Galvaniserad Tråd: Stål Med En Diameter På 2-3 Mm Och 4-5 Mm, 6-8 Mm Och Annan Tråd, Vikt På 1 Meter Mjuk Tråd, Egenskaper Och Syfte

Innehållsförteckning:

Video: Galvaniserad Tråd: Stål Med En Diameter På 2-3 Mm Och 4-5 Mm, 6-8 Mm Och Annan Tråd, Vikt På 1 Meter Mjuk Tråd, Egenskaper Och Syfte

Video: Galvaniserad Tråd: Stål Med En Diameter På 2-3 Mm Och 4-5 Mm, 6-8 Mm Och Annan Tråd, Vikt På 1 Meter Mjuk Tråd, Egenskaper Och Syfte
Video: Galvanized Wire 2024, Mars
Galvaniserad Tråd: Stål Med En Diameter På 2-3 Mm Och 4-5 Mm, 6-8 Mm Och Annan Tråd, Vikt På 1 Meter Mjuk Tråd, Egenskaper Och Syfte
Galvaniserad Tråd: Stål Med En Diameter På 2-3 Mm Och 4-5 Mm, 6-8 Mm Och Annan Tråd, Vikt På 1 Meter Mjuk Tråd, Egenskaper Och Syfte
Anonim

Moderna tillverkare erbjuder konsumenterna många olika typer av tråd. En sådan sort är ingalunda av misstag - varje sort har sina egna specifika egenskaper, vilket gör den oumbärlig för att lösa vissa problem. Galvaniserad tråd är en av de mest efterfrågade typerna av sådana produkter, därför är det värt att ägna särskild uppmärksamhet åt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna egenskaper och syfte

Galvaniserad tråd är vanligtvis en stålsträng med en ytbeläggning av zink . Regleringen av sådana produkter beror på GOST 3282 , vilket dock gäller stål med låg kolhalt i allmänhet. Galvaniserad tråd kan ha ett annat tvärsnitt-oftast finns det en version med ett runt tvärsnitt, men du kan också hitta en oval eller fyrkantig sexkantig. En sällsynt sort anses vara produkter med en trapetsformad sektion.

Trådens diameter skiljer sig åt beroende på vilket syfte den tillverkas för, därför kan vikten på 1 meter av produkten variera avsevärt . Galvaniserat vajer kan användas för olika industriella behov.

Dess största konsumenter är fabriker som tillverkar andra metallprodukter från sådana halvfabrikat - till exempel telegraf och andra trådar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Taktråd används för tillverkning av armeringsramar, ovanpå vilka plattor och annat material läggs, och spaljens sortiment av produkter är oumbärligt inom jordbruket för montering av stöd för klätterväxter. I varje fall är produkter med vissa egenskaper bäst lämpade, därför bör tråden väljas för en specifik uppgift, och det finns inget universellt "bästa" alternativ. Globalt kan nästan allt göras av detta material - enskilda tillverkare tillverkar spikar, strängar för musikinstrument, skophandtag och så vidare av det.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Den galvaniserade produkten är inte det enda existerande trådalternativet, och konsumenten måste vara säker på att han behöver just en sådan produkt, och inte någon annan . Som i alla sådana fall innebär att ha ett val bland flera positioner att även den utbredda galvaniserade tråden har både fördelar och svagheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att veta om båda innan du köper, och låt oss börja med analysen av de positiva egenskaperna hos sådana produkter

  • Kabeln är bättre skyddad och håller längre . Zinkskydd låter dig skydda kärnan från kontakt med fukt och extrema temperaturer, det låter dig använda tråden även där någon annan analog snabbt skulle bli oanvändbar. I genomsnitt uppskattas dess livslängd vara tre gånger längre än för konventionella produkter utan zinkskikt.
  • Den galvaniserade produkten ser vackrare ut än vanligt stål … Tack vare detta började en sådan tråd användas även för dekorativa ändamål, medan tidigare trådramen i princip var dold.
  • Värmebehandlad tråd är lämplig för tillverkning av naglar, vilket inte är fallet med trådar utan zinkbeläggning . Alla tjocklekstandarder är inte lämpliga för tillverkning av spik, men från de som är lämpliga är produkterna utmärkta.
  • Korrekt vald galvaniserad trådtjocklek kan också användas för jordning . Ett sådant element används ofta för att förstärka ledningar, och det kan självt användas som ledningar.
  • En zinkbelagd stålkabel är perfekt för att göra olika små hushållsartiklar på egen hand . Skophandtag, klädhängare, nyckelringar - alla dessa små vardagsartiklar blir mer hållbara eftersom zinket skyddar basmaterialet från den yttre miljön.
Bild
Bild

Det finns praktiskt taget inga nackdelar med galvaniserad tråd - även när det gäller kostnad kan det inte kallas mycket dyrare eftersom det var galvaniserat . En annan sak är att produktens kvalitet starkt beror på tillverkaren, eller snarare på vilket stål han valde för tillverkning av kärnan. Ju mindre kol som finns i råvaran, desto bättre tillförlitlighet kommer det att visa.

Experter rekommenderar att du väljer en tråd baserad på stålkvaliteten Q195 bland kinesiska prover, ryska produkter är av god kvalitet om STO -klass används.

Bild
Bild

Produktion

Globalt galvaniserad tråd kan inte bara ha stål, utan även aluminium-, koppar- eller titansträngar . Vi betraktar stål i den här artikeln med den maximala ökningen helt enkelt för att det är relativt billigt, och samtidigt kan det tillgodose behoven hos de flesta konsumenter. Specifik galvaniserad tråd baserad på strängar från andra metaller produceras huvudsakligen på beställning för industriföretag. Om många företag är engagerade i galvaniserande stålkabel, då förzinkning av koppar, titan och aluminium erbjuds mycket mindre ofta.

Det är viktigt att notera att zinkbeläggningen, som ingen annan, ger metallkärnan längsta möjliga livslängd och imponerande hållfasthet. Varken yttre målning eller ett skyddande polymerskikt ovanpå metallen kan ge samma effekt som galvaniserad.

Vid vår tid har mänskligheten lärt sig att galvanisera metallkabel med hjälp av flera olika tekniker, som alla har sina egna fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Idag använde de oftast galvaniserade strängar eller varmförzinkade. Alternativt kan kalla, termiska gas- eller termiska diffusionsmetoder för applicering av ett zinkskikt användas. Sällsynta galvaniseringsmetoder kan vara efterfrågade om tråden behövs för att lösa specifika problem; det finns vanligtvis inga produkter tillverkade av sådana metoder i det offentliga rummet.

I den moderna världen är produktionen av galvaniserad tråd etablerad i alla mer eller mindre stora länder i världen . Är en så varm vara att det vore dumt att vara beroende av leveranser från utlandet. Att välja en tråd för dina egna behov, du bör inte fokusera så mycket på tillverkningslandet, utan på de specifika egenskaperna hos ett visst varuprov , jämför dem med de egenskaper som behövs för att lösa ditt problem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter genom galvaniseringsmetod

Mjuk ståltråd är belagd med ett tunt lager zink för att förbättra dess driftsegenskaper, men det finns två vanligaste sätten att göra detta . Vissa mästare säger att köparen inte behöver veta exakt hur galvaniseringen skedde, särskilt eftersom tillverkarna själva vanligtvis inte anger detta. i alla fall , den andra av metoderna, hot, innebär högre produktionskostnader, och därför blir kostnaden för den slutliga produkten något högre.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Galvanisering

Galvanisering av tråden för att täcka den med ett zinkskikt utförs i ett speciellt bad . Stålsnöret är nedsänkt i en tjock lösning av zinkbaserade salter, men processen kommer inte att gå naturligt - mänskligt ingripande är nödvändigt. För detta passerar en elektrisk ström genom behållaren. I detta fall fungerar en speciell elektrod som anod, och själva tråden är katoden.

Under påverkan av elektricitet sönderfaller salterna, det frigjorda zinket avsätts på stålkabeln. Efter avslutad procedur, när zinkskiktet är tillräckligt för att skydda kärnan på ett tillfredsställande sätt, stängs strömmen av och den färdiga galvaniserade tråden avlägsnas. Den stora fördelen med denna metod är att under verkan av elektricitet är stål och zink liksom lödda ihop på molekylnivå. Det är helt enkelt omöjligt att lossa det yttre zinkskiktet i detta fall, eftersom det på de lägre nivåerna är bokstavligen integrerat i stålets tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varm

Med varmförzinkning ser proceduren något annorlunda ut - stålkärnan är också nedsänkt i en vätska, men nu är det inte längre en lösning av salter, utan en smält massa, som innehåller zink och några andra kemiska element . Denna metod är något dyrare för tillverkaren än galvanisering, men den anses potentiellt mer tillförlitlig eftersom zink täcker stålet tätare, med ett något tjockare lager. I detta fall ligger beläggningen inte alltid jämnt längs hela sladdens längd.

En annan sak är att den beskrivna produktionsmetoden kräver noggrann överensstämmelse med tekniken, eftersom ett brott mot temperaturregimen kan avsevärt minska styrkaindikatorerna för den färdiga trådstången.

Bild
Bild

Du kan kontrollera hur samvetsgrant tillverkaren behandlade uppgiften direkt i butiken när du valde produkter. För att göra detta, försök att böja och böja en bit tråd, var uppmärksam på den resulterande böjningen.

En kvalitetsprodukt ska inte visa några tecken på knäck, men en kabel av låg kvalitet, tillverkad i strid med tekniken, kommer att visa en vilja att bryta snart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diametrar

Som nämnts ovan påverkar denna parameter direkt potentiella applikationer. Utan tidigare erfarenhet av sådana trådprodukter kan köparen göra ett misstag när han väljer material, så låt oss kort gå igenom alla de vanligaste tjockleksstandarderna.

  • 2 mm … I de flesta fall är tunnare galvaniserad tråd helt enkelt inte tillverkad, och på grund av sin blygsamma diameter kännetecknas den av ökad mjukhet. Den senare faktorn låter dig sticka en sådan kabel med bara händer, men inom elektroteknik är det praktiskt taget värdelöst. Det finns också en standard på 2, 2 mm - den är något starkare, men skillnaden är nästan omärklig när man arbetar med den.
  • 3 mm . I allmänhet är detta samma tidigare version, vilket möjliggör enkel manuell hantering på grund av kabelns jämförande mjukhet. Samtidigt tas den av dem som behöver en viss marginal av hållbarhet och styrka.
  • 4 mm . Denna diameter anses vara genomsnittlig i alla parametrar. Du kan fortfarande sticka den med dina egna händer, men styvheten känns redan. På grund av den ökade säkerhetsmarginalen är produkter av denna typ lämpliga för elarbete - till exempel kan jordning redan göras från denna tråd. Dessutom används galvaniserad trådstång av denna tjocklek ofta i produkter som hemlagade skophandtag. Det finns också en lite tjockare version på 5 mm, men det är väldigt sällsynt och inte särskilt bekvämt att använda.
  • 6 mm … Denna standard är relativt sällsynt, och anledningen till detta är ganska uppenbar - den används främst för att skapa förstärkningsnät innan finishen installeras. Det finns praktiskt taget inga andra användningsfall.
  • 8 mm … I de flesta fall är detta den tjockaste sorten av en sådan produkt - 10 mm, om den hittas någonstans, bara för att beställa. När det gäller styrka är det en otvetydig ledare, materialet är lämpligt för att förstärka det framtida översvämmade golvet eller tegel. Samtidigt har han egentligen inga andra alternativ för att använda den, vilket innebär att du bara behöver köpa den när du förstår varför.

Rekommenderad: