Lopper: Funktioner Hos Ratchet Garden Lopper För Beskärning Av Träd. Egenskaper Hos Handhållna Modeller. Jämförelse Av Alligator, Raco, Wolf-Garten Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Lopper: Funktioner Hos Ratchet Garden Lopper För Beskärning Av Träd. Egenskaper Hos Handhållna Modeller. Jämförelse Av Alligator, Raco, Wolf-Garten Och Andra

Video: Lopper: Funktioner Hos Ratchet Garden Lopper För Beskärning Av Träd. Egenskaper Hos Handhållna Modeller. Jämförelse Av Alligator, Raco, Wolf-Garten Och Andra
Video: VLOGG - Vårvinter och beskärning av träd och buskar 2024, Maj
Lopper: Funktioner Hos Ratchet Garden Lopper För Beskärning Av Träd. Egenskaper Hos Handhållna Modeller. Jämförelse Av Alligator, Raco, Wolf-Garten Och Andra
Lopper: Funktioner Hos Ratchet Garden Lopper För Beskärning Av Träd. Egenskaper Hos Handhållna Modeller. Jämförelse Av Alligator, Raco, Wolf-Garten Och Andra
Anonim

En trädgårdstoppare är nödvändig när du arbetar på landet eller på din egen bakgård. Tack vare denna enhet beskärs höga fruktträd, barrträd och buskar, och det är inte nödvändigt att använda stegar och stegar. Med en sådan beskärare till sitt förfogande kan kronformning och borttagning av gamla grenar utföras direkt från marken utan särskild ansträngning.

Bild
Bild

Särdrag

Beskärare används för att bilda kronan av växter, ta bort skadade grenar, kvistar och ympning.

Bland trädgårdsmästare är följande lopperalternativ mycket efterfrågade

Standard sekatörer - skiljer sig åt i närvaro av en kniv och en bottenplatta, som är något förskjuten längs den skurna konturen. En sådan beskärare deformerar bara en del av den avskurna grenen, och hela proceduren sker på ett ganska skonsamt sätt. En sådan enhet är optimal för att ta bort fortfarande levande små grenar.

Bild
Bild

Sax - som namnet antyder liknar dessa enheter visuellt en vanlig sax, bara större. Designen är utrustad med två skärpaneler, så skärpunkten blir ganska jämn. Den enda nackdelen med att använda ett sådant verktyg anses vara en liten komprimering av trävävnaden.

Bild
Bild

Buskar - utrustad med förstärkta skärblad, som placeras på ett ganska långsträckt handtag. Enheten är optimal för arbete med hårda breda grenar, gamla torra skogar och stora buskar.

Bild
Bild

Barskärare - optimalt för höga fruktträd, som regel levereras detta verktyg med en vanlig trädgårdssåg och en liten fruktsamlare.

Bild
Bild

Ympningstoppare - används för ympning av frukt och barrträd, liksom i vinstockar. Det lockiga bladet låter dig bilda ett spegelliknande slät snitt, och detta arbete utförs nästan "smycken".

Bild
Bild

Lockig penselklippare - det används för att bilda en krona i små buskar, enheten har rätade blad, så snittet kommer att visa sig vara jämnt.

Bild
Bild

Enhet

Loppers kan ha en mängd olika modifieringar. Men de grundläggande principerna för deras arbete är ungefär desamma. Det största tvärsnittet av grenar som tagits bort med verktyget varierar vanligtvis från 2,5 till 5 cm.

De mest kraftfulla enheterna används för att klippa färska tunna grenar i hemmeträdgården, medan verktyget med högre prestanda är optimalt för mogna träd med tjocka grenar.

Bild
Bild

Enheten fungerar mer effektivt om sekatörerna kompletteras med en speciell bladhållare , en sådan anordning skyddar operatören på ett tillförlitligt sätt från skador, eftersom de vassa skären är stängda och inte utgör någon fara under deras rörelse och långvariga förvaring.

Bild
Bild

De allra flesta häcksaxarna har långa, utdragbara handtag, tack vare vilka du kan klippa även de högsta grenarna utan att använda en stege eller trappstege. Som regel varierar handtagets längd från 0,9-4,2 m.

Bild
Bild

Produktens vikt kan vara olika - från 0,5 till 1,7 kg. De lättaste alternativen är optimala för äldre, ungdomar och kvinnor, men de tyngre modellerna är optimala för unga och fysiskt starka män som kan hålla händerna länge.

Experter rekommenderar att precisionsskärpa skärytorna, i det här fallet visar de sig vara ganska skarpa och inte tråkiga på länge.

Bild
Bild

Ratchet loppers är lämpliga för nybörjare , det är mångsidigt, eftersom det låter dig effektivt klippa både torra och fortfarande växande levande grenar. På grund av den speciella mekanismen som inte tillåter axeln att snurra i motsatt riktning kommer operatören att utöva mycket mindre fysisk kraft vid skärning.

Lopparna har vässade skärytor av korrosionsbeständig metall. På grund av denna struktur, när växter, när de skärs, utsöndrar mycket harts eller juice, rostar inte verktyget och används i många år.

Bild
Bild

Var noga med att övervaka knivens skärpa, om det är tråkigt kan du orsaka betydande skador på anläggningen, och en ihålig kan bildas vid den klippta platsen.

Alla modeller som släppts de senaste åren är som regel utrustade med en förstärkt spak, så när du använder verktyget måste du anstränga dig mindre muskulärt, så att även de största grenarna med en diameter på upp till 5 cm kan skäras.

Bild
Bild

Vad är de till för?

Många nybörjare trädgårdsmästare ser inte behovet av att köpa en beskärare och det är helt förgäves, lopparen är ett oumbärligt verktyg i alla trädgårdsejeres arsenal, för tack vare denna anpassning får växterna ett estetiskt utseende, och viktigast av allt, deras friska tillstånd bibehålls.

Låt oss uppehålla oss mer i detalj om möjligheten att förvärva delimbers.

Bild
Bild

När växten utvecklas blir den gammal och påverkas ofta av trädgårdsskadegörare, svampar och bakterier. Sjuka och torkade grenar försvagar trädets vitalitet, om de inte tas bort i tid kan detta leda till att hela växten dör.

Levande grenar bör också klippas då och då för att korrekt bilda kronan, om du inte ägnar särskild uppmärksamhet åt detta, kommer växten inte att klara fruktens vikt och kommer helt enkelt att kasta bort några av frukt, vilket kommer att ha en mest bedrövlig effekt på det totala avkastningen.

Bild
Bild

Det är ingen hemlighet att i starka vindar kan torra grenar falla och därigenom bli en potentiell källa till skada för trädgårdsmästare. Därför tar varje sommarbo årligen hand om sina växter, bedriver beskärning av vinter, vår, sommar och höst.

Vinterbeskärning utförs vanligtvis vid en temperatur på minst 10 grader, om du gör detta arbete senare kommer sektionerna att läka mycket långsamt.

Bild
Bild

Huvudsyftet med vårbeskärning är att bilda kronan i form av en skål, i detta fall kommer alla grenar och frukter att få tillräckligt med solljus, så nödvändigt för att växa och mogna frukter.

På sommaren tas grenar bort vid behov om de skadas eller påverkas av svampinfektioner och skadedjur.

Tja, höstarbete utförs för att förbereda trädgården för vintern, vid denna tidpunkt tas alla torra och gamla grenar bort.

Bild
Bild

Om vi pratar om låga träd kan du använda en beskärare och en vanlig bågfil, men om växten är hög kan du helt enkelt inte få grenar från marken.

Många använder stegar, men sådant arbete kan inte kallas säkert på något sätt, eftersom stegen är extremt instabil på mjuk mark. Det är därför det är bättre att använda speciella långstammade loppers.

Bild
Bild

Visningar

Trädgårdshäcksaxar klassificeras enligt flera kriterier. Enligt driftsprincipen är verktygen indelade i två typer.

Plan Är enheter av sax. De är utrustade med två vassa kanter vässade på ena sidan, som rör sig mot varandra i ett enda plan. Samtidigt visar sig snittet vara ganska jämnt, det är inte så traumatiskt för växtvävnader och läker ganska snabbt. Bladen kan vara raka eller böjda, men i de flesta modeller är det ena bladet rakt, det andra är krökt i form av en krok. Denna struktur låter dig säkert hålla grenen och låter den inte glida ut under beskärning.

Vanligtvis används dessa verktyg för att beskära levande grenar.

Bild
Bild

Kontakt - vad gäller mekanismen för deras arbete, liknar sådana verktyg snarare en yxa, eftersom strukturen består av en speciell stopppanel och en rörlig kniv som är vässad på båda sidor. I det här fallet krävs mycket mindre fysisk ansträngning under snittet, men samtidigt klämmer anordningen ihop grenen istället för att klippa av den. Snittet är inte särskilt smidigt, som ett resultat blir växten sårbar för infektion.

En sådan anordning är optimal för att klippa torra grenar.

Bild
Bild

Enligt metoden för att driva mekanismen är beskärare uppdelade i följande typer:

  • mekanisk - använda en persons fysiska ansträngningar;
  • elektrisk - arbete från ett växelström;
  • ackumulatorer - batteridriven.

Mekaniska manuella tappar fungerar strikt genom att tillämpa operatörens fysiska ansträngning. Detta är dock den billigaste och enklaste modellen att använda, och dess effekt är låg. Den kinematiska anordningen i detta fall är placerad inuti handtaget och ser ut som en spärrhjul utrustad med en spänningsspak, den omvandlar fram- och återgående moment till intermittenta rotationsmoment.

Skärytan är lätt och kompakt, vilket gör mekaniska beskärningssaxar mycket lättmanövrerbara och kan användas på de svåråtkomliga platserna.

Bild
Bild

Som regel fästs en”T” -formad propp på handtaget, vilket på ett tillförlitligt sätt skyddar mot glidning av verktyget. Mekaniska sladdar är inte kopplade till elnätet eller behovet av att ladda batteriet. Elektriska enheter under arbetet måste alltid vara anslutna till strömkällan. En sådan anordning ger inga farliga utsläpp, har små dimensioner och är lätt att använda.

Bild
Bild

Av bristerna kan vi notera närvaron av en ganska lång nätsladd, som då och då måste dras ur grenarna.

Sladdlösa kopplare kombinerar alla de bästa funktionerna hos en mekanisk och nätverksenhet. De har vanligtvis hög prestanda, god manövrerbarhet och funktionalitet.

Elmotorn i ett sådant verktyg drivs vanligtvis av ett batteri.

Bild
Bild

Dessa modifieringar är bra eftersom de gör att du kan arbeta på platser där det inte finns någon el eller det inte finns något sätt att sträcka ut nätverkskabeln. Sladdlösa modeller går nästan tyst och har i de flesta fall bra effekt.

Bild
Bild

En bensinbeskärare utmärks också; den tillhör professionella verktyg och är utformad för att betjäna ett stort antal växter.

Ett sådant verktyg låter dig fästa specialutrustning, därför används det på stora områden, till exempel i ett skogsparkområde, torg och gränder.

Bild
Bild

Betyg av de bästa företagen och modellerna

I handelsföretag som sysslar med försäljning av trädgårdsutrustning presenteras ett brett urval av en mängd olika slagmaskiner. De mest populära modellerna inkluderar sådana produktmodifieringar som Alligator, Raco, Wolf-Garten RR 900T, Stihl, Bosch, Grinda, Mr. Logo, Tsentroinstrument, Nikona, Worx WG307E, samt Patriot och Palisad.

Låt oss titta närmare på de mest populära sekatörerna

Raco RT 53 / 143S

Detta är ett tysktillverkat kedjefäste. Enhetens längd är 21 cm, knivarna är tillverkade av högkolhärdat stål med en skyddande korrosionsbeläggning. Aluminiumhandtag, har en speciell vinylbeläggning, medan den nedre kan rotera 90 grader i en riktning, i det ögonblick när handtagen börjar avvika, stiger den gradvis till sin ursprungliga position. Vanligtvis kan knivarna fixeras i ett statiskt läge med hjälp av metallelement.

Även om en sådan häcksax trillar, öppnas inte denna struktur, vilket gör enheten särskilt tillförlitlig och säker. Enheten används för att klippa grenar med en såg upp till 2 cm.

Bild
Bild

Gardena Comfort (8788)

Detta är en annan produkt från tyska tillverkare, en av de dyraste modellerna. Röjaren är 19,5 cm, vikt - 225 g. Bladet är skarpt, tillverkat av härdat stål, har en speciell teflonbeläggning som förhindrar att löv fastnar när grenar skärs. Handtaget är tillverkat av emaljerad aluminium, utrustad med ett gummerat ergonomiskt handtag.

Hållaren är av plast, typen av returfjäder är tejp. Gör att du kan klippa grenar till grenar upp till 2 cm i diameter.

Bild
Bild

Fiskars 111340

Ännu en populär finsk beskärare. Dess längd är 17 cm, bladen är gjorda av rostfritt stål, behandlade med en speciell teflonbeläggning, så att saft och smuts inte fastnar på skärbladen. Plasthandtag, förstärkta med glasfiber. Returmekanismens typ är spak. Enheten väger 130 g.

Bild
Bild

Tsentroinstrument

Detta är ett verktyg för ett ryskt företag, men företagets produktionsanläggningar ligger i de östra länderna. Produktens vikt är 250 g, längden är cirka 20 cm. Knivarna är tillverkade av japanskt stål, det finns ingen extra skyddande beläggning, handtaget är gummerat, typen av returmekanism är fjäder.

I händelse av haveri kan reservdelar till denna borstsax köpas i vilken butik som helst

Bild
Bild

Hur väljer man?

Lopparen är ett mycket praktiskt verktyg. Effektiviteten av deras användning beror dock direkt på hur korrekt du har valt instrumentets modell.

När du köper en häcksax, fokusera på några av de invecklade sakerna med att använda dessa enheter

Bladet måste verkligen vara av starkt härdat stål och måste vara helt vässat, annars kan du inte undvika deformation av trävävnaden, och själva verktyget kommer inte att hålla länge

Bild
Bild

Företräde bör ges till modeller med en steg- eller spärrmekanism. Det gör att allt arbete kan utföras med bekvämlighet. Dessa hakmaskiner kan stoppa skäret inuti träet, men då kommer en fjäder att trycka tillbaka bladet på plats

Bild
Bild

Det är önskvärt att handtaget är av trä, platt, komposit eller aluminium. Oavsett vilket material som används måste det dock täckas med högkvalitativt gummi - detta förhindrar glidning, så det blir mycket mer bekvämt och effektivt att arbeta med verktyget

Bild
Bild

Professionella rekommenderar att du väljer ett verktyg vars blad är behandlade med en speciell beläggning som är resistent mot harts och grönsaksjuicer. Sådana modeller skyddas från stickande grenar och blad, vanligtvis är ett sådant lager förkromat eller teflon

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas enhetens dimensioner och dess vikt. Ju mer kompakt häcksaxen är, desto mindre fysisk styrka behöver du utöva för att hålla den i dina utsträckta armar. Innan du köper, var noga med att hålla enheten i dina händer och se till att den är bekväm

Bild
Bild

För oerfarna trädgårdsmästare är det bättre att välja modeller med stängda handtag eller med de som är utrustade med koldynor - detta kommer att rädda händer från utseende av calluses. För mer erfarna användare är absolut vilken modell som helst lämplig.

Rekommenderad: