Thuja Blev Svart: Vad Ska Jag Göra Om Fläckarna är Nedan? Orsaker Till Svärta Av Grenar Och Blad. Hur Ska Man Hantera Detta?

Innehållsförteckning:

Video: Thuja Blev Svart: Vad Ska Jag Göra Om Fläckarna är Nedan? Orsaker Till Svärta Av Grenar Och Blad. Hur Ska Man Hantera Detta?

Video: Thuja Blev Svart: Vad Ska Jag Göra Om Fläckarna är Nedan? Orsaker Till Svärta Av Grenar Och Blad. Hur Ska Man Hantera Detta?
Video: The Rich in America: Power, Control, Wealth and the Elite Upper Class in the United States 2024, Maj
Thuja Blev Svart: Vad Ska Jag Göra Om Fläckarna är Nedan? Orsaker Till Svärta Av Grenar Och Blad. Hur Ska Man Hantera Detta?
Thuja Blev Svart: Vad Ska Jag Göra Om Fläckarna är Nedan? Orsaker Till Svärta Av Grenar Och Blad. Hur Ska Man Hantera Detta?
Anonim

Thuja är en populär vintergrön med mörkgröna nålar. Det kompletterar utsökt inte bara trädgårdens sommarlandskap, utan "späd" också vinterns snövita landskap. Tyvärr, som alla växter, är thuja utsatt för skador av skadedjur och sjukdomar. Det händer ofta att thuja -nålar blir svarta, och om tidiga åtgärder inte vidtas kan busken skadas allvarligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtvårdsprinciper

Thuja tillhör en vinterhård sort av en flerårig växt från cypressfamiljen och har mer än 120 växtarter, olika i olika färger av nålar och kronform. Det är mycket populärt både i en enda plantering och som en del av grupper av växter, som en häck, för att dekorera rabatter, gränder, gräsmattor.

Thuja själv har höga frostbeständiga kvaliteter och är mycket opretentiös att ta hand om. Även om den är ung och nyligen planterad i öppen mark, är följande åtgärder nödvändiga för dess gynnsamma tillväxt:

  • regelbunden vattning och lossning av jorden;
  • gödning med mineralgödsel på våren;
  • formativ och sanitär beskärning;
  • sjukdomsprevention.

Brott mot reglerna för vård av thuja, överdriven stagnation av fukt i jorden kan bidra till utvecklingen av sjukdomar. De vanligaste svampsjukdomarna i växten inkluderar följande.

  • Phytophthora är en förorenande rotsvamp, en av de farligaste sjukdomarna. Det manifesteras av förstörelsen av det övre lagret av roten, plantans vissnande. Skotten blir gråa och mjuka.
  • Snömögel (shute) - uppträder efter att snön har smält, kännetecknad av en mörkgrå beläggning, liknande en spindelväv.
  • Bruna skott - gulning av skalor och död av skott.
  • Tindersvampen kommer in i växterna genom skadade och torra grenar, där den växer, medan thujan blir gul och torkar.
  • Fusarium - är en skada på roten och kärlsystemet i thuja. Det kännetecknas av gulning och rodnad av nålarna, kronan tunnas ut och torkar ut.
  • Svartning av skott.
Bild
Bild
Bild
Bild

Karaktäristiska drag hos svartad thuja

Ofta, med vårens början, finns mörka fläckar på nålarna på en växt, varav de flesta ligger i botten av växten. I de flesta fall är orsaken till detta fenomen djurs avföring, men en svampsjukdom eller ett överskott av gödningsmedel kan också bidra till att svarta thuja.

Först och främst bör växten behandlas mot svartning med ett svampdödande läkemedel . - även om infektionen med svampen inte bekräftas kommer inte förebyggande åtgärder att störa. Sedan bör du noggrant undersöka grenarna som har försämrats och studera lokaliseringen av lesionen.

Kaotiska fläckar som sprider sig till de nedre bladen indikerar att thuja var "märkt" av en hund eller katt. Om påverkan på växt av animalisk avföring fortsatte under lång tid, bildas ett större svartningsområde på thujaens grenar. Ett stort drabbat område kan vara skadligt för thuja som helhet. Det beror på djurets storlek, så till exempel kan en stor hund markera en buske på en högre höjd än en liten.

Tyvärr är det ganska svårt att eliminera konsekvenserna av den stora "tragedin" skadade thuja -skott tappar sin glans, nålarna torkar ut på dem, varefter de smulas helt … I sådana fall kommer de drabbade områdena inte längre att kunna återhämta sig - i bästa fall kommer trädet att förlora flera grenar, i värsta fall kan thuja dö.

Vid ett litet område av svartning kan du försöka tvätta bort det giftiga ämnet från thuja: för att göra detta, vattna grenarna med vatten och ta sedan bort de skadade spetsarna av nålarna för hand. Kanske kommer en sådan händelse att låta trädet återhämta sig; det rekommenderas också att dessutom behandla skotten med tillväxtstimulerande ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

De vanligaste svarta fläckarna på thuja indikerar att växterna lider av en svampinfektion.

Ett karakteristiskt drag av sjukdomen, förutom svarta områden, är närvaron av svampsporer på grenarna, som utåt liknar svarta droppar. I det här fallet uppträder sjukdomen inte omedelbart, nålarna ändrar gradvis färg från mörkröd till ljusröd, varefter den redan kan bli mörkare.

Vissa typer av svampar kan bidra till dämpning av barrskott och utseendet av en vit eller mörk beläggning på dem . En tjockare och mörkare plack indikerar sjukdomen "brown shute", där svampfrukter kan hittas på grenarna av thuja. Det händer ofta att thujas nålar blir svarta av ett överskott av mineralgödsel, medan stammarna ser ut som om de var målade med svart färg. Detta fenomen orsakas av en kemisk förbränning av växten. Det är nästan omöjligt att eliminera konsekvenserna av "överdosen", det enda som återstår att göra är att vänta på att thujan "växer ut" och återhämtar sig på egen hand.

När det gäller att växa hemma är den viktigaste förutsättningen för en växtens gynnsamma utveckling överensstämmelse med luftfuktigheten i rummet. Mycket ofta torkar inomhus thuja på vintern från alltför torr luft, medan vattning kan vara tillräcklig. Det optimala villkoret för att odla thuja hemma är att hålla en temperatur på + 6-10 ° C och tillräcklig belysning. Om thujan inte har torkat helt (grenarna förblir flexibla) kan du försöka "återuppliva" den med daglig sprutning med epin.

På vårdagar placeras thuyu utomhus (balkong), samtidigt som den skyddas från direkt solljus och sprutar grenar 2 gånger om dagen. Efterlevnaden av dessa villkor hjälper växten att återhämta sig och återuppta tillväxten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att säkerställa gynnsamma förutsättningar för utvecklingen av thuja är det inte tillräckligt att följa vårdreglerna, eftersom husdjurs äventyr till sin sommarstuga och deras regelbundna "bevattning" av växter leder till mycket sorgliga konsekvenser. Därför kommer inkräktare att behöva slåss på humana sätt med användning av improviserade medel.

För att skrämma bort djur kan du använda specialiserade ämnen som har en speciell lukt som bör brytas ned nära växter eller alternativa metoder (rödpeppar, terpentin). Det är också lämpligt att installera ett litet staket runt träden för att begränsa tillgången till djur, särskilt för färska, nyplanterade växter . Att skölja grenar med vatten är inte tillräckligt för att behandla svampinfektioner. De drabbade områdena bör behandlas flera gånger med ett speciellt svampdödande medel (fungicid), återbehandling bör utföras efter 2 veckor. Det rekommenderas att ta bort och förstöra de mest drabbade skotten, eftersom de kan vara en infektionskälla för andra växter.

Tyvärr är inte alla svampsjukdomar behandlingsbara (senblåsa och fusarium), så den enda vägen ut är att gräva upp och förstöra växten, och det rekommenderas att byta ut eller desinficera jorden på denna plats. Förebyggande åtgärder består i att regelbundet spruta thuja med Bordeaux -vätska eller biofungicid ("Abiga -peak", "Hom" och andra) - detta kan förlänga det gröna thujas hälsosamma liv, vilket kommer att bli en utsökt dekoration av alla trädgårdstomter.

Bild
Bild
Bild
Bild

När thujan utvecklas är det möjligt att observera en förändring i dess färg och tappning av nålar, vilket är en naturlig process, men det är viktigt att inte förväxla dessa fenomen med tecken på sjukdomen och vidta åtgärder i tid för behandling.

Rekommenderad: