Motorpump (14 Bilder): Vad är Det? Vad är Det För? Design Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Motorpump (14 Bilder): Vad är Det? Vad är Det För? Design Egenskaper

Video: Motorpump (14 Bilder): Vad är Det? Vad är Det För? Design Egenskaper
Video: UDDEVALLA GYMNASIESKOLA ÖSTRABOGYMNASIET TEKNISK DESIGN INFO09 2024, April
Motorpump (14 Bilder): Vad är Det? Vad är Det För? Design Egenskaper
Motorpump (14 Bilder): Vad är Det? Vad är Det För? Design Egenskaper
Anonim

En motorpump är en mekanism för pumpning av vätskor. Till skillnad från en elektrisk hydraulpump drivs pumpen av en förbränningsmotor.

Utnämning

Pumpanordningar används vanligtvis för bevattning av stora områden, släckning av bränder eller för pumpning av översvämmade källare och avloppsgropar. Dessutom används pumpar för att leverera vätska över olika avstånd.

Dessa enheter har ett antal positiva egenskaper, till exempel:

  • motorpumpar kan utföra ett ganska omfattande arbete;
  • enheterna är lätta och lätta;
  • enheter är pålitliga och hållbara;
  • enheten är enkel att använda och kräver ingen särskild kompetens inom underhåll;
  • transport av enheten kommer inte att orsaka problem, eftersom motorpumpen är tillräckligt rörlig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Det finns flera typer av motorpumpar. Först och främst kan de delas in efter motortyp.

  • Dieselpumpar hänvisar som regel till professionella enheter med mycket hög effekt. Sådana anordningar kan enkelt tåla långsiktig och kontinuerlig drift. De materialtyper som enheten kan pumpa börjar med vanligt vatten och slutar med tjocka och kraftigt förorenade vätskor. Oftast används sådana enheter i industriella anläggningar och i jordbruk. Den största fördelen med dieselpumpen är dess låga bränsleförbrukning.
  • Bensindrivna motorpumpar , anses vara idealiska för användning i hushållet eller i landet. Dessa enheter är mycket billigare än dieselmotorer och har en kompakt storlek. Enheter av denna typ är mycket effektiva och användbara för olika typer av vätskor. Det finns dock också nackdelar - det här är en kort tjänstgöringstid.
  • Elektrisk pumpar är inte så populära. Dessa enheter används främst där det är förbjudet att använda bensin- eller dieselmotorer. Det kan till exempel vara en hangar, grotta eller garage.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är alla motorpumpar uppdelade efter typen av pumpad vätska

  • Anordningar för pumpning av rent vatten har en låg produktivitet - upp till cirka 8 m³ / timme. Enheten har en liten massa och dimensioner, på grund av vilken den snarare är en analog av en inhemsk dränkbar pump. En liknande enhet används ofta i förortsområden där det inte finns någon elanslutning.
  • Smutsiga vattenpumpar kännetecknas av hög genomströmning och prestanda. Denna enhet kan passera genom flytande smutsigt material med skräppartiklar upp till 2,5 cm stora. Mängden pumpat material är cirka 130 m³ / timme vid en vätskestegningsnivå på upp till 35 m.
  • Brandmän eller högtrycksmotorpumpar avser inte alls brandmännens utrustning. Denna term betecknar hydrauliska pumpar som kan utveckla ett kraftfullt huvud för den medföljande vätskan utan att förlora deras prestanda. Vanligtvis behövs sådana enheter för att överföra vatten över anständiga avstånd. Dessutom kan denna enhet tillföra vätska till en höjd av mer än 65 m.

Valet av en sådan pump för användning i en dottergård kommer att vara det bästa alternativet i fall där vattenkällan ligger långt från sommarstugan. Naturligtvis kan den här enheten i extrema situationer också användas för att släcka bränder. Trots sin imponerande prestanda skiljer sig högtrycksmotorpumpen lite från sina "motsvarigheter" i storlek och vikt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tackling

För att kunna använda pumpen för dess avsedda ändamål, det krävs en obligatorisk uppsättning extra tillbehör:

  • ett injektionsrör med ett skyddselement för pumpning av vatten i pumpen;
  • tryckslangar för överföring av vätska till önskad plats, beräknas längden på dessa slangar beroende på lokala krav för användning;
  • adaptrar används för att ansluta slangar och en motorpump;
  • brandmunstycke - en enhet som reglerar strålens storlek under tryck.

Alla listade element måste väljas för varje pump individuellt, med hänsyn till ändringar och användningsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsprincip och omsorg

Efter start av pumpen skapas centrifugalkraft, vilket resulterar i att sugningen av vatten börjar använda en mekanism som en "snigel". Under drift av denna enhet bildas ett vakuum som tillför vätska genom ventilen till slangen. Motorpumpens fulla drift börjar några minuter efter pumpstart. Ett skyddsfilter måste installeras i slutet av sugröret för att förhindra att skräp kommer in i enhetens arbetsfack. Trycket på den pumpade vätskan och enhetens prestanda beror direkt på motorns effekt.

Tidigt underhåll och efterlevnad av reglerna kommer att öka enhetens livslängd avsevärt.

Innan du använder apparaten måste följande anvisningar följas:

  • mottagarhylsans insugningsanordning bör placeras på ett avstånd av 30 cm från behållarens väggar och botten, samt på ett djup av minst 20 cm från minsta vattennivå;
  • Innan pumpen startas måste pumpens sugslang fyllas med vatten.

Periodisk rengöring av enheten från damm och smuts, justering av huvudenheterna, korrekt fyllning med fett och bränsle hjälper till att förlänga den problemfria driften av enheten upp till 10 år.

Rekommenderad: