Ympning Av Beskärningssaxar: Funktioner Hos Beskärningssaxar För Ympning Av Fruktträd. Egenskaper För Vitryska Modeller. Trädgårdsmästare Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Ympning Av Beskärningssaxar: Funktioner Hos Beskärningssaxar För Ympning Av Fruktträd. Egenskaper För Vitryska Modeller. Trädgårdsmästare Recensioner

Video: Ympning Av Beskärningssaxar: Funktioner Hos Beskärningssaxar För Ympning Av Fruktträd. Egenskaper För Vitryska Modeller. Trädgårdsmästare Recensioner
Video: Ympning av äppelträd – för viltvården 2024, Maj
Ympning Av Beskärningssaxar: Funktioner Hos Beskärningssaxar För Ympning Av Fruktträd. Egenskaper För Vitryska Modeller. Trädgårdsmästare Recensioner
Ympning Av Beskärningssaxar: Funktioner Hos Beskärningssaxar För Ympning Av Fruktträd. Egenskaper För Vitryska Modeller. Trädgårdsmästare Recensioner
Anonim

Många inhemska trädgårdsmästare begränsar sig inte till att odla de vanliga frukt- och bärgrödorna och försöker experimentera. För att göra detta måste de ympa sina växter och i detta är transplantatbeskäraren till stor hjälp. Enheten är mycket mer effektiv än en trädgårdskniv, och det är inget svårt att använda - även en nybörjare klarar arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ympningsbeskäraren består av ett arbetsblad, en fjäder, en propp och ett bekvämt handtag. Vissa modeller är dessutom utrustade med en standardkniv för beskärning av unga sticklingar. Sådana produkter liknar beskärningssaxar för strumpbandsdruvor, men den största skillnaden mellan ett sådant skärblad är dess konfiguration - det är böjt så att du kan få ett snitt.

Beroende på typen av detta snitt skiljer sig knivar från flera typer av utbytbara blad:

  • V-formad.
  • U-formad.
  • Ω-formad.

Varje form används för att arbeta med specifika trädslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ingen hemlighet att framgången med ympning till stor del beror på noggrannheten i sammandragningen av sektionerna på grundstammen och scion, varför utformningen av den skärande delen av beskäraren görs på ett sådant sätt att sektionerna sammanfaller utan ytterligare justeringar. Sekatörer är professionella, kan utrustas med en drivenhet, kontakt eller spakmekanism. Oavsett typ är bladen gjorda av högkolhärdat stål, som regel är de väl vässade. Vaccinsektorerna har många fördelar, bland dem kan följande särskiljas:

  • ympningsprocessen varar bara några minuter, så ett betydande antal växter kan bearbetas på en dag;
  • tack vare beskäraren kan inte bara unga årliga skott ympas, utan också äldre och följaktligen tjocka;
  • sekatörer är gjorda av de mest moderna materialen, så verktyget tappar inte sin prestanda på flera år.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att med ett sådant verktyg kan du bearbeta olika träd, men skotten måste ha samma bredd. Så den tillåtna avvikelsen bör inte överstiga två millimeter, annars är det bättre att använda en ympkniv.

Och var också uppmärksam på det faktum att en sådan enhet är lämplig för ympning av grenar på 4–12 mm. Om skotten är tunnare eller tvärtom bredare är det bättre att använda andra enheter, eftersom sekatörerna har sina egna tekniska begränsningar.

Bild
Bild

Användare noterar också några av nackdelarna med sekatörer

  • Av de tre typer av knivar som ingår i satsen är den mest effektiva den omega-formade (Ω), eftersom den bildar en låsförbindelse mellan förrådet och scion, så ympning kan göras med båda händerna. Denna kniv är dock inte lämplig för tunna skott. Men den V-formade enheten ger ofta en otillräckligt stark anslutning, så scion håller inte tillräckligt hårt, den måste lindas med en hand och det kan vara ganska obekvämt att göra.
  • Beskärare skär träet över kornet, så att knivarna snabbt blir trubbiga, vilket leder till att kanterna på snittet krossas och fibrerna är blötläggda, så de flesta modeller tål helt enkelt inte vaccinationerna som deklareras av tillverkaren i antal på 1000 eller mer.

De ympande skjuvknivarna har en ganska komplex form. Därför behövs specialiserade verktyg för att vässa dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Att byta ut knivar är inte ett enkelt förfarande, det kräver lite ansträngning och tid - det utförs med två skruvmejslar av olika storlekar, och även med tång och nycklar. Men inte varje trädgårdstomt har en sådan uppsättning verktyg. Därför rekommenderar proffs att köpa två sekatörer så att om en misslyckas kan du fortsätta arbeta med den andra och sedan utföra alla manipuleringar som är nödvändiga för att byta ut bladet.
  • Med hjälp av beskäraren kommer snittet ut förkortat - högst 1 cm, därför finns det många raster i ympningsområdet, därför är verktyget betydligt sämre än enkla ympknivar, eftersom de senare gör att du kan gör ett snitt på upp till 4-5 cm. Många trädgårdsmästare noterar efter ett tag att på ympningsplatsen, utförd med en beskärare, dyker en karakteristisk tillväxt upp. När du använder en kniv händer ingenting som detta, ansamlingsgränserna är nästan osynliga för en utomstående.
  • Vaccinationsarbete som utförs med hjälp av en beskärare är ganska tidsbegränsat - i regel från slutet av april till 10 maj. De kan inte göra beskärning, därför bör köp av en beskärare inte utesluta köp av en kniv, snarare komplettera den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

En ympningsbeskärare behövs för att yta rosor, äppelträd, plommon, päron, druvor, körsbär och många andra blommor, frukt- och bärgrödor på hösten och våren. Ympning anses vara en av de mest populära jordbruksteknikerna, tack vare vilka du kan uppnå god fruktning även i området, vars förhållanden är oacceptabla för frukt och bär från en viss kultur.

Med hjälp av en trädgårdstransplantation, som statistiken visar, är vaccinationer 90-100% framgångsrika, och ett verktyg från en pålitlig tillverkare tål upp till 3 tusen nedskärningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

En trädgårdsskärare gör en komplex aktivitet till ett ganska enkelt förfarande som även en nybörjare kan enkelt hantera. Men bara om verktyget är av utmärkt kvalitet och tillförlitlighet. Kostnaden för produkter som uppfyller alla grundläggande krav börjar från 1500 rubel. I butiker kan du alltid hitta ett brett urval av både lite kända kinesiska och vitryska produkter, liksom produkter från kända varumärken.

Den mest populära modellen, enligt konsumentrecensioner, anses vara ett verktyg Professionellt ympningsverktyg … Detta är ett av de bästa verktygen som kan implementeras i alla konfigurationer - med en kniv, två eller till och med tre.

Tillverkaren producerar också en presentversion i ett fodral, som innehåller en skruvmejsel för att byta blad.

Anledningen till en sådan efterfrågan på modellen ligger i dess högsta kvalitet. Bladen är tillverkade av robust förkromat stål, vilket gör verktyget motståndskraftigt mot rost och korrosion. Handtagen är bekväma, plast, vissa modeller är utrustade med gummikuddar som förhindrar att instrumentet glider i händerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Artitec 3T - Detta är en annan populär modifiering, som är utrustad med ett speciellt blad som tillåter spirande, det vill säga inokulering med en njure. Här, som i den tidigare modellen, är knivarna gjorda av högkolstål, bladen smides och slipas. Denna beskärare är tillverkad i Italien, så prislappen för den är ganska hög.

Samma italienska företag erbjuder sekatörer Artitec kompletterande gtafter - de är optimala för sticklingar mindre än 4,5 mm i tjocklek. Detta verktyg kan endast användas för att skära grundstammen vid ympning i klyftan. I detta fall görs scion -skärningar med helt olika beskärare.

De mest populära modellerna inkluderar också Due Buoi 300/21, Finland 1455, Italien, ArtiTec Manual Grafting 3T AR-INN3T, Alvaro Bernardoni, Skrab och Zubr tillverkade i Ryssland.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtletter av val

För att vaccinationen snabbt ska slå rot och bli framgångsrik är det nödvändigt att välja rätt instrument. För att göra detta måste flera faktorer beaktas.

  • Bladets skärpa . Beskärningssaxen ska alltid vara välslipad. De flesta tillverkare tillverkar knivar av legerat stål eller belagda med teflon - sådana alternativ är ganska hållbara och tjänar sina ägare i mer än ett år.
  • Tillförlitlighet för fastsättning . Tillbaka i butiken, kontrollera hur tätt bladet är i handtaget. Om fästelementen inte håller hög kvalitet, är det hög sannolikhet att kniven glider ut och blir en källa till skada under drift.
  • Fjäder typ . Fjädern ansluter handtagen och därför, som användarrecensionerna visar, är det bättre att ge bältesmekanismen företräde, vars fjädrar är mer pålitliga, hållbara och inte kräver mycket fysisk ansträngning.
Bild
Bild
  • Knivslag . Bladen ska gå ganska tätt så att klyftan mellan dem förblir minimal. Om dessa krav inte uppfylls kommer skotten att skrynklas och deformeras under arbetets gång.
  • Bekvämlighet för handtaget . När du väljer en beskärningsmodell är det bättre att välja ett gummerat handtag, i det här fallet kan du vara säker på att även efter långvarigt arbete kommer inte förhårdnader att visas på handflatorna. Och om det finns ett urtag för ett finger i det nedre handtaget, kommer du knappt ångra att du köpte en sådan modell.
  • Knivtjocklek . Den optimala parametern för bladtjockleken är 1,5-2 mm. I pålitliga butiker får de som regel klippa och erbjuda vanligt papper för detta.

Snittet måste vara jämnt, och om knivarna börjar riva arket bör du leta efter produkten någon annanstans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man det korrekt?

En beskärare, precis som alla andra trädgårdsredskap, måste vara väl omhändertagen, annars kommer det inte att hålla länge och efter några dussin inokuleringar måste du uppdatera den.

Instruktionerna är enkla

  • Den grundläggande vårdregeln är följande: efter varje användning ska beskäraren rengöras från damm, smuts och vidhäftad plantasaft, sedan torkas den och vid behov smörjas med olja.
  • Verktyget bör förvaras på en torr plats, det rekommenderas inte att tvätta det med vatten, i detta fall kan fjädermekanismen mycket rosta, även om denna nackdel endast gäller billiga ändringar. Det är tillåtet att skölja märkta sekatörer med kallt vatten, men omedelbart efter det bör de torkas av med en mjuk trasa.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Knivar måste slipas regelbundet, det är bäst att ta bort knivarna, klämma fast dem i en skruvstång och driva stången i en riktning.
  • Du ska inte arbeta med beskärningssaxar med gamla, torra och tjocka grenar - sticklingarnas tjocklek bör inte överstiga 1 cm.
  • Det är lämpligt att desinficera kniven före varje vaccination, för vilken ett alkoholinnehållande medel är lämpligt.
  • Beskäraren kan inte användas för att klippa sticklingar, eftersom i detta fall betydande fysiska ansträngningar måste göras, vilket avsevärt minskar enhetens livslängd.

Rekommenderad: