Barberry "Admiration" (37 Bilder): Beskrivning, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Barberry "Admiration" (37 Bilder): Beskrivning, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Video: Barberry
Video: Berberis Admiration (Barberry) 2024, Maj
Barberry "Admiration" (37 Bilder): Beskrivning, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Barberry "Admiration" (37 Bilder): Beskrivning, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Anonim

Det finns ett stort antal växter som du kan plantera på din webbplats. Några av dem dekorerar inte bara territoriet utan ger också vissa fördelar - de skapar en skugga eller ger frukt. Dessa inkluderar barberry.

Bild
Bild

Särdrag

Det finns många sorter av denna extraordinära växt. Bland dem är det värt att notera Thunberg barberry "Admiration". Ursprungligen odlades denna sort bara i Kina och Japan, men så småningom började den dyka upp i Ryssland och OSS -länderna . Namnet på denna växt i översättning från engelska betyder "förtjusning". Och busken glädjer verkligen ögat med sitt utseende. Om vi överväger dess beskrivning kan man förstå att det är en låg buske som når upp till 55 centimeter i höjd och upp till 90 centimeter i omkrets. Till en början är kronan på denna växt liten och sfärisk. Med tiden växer dock busken. Bladen är små, upp till 2 centimeter stora, dessutom är de inramade med en gul kant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna är rosa och börjar dyka upp i början av maj. De samlas i små blomställningar om 3-4 bitar. Vid den här tiden ser busken särskilt vacker ut. Redan på hösten uppträder bittra röda bär i stället för blommor . De används inte till mat. Men deras fördel är att sådana bär pryder busken även under den kalla årstiden. Om du bildar en buske korrekt, kommer den om några år att få en snygg och vacker krona. Barberry växer dock långsamt - över ett år är tillväxten bara 15-20 centimeter. Hans förväntade livslängd med god omsorg når 45-50 år. Barberry kan odlas även i krukor, det viktigaste är att rötterna har tillräckligt med utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Innan du bestämmer dig för att plantera en berberis på din webbplats måste du förstå vilka villkor han behöver. Det är absolut nödvändigt att köpa en bra planta av hög kvalitet . Om det har ett slutet rotsystem kan buskar planteras när som helst på året, det vill säga från början av våren till slutet av hösten. Sådana plantor kan ju mycket snabbt anpassa sig till en ny plats. Plantera berberis med öppna rötter bör ske omedelbart efter köpet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten planteras bäst i öppna, soliga områden eller i halvskugga. Annars tappar bladen sin ljusa färg och skotten sträcker sig ut. Dessutom ska jorden vara lätt, med neutrala mängder salt och syra. Den bästa berberis "beundran" växer i sandiga och leriga marker.

Plantor planteras antingen separat eller i hela rader . Om planteringarna är enkla bör avståndet mellan buskarna vara minst 2 meter. När man bildar olika slags häckar planteras unga buskar lite tätare. Plantgropen måste förberedas i förväg, ungefär 7-10 dagar före plantering. Dess djup bör motsvara storleken på berberisrotsystemet. För att skapa häckar grävs oftast kontinuerliga skyttegravar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I botten är det nödvändigt att lägga ut ett dräneringsskikt av expanderad lera, fint grus eller trasigt tegel. Därefter måste du strö allt med underlaget förberett i förväg. Den kan bestå av lövande humus, fin sand och trädgårdsjord. Allt måste tas i lika delar. Ovanför måste du placera plantan och sprida sina rötter väl . Dessutom är alla tomrum täckta med jord. Då måste växten vattnas väl och komprimeras. För att förhindra att fukt avdunstar så snabbt kan barberry trädstamcirkeln täckas med ett tjockt lager av mulch. Det är bäst att använda torv eller lövhumus för detta . Dessutom är det nödvändigt att förkorta alla skott lite för att hjälpa växten att slå rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

En växt som berberis kräver lite omsorg. Marken runt busken måste lossas, liksom ogräs måste tas bort så att de inte drar näringsämnen från marken. Vården inkluderar också vattning, utfodring och beskärning.

Bild
Bild

Vattning

Varje växt behöver fukt, och berberis är inget undantag. Först vattnas busken när jorden torkar ut. Vidare bör vattning utföras 2 gånger, tillsätt vatten direkt till roten. Det är bäst att hålla vattnet varmt. Överskott av vatten är skadligt för denna växt. Därför är det inte värt att hälla busken, även om det är för varmt ute. Z Kallt vatten leder till att rotsystemet ruttnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Under det första året efter plantering behöver du inte befrukta. Den första utfodringen bör utföras först under det andra året. Det är bäst att använda gödningsmedel som innehåller kväve. Detta kan vara en karbamidlösning. Det räcker för trädgårdsmästaren att somna 25 gram per hink vatten . Ytterligare förband görs först efter 4 år. Om detta händer på våren bör kvävegödselmedel användas. Men under höstperioden är det nödvändigt att göra antingen kaliumgödsel eller fosforgödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Trots att barbären växer väldigt långsamt behöver den fortfarande beskäras. När allt kommer omkring kommer det att bidra till att förbättra buskens utseende och förhindra också uppkomsten av alla typer av sjukdomar. Beskärning utförs 2 gånger per säsong . Första gången det görs på våren. Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att ta bort alla trasiga, såväl som frysta grenar. Den andra formativa beskärningen utförs på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Du kan multiplicera antalet berberisbuskar på olika sätt.

Bild
Bild

Frön

Detta är en av de vanligaste uppfödningsmetoderna. För att få groddar på våren måste du på hösten samla de mogna bären från "Admiration" -bärbäret och sedan separera fröna från fruktköttet och torka dem väl . I det här fallet måste du veta att du måste samla frön från två olika buskar samtidigt. Det är nödvändigt att så fröna 14 dagar innan den första frosten börjar. Marken ska vara väl lossad och bördig. Det är nödvändigt att plantera frön till ett djup av 3 centimeter.

Bild
Bild

På våren, när de första skotten dyker upp, måste de tunnas ut och lämna de starkaste. Unga plantor kan transplanteras till en permanent plats först efter ett år.

Sticklingar

De som använder denna uppfödningsmetod behöver ett växthus eller ett litet växthus. Skörd av sticklingar görs bäst i början av juni och görs bäst på morgonen. Först måste du ta bort alla blad med undantag för de som ligger högst upp . Vidare måste de skurna skotten blötläggas i en rotbildande lösning. De måste planteras i en förberedd mark i ett växthus eller växthus. De första två veckorna är det absolut nödvändigt att upprätthålla en lämplig luftfuktighet, och glöm inte heller att lufta platsen där sticklingarna odlas. Med nya blad kan plantorna härdas. Men samtidigt ska man inte glömma att lossa jorden. Växter kan planteras i öppen mark först efter 2 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skikten

Efter att ha valt denna reproduktionsmetod är det nödvändigt att bara använda de yngsta skotten. I förväg måste du göra små fördjupningar upp till 15 centimeter och sedan försiktigt lägga de valda groddarna i de förberedda diken. För större självförtroende måste de fästas med en improviserad hårnål och först strös med ett lager jord . Du måste också veta att spetsen av groddarna ska vara ovanför marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planterar dem på våren kommer plantorna att ha ett fullvärdigt rotsystem till hösten.

Genom att dela busken

Detta alternativ är lämpligt för tidig vår. Först och främst måste busken grävas upp helt. Efter det måste du beskriva de platser där uppdelningen kommer att genomföras. Dessutom måste varje division ha ett visst antal rötter. Delningen kan göras med en såg eller spade . Snittplatser måste behandlas med en speciell lösning eller strös med den vanligaste askan. Alla separerade delar måste planteras i förberedda hål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Både skadedjur och olika sjukdomar kan skada beundran Berberis.

Barberry bladlöss . Med sitt utseende rynkar eller krullar plantans löv. För att bekämpa det måste du använda folkmedicin. Det är bäst att använda en tvålösning med 250 gram riven tvål och 1 hink vatten. Även i detta fall kan du lägga till ett kilo shag till lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Caterpillar äter inte bara plantans löv, utan också dess bär. Du kan bekämpa skadedjuret med kemikalier som Chlorophos eller Decis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mjöldagg - Det här är en ganska vanlig svampsjukdom. Det manifesterar sig i form av en vit blomning både på bladen och på frukterna. För att bekämpa det måste du använda antingen kolloidalt svavel eller kalkbuljong. Om berberiset är för hårt påverkat måste det grävas upp helt och brännas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rost visas på växten i form av apelsinfläckar. Du kan bekämpa denna sjukdom med en svavellösning eller använda en Bordeaux -blandning. Det är nödvändigt att upprepa behandlingen var 2-3: e vecka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Barberry Thunberg "Admiration" är en elegant buske som experter använder för att skapa intressanta trädgårdsprojekt. En sådan växt är lämplig för att dekorera parker, trädgårdar och till och med stadsgator. Många planterar berberisbuskar längs stigarna i trädgårdarna. De ser ju bra ut inte bara på sommaren, utan också på hösten och till och med på vintern. Barberry används ofta för att dekorera fontäner och dekorera olika trädgårdsfigurer. Dessutom planteras växterna med lusthus eller pergolor.

Bild
Bild

Barberry som används för att skapa alpina bilder ser ganska original ut. I det här fallet kan den planteras längst ner, och barrträd kan placeras ovanpå. Samtidigt måste de planteras på ett sådant sätt att buskarna i framtiden kommer att växa. Sammanfattningsvis kan vi säga att Thunberg berberis "Admiration" är perfekt för placering på personliga tomter. Att ta hand om honom tar ju inte för mycket tid och ansträngning. Samtidigt förblir växten vacker både på sommaren och vintern!

Rekommenderad: