Hybrid Rhododendron (23 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Cunninghams White" Och "Nova Zembla", "Helsingfors Universitet" Och "Purpureum Grandifl

Innehållsförteckning:

Video: Hybrid Rhododendron (23 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Cunninghams White" Och "Nova Zembla", "Helsingfors Universitet" Och "Purpureum Grandifl

Video: Hybrid Rhododendron (23 Bilder): Beskrivning Av Sorterna
Video: Digital Super-8 - Blooming rhododendrons (Red Jack) 2024, Maj
Hybrid Rhododendron (23 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Cunninghams White" Och "Nova Zembla", "Helsingfors Universitet" Och "Purpureum Grandifl
Hybrid Rhododendron (23 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Cunninghams White" Och "Nova Zembla", "Helsingfors Universitet" Och "Purpureum Grandifl
Anonim

Hybrid rhododendron är en växt som slår i sin mångfald och skönhet, som har upp till 600 arter. Namnet består av två ord: "rhodon" - rosa och "dendron" - träd, vilket betyder "rosenträ". De växer främst i bergsområden i många delar av världen, föredrar fuktiga sura jordar och skuggan av träd, särskilt i barrskogar. De är vintergröna och lövfällande. Det finns cirka 18 arter i Ryssland, och oftare är de frostbeständiga.

Beskrivning

Blommorna imponerar med sin palett av nyanser: rosa, vitt, lila, lila, orange, gult och i mitten med fläckar av en mörkare och ljusare nyans. Formerna är också olika: platta, klocka, rör. Kronan är i form av en boll, långsträckt uppåt eller horisontellt, och rhododendron växer på detta sätt utan hjälp. Buskar och träd har löv av mörkgrön färg, täta och glänsande, som liknar en lansett. Kultivarer som fäller sitt lövverk på hösten har en rik orange, ibland röd färg. Rotsystemet är fibröst, litet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Många anser att rododendron är krävande att ta hand om, men så är det inte. Det viktigaste är att skapa lämpliga odlingsförhållanden.

  1. Landning . Kan planteras tidigt på våren och hösten, men inte sent. Gör heller inte detta under blomningen eller senhösten. Transplantationen kan utföras under alla tillväxtperioder och när som helst på säsongen, med undantag för blomning och senhöst. För att plantera en planta grävs ett hål 40-50 cm djupt och 60 cm i diameter och en växt med en jordklump överförs till den.
  2. Ljus . Rosenträet behöver mer korrekt belyst plats än andra. Unga exemplar ska växa på en solig plats med ljus halvskugga. Och för vuxna är mer skuggade platser, men släpper in solens strålar, till exempel lämpliga från norra sidan.
  3. Grundning . Sur jord med torv, barrträd, lera, sand och väldränerad jord är att föredra.
  4. Toppdressing … Både flytande och granulärt surt gödningsmedel är lämpliga. Vissa arter kräver jordklippning. Du bör inte använda en hacka vid ogräs, du måste ta bort ogräset med händerna, detta kommer att skydda rotsystemet från skador.
  5. Vattning … På sommaren behövs frekvent jordfuktning så att jorden mättas med 20-30 cm, eftersom torven torkar mycket. När det regnar ställs det in. Om rododendronen inte planteras i öppen mark, utan i en behållare (gäller även de växter som planeras att transplanteras), måste du sänka den i vattnet tills luftbubblor försvinner. Fyll inte i, rötterna kan börja ruttna.
  6. Vintrar . För vintern är det nödvändigt att täcka, klippa och knyta grenarna så att de inte går sönder under snöns vikt. Det är bättre att ta bort skyddet när en stabil temperatur på minst +5 grader uppnås.
  7. Beskärning … Efter blomningen måste du skära av alla skott med 1/3 eller ½, ta bort alla torra blomställningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Alla buskar som anges nedan är vintergröna, vinterhärdiga växter. De är lämpliga för mittzonen i vårt land.

Azurro

Buske upp till 1,2 meter hög, tål frost ner till -23 grader. Det dök upp som ett resultat av att korsa sorterna "Nova Zembla" och Purple Splendor. I tidig ålder krävs beskärning av skott för frodig blomning i framtiden. Blommorna är stora i diameter - 10-12 cm, vars blomning sker i slutet av maj. De är lila i färgen, med en vågig kant och vinröda fläckar. För vintern måste växten vara täckt

Bild
Bild
Bild
Bild

Nova zembla

Höjden på en vuxen växt är 1,8 m, och dess diameter är 2 m, och i varma klimat växer rhododendron upp till 3 meter. Bladen är ovala, stora, upp till 16 cm. Uppkallade efter platsen där denna sort föddes upp - Novaya Zemlya. Erhålls genom fri pollinering av Katevbinsky rhododendron 1902. Buskens grenar är riktade uppåt. Blommorna är röda med svarta prickar i mitten och på det övre kronbladet. Den är frostbeständig, tål temperaturer ner till -32 ° C. Under svåra vintrar kräver det skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cunninghams White

Denna sort introducerades först för odling i norra remsan. Den kan anses vara den vackraste bland alla hybrider. Den har rosa knoppar, som när de öppnas blir till vackra vita frodiga blomställningar med ett blekrosa hjärta och gyllene fläckar. Busken kännetecknas av sin spridning. Stora, upp till 12 cm löv av mörkgrön färg, elliptiska i form. Storleken på en vuxen växt når 1,5 m i kronan och 2 m i höjd. Tål temperaturer ner till -28-30 ° C. Men vid svårare frost kan det frysa.

Det behöver också en plats skyddad från vindar och öppen sol. En hybrid föddes upp 1850.

Bild
Bild
Bild
Bild

Helsingfors universitet

Kanske den mest frostbeständiga, tål frost ner till -39 ° C. Den växer upp till 1, 5-1, 7 m på höjden och en kompakt krona på 1-1, 5 m. Bladen är mörka, blanka, stora, upp till 15 cm långa och upp till 6 cm breda. Rosa blommor med en rödaktig kärna och vågig kant, blommar under andra halvan av juni och njut av sin skönhet i upp till 3 veckor. Blomställningar samlas in från 12-15 blommor vid skottets krona och bildar ljusrosa kepsar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Purpureum Grandiflorum

En buske med sfäriska lila blomställningar vid toppen av grenar, når en höjd av 2,5 m och en krona - 2,7 m. Behöver mulchning av jorden. På grund av sin förgrening kräver den skydd mot vinden, såväl som från den torkande solen. Vinterhärdiga -tål frost ner till -30 ° C. Bladen är mörkgröna ovanför och gråaktiga under, medelstora, bara upp till 8 cm långa, ovala i form. Blomställningarna samlas i bollar med 15 blommor, storleken på en blomma är 6-7 cm. Blommorna har en mer intensiv nyans jämfört med föregångaren, Grandiflorum rhododendron.

Bild
Bild
Bild
Bild

Roseum Elegance

Hög, spridande buske upp till 3 m hög och 3,5 m i kronan. Det liknar ett litet träd. Blommar från början av juni till 3 veckor. Blommorna liknar lila-rosa liljor, med en mörk fläck på det övre kronbladet och en fläck i mitten. Deras storlek är 5-7 cm, samlad i blomställningar om 15 bitar. Kan överleva frost upp till 32 ° C.

Det är nödvändigt att skydda växten från vindar och skållande solstrålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sappho

En vackert blommande buske upp till 2 m hög och i diameter. Snövit blommor med svarta vinbärsfärgade fläckar på det övre kronbladet blommar från känsliga lila knoppar pekade uppåt. Det skiljer sig inte i motståndskraft mot kyla, det tål temperaturer ner till -20 ° C, så du måste täcka växten för vintern. Mörkgröna lansettformade blad. Den föredrar att växa i halvskugga, men inte stark, eftersom kronan kan växa starkt.

En av de första sorterna som kom till Europa var Katevba rhododendron. Den växer med 10-12 cm per år, vid 10 års ålder har den en höjd av 1,5 m, men kan nå från 2 till 4 m, kronan överstiger sin tillväxt i diameter. Blomblad kan vara antingen ovala eller spetsiga, rosa i färgen, samlade i blomställningar om 15-20 bitar och en storlek på 12-15 cm. Denna sort används för avel av sorter med hög kylmotstånd.

Om du bestämmer dig för att dekorera din personliga tomt med något speciellt, välj gärna dessa underbart blommande buskar, några av dem kan glädjas åt sin blomning 2 gånger per säsong.

Rekommenderad: