Hur Skiljer Sig En Gran Från En Julgran? 14 Foton Är Dessa Olika Träd Eller Inte? Skillnader I Nålarnas Storlek Och Andra Parametrar

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Sig En Gran Från En Julgran? 14 Foton Är Dessa Olika Träd Eller Inte? Skillnader I Nålarnas Storlek Och Andra Parametrar

Video: Hur Skiljer Sig En Gran Från En Julgran? 14 Foton Är Dessa Olika Träd Eller Inte? Skillnader I Nålarnas Storlek Och Andra Parametrar
Video: Så här kan du pynta och pimpa din gran - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Hur Skiljer Sig En Gran Från En Julgran? 14 Foton Är Dessa Olika Träd Eller Inte? Skillnader I Nålarnas Storlek Och Andra Parametrar
Hur Skiljer Sig En Gran Från En Julgran? 14 Foton Är Dessa Olika Träd Eller Inte? Skillnader I Nålarnas Storlek Och Andra Parametrar
Anonim

Ett träd och en gran är inte alltid detsamma. En julgran är en samlad hushållsbeteckning som betecknar både en konstgjord produkt som liknar en julgran och en riktig gran från skogen där den växte. Julgranar är också firande under nyår och jullov. I vid bemärkelse är ett träd ett barrträd klädd för nyåret . (det kan inte bara vara gran, utan även tall eller gran). Utåt sett skiljer sig ett sådant träd inte mycket från en gran som växer i naturen - förutom nålarnas höjd och storlek.

Bild
Bild

Vad är en riktig gran?

Gran betyder ett träd som tillhör gransläktet och tallfamiljen. Idag känner botaniker åtminstone 40 av dess arter. Gran blir ofta ett ämne av intresse för tjuvjägare . Unga träd som har nått minst 2-2,5 m höjd huggs massivt på nyårsafton. Om trädet inte fälls, når dess höjd 50 meter eller mer vid slutet av sitt liv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädets klassiska form är en kon. Grenarna är antingen horisontella eller hängande, sänkta till marken, konvergerar på 3 eller flera på ett ställe.

Detta arrangemang av grenar av botanik kallas whorled . Men ibland är dessa grenar kopplade på ett ringliknande sätt. Under de första 15 åren av livet växer granen extremt motvilligt. Vad kan inte sägas om sin bror - tall: som tvärtom aktivt växer just under de första 25 åren av livet, varefter det kraftigt saktar ner tillväxttakten. Under den efterföljande perioden av sitt liv (från 15 till 70 år) "får" dock granen tillväxt och bredd på grenarna.

Bild
Bild

Norsk gran

I Ryssland och ett antal europeiska länder är vanlig gran vanligast. Träd av denna art växer på en viss höjd över havet (markerar 500-1600 m). Sortimentet av vanlig gran är Alperna, Pyrenéerna, Karpaterna eller Balkan . Vanlig gran har inte en välutvecklad huvudrot-efter de första åren av livet dör den av, men själva växten lever på bekostnad av nära ytliga sidorötter, växer aktivt i olika riktningar från basen av bagageutrymmet.

Bild
Bild

Trädets bark har en grå nyans . Modifierat lövverk - tallnålar är fästa vid varje gren i en spiral. Varje nål med 4 relativt vanliga kanter förkortas. I avsaknad av allvarliga frost och värme förnyar granen sina nålar bara var sjätte år. Den vanliga granen är en enväxt: kottarna börjar utsöndra pollen i maj. Denna art kännetecknas av både självbestämning och korsbestämning med vind eller med hjälp av insekter.

Efter höstmognad i kottarna når fröna en storlek på 4 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

De faller antingen under vintern eller på våren och förblir livskraftiga de närmaste åren. En vanlig skogsgran är inte rädd för dyster och diffust ljus . Det rotar sig lätt under tallar eller lövträd i en blandad skog eller taiga. Trädet kan växa i sumpiga och podzoliska jordar - men det kan också planteras i svart jord. I taiga är tall och vanliga julgranar de främsta skogbildande trädarterna.

Bild
Bild

Typer och livslängd

Förutom den vanliga är sibirisk, östlig (växer i bergen i Kaukasus och Transkaukasien), vit, ayan, Glenn (bor i Japan och Sakhalin) och kanadensisk gran. Någon av arten tolererar inte ett varmt (ekvatorialt, tropiskt) klimat - trädet skulle helt enkelt brinna ut i solen.

Livslängden för ett exemplar av varje art är 250-500 år . En sådan lång period uppnås endast i en riktig skog eller skogsbälten, planterade av människan på platser långt från vägar och större motorvägar och järnvägar. Rekordhållaren finns i Sverige - det här är ett träd som enligt forskare är 9550 år gammalt.

Bild
Bild

Hur kan du skilja tall från gran?

Enkelt uttryckt är ett träd en liten gran. Men ofta kallas ett tall också ett träd - även om denna definition är felaktig.

Och om du funderar på att dekorera nyårshelgerna med ett sådant attribut som en julgran, är alla fyra träd, inklusive gran och till och med cederträ, lika bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt är skillnaden mellan tall- och granarter betydligt större än likheten

  1. Tall har ett mer hartsartat och tätare virke än gran. Dess styrka egenskaper gör det möjligt för hantverkare att göra ett val när det gäller efterbehandling till furu. På grund av det högre hartsinnehållet är tallskivor och balkar mer hållbara. På grund av det lösare träet har gran bättre värme- och ljudisolering, minskad vikt.
  2. Doften av tall är mycket intensivare än av gran. Tallvirke är lättare att impregnera med brandsläckningsmedel än gran.
  3. I tallar, i motsats till granar, dör inte rotroten av, vilket ger nya sidoskott på ett större djup. Därför kan tallarna inte ens vattnas - det kan lätt nå med sina rötter till den första vattendragaren (djup från 3 m). Och under säsongen blir det minst ett skyfall. Men granen kommer smärtsamt att uppfatta torka eller träskmark, dess livslängd kan minskas flera gånger.
  4. Tall är att föredra för träbärande konstruktioner och yttre ytbehandlingar. Dess träkorn är mörkare än granens. Gran är mer lämpad för inredningsarbete.
  5. Gran är mindre mottaglig för mögel och mögel än tall.
  6. Granens nålar är mindre än tallarna.
  7. Tallar tål inte skuggan - den sträcker sig mot ljuset, varför dess grenar lyfts. Detta syns tydligt hos unga tallar, som handlas före nyårshelgen. Gran, tvärtom, behöver mindre direkt solljus, slår rot under tallskronorna. Ryska granarter tar till och med skymningen för givet och får skydd mot både vind och överskott av ljus. Avsaknaden av direkt solljus beror på deras accelererade tillväxt inte omedelbart från uppkomsten av plantor från frön, men först efter 15-20 år från fröets spirande år till en ny skott.

Rekommenderad: