Vad Ska Jag Göra Om Pelargonbladen Krullar? Varför Bockar Bladen Av Rumspelargonium Ner? Sätt Att Eliminera Orsakerna

Innehållsförteckning:

Video: Vad Ska Jag Göra Om Pelargonbladen Krullar? Varför Bockar Bladen Av Rumspelargonium Ner? Sätt Att Eliminera Orsakerna

Video: Vad Ska Jag Göra Om Pelargonbladen Krullar? Varför Bockar Bladen Av Rumspelargonium Ner? Sätt Att Eliminera Orsakerna
Video: Talsyntes 2024, Maj
Vad Ska Jag Göra Om Pelargonbladen Krullar? Varför Bockar Bladen Av Rumspelargonium Ner? Sätt Att Eliminera Orsakerna
Vad Ska Jag Göra Om Pelargonbladen Krullar? Varför Bockar Bladen Av Rumspelargonium Ner? Sätt Att Eliminera Orsakerna
Anonim

Pelargonium är en populär växt som används i stor utsträckning inom trädgård och inomhus. Många kallar det pelargon, men ur botanikens synvinkel är detta inte helt sant - även om pelargonium tillhör pelargonfamiljen är det ändå en helt annan art. Det är dock detta namn som populärt accepteras, därför kommer vi för enkelhets skull inom ramen för vår artikel att fortsätta att använda detta ord i texten.

Särdrag

Pelargonium är en ganska opretentiös blomma, det är tack vare denna funktion som den har ökad popularitet bland blomsterodlare i vårt land. Att ta hand om denna prydnadsblommande växt kräver inte mycket ansträngning. Men vissa regler och finesser måste fortfarande vara kända, för om de inte följs börjar pelargonens blad krulla och bli gula, vilket leder till att hela växten vissnar. Geranium kommer från den södra delen av den afrikanska kontinenten, så blomman föredrar varma och väl upplysta områden . Ägarna placerar det oftast på fönsterbrädan i öster, söder eller väster. Låt oss säga mer - på sommaren kommer blomman att känna sig bekväm i trädgården på det öppna fältet, men så snart temperaturen börjar minska bör växten omedelbart återföras till huset.

Kulturen trivs med sin blomning året om, med förbehåll för ordentlig vattning, optimala ljusförhållanden och toppdressing. För en frodig blomning av pelargonium är det nödvändigt att nypa då och då och beskära i tid. Växten är mycket vacker, så eventuella problem med den kan allvarligt uppröra odlaren. Låt oss bo mer i detalj om orsakerna till pelargons vissnande, metoder för blommans återupplivning och förebyggande av sjukdomar.

Bild
Bild

Vridande skäl

Pelargonblad kan krypa neråt av olika anledningar, men i de flesta fall är de associerade med vårdfel.

Mat

Befruktning spelar en mycket viktig roll i en hälsosam kost av pelargonium. Växten reagerar bra på kvävehaltiga tillsatser, tack vare vilket lövverket blir frodigt och vackert, men bladen svarar på bristen på detta element genom att krulla. Kom dock ihåg att pelargonet med ett överskott av elementet riktar alla sina krafter till tillväxten av grön massa och helt enkelt slutar blomma.

Överskott av kalium är en annan vanlig orsak till vridning, så det är bäst att följa instruktionerna noggrant när du applicerar något gödselmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luft

Geranium är en krävande växt när det gäller att hålla förhållanden, men en kränkning av temperatur och fuktighetsnivåer kan orsaka problem med lövverket på denna fantastiska blomma. Den optimala temperaturen för normal tillväxt och utveckling av en blomma anses vara + 20– + 25 grader, och på vintern kan temperaturen sjunka till +16 grader. Om rummet är kallare bromsar alla livsprocesser så mycket att blomman inte orkar behålla normal fotosyntes och bladplattornas hälsosamma tillstånd.

Geranium tolererar inte plötsliga temperaturfluktuationer, liksom direkt solljus och drag . - det reagerar omedelbart på alla dessa ogynnsamma faktorer genom att fälla. Luftfuktigheten som är typisk för ett vanligt bostadsutrymme är tillräckligt för en blomma, men för torr luft har en negativ effekt på den, så det är värt att hålla den borta från radiatorer och andra värmeenheter. Om det inte är möjligt att hitta ett annat ställe, bör du placera en minifontän nära blomman och spraya regelbundet luften bredvid pelargoniet från en sprayflaska.

Bild
Bild

Dåligt matchad kruka

Ett mycket vanligt misstag vid vård av pelargoner är att välja fel behållare. Vanligtvis planteras blomman i en för stor blomkruka, i det här fallet börjar ofta vattenloggning i lagren av jordblandning, outnyttjad av rötterna, vilket oundvikligen leder till vridning och död av blomman. För liten kruka är också kontraindicerad för en växt. När växten växer blir rötterna trånga, vilket gör att blomman inte får näring.

Om krukan inte ersätts i tid med en mer voluminös, förlorar lövverket sitt dekorativa utseende och lockar.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Pelargonium blir ganska ofta offer för en spindelkvalsterattack, som får bladplattorna att krypa inåt. Detta skadedjur är nästan omöjligt att identifiera med blotta ögat. Den är för liten, men tunna, vitaktiga spindelnät på bladets baksida kan bli en signal för pelargoninfektion. Växter parasiteras ofta av bladlöss och vita flugor - vid infektion måste pelargon behandlas med ett insektsmedel. Vanligtvis krävs flera behandlingar med 7-10 dagars intervall. Mycket farligare för pelargonium är en virusinfektion, där bladen krullar ihop, blir klumpiga - sådana sjukdomar behandlas inte, därför måste växterna kastas ut vid de första tecknen på skador för att undvika infektion av andra inomhusgrödor.

Bild
Bild

Om curling av bladen åtföljs av utseendet av vit blomning eller små fläckar på baksidan av bladen, har du troligtvis att göra med svampsjukdomar.

Snabb sprutning med Bordeaux -vätska kan hjälpa växten. Vanligtvis, efter en sådan manipulation, försvinner fläckarna och bladen återgår till sin ursprungliga form. Om vanlig trädgårdsjord används för att odla pelargonium, kan larver av parasiter och daggmask komma in i behållaren med den, För att bekämpa dem används följande medel:

  • " Aspirin "- 1 tablett per 10 liter, denna lösning sprutas med blomman varje månad;
  • " Maraton "- ett bra botemedel mot bladlöss och vitflugor; medlet sprutas torrt på substratet och vattnas sedan rikligt;
  • Monterey - läkemedlet används i närvaro av larver.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande

Varje sjukdom är lättare att förebygga än att bota. Pelargonium är inget undantag. För att förhindra curling av bladen behöver blomman följande vård:

  • vid plantering och omplantering årligen måste du använda jord köpt i specialaffärer; vid självkompilering av substratet är det nödvändigt att göra sin preliminära desinfektion;
  • säkerställa normal vattning - jordklumpen ska inte torka ut, men överflödig fukt bör inte tillåtas;
  • placera pelargoner på väl upplysta platser, men undvik samtidigt direkt solljus;
  • skydda blomman från drag.
  • hålla lufttemperaturen på sommaren på en nivå som inte är högre än +25 grader och på vintern - inte lägre än +10 grader;
  • transplantera pelargoner i tid i en kruka med lämplig volym.

Det finns en hel del sjukdomar som leder till att krulla inåt bladen av hempelargon, men om de identifieras i tid och blomman behandlas i tid återgår den snabbt till formen och glädjer sina ägare med ett dekorativt blommande utseende i många år.

Rekommenderad: