Svart Gran (19 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Nana", "Aaurea" Och "Baysneri". Egenskaper Hos Picea Mariana

Innehållsförteckning:

Video: Svart Gran (19 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Nana", "Aaurea" Och "Baysneri". Egenskaper Hos Picea Mariana

Video: Svart Gran (19 Bilder): Beskrivning Av Sorterna
Video: Så vi har skördat vinter vitlök planterad den 19 november 2020 med ny teknik 2024, Maj
Svart Gran (19 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Nana", "Aaurea" Och "Baysneri". Egenskaper Hos Picea Mariana
Svart Gran (19 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Nana", "Aaurea" Och "Baysneri". Egenskaper Hos Picea Mariana
Anonim

Gran är en av de mest populära barrträd. Det har inte bara estetiska, utan också flera läkande egenskaper som ofta används inom medicin och aromaterapi. Idag finns det många sorters granar, men en av de mest intressanta är den svarta. Vi kommer att prata om det nedan.

Bild
Bild

Beskrivning och funktioner

Det andra namnet på svart gran är Picea mariana. Detta höga och opretentiösa träd växer i de kallare regionerna i Nordamerika. Dess livsmiljö är skogstundran, där kulturen måste möta ett antal förhållanden som är olämpliga för överlevnad varje dag: svår frost, brist på nederbörd, kalla somrar, sumpiga områden, jordfattig näringsämnen. I ett sådant klimat växer svart gran sällan över 15 meter. Men när den introducerades i Europa fördubblades tillväxttakten, och granen började växa upp till 30 meter i höjd.

Bild
Bild

Men hon tål kategoriskt inte direkt sol och alltför varma temperaturer.

Svart gran är en vintergrön gröda med imponerande tillväxt och stam omkrets, som i vissa fall kan nå så mycket som 90 cm . Kronans form liknar en kon, grenarna som ligger längst ner vidrör praktiskt taget marken. Det finns många fjäll på barken, färgen sträcker sig från ljusgrått till rödaktigt. Nålarna är tunna, deras färg är vanligtvis blågrön. Nålarna täcker grenen tätt, och om du gnider dem kan du känna den vanliga doften. Kottar liknar ett ägg i form, de är små, och tills trädet är moget har de en ovanlig lila färg. Om de inte är avskurna kommer de att hänga på samma träd i upp till 30 år.

Bild
Bild

Sortiment

De vanligaste är 5 sorter av svart gran, låt oss analysera var och en för sig.

" Aurea ". En av de sällsynta sorterna, först uppfödda i en tysk plantskola. Egenskaperna hos dess nålar är unika: de är silverfärgade nålar täckta med ljusgyllen pollen. Om du tittar på granen på avstånd får du intrycket att den lyser och skimrar.

Bild
Bild

" Doume ". Ursprungligen från Frankrike växer den sällan hög. Kronan är shirokokonicheskaya, grenar tenderar uppåt. Nålarna är blåa, täta, med många kottar. Ett av de sällsynta träd som kan föröka sig genom sticklingar. Ser bra ut både ensam och i sällskap med andra granar.

Bild
Bild

Baysneri . En silvergrön underart med en rund krona. Det maximala upp till vilket julgranen kan växa är 5 meter, och det är intressant att dess höjd och diameter är lika. Den växer ganska långsamt, den rekommenderas för allmänna anläggningar av parker och torg.

Bild
Bild

" Nana ". Detta är ett dvärgträd som växer upp till 0,5 m. Det betyder att det kan odlas även i en lägenhet. Skiljer sig i långsam tillväxt, liksom grönaktiga nålar med en blå underton. Fluffig, känns bra även under förhållandena på gatorna trångt med smutsig luft.

Bild
Bild

" Kobold ". Det är en hybrid som odlas genom att korsa Doumeti och Omorika. Den växer upp till en meter i höjd, har ett estetiskt och trevligt utseende. Kronan är mycket tät, liknar en boll, dessutom är växten täckt med ovanliga lila kottar.

Bild
Bild

Landning

Innan du planterar en gran måste du välja rätt. Eftersom vi pratar specifikt om den svarta sorten är det knappast lämpligt att hitta kottar och försöka odla en gran av dem. Därför är det enda alternativet barnkammaren. När du anländer, se till att grödan grävs upp framför dig, eller att den säljs direkt i en behållare.

Det är omöjligt att ta ett träd med bara rötter, det kommer inte att rota, en jordklump krävs här.

Platsen för plantering bör också väljas noggrant. Nybörjarträdare vet inte alltid att gran är ganska "girig", så det kommer att suga ut allt nyttigt från den närliggande jorden. Det betyder att du inte kan ha grödor i närheten som du hoppas kunna skörda. Förutom, om du planerar att plantera en hög kvalitet, se till att inga elektriska ledningar passerar över platsen … En annan punkt är skuggning. Granen kommer inte att stå om solen skiner på den hela dagen - kronan på ett sådant träd blir snabbt gult, och det kommer att börja värka och sluta växa.

Bild
Bild

Ett bra alternativ är att plantera ett träd i sällskap med björkar.

Svart gran planteras på våren eller i början av hösten. Om du köpte en planta direkt i en behållare kan tidpunkten ändras eftersom trädet redan är anpassat. Hålets storlek ska vara densamma som jordklumpen på rötterna. Om ett stort träd planteras kan groparnas parametrar ökas något . Bruten tegel finns längst ner, vilket kommer att ta över dräneringsfunktionen. Sedan hälls jorden, det bästa alternativet är 2 delar gräs och lövmark och en del sand och torv. Nästa steg är nedsänkning av granen tillsammans med en jordklump. Rötterna kan inte begravas, de måste vara nära ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha rätat ut rötterna är de täckta med jord och sedan lätt tampade . Efter detta drivs två pinnar på sidorna, som kommer att fungera som fixatorer, kulturen är bunden till dem. Trädcirkeln vattnas och mullas sedan, detta hjälper till att skydda trädet från kyla och skadedjur, samt bevara näringsämnen i jorden. Sågspån eller torv är bra mulch.

Bild
Bild

Rätt vård

Vid vård av ett träd förutses inga starka svårigheter. Det första att notera är vattnets regelbundenhet. På sommaren, särskilt torra dagar, vattnas växten oftare, men den bör inte överfyllas, eftersom svart gran kan tolerera torka. Vatten serveras en gång i veckan, men det hälls inte direkt under tunnan, utan runt, i cirkeln nära tunnan . Varje vattning använder ungefär en hink vatten.

Bild
Bild

På vintern vattnas plantan inte alls.

Den andra punkten är att ta hand om stamcirkeln . Vi får inte glömma att svartgranen har ett mycket utvecklat rotsystem, som växer med åren och sträcker sig allt längre. Men hon gillar verkligen inte sälar, så marken nära granen kan inte ständigt trampas. Det ska lossas efter vattning, du kan efter ett par timmar. Detta gör att syret kan flöda snabbt till rötterna.

Om trädet fortfarande är ungt är det mycket viktigt att ta hand om vinterskyddet så att trädet inte fryser . För detta är plantan täckt med grangrenar och täckt väl. Grangrenar kan bara skördas på våren, när snön har smält helt och hotet om upprepade frost kommer att vara minimalt. På våren kan trädet befruktas, även om detta inte är nödvändigt. För detta är komplex gödsling för barrgrödor lämplig.

Bild
Bild

Beskärning bör hållas på ett minimum eftersom trädet växer ganska långsamt ändå . När du gör det måste du ta bort torkade och sjuka grenar, vilket gör att trädet inte slösar bort energi på dem. Men om trädet är i sammansättningen av andra växter eller bildar en häck, behöver det dekorativ, mindre skonsam beskärning. Det hjälper till att forma kronan, och efter det växer nålarna mycket snabbare.

Bild
Bild

Glöm inte samtidigt att trimning uteslutande utförs med sterila verktyg, och de sår som dyker upp måste nödvändigtvis behandlas med trädgårdslack.

Svart gran är en utsökt och mycket vacker växt som kommer att fräscha upp någon sommarstuga . Det används framgångsrikt för plantering i parker, på gatorna, läggs till blomsterarrangemang i rabatter och alpina kullar. Om du väljer denna barrras kommer du aldrig att gå fel, eftersom någon av dess sorter inte kräver noggrant arbete och omsorg, utan glädjer ögat med sin ömhet och elegans.

Rekommenderad: