Motoblock MTZ (44 Foton): Funktioner Hos Modeller Som Tillverkats I Vitryssland. Egenskaper Hos MTZ Vitryssland 09H Walk-behind Traktor Och Andra Modeller Med En Honda-motor

Innehållsförteckning:

Video: Motoblock MTZ (44 Foton): Funktioner Hos Modeller Som Tillverkats I Vitryssland. Egenskaper Hos MTZ Vitryssland 09H Walk-behind Traktor Och Andra Modeller Med En Honda-motor

Video: Motoblock MTZ (44 Foton): Funktioner Hos Modeller Som Tillverkats I Vitryssland. Egenskaper Hos MTZ Vitryssland 09H Walk-behind Traktor Och Andra Modeller Med En Honda-motor
Video: Small and Compact tractor - Belarus 09H I Motoblok - Belarus 09H 2024, Maj
Motoblock MTZ (44 Foton): Funktioner Hos Modeller Som Tillverkats I Vitryssland. Egenskaper Hos MTZ Vitryssland 09H Walk-behind Traktor Och Andra Modeller Med En Honda-motor
Motoblock MTZ (44 Foton): Funktioner Hos Modeller Som Tillverkats I Vitryssland. Egenskaper Hos MTZ Vitryssland 09H Walk-behind Traktor Och Andra Modeller Med En Honda-motor
Anonim

Vitryska MTZ walk-behind traktorer produceras av Minsk Tractor Plant med samma namn, känt sedan 1946. Anläggningen är en av de största tillverkarna av jordbruksmaskiner.

Särdrag

Liten utrustning från MTZ-fabriken produceras på grundval av tillverkningen av Vitrysslandstraktorer. Utrustningen tillverkas i hjälpbutiker, som idag är ett stort komplex med högteknologisk mekanisering. Den första vitryska walk-behind-traktorn såldes 1978. Produkten kallades en "fotgängartraktor" och har blivit en del av trädgårdsmästarnas vardag, som uppskattade kvaliteten på jorden som bearbetas av en skärare.

Bild
Bild

Huvuddragen i "Vitryssland" -motorblock är närvaron av ett chassi från en traktor, tack vare vilken det är möjligt att transportera tunga släpvagnar . Maskinens transporthastighet på nästan 10 km i timmen uppnås tack vare 4 växlar framåt. Enhetens hastighet vid arbete är också ganska hög - 2,5 km / h. Det finns en bekväm rattstång för att styra enheten. Alla organ som styr rörelser i moderna MTZ -modeller har flyttats till den övre delen av fodralet. Enhetens fräs tillverkas i tre fasta modifieringar med dimensioner: 42, 60, 70 cm. Motorer är fyrtakts, förgasare med en tankvolym på 3 liter, med en kapacitet på 5 till 8 hästkrafter.

Enhetens justerbara effekt gör att du kan kombinera den inte bara med klassiska redskap, utan också med pumpar, kvarnar, cirkulärer.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de mest kända modellerna för vitrysk produktion - MTZ o6 med licensierad kraftenhet WEIMA 177F. Maskinen är utrustad med en fräs som bearbetar fältet till ett djup av 30 cm, bredd - 1, 1 meter. Vikten av den bakomliggande traktorn är 95 kg, de övergripande parametrarna är 180 * 85 * 135 cm. Bränsletanken rymmer 6 liter bränsle, vars förbrukning är upp till 2 liter per timme. Anläggningen ger en garantitid - 12 månader.

Motoblocks MTZ blev förälskad i företagsledare för en högkvalitativ växellåda med mekanisk växel och en multi-disc-friktion med sluten växellåda. För dess drift krävs en konstant närvaro av olja i kopplingen. Utrustningen kan matchas med snabbbytbara ytterligare, utbytbara delar. Maskinen klarar framgångsrikt harvning, plogning, bearbetning av potatis mellan rader, gräsklippning. MTZ hjulblock är utrustade med ett lås och en intern kraftuttagsaxel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med MTZ-motorblock är i bensinmotorer som kan köras på bränsle av låg kvalitet. Andra positiva egenskaper är följande.

  • Mångsidighet . Enheterna är kompatibla med inhemska och utländska tillägg. De utökar avsevärt enheternas möjligheter.
  • Enkel design . Denna faktor låter dig reparera enheter själv.
  • Brett spektrum av förhållanden som inte minskar enheternas prestanda. Motoblock klarar framgångsrikt de givna processerna oavsett yttre miljöförhållanden. Designen är till och med utformad för användning i mittzonen i vårt land. Jordtyp och terrängtopografi är lämpliga för maskinkomponenterna.
  • Lönsamhet . Denna faktor är förknippad med förbrukning av bränslen och smörjmedel. Kvaliteten på den senare påverkar inte motorns prestanda på något sätt.
  • Modernitet . Utseendet på bakomgående traktorer med olika modifieringar är annorlunda. Trots den hundraåriga historien motsvarar utseendet på moderna enheter de nyfikna trenderna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett hur bra motorblocket ser av tillverkaren har användarna funnit några nackdelar med enheterna

  • Svårigheter är dolda vid byte av driftlägen. Ägarna skyller på drivlinan ur synkronisering.
  • Den bakomgående traktorns svängar är svåra med en generellt ökad belastning på chassit. Orsaken till fenomenet är ett ofullkomligt differentialspärr.
  • Svårighet att komma åt fästen. På grund av detta är det svårt att ansluta till och med fabriksfästen till enheten.
Bild
Bild

Bland nackdelarna finns det också ett högt pris även i jämförelse med identiska konkurrenter. Dessutom hör alla vitryska tillverkade enheter till den tunga klassen. På grund av enhetens tunga vikt får operatören betydande fysisk aktivitet. Om arbete utförs på oförberedd jord kommer en person att bli trött mycket snabbt.

Problemet löses med en speciell adapter, vilket gör det möjligt att styra enheten från sittande position.

Bild
Bild

Men att köpa ett tillskott leder till ökade utgifter. Den tunga vikten av MTZ kan hänföras till plusserna. Detta är en av få enheter som hanterar bearbetning av lerjordar som råder i den sibiriska regionen.

Enhet

Utformningen av den vitryska MTZ är klassisk och inkluderar:

  • hjul och däck;
  • kopplingskabel;
  • drivskiva och oljetätning;
  • växellåda;
  • styrning och växlar;
  • förgasare och växellåda.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Maskinen har en väsentligt ökad vikt. Unified traktorelement används framgångsrikt inuti enheten. Denna lösning har gjort enheten tillförlitlig och funktionell. Han tål bränslen och oljor av dålig kvalitet. Enheten är enkel att installera för användning och kan repareras snabbt. Underhållstjänster och reservdelar kan köpas av allmänheten.

Växellådan är motståndskraftig mot stötar och andra ogynnsamma ögonblick . Den klassiska MTZ kan röra sig i fyra hastigheter framåt och två bakåt. När du kör framåt utvecklar bilen en hastighet från 2, 4 till 11, 4 km / h och bakåt - från 3 till 5, 35 km / h. Tack vare den universella kopplingskabeln interagerar enheten med anslutningsdelar från många företag, vilket påverkar dess mångsidighet. Växellådan har en mekanism som låter dig justera motoreffektindikatorerna.

Det minskar kraftenhetens rotationshastighet från 300 till 1200 varv / min. Detta gör att enheten kan kombineras med andra stationära enheter.

Bild
Bild

Enhetens styrning kan enkelt omkonfigureras till vändbar direkt från förarens arbetsplats, och vid behov kan manöverspakarna och justerarna justeras till önskad höjd. Om operatören måste arbeta under dåliga siktförhållanden kan halogenstrålkastaren tändas. Dragkroken, som är en del av grundutrustningen för den bakomliggande traktorn, har ett inbyggt bromssystem. Detta är praktiskt när tillfällig parkering krävs under rörelsen, medan det inte finns något behov av att stänga av motorn.

Kraftverken i MTZ -enheter är olika . Den nionde serien har redan Honda GX270, Lifan LF177 eller Kipor KG280 motorer. Installationer minskar kostnaden för block. Tidiga versioner av MTZ var utrustade med inhemsk design av UD-15 eller UD-25 motorer. De nyaste enheterna är ekonomiska, men svåra att underhålla och kan inte repareras. Ny generation motorer för inhemsk produktion SK-12 är installerade på MTZ 12-serien med hög effekt, vilket gör det möjligt att använda enheterna vid stora temperaturintervall från -30 till +30.

Bild
Bild
Bild
Bild

Laguppställningen

En välkänd representant för MTZ Vitryssland 09H med en Honda-motor, trehjulig, 13 hk. med., diesel.

Maskinen har följande tekniska egenskaper:

  • vikt - 176 kg;
  • mått - 178 * 84 * 107 cm;
  • möjlig spårbredd - 45-70 cm;
  • svängradie - 1 m;
  • markfrigång - 30 cm;
  • bränsleförbrukning 3 liter;
  • släpvagnsgräns - 650 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

MTZ 09 är utrustad med en Honda fyrtakts encylindrig enhet , som är avsedd för konsumtion av AI 92, AI 95. Förutom den japanska motorn kan motorer från det tjeckiska företaget Jikov GH1509 installeras på enheten. Tidiga produkter från MTZ -anläggningen - 05, 06 -serien.

Den femte seriens motoblock är den första versionen av maskinen, känd sedan 1978. Dess produktion varade fram till 1992, så den blev utbredd. Versionen uppskattas för sin höga reparations lämplighet. En vanlig bakomliggande traktor är utrustad med en motor med en kapacitet på 5 liter. med., som är lämplig för jordbruksområden på 10-20 hektar. Produktens mått: längd 180 cm, bredd - 85 cm, höjd 1070 cm, vikt 135 kg. Avståndet från motorn till vägen på 30 cm är tillräckligt för att utföra fältarbete och inte skada plantorna. Motorn på den bakomliggande traktorn är 6-växlad med en maximal acceleration på 9,6 km / h framåt, 2,5 km / h bakåt. Med enhetsstyrning kan du vrida ratten åt vänster / höger 15 grader.

I styrningen kan du ändra höjden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att enheten har avbrutits kan den fortfarande hittas på gårdar på väg i gott skick. 6-seriens motoblock skiljer sig från den tidigare versionen med förbättrade egenskaper. Förutom fräsen kan en plog anslutas till enheten. Bredden på det odlade området kommer att vara cirka en meter. Enheten är utrustad med Weima 177F -motorn, som är en gemensamt producerad modifiering av UD -seriens motorer. Versionen dök upp på Smorgon -fabriken. Den skiljer sig från den föregående i ökad effekt - 9 liter. med. Resten av de bakomliggande traktorns tekniska egenskaper är identiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

En förbättrad version av MTZ 12 -serien har producerats sedan 2000 -talet och har under denna tid skaffat ett stort antal fans. Varianten har följande tekniska egenskaper:

  • vikt - 148 kg;
  • luftkyld motor SK -12;
  • mått - 188 * 85 * 101 cm;
  • justerbar spårstorlek från 45 till 70 cm;
  • maximal lyftkapacitet 650 kg;
  • möjlig vikt på redskap - 30 kg;
  • maxhastigheten vid körning är 9,6 km / h.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Redskap och reservdelar

Tunga modeller från den vitryska tillverkaren kan användas för att bearbeta stora ytor på upp till 1 hektar. tekniken är tillåten för användning året runt. För att rensa snö, till exempel, hjälper en snöplog och ett blad. Den vitryska walk-behind-traktorn kompletteras med:

  • universell plog;
  • en fräs för bearbetning av lös jord;
  • harv, han är en odlare;
  • anslutningsanordning;
  • roterande gräsklippare;
  • en anpassad anordning med säte;
  • universal hiller;
  • verktygsborste;
  • potatisgrävare;
  • klackar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I arbetet kommer de att visa sig som bra assistenter:

  • aktiv skärare;
  • prefix;
  • främre adapter;
  • vägningsmaterial;
  • förlängning.

Plogen ser ut som ett brett blad som lossnar och skär rötter. Harvar kan användas för samma arbete. De finns med tänder eller skiva. De senare anses vara av högre kvalitet. De fåror som behövs för att plantera plantor är gjorda av kullar. Deras design kännetecknas av ett fast eller variabelt avstånd mellan de extrema delarna. De är också enradiga eller dubbla. Aktiva kullar används inte som dragkrok, eftersom de fungerar som hjul. De specialdesignade tandskivorna fungerar bra i jorden och tar bort ogräs med ett kraftfullt rotsystem.

Det mest mångsidiga tillägget för en bakomliggande traktor är en fräs.

Bild
Bild

Utrustningen gör att du samtidigt kan lossa, jämna ut och ta bort ogräs . Fräsen kan hantera även försummade områden. Man tror att verktyget bryter bon av skadedjur som går i viloläge i marken. Plantare och grävare underlättar arbetet med att plantera och skörda potatis. Den första versionen av utrustningen är utrustad med en plog som gör en fåra. En behållare placeras på dess ram, varifrån potatisen faller med jämna mellanrum i fårorna. På baksidan av ramen finns skivkullar som fyller sängen. Således låter utrustningen dig utföra olika jobb samtidigt.

Potatisgrävaren består av en plog till vilken stavar svetsas. Utrustningen lyfter markskiktet tillsammans med växterna, sedan dyker knölarna upp. Det återstår att lägga dem i en förberedd behållare. Grävare är av en fläkt eller vibrationstyp. De senare är mer praktiska att hantera stora områden. Rörelsen på utrustningsskivan överförs av axeln, som reglerar kraften, delens arbetselement mottar vibrationer, och skakar därmed grönsaken ur marken. Bland trädgårdsmästare kallas detta verktyg också "skaka".

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtletter av val

Valet är alltid baserat på effektvärdena för de installerade motorerna. Under perioderna av dess existens var MTZ utrustad med olika kraftverk.

  • UD 15 -Detta är en fyrtaktsmotor med en cylinder, förgasare, som kräver högoktanigt bränsle för drift. Enligt ägarnas recensioner skiljer sig motorn i verkliga effektindikatorer på cirka 4 liter. med. Vid full gas kan den nå 6 HP. med. En begagnad motor tappar sin effekt.
  • UD-25 skiljer sig från den tidigare modellen genom att det finns två cylindrar. Den maximala deklarerade effekten för enheten är 12 liter. med., och den faktiska - cirka 8.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Honda GX 270 - Japansk motor, med en maximal prestanda på 9 liter. med. med volymer på 270 cm3 Bränsletanken rymmer faktiskt 5,3 liter bränsle, med en förbrukning på 2,5 liter per timme. För arbete är det inte nödvändigt att fylla på bensin med hög oktan, AI 92 är tillräckligt. Moderna modeller är utrustade med en elektrisk start.
  • Lifan LF177 - Kinesisk monteringsmotor. Varumärket har ännu inte blivit allmänt känt. Men om du jämför så är kraftenhetens prestanda liknande Honda GX 270. Enligt recensioner klarar kopian de angivna parametrarna inte sämre än originalet. Det kinesiska företaget levererar kraftverk till många företag. Samma motor är installerad på sådana enheter som Grasshopper 9 HP. s, "Zubr", "Neva", "Centaur MB 2075D". Kostnaden för analoger är ofta flera gånger lägre än den vitryska konkurrenten. Tillbehören som är tillgängliga för dragkroken är identiska. Produkter kan kombineras med olika walk-behind traktorer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Motorblocket för den ukrainska produktionen "Sich" har identiska parametrar för MTZ.

Jämförande analys av modeller:

  • MTZ - tre spåralternativ (42, 60, 70 cm);
  • SICH - fyra alternativ (50, 0, 70, 80 cm);
  • markfrigången för MTZ är 30 cm, och för Sich är den 24 cm;
  • maximal accelerationshastighet MTZ - 12 km / h, "Sich" - 16 km / h;
  • möjlig vikt på redskap för MTZ - 30 kg, "Sich" - 45 kg;
  • vikten på den tyngsta MTZ 12 med redskap - 170 kg, "Sich" - 220 kg.

Innan du köper en enhet för din egen bakgård bör du tänka på behovet av hög effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan spara på en bakomliggande traktor genom att köpa en modell med genomsnittliga motoregenskaper, men med högkvalitativ hushållsmontering.

Användarmanual

Plöjning av marken är den händelse för vilken någon bakomliggande traktor behövs. Det kan startas först efter korrekt förberedelse och justering av ventilerna.

Det förberedande arbetet omfattar följande steg:

  • montering av enheten enligt styckena i bruksanvisningen;
  • åtdragning av gängade kopplingar;
  • fylla motor och transmissionstankar med fett och bränsle;
  • preliminär start av motorn.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den sista punkten börjar med att öppna ventilen på bränsletanken, pumpa bränsle i förgasaren, sedan måste du öppna aeroslap och tvärtom stänga gasventilen. Startsnöret måste flyttas in i remskivans spår. Vrid vevaxeln tills den är komprimerad och dra kraftigt i kabeln. Efter framgångsrik avslutning av evenemanget startar motorn. Det är nödvändigt att det värms upp och först då öka hastigheten och börja arbeta.

En 50-timmars inkörning krävs för att börja arbeta på alla enheter.

Under denna period är lätta transportbelastningar med halv last tillåtna. Koppling med tillbehör kan göras enligt vissa regler.

Till exempel, vid 1 och 2 hastigheter är det möjligt att använda:

  • plog;
  • fräs;
  • kultivator;
  • gräsklippare.
Bild
Bild

För harvning är 2 eller 3 hastigheter tillåtna . Släpvagnen kan dras under förutsättning av ökat däcktryck - 0, 12 MPa. Till exempel är den populära plogen för plogning upphängd med en 60 cm spårinställning. Kopplingsanordningar måste vara i arbetsläge och först sedan åtdragna med bultar. För att göra det lättare att koppla kan ett block upp till 15 cm högt placeras under det vänstra hjulet.

För att göra plogens rosett högre måste djupreglaget vridas mot klockan. Odling kan endast utföras i första växeln efter att differentialspärren kopplats in. Plogdjupet kan justeras med en speciell regulator. Vidare är det tillåtet att växla till andra växeln. Om hjulet glider måste arbetsbredden minskas.

Bild
Bild

Några haverier och deras eliminering

Vid arbete med MTZ kan ett fel uppstå när olja hälls i den övre klockan under manöveraxlarna. För att eliminera orsaken rekommenderas användarna att tömma överflödigt bränsle till önskad nivå. Överskott av olja kan komma på axlarna. Om utrustningen stannar under drift rekommenderas att du kontrollerar bränsleförsörjningssystemets användbarhet. Det första steget är att kontrollera ljusets skick.

En övertorkad del indikerar brist på bränsle.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsätt bränsle till bensintanken som är lämplig för maskinens normala drift. Undersök bränslekranen. Ibland är det tillräckligt att öppna denna del för att fortsätta framgångsrik plöjning. Behovet av att justera tändsystemet är något komplext. Med detta fel kan den bakomliggande traktorn också stanna konstant. Inställningen innehåller ganska exakta steg, men i avsaknad av rätt kompetens är det bättre att utföra det i en speciell tjänst.

Rekommenderad: