Reproduktion Av Forsythia (15 Bilder): Hur Man Förökar Forsythia Korrekt Genom Lager På Våren Och Sommaren? Andra Metoder

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Forsythia (15 Bilder): Hur Man Förökar Forsythia Korrekt Genom Lager På Våren Och Sommaren? Andra Metoder

Video: Reproduktion Av Forsythia (15 Bilder): Hur Man Förökar Forsythia Korrekt Genom Lager På Våren Och Sommaren? Andra Metoder
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Reproduktion Av Forsythia (15 Bilder): Hur Man Förökar Forsythia Korrekt Genom Lager På Våren Och Sommaren? Andra Metoder
Reproduktion Av Forsythia (15 Bilder): Hur Man Förökar Forsythia Korrekt Genom Lager På Våren Och Sommaren? Andra Metoder
Anonim

Forsythia är en växt av olivfamiljen som blommar tidigt på våren. Grödan kan se ut som en buske eller ett litet träd. Under naturliga förhållanden kan den hittas i många regioner i Europa och Östasien. Trädgårdsmästare föder ofta upp denna representant för floran, men med denna procedur är det värt att överväga några viktiga punkter.

Växtfunktioner

Forsythia känns igen av de ljusgula blommorna som täcker växten under första halvan av mars. Busken planteras ofta i parker, trädgårdar, i bakgårdar och sommarstugor. En egenskap hos växten kan kallas det faktum att den under blomningen släpper ut unga lövverk.

Bild
Bild

Gyllene syren, som den också kallas, anses vara lätt att plantera, odla och sköta.

En ljus dekorativ representant för floran tillhör de solälskande växterna av medelhöjd. Ju mer ljus i tillväxtområdet, desto rikligare och vackrare blir blomningen. Forsythia kan växa på vilken jord som helst, förutom sura. För de flesta trädgårdsmästare är blomningen av gyllene syren ett tecken på vårens början, så många försöker plantera det på deras territorium . Att plantera och odla forsythia är en enkel process som inte tar lång tid.

Bild
Bild

Reproduktion genom skiktning

Forsythia -förökning genom skiktning utförs vanligtvis på sommaren eller i början av höstperioden. För att göra detta måste du välja en ung flexibel gren som växer längst ner i busken, tryck den försiktigt mot marken och släpp den med bördig jord. Efter en tid spirar unga skott rötter . För att göra denna process snabbare kan barken på skotten skäras något i det område som senare kommer att täckas med substrat.

Bild
Bild

Efter att ha slutfört alla ovanstående steg, efter ett år, kan du klippa av skottet från moderplantan, gräva ut det och transplantera det. En växt som har förökats med sticklingar kommer att njuta av soliga knoppar om 12 månader.

Andra alternativ

Ofta används sticklingar för att föröka gyllene syrener, som är av flera slag.

Gröna sticklingar . Planteringsmaterialet skärs de första dagarna i juni. Trädgårdsmästaren bör komma ihåg att sticklingar inte ska beskäras ofta, eftersom det kan skada blomningen. Grenarna som just klippts måste placeras i en behållare med vatten, där ett tillväxtstimulerande medel, till exempel "Kornevin", måste tillsättas. Och även jäst, aloejuice, honung läggs ofta till vätskan. Efter utseendet av de första rötterna bör forsythia överföras till öppen mark. För detta ändamål är det bättre att ge företräde åt en avskild plats eller växa i ett växthus. För normal bildning av fullfjädrade buskar måste kulturen förses med fukt och värme. På hösten, när busken växer till sidorna, kan gyllene syren grävas upp och planteras på en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lignifierade sticklingar . Grenarna måste klippas under höstsäsongen. Skörd sker också från november till januari, då växten är i viloläge. För reproduktion är det nödvändigt att välja stora skott, medan skärningen ska ha en längd på 15 till 20 centimeter. Lignifierat plantmaterial måste planteras i öppen mark till ett djup av 10 centimeter. Vid plantering är det värt att komma ihåg att flera knoppar ska finnas kvar på ytan. För att undvika att en ung växt dör, bör den täckas för vintern med fallna löv, sågspån eller granar. När våren börjar och snötäcket försvinner är det värt att ta bort den lummiga filten. Om stjälken inte har ruttnat eller försämrats, börjar den aktivt växa och utvecklas. Under våren kan buskarna transplanteras till nya områden.

Bild
Bild

Buketter, blommande delar . Under den första veckan i februari måste du välja flera grenar av forsythia från förra året. Skotten skärs och placeras i en behållare med vatten, varefter de förs in i huset. Vasen ska ligga på fönsterbrädan, medan lite honung kan tillsättas till vätskan. Det är värt att byta vatten med några dagars mellanrum. Varannan dag ska kvistar blötläggas i en behållare med rent vatten i 120 minuter. Om några veckor blommar buketten. När rötterna dyker upp och varmt väder stabiliseras utanför kan du börja flytta sticklingar till öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den längsta processen anses vara reproduktion av forsythia med frön. Detta alternativ kännetecknas av speciell produktivitet, eftersom många nya grödor kan växa från 1 skott. Procedursteg:

  • plocka mogna frön i oktober;
  • skiktning över två månader;
  • sådd i grunda lådor på våren;
  • förvara lådan i ett varmt rum med periodisk sprutning;
  • övervakning av groning av frön, som bör ske om 20-40 dagar;
  • överföring av grodda grödor till en rabatt efter 12 månader.

Vid frösådd kan buskens blomning observeras efter 5 år.

Bild
Bild

I slutet av blomningen kan gyllene syren förökas genom buskeuppdelning. För detta grävs växten ut helt eller bara en del av den. En del av rotsystemet skärs av med en beskärare och överförs tillsammans med grödan till en ny sektion. För plantering är det värt att välja ett soligt område, men under den första halva månaden bör plantan vara skuggad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Forsythia behöver inte särskild uppmärksamhet från trädgårdsmästaren, eftersom det är en opretentiös representant för floran. Kulturen kräver minimalt underhåll. Vuxna forsythia behöver praktiskt taget inte vattnas, med undantag för torrt väder under lång tid. För att bevattna gyllene syrenar räcker det med 12 liter vatten . Efter proceduren kan du börja lossa stamcirkeln.

För att kulturen inte ska förlora sina dekorativa egenskaper är det värt att ständigt förstöra ogräset som växer i närheten. Denna händelse hjälper till att skydda buskar från sjukdomar och skadedjur. Gyllene syren behöver matas tre gånger per säsong:

  • under uppvaknandet av kulturen är det värt att sprida lite gödsel och vattna området rikligt;
  • i mitten av april måste du befrukta forsythia med mineraler;
  • efter blomning är det nödvändigt att använda "Kemira".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Forsythia är bra på sanitär och formativ beskärning.

På grund av sin starka immunitet lider busken sällan av attacker av skadedjur och sjukdomar.

Ibland finns det lesioner av kulturen med monilios och bakterios.

Att odla forsythia hemma är en enkel process . Det viktigaste är att sprida kulturen korrekt och exakt. På våren, sommaren och till och med hösten kan trädgårdsmästare börja skörda material, vilket sedan gör det möjligt för dem att dekorera sitt territorium med en dekorativ ljus representant i många år.

Rekommenderad: