Hur Matar Man Pelargoner Hemma? Gödselmedel För Riklig Blomning På Vintern, Utfodring Av Pelargoniumblad

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Pelargoner Hemma? Gödselmedel För Riklig Blomning På Vintern, Utfodring Av Pelargoniumblad

Video: Hur Matar Man Pelargoner Hemma? Gödselmedel För Riklig Blomning På Vintern, Utfodring Av Pelargoniumblad
Video: Best Fertilizer for Geraniums | Feed Your Plant With Right Fertilizers 2024, Maj
Hur Matar Man Pelargoner Hemma? Gödselmedel För Riklig Blomning På Vintern, Utfodring Av Pelargoniumblad
Hur Matar Man Pelargoner Hemma? Gödselmedel För Riklig Blomning På Vintern, Utfodring Av Pelargoniumblad
Anonim

Idag är många engagerade i odling av inomhusväxter. Av stort intresse är pelargonium, som vanligtvis kallas pelargon. Det är värt att notera att även om pelargonium tillhör pelargoner, är det fortfarande en separat art. Vi kommer att titta närmare på hur du kan mata pelargonium hemma, men eftersom många kallar denna växt för pelargon kommer den också att hålla sig till detta välkända namn.

Funktioner av säsongsbetonad matning

Toppdressing är en mycket viktig del av vården av varje växt. Vanligtvis beror näringssammansättningen inte bara på den växt du matar, utan också på säsongen. Det är mycket viktigt att följa doseringen av gödningsmedel, eftersom du kan orsaka ännu mer skada på blomman. Professionella betonar att pelargon genom sitt utseende visar effekten av gödningsmedel på dess skick. Så, om bladen börjar vissna och bli gula, är detta ett tecken på att växten får ganska många näringsämnen . Överskrid inte det tillåtna beloppet.

Viktig! Gödsel som innehåller kväve kan endast användas efter beskärningen av pelargon, eftersom det är de som gör att växten kan återhämta sig så snart som möjligt efter att ha tagit bort grenar.

För att mata pelargoner ordentligt och regelbundet behöver du inte spendera mycket pengar eller ansträngning. Det är värt att följa den fastställda dosen, tillsätta mineraler och tillsätta lite jod i vattnet för bevattning . Alla dessa åtgärder gör att blomman kan dekorera huset med en lyxig och långvarig blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så spelar periodens år en viktig roll vid valet av gödselmedel. Under höst-vinterperioden rekommenderar många experter i allmänhet att överge matningen, även om vissa använder gödningsmedel, men mängden reduceras med 2 gånger. Redan på våren ökar antalet förband betydligt - de bör göras en gång varannan vecka . Pelargoner är värda att återhämta sig efter vintern. Vårbefruktning är helt enkelt nödvändig om växten börjar blomma.

Och naturligtvis bör en strikt dos följas. På våren används kvävegödselmedel för att mata pelargoner. De låter dig snabbt återhämta dig efter ett "halvt sovande tillstånd". Organiskt eller komplext mineralgödselmedel ska användas varannan vecka. Många använder folkrecept, som kommer att diskuteras nedan.

Eftersom pelargon blommar hela sommaren, kräver det regelbunden utfodring, vilket bör göras var 12-14 dagar . Många typer av pelargoner går in i ett "vilande" läge på hösten och behöver inte längre en stor mängd näringsämnen. Från och med september slutar befruktningen plötsligt. För andra arter är befruktning endast lämplig 1 gång per en och en halv månad.

Under vintersäsongen är det värt att ge växten en vila . Geranium behöver vila, vilket är exakt lugn. Om villkoren för att hålla pelargoner inkluderar låga temperaturförhållanden, bör gödselmedel överges.

I ett torrt rum, där temperaturen vanligtvis är mer än +22 grader, är det värt att göra en toppdressing mitt på vintern, medan bara hälften av den vanliga dosen mineralgödsel krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anläggningstillgångar

När du väljer gödningsmedel för att mata pelargoner bör du vara mycket försiktig, eftersom denna växt lider av organiskt material. Det är värt att välja mineraltillskott. Du bör gå till en specialaffär, där ett brett utbud av gödningsmedel är korrekt representerat. Även om det ibland finns universalmedel som passar alla blommande växter. Innan du köper bör du noggrant läsa läkemedlets sammansättning för att inte skada växten.

Gödsel för pelargoner bör innehålla sådana komponenter som:

  • kalium;
  • kväve;
  • kalcium;
  • järn;
  • zink;
  • fosfor;
  • bor;
  • mangan;
  • koppar.

Trädgårdsmästare använder olika tillsatser som grovt kan delas in i flera grupper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Redo

I moderna butiker kan du hitta många alternativ för matning av pelargoner, inklusive torra. Om du behöver mata på våren, bör preparaten också innehålla kväve. Med sin hjälp kommer pelargoner att snabbt bygga upp en grön massa och hinna förbereda sig för blomning.

Apoteksprodukter förtjänar särskild uppmärksamhet, för för att förbereda god matning kan du köpa vitaminer på apoteket - vitaminer från grupp B. B12 (cyanokobalamin) används ofta för att mata en blomma. Vitaminet späds ut i vatten före användning. Så en ampull räcker till 2 liter vatten. Denna lösning bör användas för att vattna blommans redan fuktiga jord.

Efter 3 veckor kan du upprepa utfodringen, men med hjälp av ett annat vitamin av grupp B, till exempel B1 eller B6. Utmaningen är att växten måste få alla 3 vitaminerna.

Dessutom kan de i denna sekvens användas under våren och sommaren. Ett sådant komplex kommer att förbättra växtens utseende och stärka dess immunförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Många blomsterodlare gillar inte att köpa färdiga preparat. De gör sina egna gödningsmedel av det som finns till hands. Till exempel, för att förlänga blomningsprocessen av pelargoner, bör du vara uppmärksam på flera recept.

  • Mjölkblandning . Lös 100 ml mjölk i 1 liter vatten. Denna lösning måste appliceras 3-4 gånger under månaden, utan att glömma den vanliga vattningen. Du kan växla dem för att uppnå önskat resultat.
  • Asklösning . Det är nödvändigt att ta och blanda jorden med aska, medan komponenterna måste vara torra, tillsätt sedan vatten. Med hjälp av detta recept kan du ge växten den nödvändiga mängden kalium.
  • Jodlösning . Detta element hjälper både att förbättra plantans tillväxt och få en vacker och riklig blomning. För att förbereda ett sådant stimulansmedel är det värt att lösa upp endast 2 droppar jod i 1 liter vatten. Förfarandet rekommenderas att utföras var tredje vecka. Oftare användning av toppdressing kommer att leda till allvarliga brännskador och döden av blomman.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Befruktningsregler

Om du följer de enkla befruktningsreglerna kommer pelargon alltid att vara hälsosamt och vackert.

För frodig blomning

För att uppnå riklig blomning måste du förse växten med näringsämnen som kalium, kväve och fosfor. För att pelargon ska blomma hemma är det värt att säkerställa närvaron av sådana element i jorden som:

  • mangan;
  • koppar;
  • zink;
  • magnesium;
  • järn;
  • bor;
  • fosfor.

När du bildar knoppar eller i början av blomningen kommer det att vara användbart att använda kalcium för utfodring. Det är nödvändigt att strö jorden där pelargonen växer, med äggskal, tidigare krossat eller med krita.

Glöm inte att ibland vattna det med några droppar jod . Denna metod är ganska enkel och billig. När pelargonen har bleknat kan du genast börja vattna med jod. Denna metod kan användas även i januari. Det räcker att använda en sådan lösning en gång varannan vecka.

Bild
Bild

Växttillväxt och aktiv blomning stimuleras ofta av en ricinoljelösning. Du behöver bara tillsätta 1 tesked olja till 1 liter vatten. Geranium bör matas genom att vattna vid roten eller spruta bladen. Trädgårdsmästare rekommenderar att du använder regnvatten för bevattning, eftersom det har fler näringsämnen än vanligt vatten.

Mycket ofta, på sommaren, transplanteras pelargoner till en utomhusbädd i trädgården, de tas ut i en kruka på en terrass, balkong eller veranda. I det här fallet är det bättre att använda kompost eller humus för utfodring. Förfarandet är värt att göra en gång var tredje vecka. Sådan matning gör att du kan öka antalet blommor och göra dem ljusa, stärka växten och öka immuniteten.

För riklig blomning används ofta magnesiumsulfat. Det presenteras i form av kristaller. Till att börja med bör de lösas upp i vatten och sedan fortsätta att vattna växten.

Bild
Bild

För bladvård

Om pelargonen ser "trött" ut bör du spraya blomman med väteperoxidlösning. För att förbereda det, tillsätt 2 matskedar 3% väteperoxid till 1 liter vatten. Du kan inte bara spraya bladen med det, utan också vattna jorden.

Om bladen blir gula i pelargonium bör du vara uppmärksam på att mata med mjölk … För att skapa en mjölklösning, blanda 100 ml mjölk och 1 liter vatten. Det rekommenderas att växla regelbunden vattning med mjölkvattning.

Om bladen av pelargonium blir nästan vita, bör du definitivt applicera rumsgödselmedlet "Agricola". Den innehåller alla nödvändiga spårämnen för att återställa bladen till sin ursprungliga skönhet. Endast 2–2,5 gram Agricola ska lösas upp i 1 liter vatten.

Bild
Bild

För plantor

Unga växter kräver definitivt utfodring för aktiv tillväxt. Ursprungligen växer plantor i koppar utan gödningsmedel. När växten redan har ett förstärkt rotsystem, medan dess rötter är synliga genom koppens väggar, kan du transplantera plantorna till större krukor. Det bästa alternativet är en behållare med en diameter på 8 cm. Efter två veckor är det värt att börja befrukta plantorna . Gödsel "Planta miracle-growth" är ett utmärkt val. Denna utfodring kan göras en gång var 5: e dag. Detta alternativ är perfekt efter ett val.

Efter cirka 2-3 veckor ska plantorna transplanteras till krukor med en diameter på 10 cm. Efter deras anpassning är det värt att använda gödningsmedlet "Kemira " … Parallellt är det värt att lägga till ett preparat med kaliumnitrat, vilket gör det möjligt att förbereda sig för framtida blomning. Detta gödselmedel ska appliceras en gång var sjunde dag. Fertika är en analog av Kemira.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jästmatning är utmärkt för att stimulera tillväxten av plantor. Det främjar bildandet av kalium och kväve. Detta alternativ är det bästa valet vid ympning eller transplantation av pelargonium. Det har ingen negativ inverkan på rotsystemet. För att mata pelargonium med jäst bör du följa följande algoritm för åtgärder:

  1. det är nödvändigt att lösa upp 20 gram torr jäst i 1 liter varmt vatten;
  2. blandningen ska stå i 2-3 timmar, medan behållaren placeras på en varm plats;
  3. tillsätt sedan ytterligare 5 liter vatten;
  4. plantor ska vattnas 2-3 gånger om dagen, medan återbefruktning bör appliceras efter 7-10 dagar.

Viktig! Jästgödseln ska alltid vara färsk. Det är inte avsett för lagring.

Bild
Bild

Matningsfrekvens

Det är värt att mata pelargoner hemma oftare än de växter som växer i en utomhusbädd. Inomhus pelargonium bör befruktas inom 2-3 månader efter plantering, eftersom jorden är helt utarmad under denna tid. Det är värt att notera att varje blomningstid är stress för blomman . Det var under denna period som han behöver ytterligare gödningsmedel. Matning med urea gör att du kan mätta jorden med kväve, men det här alternativet används inte för pelargonium, det är lämpligt för rosor.

Bild
Bild

Regelbunden matning är avgörande för en växt som inte växer bra. Med deras hjälp kommer pelargonium aktivt att växa och glädja andra med lyxig blomning.

Rekommenderad: