Hur återupplivar En Azalea Om Den Har Torkat? Varför Torkar Det Upp Och Hur Man Sparar Det Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Hur återupplivar En Azalea Om Den Har Torkat? Varför Torkar Det Upp Och Hur Man Sparar Det Hemma?

Video: Hur återupplivar En Azalea Om Den Har Torkat? Varför Torkar Det Upp Och Hur Man Sparar Det Hemma?
Video: How To Revive Any Dying Plant in 3 Eazy Steps : Root Rot Treatment : Plants Issues And Solutions 2024, Maj
Hur återupplivar En Azalea Om Den Har Torkat? Varför Torkar Det Upp Och Hur Man Sparar Det Hemma?
Hur återupplivar En Azalea Om Den Har Torkat? Varför Torkar Det Upp Och Hur Man Sparar Det Hemma?
Anonim

Azalea anses vara en av de vackraste inomhusväxterna. Det är dock inte så lätt att växa, eftersom det är krävande att ta hand om och reagerar på bokstavligen allt. Ofta, efter riklig blomning, tappar den löv, eller till och med torkar helt. Låt oss ta reda på varför detta händer. Vad ska göras i en sådan situation?

Blomma funktioner

Få människor trodde att azalea inte gillar värme: det behöver svalka. Växten anses vara måttligt kräsen, trots att det inte är mycket svårare att ta hand om den än för andra inomhusblommor. Den optimala temperaturen för korrekt utveckling och tillväxt anses vara en temperaturregim på +12 +18 grader . Under blomningen känns azalea bekväm vid en temperatur på +15 +16 grader. Blomman ska inte placeras i solen: den tål inte direkt solljus . Men växten kan inte överleva i ett mörkt rum: ofta är det skuggan som orsakar sjukdomar.

Du kan inte köpa en blomma på vintern och utsätta den för stress under transporten: inte ett eller två lager kraftpapper kommer att rädda växten från kylan.

Få trodde att efter att ha köpt en azalea i en butik kan den inte få växa i en liten kruka på länge. Efter blomningstiden är det nödvändigt att transplantera blomman med omlastningsmetoden. OCH det är bristen på korrekt uppmärksamhet på krukans storlek och jordens sammansättning som kan vara den främsta orsaken till uttorkning … Växten tål inte mängden kalcium i jorden.

Huvudsakliga skäl

Azalea torkar i avsaknad av förutsättningar som är nödvändiga för dess utveckling. Orsakerna kan vara flera, till exempel:

  • fel temperaturval , dess misslyckanden och faller;
  • felaktigt valt underlag , som växten inte gillar;
  • otillräcklig marknäring och brist på matning i tid;
  • skada på blomman av olika skadedjur;
  • brist på mark på grund av tillväxten av rötter;
  • bevattnings oegentligheter , dess oegentlighet;
  • sjukdomar i rotsystemet;
  • direkt solljus på blomman;
  • otillräcklig rumsbelysning där blomman ligger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man göra?

Om växten har slängt av sina löv och börjat torka ut bör du noga överväga de möjliga orsakerna. Detta gör att du kan förstå vilken av dem som fungerade som stress. Det är viktigt att undersöka en döende växt: om det finns levande knoppar på dess skott, ger detta alla chanser att blomma återupplivas.

Men om inga levande knoppar märks vid visuell inspektion, kan växten inte längre hjälpas, den dog.

Om problemet ligger i marken

Azalea, som tillhör familjen Rhododendra, behöver ett surt underlag. Om du märker att växten har börjat fälla sina blad och torka ut, finns det fortfarande en chans att återuppliva den med hjälp av regelbunden vattning med en svag lösning av citronsyra, med 2 g syra per liter vatten. Om växten inte uppmärksammades på en gång och azalea praktiskt taget torkat, är det nödvändigt att spara den genom att vattna en lösning av borsyra med en hastighet av 3 droppar per liter vatten … Du kan omlägga en blomma genom att välja ett substrat för den med torv och barrträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med brist på vattning

Om det avslöjades att otillräcklig vattning var orsaken till torkning, rotsystemet skadades, betyder det att växten inte kunde ta emot de näringsämnen och fukt som är nödvändiga för bildandet av nya skott. Rötterna försvagades och slutade utvecklas. I det här fallet är det nödvändigt att ta bort azalea från potten, försiktigt avlägsna rötterna från överskott av jord, försök att inte skada de redan svaga rötterna.

Därefter kan du dra rötterna i en lösning för blommande inomhusväxter, vars sammansättning innehåller tillväxtstimulerande medel . Efter en halvtimme avlägsnas blomman från lösningen och placeras i ett nytt underlag. I det här fallet måste du se till att jordens sammansättning är lämplig specifikt för sådana växter.

Det är också viktigt att se till att dina azaleaer vattnas regelbundet och ordentligt.

Med överflödigt vatten

Om en växt förstörs av riklig vattning kommer dess rotsystem att ruttna. Typiskt signalerar azalea det inledande stadiet av sönderfall genom att tappa lövverk. I detta skede kan det fortfarande sparas genom omlastning. Först måste du ta bort blomman från krukan, försiktigt borsta bort den våta jorden. Därefter måste rötterna sköljas i vatten vid rumstemperatur.

Vidare utförs en visuell inspektion och platser för spridning av röta identifieras. Alla delar av rötterna, där de är, är avskurna, de återstående levande rötterna behandlas med en speciell lösning som förhindrar spridning av patogena bakterier. Växten med de återstående behandlade rötterna planteras i ny jord och korrekt och måttlig vattning övervakas.

Bild
Bild

I hettan

Om värmen i rummet är orsaken till torkningen av azalea, blir det svårt att rädda växten. Du kan försöka återuppliva den om det, tillsammans med den höga temperaturen i rummet, fanns en reservtillförsel av fukt i själva grytan. Med andra ord, om i värmen kan växten dra fukt från jorden. Men återupplivning i detta fall är möjlig om azalea precis börjat blekna.

För att återanlägga växten tas den bort från den gamla krukan och transplanteras till en rymligare, vilket fyller på otillräcklig tillgång på jord. Innan planteringen smaksätts jorden med en skottväxtstimulator … Om rummet översvämmas av solen och inte har några skuggiga områden, under återupplivningsperioden, efter varje vattning, är krukan täckt med plastfolie, vilket skapar en växthuseffekt med dess hjälp.

Tål filmen efter att ha vattnat i en och en halv timme, ta sedan bort.

Med solbränna

Om azalea torkar, slänger knoppar och blad på grund av solbränna, är det nödvändigt att omedelbart ta bort växten i halvskugga och ta bort alla gulnade och torra löv från sina stjälkar. Fortsätt sedan till en visuell inspektion och skär av alla torra skott från växten. Kanterna på de erhållna sektionerna behandlas med krossat kol … Efter transplantation vattnas växten rikligt.

Med brist på ljus

Om växten inte har tillräckligt med sol och blomman börjar dö är det nödvändigt att gradvis kompensera för solunderskottet. Det är omöjligt att exponera azalea kraftigt i solen, eftersom detta kan ge blomman ytterligare en stress som kommer att förstöra den. Du måste hålla azalea i en vecka i skuggan av ett soligt rum och sedan gradvis vända det närmare ljuset.

En blomma kan dock inte exponeras direkt under solen: den behöver diffust ljus.

Bild
Bild

Med fel temperatur

Förutsättningarna för utvecklingen av en blomma kan inte ändras drastiskt. Var uppmärksam på de förhållanden som skapades för honom i butiken, där azalea glädde ögat med ett överflöd av blommor och knoppar. Det reagerar på en förändring med till och med några grader, om det är abrupt. Samtidigt kan den läras att vara sval, men samtidigt är det viktigt att solen kommer in i rummet . Om du under köpet inte frågade säljaren vad som är den optimala temperaturen för bekväm tillväxt och utveckling av växten, ge azaléerna ett klimat med en temperaturregim på +18 +20 grader under återupplivning.

Vid attack av skadedjur

Om en blomma påverkas av små insekter faller bladen först (och mycket snabbt), och sedan torkar stjälkarna ut. Här måste du vara mycket uppmärksam på varje blad och bli av med alla de som insekter sitter på. Efter det måste det som återstår behandlas med läkemedel från skadedjur som angriper inomhusväxter . Kemikalier kan köpas i en blomsterbutik eller där du har din jord och gödningsmedel. Alternativt kan du byta ut underlaget. Behovet av jordodling förklaras av det faktum att när du transplanterar en blomma kan du infektera jorden med en Fusarium -svamp, vilket förhindrar att rötterna utvecklas och förstör rotsystemet. De blir av med det med hjälp av en manganlösning eller "Fundazol ".

Vi räddar oss från sjukdomar

Som regel är växtsjukdomar förknippade med felaktig vård. I andra fall blir azalea sjuk med cercosporia, svart trias, phyllostictosis och senblåsa. I de flesta fall börjar sjukdomen med blad som blir svarta, fläckiga eller lockiga och sedan torkar ut. Efter det passerar lesionen till stammen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att rädda växten måste du behandla den med en speciell beredning, bli av med de drabbade områdena och transplantera den i en ny kruka med färsk jord.

Det är viktigt att noggrant undersöka rötterna före transplantation, samt förbereda "Elin" för att förbättra immuniteten. Det är nödvändigt att återställa blommans hälsa och skapa de mest bekväma förutsättningarna för den . Det är viktigt att se till att rötterna kan få tillräcklig näring och fukt.

Vad ska du vara uppmärksam på?

Under återupplivningsperioden är det viktigt att vara särskilt försiktig med tillståndet i azalea. Enligt de allmänna vårdreglerna som hon tillhandahåller hemma, när tecken på uttorkning av lövverket uppträder, måste du vara uppmärksam på temperaturen i rummet där växten ligger. Det måste sänkas, och azalea själv, i förebyggande syfte, kan hällas med sedimenterat surt vatten eller åtminstone sprutas på det. Om bladen torkar kan du ge växten en kall dusch med en vattenkanna med en fin sil . Kranvatten är inte lämpligt för bevattning eftersom det innehåller för mycket salt och skadliga föroreningar.

Rekommenderad: