Typer Av Kultivatorer: Anordning För En Dieseldrivare Med En Back Och En Kedjedämpare. Egenskaper För Tvåtaktsmodeller Med Kraftuttagsaxel

Innehållsförteckning:

Typer Av Kultivatorer: Anordning För En Dieseldrivare Med En Back Och En Kedjedämpare. Egenskaper För Tvåtaktsmodeller Med Kraftuttagsaxel
Typer Av Kultivatorer: Anordning För En Dieseldrivare Med En Back Och En Kedjedämpare. Egenskaper För Tvåtaktsmodeller Med Kraftuttagsaxel
Anonim

Att arbeta på en sommarstuga är inte bara arbete, utan också nöje. Men detta gäller bara de fall då webbplatsen inte går utöver de vanliga 6 tunnland. Och om tomten är stor, eller dess ägare är en äldre person, blir odlingen av det såda området en tung plikt.

I denna situation kommer en motorodlare verkligen att bli oumbärlig.

Bild
Bild

Beskrivning

En motorodlare är en jordbruksteknik som är avsedd för plöjning och ogräs av en tomt. Enheten fungerar på en bensinmotor med låg effekt, som varierar från 1,5 till 7 liter. med. Lossdjupet är 8-25 cm.

Motorkultivatorer finns i flera versioner.

Beroende på enhetens massa finns det:

  • superljus - väger mindre än 15 kg;
  • lungor - från 16 till 40 kg;
  • medeltung - 41-60 kg;
  • tung - enheter som väger mer än 60 kg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många tror att en motorkultivator är samma sak som en bakomliggande traktor. Men trots att dessa utan tvekan ligger varandra när det gäller designfunktioner och syften med enheterna, har de fortfarande ganska betydande skillnader.

Den grundläggande skillnaden ligger i anläggningens design. Den bakomliggande traktorn har ett utvecklat system med fästelement, en mängd olika tillbehör, till exempel en plog, en såmaskin, en potatisgrävare med en potatisplanterare, en harv, en gräsklippare, en snöslunga och många andra. I grunden, En bakomliggande traktor vad gäller dess funktionalitet är en minitraktor utan separat förarstol. En motorodlare har en begränsad uppsättning alternativ; den kan endast användas för att odla marken.

Som regel är motorodlare utrustade med en extra elektrisk drivenhet, den främsta fördelen med den elektriska modellen är frånvaron av skadligt avgaser, vilket gör enheten till en trogen assistent när han arbetar i växthus och växthus, liksom nära huset.

Tänk på att en sådan kultivator är ansluten till en elektrisk ström och ett eluttag, så allt arbete bör utföras mycket noggrant för att inte skada kabeln med skärarens vassa blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kultivatorns design innehåller följande element:

  • ram;
  • diesel- eller bensinmotor;
  • bränsletank;
  • U-format handtag med enhetsknappar;
  • rotor för fixering av skär;
  • specialfäste från skärfästet;
  • hjul.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en motorodlare ska du först och främst utgå från den odlade markens egenskaper, ägna särskild uppmärksamhet åt jordtypen och områdets storlek samt motorns parametrar och bränsleförbrukning.

  • När det gäller tomtens storlek är allt enkelt här - ju mindre det såda området är, desto mer manövrerbar ska din maskin vara. Ju mer komplex mark han behöver för att odla, desto kraftigare ska motorn vara. Traditionellt varierar denna siffra från 1,5 till 10 liter. med., men oftast producerar de motoblock med en kapacitet på 4 hästkrafter, lite mindre ofta - 5 och 6 liter. med.
  • Oftast hängs vertikala bensinmotorer på motorkultivatorer, som kan vara tvåtakts- och fyrtaktsmotorer med kraftuttagsaxel, de första sätts som regel på lättviktsmodeller och den senare på produkter från en tung klass, när frågan om rimlig bränsleekonomi i grunden är.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Djupparametrar - motorkultivatorer lossar jorden vid en fördjupning på 15-35 cm, medan arbetsbredden kan vara från 15 till 95 cm, beroende på modifieringen.
  • Enheter för manövrering - det kan finnas handtag med knappar placerade på dem, liksom växelspakar, kopplingsspakar och andra element.
  • När det gäller kopplingen anses det mest praktiska vara koppling och reduktionsreducerare, de är fästa på tung utrustning. I medelklassen visade sig bältemekanismen bäst, men de lätta räcker nog med snäckväxel och en konventionell centrifugalkoppling med kedjedrev.
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhet anses vara en viktig faktor när man väljer en lämplig modell; produkter med skyddshölje bör föredras - det skyddar människor från att falla jordklumpar när man kör en motorfräs

Dessutom är det lämpligt att köpa modeller utrustade med skyddsskivor - på detta sätt skyddar du gröna planteringar från att brytas under arbetet mellan sängarna.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas skärare, de måste vara gjorda av stål. Det finns sabelformade anordningar och de så kallade kråkfötterna. De första är gjorda av kolstål, kännetecknas av ökad hållfasthet och ingår som regel i grundsetet. De senare är optimala för odling av jungfruliga marker, men deras styrkaegenskaper är något lägre, så att de ofta går sönder

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

De flesta odlare produceras i europeiska länder, liksom i Japan, Kina och Ryssland.

Bland europeiska märken Franska motorodlare Pubert, italienska Benassi, tyska MTD och danska Texas har fått konsumenters erkännande … Bland de mest populära amerikanska enheterna finns Craftsman, liksom Partner, och från japanska märken handflatan hör odelat till Honda.

I vårt land produceras motorodlare av märkena "Krot", "Leader", "Favorit", "Neva" och "Master"

Separat bör vi stanna kvar vid de kinesiska enheterna. Kina är ett land där det finns många små gårdar, så motorodlare används i stor utsträckning i landet.

Idag är kinesiska motorodlare de billigaste i världen, men de har ett antal nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst är enheterna gjorda av metall från vår egen produktion, vilket tyvärr lämnar mycket att önska, därför är maskinerna betydligt sämre än analoger från andra länder när det gäller styrka och slitstyrka. Detsamma kan sägas om plastelementen, med denna nackdel för produkter som tillverkas under varumärkena för välkända amerikanska och japanska märken, tillverkade under övervakning av moderföretag.

Det enda undantaget från denna regel är motorkultivatorer monterade av reservdelar tillverkade på europeiska och japanska företag.

Som praktiken visar, oftast kugghjul, cylinderringar och kedjor går sönder … Ganska ofta händer det att fästelementen i noderna och förgasaren är gjorda i ond tro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt verkar ett stort antal små företag på detta lands marknad, som helt enkelt kopierar gamla prover av välkända märken, som regel är de gjorda för export till Ryssland och andra OSS-länder, sådana odlare brukar bära Slaviska namn - "Zubr", "Aurora", "Sadko" med "Bulat" samt "Giant", "Proton" och några andra, de kostar 2-3 gånger billigare än sina motsvarigheter från europeiska länder.

Allt ovanstående betyder dock inte att kinesiska produkter nödvändigtvis är av låg kvalitet och kortlivade. Faktum är att det finns stora märken i detta land, vars produkter har fått höga betyg från konsumenter över hela världen, vilket bekräftas av europeiska kvalitetsstandarder.

Detta gäller främst produkter som tillverkas under varumärket Weima - dessa odlare har framgångsrikt exporterats till mer än 50 länder i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Odlarens huvuduppgift reduceras till att lossa jorden med stjärnskärare. Till skillnad från samma plog vänder inte skärarna markskiktet, detta skyddar jorden från erosion och anses vara ett mycket mer pålitligt och modernt sätt för jordbruksbearbetning av platsen.

Motorkultivatorn styrs av operatören med knapparna på handtaget. Designen ger inte plats för människor.

Handtaget har knappar för en mekanisk koppling, samt en hastighetsomkopplare, inklusive framåt och bakåt. Närvaron av den sistnämnda är förresten mycket viktig - det är nödvändigt i situationer där kultivatorn fastnar i tung jord, för att undvika att delar går sönder bör maskinen matas tillbaka med låg växel med hjälp av Backväxel.

Bild
Bild

Vanligtvis är aktiva horisontella skär med knivar fästa på dem, de kan gräva diken för att plantera potatis, som sedan enkelt kan fyllas med jord - för detta behöver du bara byta vänster och höger skivskärare.

Öppnaren anses vara en mycket viktig strukturell del av en motorodlare; det är en metallstav gjord på en ram nära skärarna. Dess uppgifter inkluderar bromsverkan, tack vare vilka skärarna går i marken maximalt.

Genom att ställa in en eller annan längd på öppnaren kan du också justera parametrarna för snittet på jordens söm. Om du installerar två öppnare samtidigt på kultivatorn kan du enkelt manövrera enheten genom att trycka på antingen höger eller vänster panelknapp.

Bild
Bild

Du kan bekanta dig med en detaljerad granskning av MTD -kultivatorn genom att titta på videon nedan.

Rekommenderad: