoder

I de första stadierna av sjukdomen kan folkmedicin användas. Tvätta kulturen med tvål eller vitlökslösning. Filmen som bildas på växtens delar, efter att lösningen torkat, tillåter inte insekter att mata på saften. Lösningar baserade på tinkturer av maskrosor, nässlor, tomattoppar och så vidare fungerar enligt samma princip. För flygande insekter (whiteflies och andra) rekommenderas trädgårdsmästare att använda tobaksrök.

Efter blomningen lossas de övre lagren av substratet med dess delvisa ersättning med ett nytt. Var noga med att mata växterna med näringsämnen. Gödsel hjälper grödor att överleva vintern och försvagade växter efter sjukdom för att få styrka. Och att lossa jorden hjälper till att bli av med insektslarver. Vid massinfektion av pionbuskar med skadedjur är det värt att använda sådana speciella medel som:

  • insekticider - "Bälte", "Decis Profi", "Proteus", "Calypso";
  • fungicider - "Topaz", "Fundazol", "Maxim", "Skor", kopparsulfat, Bordeaux -blandning;
  • förstärkande läkemedel - "Epin", "Kornevin", "NV -101".
Bild
Bild
Bild
Bild

Kampen mot dem beror på en tidig veckovis behandling av buskarna med det valda läkemedlet på morgonen och kvällen, med beaktande av alla krav i instruktionerna. Dessa aktiva substanser kan skada bin och andra nyttiga insekter. Innan sprutning måste alla infekterade områden avlägsnas från växten och brännas. Efter proceduren, behandla händer, kläder, eftersom det finns möjlighet att sprida sporer av svampar, larver.

Om möjligt bör infekterade grödor stängas av från friska växter genom att placera dem i en slags karantän.

Bild
Bild

Förebyggande

Tidig förebyggande behandling gör att kulturen inte kan bli infekterad med svampinfektioner, skadedjur och andra sjukdomar. Det är värt att följa enkla förebyggande åtgärder.

  • Varje säsong eller var sjätte månad rekommenderas att lossa det översta lagret av substratet, avoxidera jorden och tömma området. Det rekommenderas att tillsätta sand till tung jord. Växter planteras med ett avstånd på 30 cm från varandra.
  • På hösten rengörs platsen från ogräs, döda växtdelar. Alla infekterade delar av kulturen bränns, de drabbade områdena behandlas med friska vävnader, såren täcks med kol och täcks med harts.
  • Som en förebyggande åtgärd sprutas växter med fungicida och förstärkande läkemedel från och med vårsäsongen. Pionbuskar matas regelbundet med näringsrika vätskor som innehåller kväve, fosfor, kalium.
  • Sjukdomen är lättare att förebygga, glöm inte att ta hand om växter och jord. Planteringsjord bör köpas i specialaffärer eller desinficeras själv.

Rekommenderad: