Barberry "Golden Fackla" (18 Bilder): Beskrivning, Användning Av Sorten I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Barberry "Golden Fackla" (18 Bilder): Beskrivning, Användning Av Sorten I Landskapsdesign

Video: Barberry
Video: Discover Large Succulents for Your Landscape 2024, Maj
Barberry "Golden Fackla" (18 Bilder): Beskrivning, Användning Av Sorten I Landskapsdesign
Barberry "Golden Fackla" (18 Bilder): Beskrivning, Användning Av Sorten I Landskapsdesign
Anonim

För de flesta trädgårdsmästare har berberis länge etablerat sig som en mångsidig, vacker och opretentiös växt. Barberry ser lika bra ut på stora områden och i ett begränsat område. På grund av sin förmåga att växa i både torra och norra zoner är denna buske lämplig för plantering i nästan alla områden.

Bild
Bild

Särdrag

Thunberg barberry sort "Golden Torch" är en av de vackraste Thunberg barberry sorterna. Skönheten i Golden Torch lövverk är svår att beskriva. Under växtsäsongen har denna buske med täta grenar ett ljusgult lövverk . Mot hösten blir den gula färgen ljusröd.

Bild
Bild

Blomningsperioden för denna berberisort är i maj . Små gula blommor samlas i paraplyblomställningar. På höjden kan en vuxen buske nå 1,5 meter och har en tät bark på hängande röda skott. Frukter på busken kan hålla sig till sen höst.

Bild
Bild

Hur man planterar?

För plantering av växter är både soliga och skuggiga områden lämpliga. Föredragen jord med ett neutralt surhetsindex. Sur jord för plantering kan beredas genom att tillsätta kalk eller träaska till jorden. Det är bättre att skapa gropar i förväg så att jorden sätter sig bra. När du planterar enstaka buskar är det lämpligt att lämna minst 1,5 meter mellan dem, och 0,5 meter mellan plantor kommer att räcka för en häck.

Bild
Bild

Vanligtvis utförs plantering på våren, innan knoppar bildas på buskarna . Vissa trädgårdsmästare föredrar att plantera berberis på hösten för att uppnå god växtlighet nästa år, men unga plantor är känsliga för låga temperaturer och därför finns det risk för frysning på vintern.

Bild
Bild

Det är viktigt att säkerställa god dränering av jorden, så botten av hålet måste täckas med sand innan busken planteras. Organisk eller mineralgödsel kan läggas till planteringsjorden. Runt stammen krossas marken och en liten hög bildas. Sågspån, grannålar eller annat organiskt material kan användas som mulch.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Barberry Thunberg "Golden Torch" är ganska opretentiös i sin vård, den behöver inte vattnas ofta eller matas ofta. Busken kan mycket väl ha tillräckligt med naturlig fukt i jorden med naturlig nederbörd . Endast med långvarig torka är det värt att dessutom vattna växten. Vattning görs bäst med varmt, sedimenterat vatten.

Bild
Bild

Grunt jordlossning utförs efter regn eller vattning . Varje höst mullas jorden med torv eller kompost. Under växtsäsongen kan buskar matas med mineralgödselmedel med en bred sammansättning.

Bild
Bild

Denna sort behöver inte årlig beskärning, du kan antingen beskära för långa skott eller skott med defekter.

Bild
Bild

Barberry anses vara en frostbeständig växt, men unga plantor, mer känsliga för frost, bör täckas med torrt lövverk eller grontassar den första vintern.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Den farligaste skadedjuret för berberis anses vara bladlöss, som livnär sig på saften av blad och unga skott. Barberry bladlössen ligger längst ner på bladplattan och framkallar torkning och skrynkning av bladen . Därefter faller bladen av, skotten blir vridna och har inga blomknoppar. För att förhindra reproduktion av bladlöss rekommenderas att buskarna behandlas på våren med upplöst tvätttvål eller tobaksinfusion.

Bild
Bild

Blommotet påverkar frukten av berberis. För att bekämpa det måste du köpa lösningar "Decis" eller "Furanon" i trädgårdsbutiker.

Bild
Bild

Bland de sjukdomar som Thunberg barberry "Golden Torch" är mottaglig för, pulveriserad mögel kan noteras, där bladplattorna och skotten på busken är täckta med en vitaktig blomning . Sjuka skott måste klippas från buskarna och växten måste behandlas med svavelhaltiga preparat.

Bild
Bild

Förutom, berberisbuske kan påverkas av bladfläck . Med denna sjukdom bildas fläckar på bladen, vilket leder till efterföljande torkning av lövverk och skott. Påverkade skott tolererar inte vintern bra och kan frysa ut. Kopparoxiklorid används för att bekämpa spotting.

Bild
Bild

Svampsjukdomar kan också utvecklas på berberisbusken . Om du inte behandlar busken med svampdödande läkemedel i tid, infekterar svampen barken och leder till uttorkning av växten.

Använd i landskapsdesign

I landskapsdesign ser barberry bra ut i alpina rutschbanor, stenhugg och småsten. För design av en häck är berberisbuskar det mest framgångsrika alternativet, eftersom de inte kräver ytterligare vattning och ofta formativ beskärning av skott. I trädgården är det bättre att använda en buske för att dekorera de mellersta eller avlägsna nivåerna, eftersom det finns taggar på skotten.

Rekommenderad: