Bakåtgående Traktorkoppling: Hur Justeras Centrifugalkabeln Eller Skivkopplingskabeln? Val Av Koppling Och Korg Med Automatisk Och Växellåda

Innehållsförteckning:

Video: Bakåtgående Traktorkoppling: Hur Justeras Centrifugalkabeln Eller Skivkopplingskabeln? Val Av Koppling Och Korg Med Automatisk Och Växellåda

Video: Bakåtgående Traktorkoppling: Hur Justeras Centrifugalkabeln Eller Skivkopplingskabeln? Val Av Koppling Och Korg Med Automatisk Och Växellåda
Video: Сцепление. Как оно работает? 2024, Maj
Bakåtgående Traktorkoppling: Hur Justeras Centrifugalkabeln Eller Skivkopplingskabeln? Val Av Koppling Och Korg Med Automatisk Och Växellåda
Bakåtgående Traktorkoppling: Hur Justeras Centrifugalkabeln Eller Skivkopplingskabeln? Val Av Koppling Och Korg Med Automatisk Och Växellåda
Anonim

Motoblock underlättar i hög grad arbetet för bönder och ägare av deras egna bakgårdstomter. Denna artikel kommer att fokusera på ett så viktigt designelement i denna enhet som kopplingen.

Bild
Bild

Syfte och sorter

Kopplingen utför en tröghetsöverföring av vridmoment från vevaxeln till växellådan, ger en smidig start av rörelse och växling, reglerar växellådans kontakt med motorn på den bakomliggande traktorn. Om vi överväger designfunktionerna kan kopplingsmekanismerna delas in i:

  • friktion;
  • hydraulisk;
  • elektromagnetisk;
  • centrifugal;
  • enkel, dubbel eller flerskiva;
  • bälte.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt driftsmiljön skiljer man mellan våta (i ett oljebad) och torra mekanismer. Enligt omkopplingsläget delas en permanent stängd och icke permanent stängd enhet. Beroende på hur vridmoment överförs- i en eller två strömmar skiljer sig ett- och tvåströmssystem ut. Utformningen av någon kopplingsmekanism inkluderar följande element:

  • kontrollnod;
  • ledande detaljer;
  • drivna komponenter.

Friktionskopplingen är den mest populära bland bondeägare av motoblock-utrustning, eftersom den är lätt att underhålla, hög effektivitet och lång kontinuerlig drift. Funktionsprincipen är användningen av friktionskrafter som uppstår mellan de drivande och drivande delarnas kontaktytor. De ledande komponenterna fungerar i en styv anslutning med motorns vevaxel och de drivna - med växellådans huvudaxel eller (i frånvaro) med nästa växellåda. Elementen i friktionssystemet är vanligtvis platta skivor, men i vissa modeller av bakomliggande traktorer implementeras en annan form - sko eller koniska.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett hydraulsystem överförs rörelseögonblicket genom en vätska, vars tryck tillhandahålls av en kolv. Kolven återförs till sitt ursprungliga läge med hjälp av fjädrar. I kopplingens elektromagnetiska form implementeras en annan princip - rörelsen av systemelementen sker under verkan av elektromagnetismens krafter.

Denna typ avser permanent öppen. Centrifugalkopplingen används i automatlådor. Inte särskilt vanligt på grund av snabbt slitage på delar och långa glidstider. Skivtypen, oavsett antal skivor, är baserad på samma princip. Skillnad i tillförlitlighet och ger smidig start / stopp av enheten.

Bälteskopplingen kännetecknas av låg tillförlitlighet, låg verkningsgrad och snabbt slitage, särskilt vid användning med motorer med hög effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kopplingsjustering

Det bör noteras att när man arbetar måste vissa rekommendationer följas för att undvika för tidiga driftstörningar och onödiga problem som uppstår vid felaktig hantering av utrustning. Kopplingspedalen måste trycks in och släppas smidigt utan plötsliga rörelser. Annars kan motorn helt enkelt stanna, då måste du lägga ner extra tid och ansträngning för att starta den igen. Under driften av den bakomliggande traktorn är följande problem möjliga förknippade med kopplingsmekanismen.

  • När kopplingen är helt nedtryckt börjar tekniken accelerera kraftigt. Försök i så fall dra åt justeringsskruven.
  • Kopplingspedalen släpps, men redskapet rör sig inte eller rör sig inte med tillräcklig hastighet. Lossa justerskruven något och testa motorcykelns rörelse.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid märkliga ljud, sprakande, knackande från växellådans område, stoppa enheten omedelbart. De vanligaste orsakerna till detta är låga oljenivåer eller dålig kvalitet. Innan du börjar arbeta på den bakomliggande traktorn, se till att kontrollera närvaron och mängden olja . Byt / tillsätt olja och starta enheten. Om ljudet inte har stannat, stoppa den bakomliggande traktorn och bjud in en specialist att inspektera din utrustning.

Om du har problem med växling, testa kopplingen, justera den. Kontrollera sedan växellådan för slitna delar och kontrollera axlarna - splines kan ha slitits ut.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Kopplingen för en bakomliggande traktor kan göras eller bytas självständigt om du har erfarenhet av låssmedarbete. För tillverkning eller byte av en hemlagad mekanism kan du använda reservdelar från bilar eller från en skoter:

  • svänghjul och axel från Moskvich -växellådan;
  • nav och roterande kam från "Tavria";
  • remskiva med två handtag för den drivna delen;
  • vevaxel från "GAZ-69";
  • B-profil.

Innan du påbörjar installationen av kopplingen, studera noggrant ritningarna av mekanismen. Diagrammen visar tydligt elementens relativa position och steg-för-steg-instruktionerna för att montera dem i en enda struktur. Det första steget är att slipa vevaxeln så att den inte kommer i kontakt med andra delar av systemet. Placera sedan motoblocknavet på axeln. Förbered sedan ett spår på axeln för släpplagret. Försök att göra allt snyggt och exakt så att navet sitter tätt på axeln och remskivan med handtag roterar fritt. Upprepa samma operation med den andra änden av vevaxeln.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sätt in en 5 mm borr i borren och borra försiktigt 6 hål i remskivan, på lika avstånd från varandra. På insidan av hjulet som är anslutet till drivkabeln (bältet) måste du också förbereda motsvarande hål. Placera den förberedda remskivan på svänghjulet och fixera den med bulten. Markera de platser som motsvarar remskivans hål. Vrid bulten och separera delarna. Borra nu försiktigt hål i svänghjulet. Återanslut delarna och dra åt låsbultarna. Svänghjulet och vevaxeln måste skärpas från insidan - för att utesluta möjligheten att fastna och slå delar mot varandra. Systemet är klart. Placera den på rätt plats i din maskin. Anslut kablarna medan du drar dem bort från gnidningsdelar.

Bild
Bild

Om du har en liten enhet kan bältealternativet också passa dig . Ta två rejäla V-formade remmar med en längd på cirka 140 cm. B-profilen är idealisk. Öppna växellådan och installera en remskiva på dess huvudaxel. Montera tandemvalsen på det fjäderbelastade fästet. Observera att minst 8 fästlänkar måste vara kopplade till kopplingsfrigöringspedalen. Och en dubbelvals behövs för att ge den nödvändiga spänningen på banden under drift och för att lossa dem vid glidning / tomgång. För att minimera slitage på element, tillhandahåll blockblock i konstruktionen för tomgång av motorn.

Glöm inte att ansluta växellådan till systemet, det är bättre att använda en ny, men du kan också använda en begagnad bildel, till exempel "Oki".

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på ett annat sätt att självständigt designa ett kopplingssystem. Fäst ett svänghjul på motorn. Anslut sedan kopplingssystemet som tas bort från bilen med hjälp av en adapter som kan göras från vevaxeln från Volga. Fäst svänghjulet på motorns vevaxel. Placera kopplingskorgen med pallen uppåt. Kontrollera att måtten på axelflänsbeslagen och korgplattorna är identiska.

Om det behövs, öka de nödvändiga avstånden med en fil. Växellådan och växellådan kan tas bort från den gamla onödiga bilen (kontrollera servicefunktionen och allmänt skick). Montera hela strukturen och testa dess funktion.

När du tillverkar dina egna motoblock -system, glöm inte en viktig punkt: delar av enhetens enheter ska inte klamra fast i marken (förutom hjul naturligtvis och verktyg för att odla marken).

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan läsa mer om hur översynen av kopplingen på en tung bakomliggande traktor sker.

Rekommenderad: