Guernia (28 Foton): Blommans Typer Och Namn - Grov Och Kenyansk, Hemtjänst

Innehållsförteckning:

Video: Guernia (28 Foton): Blommans Typer Och Namn - Grov Och Kenyansk, Hemtjänst

Video: Guernia (28 Foton): Blommans Typer Och Namn - Grov Och Kenyansk, Hemtjänst
Video: GUERNICA-Picasso.Zanichelli 2024, April
Guernia (28 Foton): Blommans Typer Och Namn - Grov Och Kenyansk, Hemtjänst
Guernia (28 Foton): Blommans Typer Och Namn - Grov Och Kenyansk, Hemtjänst
Anonim

Suckulenter anses vara en av de mest kräsna och ursprungliga krukväxterna idag. De är lätta att ta hand om, kräver inte specifika odlingsförhållanden och har ofta ljusa och ursprungliga blomställningar. Låt oss bekanta oss med beskrivningen av en sådan saftig som guernia, liksom arter, sorter och avelsegenskaper hos denna blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Guernia (eller guernia, huernia) är ett släkte av succulenter från familjen Grimaceae. Dessa är fleråriga lågväxande eller medelstora växter (upp till 30 cm i höjd), vars ljusgröna skott kan ha 4-7 revben.

Guernia -skott kan vara krypande eller upprätt. Var och en är täckt med karakteristiska tänder (2 cm i diameter och 2 cm i längd) av gråaktig, grön eller röd färg.

Guernia blomställningar består av 2-5 blommor upp till 7 cm i diameter vardera . De vanligaste blommformerna: krona, klocka, stjärna. När det gäller färg kan blommor vara lila, lila, vita, sand och till och med svarta, samt ha vinröda, gula, bruna eller röda fläckar och ränder. Farynx av blommor kan dekoreras med karakteristiska tillväxter (eller papiller).

I sin naturliga livsmiljö finns guernia i sydöstra delen av Afrika. Idag har botaniker cirka 60 sorter av denna växt, varvid varje art har separata sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Hemma odlas cirka 8 arter och sorter idag. Funktionerna i var och en av dem kommer att diskuteras nedan.

Guernia är kenyanska . Det är en lågväxande växt med krypande stjälkar upp till 25-30 cm långa. Karaktäristiska skillnader av arten: krökta nedåtgående skarpa tänder på stjälkens revben, samt blomställningar av stora (upp till 5 cm i diameter) sammetslen blommor (från 2 till 5 bitar) av röda och lila färger. Ytterligare en egenskap är de nästan sammansmälta kullblad av en trattformad form, täckta på båda sidor med karakteristiska utväxter.

De mest populära är sorterna Grandiflora och Globosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Guernia är randig . Bland blomsterhandlare kallas det också "zebrina". I sin naturliga miljö växer denna art i Sydvästra Afrika, där den är en stunted saftig med relativt tunna stjälkar (upp till 2 cm breda). Ett särdrag hos arten är enstaka stjärnformade blommor med en växande kärna. De senare är målade i mörkröda toner, närmare kanten och kronbladets kant kompletteras färgen med gula ränder.

Bild
Bild

Guernia är storfruktig . Det är en upprätt sort med en genomsnittlig höjd av ljusgröna stjälkar på 20 cm. Stammarna kännetecknas av 7 revben med böjda tänder. Artens blomställningar kan innehålla upp till 5 vinröda klockformade blommor upp till 2 cm i diameter vardera.

Bild
Bild

Grov . Det är en medelstor växt med tunna 5-ribbade skott av ljusgrön färg. De klockformade blommorna i denna guernia har 5 spetsiga rosa eller lila kronblad.

Bild
Bild

Hårig . Till skillnad från andra arter har denna guernia tjocka och korta stjälkar av ljusgrön färg, som var och en är täckt med ett stort antal långa och tunna tänder. Det är denna art som ser ut som en fullfjädrad kaktus. En annan egenskap hos arten är tändernas gradvis rodnande kanter. Växtens blomställningar är stjärnformade blommor (upp till 5 cm i diameter) av röd färg.

Bild
Bild

Graciös . Sorten presenteras som en lågväxande växt med ljusgröna 4-5-ribbade skott. Frekventa tänder är placerade längs hela basen av stjälkarna. Blommor i denna form har formen av en krona och är målade i en sandig färg med små vinröda fläckar.

Bild
Bild

Guernia är skäggig . En lågväxande växt (upp till 6 cm i höjd) med stora och tjocka tänder (upp till 2 cm i bredd). Blommorna är målade i sand eller bruna toner med karakteristiska vinröda ränder.

Bild
Bild

Guernia erectus (eller erectiloba) . En lågväxande växt, vars särdrag är en specifik lukt, som många associerar med lukten av ruttet kött.

Bild
Bild

Vård

Även en nybörjare blomsterhandlare klarar odlingen av guernia. De viktigaste punkterna i vården av denna blomma kommer att diskuteras nedan.

Belysning

Trots det faktum att guernia växer naturligt i halvskugga av högre växter, kräver den här blomman konstant och naturligt solljus när den odlas hemma. Om stammarna av denna växt med ett överskott av belysning får en rödaktig nyans, så kommer guernian helt enkelt inte att blomma eller bilda tunna och svaga skott med brist på ljus.

När du odlar guernia på en balkong eller loggia på sommaren och varma dagar, rekommenderas det att placera växten i halvskugga, särskilt från 11 till 16 timmar. Dessutom måste god ventilation observeras på den plats där denna blomma odlas. I avsaknad av frisk vind kan aggressivt solljus helt enkelt bränna blomman.

I slutet av vinterperioden och med en ökning av dagsljuset måste guernia ge ytterligare belysning i form av fytolampor

När du väljer en plats för att installera en kruka med denna blomma är det bättre att välja öster- eller västfönster eller loggior.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Nästan alla inomhus succulenter kräver vattning endast på sommaren, eller när jordskorpan är helt torr i växtens stamcirkel. Orsaken till sådan sällsynt vattning kan betraktas som en predisposition för guernia till rotröta. Det är därför vattna växten på hösten, våren och vintern utförs inte mer än 1-2 gånger i månaden.

Med ett överskott av fukt börjar plantans stjälkar skrynkla och skotten tappar färg och kan vissna. När det gäller denna växt är luftfuktigheten i luften också av stor betydelse. För att inte provocera ruttnande bör luftfuktigheten i rummet hållas under genomsnittet.

Det är bättre att vägra spruta stänglarna av guernia - det är bättre att ta bort all smuts och damm med en vanlig fuktig trasa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Experter rekommenderar att befrukta guernia högst 1-2 gånger under växtsäsongen och en gång i början av blomningen för att bilda levande blommor. Topdressing görs bäst med flytande gödningsmedel speciellt för succulenter eller kaktusar . - nödvändigtvis med en hög fosforhalt och en minimal mängd kväve.

Efter blomningsperioden (vanligtvis i slutet av augusti) bör utfodring elimineras helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

En gynnsam rumstemperatur är inte mindre en viktig faktor för att odla denna blomma än luftfuktigheten. Det ska man säga direkt Guernia tillhör termofila växter, och därför känns det under sommarsäsongen bra även vid en temperatur på + 26 ° C.

För att övervintringen av guernia ska bli framgångsrik och med minimal skada på växten överförs blomman till ett svalt rum med en temperatur på högst + 18 ° C och inte mindre än + 10 ° C.

Bild
Bild

Jorden

För odling av guernia behövs lös, luftgenomsläpplig jord, som i lika stora andelar bör innehålla torv, lövhumus, vanlig ängsmark, grov flodsand, kol, kalk. För att förbättra jordens dräneringsegenskaper kan du lägga till perlit, torv och pimpsten till den.

När man odlar guernia i en låg kruka är det nödvändigt att tillhandahålla ett dräneringsskikt av hög kvalitet i form av expanderad lera, tegelflis eller samma perlit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Trädgårdsmästare rekommenderar att man transplanterar vuxen guernia inte mer än en gång vartannat år - denna procedur är nödvändig för att förnya och berika jorden och är användbar som profylax. När du transplanterar en blomma bör du välja en bredare behållare än den föregående.

När det gäller transplantation av unga guernias utförs det varje vår innan blomningsperioden börjar. En byte av jord till en mer bördig stimulerar tillväxten av skott och utseende av knoppar.

Under transplantation från guernia rekommenderas att ta bort överflödiga sticklingar eller processer som hindrar blomman från att växa. Vissa odlare rekommenderar att beskära vuxna guerniastjälkar för att förbättra hälsan.

Bild
Bild

Fortplantning

Guernia, oavsett sort och sort, kan förökas på bara två sätt - med frön och sticklingar.

  • Med hjälp av frön . Fröna skördas cirka 3 veckor efter slutet av guernias blomning. Planteringsmaterialet planteras i en platt behållare med lös och bördig jord. Fröna fördelas i behållare på ett avstånd av 3 cm från varandra och begravas i marken till ett djup av högst 1 cm. De första guerniaskottarna ska dyka upp cirka 4 veckor efter plantering av fröna. En månad efter uppkomsten av plantor planteras plantorna i separata behållare, där standardvårdsprocedurer utförs.
  • Sticklingar - en enklare och mer populär metod för avel guernia. Förfarandet innebär att de övre, släta delarna av vuxna skott klipps av utan blomknoppar. Efter det måste sticklingarna hållas i ett varmt rum i en dag så att skärpunkten torkar något. Därefter placeras planteringsmaterialet i ett fuktat underlag av sand och torv. De första rötterna på sticklingarna ska dyka upp efter 2 veckor, varefter de transplanteras i separata behållare. Skärning av sticklingar ska göras med en vass och desinficerad kniv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Oftast lider guernia just av alla slags rotröta, som är vanliga svampsjukdomar orsakade av hög luftfuktighet och otillräckligt höga yttre temperaturer. De första symptomen på manifestationen av sjukdomen är bildandet av fläckar av gråa och bruna blommor på guernias stjälkar . Om dessa fläckar hittas eller vid lokal infektion, minska antalet bevattningar och ta bort alla drabbade områden med en beskärare.

Det farligaste skadedjuret för guernia, liksom för alla hemodlade succulenter, är det så kallade mjölk … Denna skadedjur är en liten vit sugande insekt, som en oerfaren odlare först kan göra misstag för spindelnät. Scorms uppträder på guernia i närvaro av torr luft och låga markfuktighetsnivåer.

För att bli av med detta skadedjur kan du helt enkelt skölja växten under en ström av varmt vatten, eller ta bort alla skadedjur och deras larver för hand med en trasa doppad i en alkohollösning. För allvarligare skador, spraya växten med Aktara eller Inta-Vir insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan du uppleva slöhet och blanchering av växtstammarna när du odlar guernias. Detta kan vara ett tecken på överflödig fukt eller brist på näringsämnen i jorden.

Rekommenderad: