Hur Odlar Tulpaner? Hur Förökar Jag En Blomma Med Lökar? Metoder För Vegetativ Och Asexuell Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Tulpaner? Hur Förökar Jag En Blomma Med Lökar? Metoder För Vegetativ Och Asexuell Reproduktion

Video: Hur Odlar Tulpaner? Hur Förökar Jag En Blomma Med Lökar? Metoder För Vegetativ Och Asexuell Reproduktion
Video: Lär dig odla: Föröka tomater med sticklingar 2024, Maj
Hur Odlar Tulpaner? Hur Förökar Jag En Blomma Med Lökar? Metoder För Vegetativ Och Asexuell Reproduktion
Hur Odlar Tulpaner? Hur Förökar Jag En Blomma Med Lökar? Metoder För Vegetativ Och Asexuell Reproduktion
Anonim

Blommande tulpaner med sin förtrollande skönhet kan orsaka äkta glädje och dekorera landskapet på alla trädgårdstomter eller parkområden. I naturen förbluffar de blommande slätterna av stäpptulpaner fantasin och orsakar darrande beundran. Invånarna på vår planet har blivit förälskade i dessa blommor sedan antiken. Passionerade entusiaster samlar sorter, försöker hitta nya sorter och är villiga att betala ett högt pris för en sällsynt sort.

Kort beskrivning

Tulpaner är fleråriga lökväxter av liljefamiljen. För dekorativa ändamål odlas de i trädgårdstomter av nästan alla odlare.

Specialiserade blomsterodlingar ägnar sig åt odling av stora mängder snitt för senare försäljning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knopparna har en varierad form och färg, bland hybriderna finns sorter med brokiga kronblad. Under den korta växtsäsongen har tulpaner tid att blomma, bilda frön och plantera nya lökar i marken, medan gamla lökar dör av.

Under sommarens viloläge bildas knopparna av skott och knoppar av den nya säsongen i de nya lökarna. På hösten kommer lökarna att utveckla rötter och skotten kommer att slutföras.

Fortplantning i naturen

Tulpaner är lätta att vårda och lätta att föda upp. För framgångsrik odling är det viktigt att förstå hur tulpaner reproducerar sig i naturen. Under naturliga förhållanden genomgår stäpptulpaner självförnyelse: varje år ersätts den föråldrade glödlampan med en ny, under nästa säsong upprepas den naturliga cykeln. Detta kan pågå under lång tid (upp till 60 år), men inte på obestämd tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fysiologiska tecken på åldrande ackumuleras i utbyteslampor år efter år. Det ögonblick kommer när växten kommer att bli gammal och inte kommer att kunna återhämta sig nästa säsong. Men andra yngre tulpaner kommer att blomma häftigt runt, och stäppen kommer att täckas med en lyxig vårmatta.

Förutom självförnyelse spirar vilda tulpaner från frön som faller från mogna frökullar.

Reproduktion av odlade arter

Det finns två sätt: vegetativ (asexuell) och frö. Valet av metod beror på målet. Om det är planerat att välja en ny sort med förändrade dekorativa egenskaper, väljs frömetoden. När man odlar blommor samtidigt som man behåller sortens egenskaper, används en vegetativ metod.

Vegetativ förökning

På detta bekvämaste sätt reproducerar tulpaner oftast. Blomningen sker snabbt, moderplantornas dekorativa egenskaper bevaras stadigt. Under aktiv vegetation växer små knölar (spädbarn) av olika storlekar runt moderlampan, och en ersättningslampa bildas - den största av dottern. Löv och blomknoppar läggs i den för nästa säsong.

För att få planteringsmaterial av hög kvalitet det är nödvändigt att i tid och korrekt gräva upp lökarna efter blomningen, bearbeta, sortera och lagra dem till höstplantering.

Bild
Bild

Grävning

Tidpunkten beror på olika tulpaner, vanligtvis i slutet av juni - första halvan av juli. Tulpaner är redo att gräva om bladen har blivit slöa, blivit gula, har tappat sin turgor men ännu inte torkat ut. Om bladen prasslar och faller ihop, så var de lite sena med grävningen.

Lökar ska inte grävas ut för tidigt - de har fortfarande vita täckskalor, ackumuleringen av näringsresurser har inte slutat . Om grävningen försenas kommer boet av lökar att kollapsa i jorden, några av barnen kommer inte att kunna samla.

En viktig punkt: spaden ska sättas in i jorden inte i en vinkel mot stammen, utan vertikalt, så djupt som möjligt, svänga den med foten för att eliminera risken för skador på lökarna så mycket som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

De utgrävda lökarna rensas från marken, undersöks och kastas misstänkta exemplar: skadade, med tecken på sjukdomar, av oregelbunden form. Allt planteringsmaterial blötläggs i en halvtimme i en svag lösning av kaliumpermanganat, torkas sedan i skuggan i två dagar och undersöks noggrant igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sortering

Planteringsmaterial måste sorteras för att skapa en harmonisk blomsterdesign från växter med ungefär samma höjd och stora blommor, för separat odling av barn i olika storlekar, för att bibehålla plantdjupet hos lökarna vid plantering. Extra-klass glödlampor bör vara mer än 40 mm i diameter, första klass-35-40 mm, andra-30-35 mm, tredje-25-30 mm. Barn delas upp i två kategorier: den första är 15-20 mm, den andra är alla andra som är mindre än 15 mm. Sortering låter dig tydligt planera plantering av kompositioner i trädgården.

Bild
Bild

Lagring

Det är viktigt att skapa optimala förhållanden under sommarens vilande period, eftersom lökarna under denna tid börjar lägga blomknoppar för att tulpanerna ska blomma under nästa säsong.

Grunt lådor med ventilationshål är lämpliga för förvaring.

För att inte förvirra sorterna måste rutorna vara signerade. Rummet ska ha en luftfuktighet på cirka 80% så att lökarna inte torkar ut . Temperaturen i början av lagringen bör hållas inom +20 + 25 grader (2-3 veckor) och sedan gradvis sänkas till 12-15 grader Celsius. Det är nödvändigt att förvara plantmaterialet i mörker, eftersom ljus kan påverka lökarnas fysiologi, på grund av vilken kvaliteten på blomningen kan försämras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Tulpaner planteras på hösten innan frosten börjar. Det är bättre att plantera i grupper av sorter - det gör det lättare att ta hand om blommorna. Den allmänna regeln för plantering av tulpaner är att lökarnas planteringsdjup ska vara 3 gånger höjden på själva lökarna. När planteringsmaterialet är korrekt sorterat är det enkelt att följa denna regel genom att göra ett spår med önskat djup.

Planteringstätheten beror på lökarnas storlek: ju mindre, desto tjockare . Spädbarn planteras tidigare än stora exemplar; från barnets knöl kan du få en bra grund för en vacker blomma i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Seed reproduktion

Tulpaner är angiospermer och bär, när de pollineras, frukt och bildar en låda med frön. Vissa trädgårdsmästare vet inte ens om frömetoden, så vegetativ förökning är så bekväm och utbredd i praktisk blomsterodling. Men i avelsarbete är fröuppfödning oumbärlig. Denna metod används sällan men ändå av älskare av botaniska experiment i sina områden för att få en ny form av knoppar eller en ovanlig färg på kronblad.

Bild
Bild

Vid reproduktion av frö utförs artificiell pollinering av växter manuellt. Lökarna i de sorter som har valts ut för att korsas planteras sida vid sida. Det är bättre att välja sorter med samma blomningstid så att plantorna är klara för pollinering samtidigt.

Om moderplantornas blomningsdatum inte sammanfaller måste du samla pollen i en speciell papperspåse och förvara det i kylskåpet.

2 dagar före pollinering avlägsnas ståndarna (ståndarna) försiktigt från den korsade växten. Pistill pollineras med pollen från en blomma av en annan utvald sort två gånger med ett intervall på 2-3 dagar . Så att insekter inte kan skada av misstag skyddas blommor efter pollinering med lätt täckande material. Med rätt vård förväntas frökapslarna mogna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mogna bollar blir bruna, mikrosprickor dyker upp på dem. Det är viktigt att inte missa det ögonblick då fröna är klara och samla dem i tid, eftersom de snabbt kan smula från kapseln till marken, kommer frömaterialet att gå förlorat. De uppsamlade fröna kan förvaras i grönsaksfacket i kylskåpet tills de sås.

Bild
Bild

Fröna från korsningen sås i planteringsbehållare till ett djup av högst 2 cm. Om cirka 3 år bildas små lökar som transplanteras in i trädgården. Du kan så frön direkt i öppen mark, men för vintern måste du skydda dem från kylan.

Den första blomningen kommer att ske om cirka 5 år. Till en början kommer dessa att vara svaga och svaga knoppar. Växterna kommer att få full styrka först efter 8-12 år (beroende på sorten).

I framtiden odlas den nya sorten vegetativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att utföra förökningen av tulpaner i enlighet med jordbruksteknologins regler, beroende på metod, kan du bevara de botaniska egenskaperna hos befintliga sorter i ren form eller att få sorter med nya dekorativa egenskaper som kommer att ta en värdig plats i samlingar av äkta tulpanälskare. Varje vår kommer att glädja trädgårdens ägare med en fantastisk blomning av känsliga tulpaner, och ingen av gästerna eller grannarna kommer att förbli likgiltiga för sådan skönhet.

Rekommenderad: