Skruvskärare (30 Bilder): Funktioner I De Koniska Modellerna "Morot" Och "Skruv", Storleken På Vedhackarna

Innehållsförteckning:

Video: Skruvskärare (30 Bilder): Funktioner I De Koniska Modellerna "Morot" Och "Skruv", Storleken På Vedhackarna

Video: Skruvskärare (30 Bilder): Funktioner I De Koniska Modellerna
Video: Sammanfattning av de ekonomiska modellerna & teorierna 2024, Maj
Skruvskärare (30 Bilder): Funktioner I De Koniska Modellerna "Morot" Och "Skruv", Storleken På Vedhackarna
Skruvskärare (30 Bilder): Funktioner I De Koniska Modellerna "Morot" Och "Skruv", Storleken På Vedhackarna
Anonim

Än i dag arbetar braskaminer i hus på landet, varför sådana enheter som vedklyvar är mycket efterfrågade. De underlättar kraftigt processen med att hugga stockar, vilket är mycket svårare och fysiskt svårare för hand.

Bild
Bild

Vad det är?

Vedklyvar på landet eller i ett privat hus löser ett ganska stort problem. Det är ingen hemlighet att hugga ved är ett mycket hårt, utmattande fysiskt arbete, som dessutom tar mycket tid. Det är därför fler och fler invånare i förorts- och landsbygdshus köper vedklyvar eller tillverkar dem själva med hjälp av olika delar och sammansättningar från gamla hushållsapparater och onödiga verktygsmaskiner.

Bild
Bild

Idag erbjuder branschen det finns två grundläggande sorter av dessa verktyg. Detta är en klyva och en klyvsplitter - de skiljer sig åt i egenskaperna hos arbetsdelen. I den första versionen representeras den av en skarp, horisontellt eller vertikalt placerad platta, som, under påverkan av en påskjutare, skjuter och bokstavligen klipper chocken. Denna klyvare kallas en rackklyvare.

I den avsmalnande versionen är arbetsytan en speciell skruvgänga. Roterande, en sådan kon skär in i stocken enligt principen för en skruv och delar den helt enkelt i 2-4 delar.

Bild
Bild

Konstocken kännetecknas av de högsta tekniska och operativa egenskaperna ., exceptionell funktionalitet och användarvänlighet.

Vanligtvis har enheten för avverkning av ved i en skruvsvedklyva en ganska kompakt storlek, och om det behövs kan den alltid flyttas från en plats till en annan.

Bild
Bild

Ett kännetecken för klyvskäraren är dess verkliga livslängd. Vid tillverkning av sådana trädgårdsredskap används exceptionellt starka och slitstarka material, så att de lätt kan motstå även de mest ökade belastningarna.

Den kan användas i en mängd olika klimat- och väderförhållanden, och vedklyven kräver inget särskilt underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Varje mekanism som är avsedd för avverkning av vedbränsle måste verkligen uppfylla tekniska krav, och detta gäller alla typer av vedklyvare: hydrauliska såväl som mekaniska och koniska.

Bild
Bild

Låt oss bo mer i detalj om de viktigaste tekniska och operativa egenskaperna hos den senare:

  • optimal arbetslängd (avstånd mellan kil och kolvdel) - 50-55 cm;
  • klyvkraft som krävs för oavbruten klyvning av ett träämne ligger på nivån 5-8 ton;
  • den rotationshastighet som krävs för att utöva kraft på träfibrer - minst 400 rpm, men inte mer än 600;
  • kolvrörelse - en annan hastighetsparameter - motsvarar 4 m / s i riktning framåt och 7,5 m / s i motsatt riktning;
  • motoreffekt - 3,4 kW.

För skruv stock splitters är alternativet för ett resestopp av särskild vikt.

Kostnaden för en skruvskärare börjar från 20 000 och når 130 000 rubel, medan den senare installationen kan dela ett arbetsstycke på 40 cm på bara ett par sekunder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design och driftsprincip

Konstruktionsegenskaperna hos konhålslagen är baserade på en samverkan mellan en mutter och en skruv, där mjukt trä fungerar som en mutter. En växelmotor med en spets gjord i form av en enkel eller dubbel konskruv är fixerad på en solid metallplattform. Den snurrar med 250 till 400 varv / min.

Samtidigt sätts tryckstången i rörelse från motorn, den skjuter blocket stående med änden på den rörliga konen. Som ett resultat drivs skruven in i arbetsstyckets sida, och träet delas omedelbart längs sitt korn.

Bild
Bild

Det finns två grundläggande konstruktionsscheman för dessa vedklyvar. I den första är en dubbelgängad kon ansluten direkt till axeln på en låghastighetsmotor med effektparametrar på 4-5 kW och ett antal varv som inte överstiger 500.

I den andra versionen används tvåhands remskivor i flera storlekar, liksom flexibla drivremmar, medan en liten remskiva är fäst på motoraxeln och en stor remskiva är fäst vid vedklyvaxeln.

Den enklaste av ovanstående mekanismer betraktas som en vedklyvare - det är ett elementärt diagram utan några komplexa sammansättningar. Den innehåller en motor, en spiralformad kon, samt en växellåda, en axel och två lager. Dessutom kan växellådan antingen vara fabrikstillverkad med en växellåda, eller kedja eller variabel.

Lagren är direkt fästa på verktyget i ett speciellt stål- eller gjutjärnshus, det kan vara vanligt för båda delarna eller separat för varje lager.

Ramen är vanligtvis ganska stark, monterad av stålrör eller hörn, fäst genom svetsning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Motorn på skruvskäraren är 220 volt, den är gjord av tätt verktygsstål, ganska hårt. Det är omöjligt att göra det med egna händer även för en erfaren turner hemma - det kan bara monteras på en fabrik.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt gängning, den måste vara vänsterhänt, för när en skruv skruvas in i ett träd måste den dra stocken mot sig själv, i själva verket med hjälp av gängade skår görs en translationell rörelse av blocken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med någon vedklyvare är att minimera den ansträngning som krävs för att hugga ved. När du köper sådan utrustning behöver du inte längre böja dig, eftersom enheten kan justeras efter din höjd.

Om du behöver förbereda ved är allt du behöver göra bara att slå på installationen och sätta block på den - och mekanismen klarar resten utan ditt deltagande.

Funktionsprincipen för klyvskäraren är så enkel att även en kvinna eller en äldre kan klara arbetet.

Bild
Bild

Designen är ganska enkel, medan tillräcklig effekt är låg - högst 3-4 kW. För hemmabruk räcker det med en skruv med en parameter på 80 mm och en tillräcklig installationslängd är 250 mm. Sådana produkter är ganska kompakta och rörliga - de kan installeras var som helst och vid behov kan de flyttas.

Bland bristerna bör det noteras en ganska låg grad av säkerhet och behovet av att ta med träämnen på egen hand. Detta utesluter inte helt förekomsten av trötthet, även om det avsevärt minskar dess svårighetsgrad, samtidigt som processen för delning av stockar avsevärt påskyndas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

En konisk skruvskärare brukar utföras i en mobil och stationär version. I den senare versionen är ramen utrustad med en axel med ett par hjul, på grund av vilken anordningen enkelt kan flyttas från lagringsplatsen till stockens delningsplats.

Enligt drivmetoden är alla skruvanordningar uppdelade i bensin, elektriska, dessutom kan industrimodeller säljas, som fungerar på grund av traktoraxelns rotationsrörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriska modeller fungerar vanligtvis på ett enfasnät, men det finns produkter som fungerar på ett trefasnät.

Men du måste förstå att det är ganska problematiskt att föra tre faser till din personliga tomt - det kommer att kosta en "snygg" summa, så de flesta husägare föredrar mindre kraftfulla, men mycket mer praktiska enfasalternativ.

Bild
Bild

Bensinmodeller är optimala för arbete i förortsområden avlägsna från anslutningsplatsen till nätnätet , och dessutom på platser där el inte levereras.

Underhåll av sådana installationer kräver inga särskilda utgifter; de utmärks av ökad funktionalitet och effektivitet.

Bild
Bild

Kombinerad - liknande enheter fungerar både på el och bensin. De är optimala för hushållsbruk, men används ofta i industriella miljöer.

Bild
Bild

Enligt metoden för att leverera ved finns det flera typer av skruvvedklyvar

  • Horisontell - i detta fall faller klumparna i ett speciellt spår och rör sig mot spiralformad kon. Det finns också ett andra alternativ, när stocken förblir på plats och skäraren rör sig mot den.
  • Vertikal - i detta fall matas arbetsstycket i vertikal riktning, vanligtvis rör sig den genomträngande ytan till chocken.
  • Blandad - dessa modeller kombinerar flera olika typer av stockmatning.

Beroende på konfiguration skiljer sig enheter med och utan utbytbar kon.

Bild
Bild

Toppmodeller

Splitter cone log splitter är mycket populär. Denna tekniska enhet låter dig hugga stockar upp till 50 cm i diameter.

Bild
Bild

Den koniska skruvens hastighet varierar från 150 till 400 rpm. Anläggningens produktivitet är 1 kubikmeter. m / timme, och effekten är 1,5-3 kW.

Enheten väger 90 kg.

Vedklyvskruven "Morot" är mycket populär … Denna mekanism är enkel, men samtidigt effektiv, och tack vare den elektriska driftsprincipen kan en sådan mekanism användas i nästan alla hushåll.

Bild
Bild

Effekten hos vedklyven lämnar 2, 2 kW, rotationshastigheten är 3000 varv / min.

Sängens arbetsdel har måtten 40x70 cm.

Det tunga svänghjulet genererar ganska kraftfull rörelseenergi, så med hjälp av "moroten" kan du fälla de mest komplexa stockarna utan att stressa motorn. I det här fallet är klyvningen av klossarna så effektiv att stockarna bokstavligen "slits".

Men när du delar stockar är det viktigaste att inte arbeta, eftersom vedklyven är en ganska farlig struktur och kan dra ärmarna på dina kläder på konen på några sekunder.

Bild
Bild

Konsträklivare "Skruv" fungerar enligt en enkel princip : När konen roterar kommer den in i träet som en skruv och delar den i bitar.

Ofta är sådana enheter byggda på egen hand. När du arbetar med denna klyvklyva måste dock grundläggande säkerhetsåtgärder följas.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en fabrikstillverkad vedklyva bör flera viktiga parametrar beaktas.

Slagkraft är en av de viktigaste egenskaperna som är av grundläggande betydelse när du väljer en tråd. Den mäts i ton, medan för hushållsbruk finns det mer än tillräckligt med modeller med en parameter på 5-6 ton. Denna parameter är tillräckligt för att snabbt hugga ved för att tända ett bad eller en liten spis.

Inom industrin används vedklyvar med en indikator på 10 ton, de är optimala för pannhus eller i stora träbearbetningsindustrier.

För att arbeta med stora volymer trä är det värt att välja modeller för 12 ton.

Bild
Bild

Tänk på att ju högre kraft desto högre effekt bör vara. Vissa skrupelfria tillverkare hävdar att svaga motorer kan skapa betydande splittringskrafter - detta är en bluff. Effektparametrar mindre än 3 kW kan bara räcka för en insats på 4-5 ton.

Valet av parametrar som enfas- eller trefasmotorer förtjänar särskild uppmärksamhet. Trefasiga enheter anses vara mer kraftfulla, de kräver professionell ledning med en spänning på 380V . Sådana enheter är optimala för storskaliga industrier med hög intensitet, men i vardagen är det värt att begränsa oss till enfasmekanismer. De kan anslutas till en vanlig strömförsörjning och har inbyggt överspänningsskydd.

En viktig parameter är den största storleken på loggen som den kan dela. Denna parameter beror direkt på kolvens slag. För horisontella mekanismer bör det inte vara mer än 40 cm, för vertikala mekanismer - högst 50 cm.

Var uppmärksam på närvaron av ett resestopp - det här är en valfri enhet som inte är tillgänglig på alla modeller. En sådan enhet låter dig arbeta med korta stockar, eftersom mekanismen oberoende blockerar deras bakåtgående rörelse.

Rekommenderad: