Den Finländska Yxan: Vilka Egenskaper Har Den Finska Yxan? Hur Väljer Man En Klyver Med Ett Förskjutet Centrum För Ved?

Innehållsförteckning:

Video: Den Finländska Yxan: Vilka Egenskaper Har Den Finska Yxan? Hur Väljer Man En Klyver Med Ett Förskjutet Centrum För Ved?

Video: Den Finländska Yxan: Vilka Egenskaper Har Den Finska Yxan? Hur Väljer Man En Klyver Med Ett Förskjutet Centrum För Ved?
Video: Old Finnish axes, Billnäs and Kellokoski. 2024, Maj
Den Finländska Yxan: Vilka Egenskaper Har Den Finska Yxan? Hur Väljer Man En Klyver Med Ett Förskjutet Centrum För Ved?
Den Finländska Yxan: Vilka Egenskaper Har Den Finska Yxan? Hur Väljer Man En Klyver Med Ett Förskjutet Centrum För Ved?
Anonim

Den finska yxan är ett populärt handverktyg för snickeri. Bland alla andra sorter sticker det ut för sin ergonomi och användarvänlighet. Idag hänvisar denna term oftast till uppfinningen av Heikki Karn, en pensionerad flygledare som föreslog och patenterade effekten av en spak i en vedklyva.

Den resulterande modellen av verktyget gjorde det möjligt att göra arbetet med klyven mycket säkrare och mer effektivt, för att utesluta att metallens skärkant fastnar i trädet.

Lite historia

För första gången dök begreppet "finsk yxa" upp i slutet av 1800 -talet och tillämpades på produkter som tillverkats i Finland av svenska smeder. När det gäller dess struktur skilde sig instrumentet knappast från det analoga från Sverige.

Det fanns tre huvudtyper - klyvmaskiner för ved, stolpar för snickeri, universella modeller. Tillverkningen av metalldelen utfördes huvudsakligen genom handsmide, senare med gjutning.

Bild
Bild

Handtaget på den finska yxan har sina egna karakteristiska egenskaper. Den har en konisk dragkraftstyp, en svampformad del på baksidan av handtaget och en något böjd "buk" på arbetssidan. Moderna modeller är oftast utrustade med en krok i slutet för en bekvämare passform i din handflata.

Det karaktäristiska mönstret för öglan som avsmalnar uppåt gör att kilen kan återföras till sin plats med ett slag när yxan lossas.

Bild
Bild

Egenskaper

Den finska yxan används av professionella trähuggare och är populär bland privata husägare och skiljer sig från de klassiska motsvarigheterna i sitt skiftade tyngdpunkt, vilket gör att mindre energi kan läggas ner i träklyvningsprocessen.

Med hävstångsprincipen i sitt arbete är verktyget inte lämpligt för traditionellt snickeriarbete. Men det gör det enkelt att hantera vedhuggning, även för människor som inte är så kunniga i sådana frågor, är lätt att underhålla och ser väldigt attraktiv ut mot bakgrunden av sina motsvarigheter som levereras till hemmamarknaden från asiatiska länder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna tillverkare från Finland erbjuder också en originell titt på produktionen av klyvmaskiner.

Deras produkter har:

  • kolstålbas;
  • Teflon rostfritt stål beläggning av metalldelen;
  • glasfiberförstärkt polyamidhandtag;
  • rumpa i en polymerbas, exklusive oavsiktlig separation från handtaget.

Alla dessa innovationer ökade bara de finländska axlarnas attraktivitet och fick hela världen att prata om dem igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Studierna av modellerna på marknaden hjälper till att förstå vad finländska yxans egenskaper är mest uttalade. Till exempel låter den moderna uppfinningen av Heikki Karna, Vipukirves Leveraxe, dig överge det traditionella däcket och hugga block i däcket, vilket ökar frekvensen av slag kraftigt - upp till 100 per minut.

Det rekommenderas inte att utföra sådana manipulationer med en vanlig klyva på grund av designfunktionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klassiska finska axlar, som Fiskars -märket, har handtag med balanserade geometriska egenskaper, de är lättare, tappar inte rumpan, är starka och hållbara, har ett brett storleksintervall, så att du kan välja en modell med önskad storlek egenskaper.

Den största nackdelen med finska axlar är deras ganska höga pris.

Dessutom har produkter med polymerhandtag förmågan att resonera mot slagkraften, och rekylen känns mer än när det gäller träpartiklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Det finns ett antal grundläggande regler att följa när du väljer finska axlar.

  1. Minsta vikt … Ju lättare verktyget är, desto mindre blir handen trött när du hugger ved. Den optimala vikten är 2-2,5 kg, för professionella modeller kommer denna siffra att vara högre. Alltför lätta alternativ är inte heller lämpliga, eftersom de avsevärt minskar kraften som utövas på däcket.
  2. Bladtyp … "Eared" anses vara optimalt för arbete med torrt trä. Råvirke prickas med kilformade axlar, som inte fastnar och ger en effektivare delaminering av materialet.
  3. Handtagets längd … Det påverkar slagkraftsindikatorn. Ju längre handtaget är desto starkare påverkas det. Dessutom spelar val av material också roll. Glasfiber och andra polymerer är inte rädda för korrosion, fuktig miljö, trä kan svälla eller torka ut under påverkan av fukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa indikatorer är relevanta för de klassiska klyvarna, som har förändrats lite sedan deras första framträdande i finska timmerhuggare. För nya modeller som fungerar enligt hävstångsprincipen måste andra viktiga punkter beaktas.

En modern vedkliva med en förskjuten tyngdpunkt behöver endast köpas från upphovsrättsinnehavaren - ett företag som har licens att tillverka den.

Varumärket Leveraxe tillverkar produkter i olika storlekar. Yxor är avsedda att hugga ved och är inriktade specifikt på denna typ av arbete. Rumpan med förskjutning vid kontakt med delad däck ger en roterande rörelse, eliminerar oavsiktliga missar.

Bild
Bild

När du väljer en finsk klyver är det värt att uppmärksamma ett antal punkter

  • Design … Spaken bildas genom att ändra fixeringen av rumpan. Den fästs på sidan av handtaget, snarare än i mitten, vilket ger en förskjutning av tyngdpunkten, samtidigt som den kräver mindre ansträngning vid påverkan.
  • Stötdämpare … Det är också en säkerhetsklo - det fungerar som en stoppare när bladet kommer i kontakt med trä, förhindrar att bladet glider och gör avverkningen säker.
  • Hantera … Riktiga finska klyvmaskiner använder naturligt trä, vilket ger minimal rekyl när de kommer i kontakt med materialet.

Den rätta klyven kan enkelt och snabbt dela upp däcket i ved, även i händerna på en olämplig användare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lumberjack Secrets

När du hugger ved med en yxa med ett förskjutet tyngdpunkt ska du hålla i handtaget med båda händerna för att säkerställa korrekt kraftpåverkan. Börja klippa däcket från vänster kant. Vid svängning flyttas armen som ligger högre på handtaget nedåt. När du slår försvagas greppet - så spaken kommer att utföra sin uppgift mer effektivt, vilket gör det möjligt att snabbt klara avdelningen av ett stort massivt trä.

Cleavers ska inte användas som verktyg för snickeri, kapning av stockar. Av säkerhetsskäl, håll alltid verktyget med båda händerna så att kraften är jämnt fördelad. Vid den första påverkan bör du dra dig tillbaka från kanten med 6-8 cm. För att eliminera alla möjliga risker är det nödvändigt att hugga ved på ett avstånd av minst 10 m från bostadshus, platser där människor och djur befinner sig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bladet slipas med en slipskiva eller sten … När det gäller axlar där tyngdpunkten flyttas krävs det sällan. Eftersom även en trubbig klyver, där principen om en hävstång används, klarar framgångsrikt sina uppgifter.

En korrekt vald finsk yxa gör att du kan klara förberedelsen av ved för en spis eller öppen spis, det kommer att vara det bästa komplementet till uppsättningen grundläggande verktyg som används på gården. Den höga kostnaden för ett sådant förvärv betalar sig enkelt, effektivt och säkert.

I följande video lär du dig om reglerna för val av yxa.

Rekommenderad: