Phono -scen För En Vinylskivspelare: Vad är Det Och Hur Gör Man Det Själv? Schema För Ett Rörfonostadium. Vad är Det För?

Innehållsförteckning:

Video: Phono -scen För En Vinylskivspelare: Vad är Det Och Hur Gör Man Det Själv? Schema För Ett Rörfonostadium. Vad är Det För?

Video: Phono -scen För En Vinylskivspelare: Vad är Det Och Hur Gör Man Det Själv? Schema För Ett Rörfonostadium. Vad är Det För?
Video: Hur ansluter man en equalizer till en förstärkare? 2024, Maj
Phono -scen För En Vinylskivspelare: Vad är Det Och Hur Gör Man Det Själv? Schema För Ett Rörfonostadium. Vad är Det För?
Phono -scen För En Vinylskivspelare: Vad är Det Och Hur Gör Man Det Själv? Schema För Ett Rörfonostadium. Vad är Det För?
Anonim

Vinylspelare är tillbaka på modet. Men nu har deras design blivit mer modern. I den här artikeln kan du lära dig om phono -scener - speciella enheter för vinylskivor.

Vad det är

En phono -utjämnare är en enhet genom vilken den bearbetade signalen passerar . Om denna komponent inte fungerar korrekt eller om den helt enkelt inte existerar, deformeras ljudet vid utgången. Det blir redan oviktigt vilka högtalare och förstärkare som är installerade vid utgången. För att helt förstå hur denna enhet fungerar, är det värt att kasta sig in i essensen av hur innehållet spelas in på en vinylskiva och spelas upp.

Bild
Bild

Vad behövs det för

Under inspelningsprocessen korrigeras ljudfrekvenserna. Höga frekvenser i denna process ökar artificiellt (närmare bestämt deras nivå), och låga frekvenser, tvärtom, sänks . Detta är nödvändigt för att nålen inte ska glida av spåret under uppspelning. Det minimerar också buller.

När en vinylskiva spelas upp är signalen omvänd : Spektral innehåll återställs, med låga frekvenser som ökar och höga frekvenser minskar. Den övergripande signalnivån når också normen, vilket är nödvändigt för linjeingången. Det är för denna process som fonostadium.

Bild
Bild

Visningar

Det finns två typer av phonosteg:

Lampa .

Bild
Bild
Bild
Bild

Transistor .

Bild
Bild
Bild
Bild

Den första typen inkluderar lampor, den andra - transistorer. I billiga utföranden finns det inga inställningar.

Den dyra utrustningen kompletteras dock med flera vred, med hjälp av vilka det är möjligt att justera korrigeringsparametrarna för huvudet som används med det.

Hur man väljer

När du väljer en skivspelare kan du ofta observera att phono -scenen redan är inbyggd i systemet. Denna enhet är dock begränsad i frekvensområdet och kan inte producera ljud av hög kvalitet. Av denna anledning köper många retroälskare separata phono -förförstärkare (phono -förförstärkare). En kvalitetsenhet måste uppfylla kraven nedan:

  1. Strömförsörjningsenheten ska inte blekna, medan strömmen kan utföras både från elnätet och från batterierna.
  2. Stöd för MM- och MC -huvuden. Men om du inte planerar att investera stora summor pengar kan du klara dig med stöd av MM -huvudet.
  3. Nästa indikator är signal-brus-förhållandet. En idealisk enhet lägger inte till eget brus i signalen. I dyra enheter ligger denna siffra inom 100 dB, medan den i enheter i mellansegmentet ligger inom intervallet 20-40 dB.
  4. Det är värt att uppmärksamma enhetens ingångsimpedans. Normalt är detta 47 kOhm. Vissa phono -förförstärkare kan dock justera detta värde, eftersom de flesta patroner är konstruerade för en annan impedansparameter. Det är värt att uppmärksamma beskrivningen av pick -uphuvudet - det indikerar parametrarna som det fungerar med.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också nödvändigt att ta hänsyn till kvantitet och kvalitet på ingångs- och utgångskontakter, möjligheten att justera dem, eftersom annan utrustning säkert kommer att användas i systemet.

När det gäller tillverkare, nedan är en lista över de företag som är välförtjänt belägna i rankingen av de bästa tillverkningsorganisationerna för phonosteg:

Parasound . En framstående företrädare för detta företag är Zphono phono -scenen. Denna enhet har funnits på marknaden i över 15 år. Detta beror på att ljudkvaliteten som produceras av sådan utrustning är ganska bra, och priset för det är trevligt. Denna enhet är utrustad med en transformator i en permalloy -skärm. Phono -scenen fungerar med MM- och MC -patroner, och det finns bara en ingång för dem - med en omkopplare på utrustningens baksida.

Bild
Bild

Cambridge Audio . Solo -utrustning fungerar med MM -pickuper. Phono-scenen är utrustad med en ny strömförsörjning och ett ytmonterat kretskort som hjälper till att minimera oönskat buller. Det är också värt att notera närvaron i designen av en enhet som filtrerar ultralåga frekvenser. Dessutom bör det noteras att på utrustningens baksida finns en kanalbalansreglering (höger och vänster), som fungerar som en kompensator för volymskillnaden mellan dem.

Bild
Bild

Astra Audio . Detta företag introducerar Premier -modellen på marknaden. RIAA tube phono stage fungerar med MM- och MC -huvuden. Designen använder lampor 12AX7 (2 st.) Och 6SN7GT (1 st).

Bild
Bild

Gryphon . Företaget har släppt en ny produkt: Gryphon Legato Legacy phono -scenen. Denna enhet har följande egenskaper: aluminiumblock med dubbla block, stabiliserad strömförsörjning, dubbelmono-balans, förseglade kretskort. Dessa parametrar ger kvalitetsljud. Designad för att fungera med MC- och MM -huvuden.

Bild
Bild

Lehmann Audio . Tillverkaren gjorde det omöjliga: i sin nya produkt - Black Cube Statement phono -scenen, kom utmärkt kvalitet och rimligt pris ihop. Denna enhet, trots den utmärkta prisindikatorn, fungerar med två typer av huvuden (MC och MM). Baksidan är utrustad med flera justeringsknappar. Dessutom görs phono-scenen på en passiv RIAA-korrigeringskrets.

Bild
Bild

Projekt . Detta företag tillverkar många phono -förförstärkare, men en av de få som är särskilt populär bland vinylälskare är Phono Box E. Denna modifiering fungerar med MM -huvuden, är lätt att använda och är utrustad med SMD -komponenter. Dessutom har utrustningen ett plastfodral, alla inre komponenter skyddas av en skärm, samtidigt som de är kompakta. Under drift säkerställer utrustningen korrekt korrigering av insignalen.

Bild
Bild

Hur man gör det själv

Nedan följer en kort beskrivning av det hemlagade phonostadiet. Först och främst måste du förstå vad phono -scenen kommer att vara. Den presenterade granskningen utfördes på 6H2P -lampor i ett separat fodral (aluminiumlåda från Gainta):

  1. Det är nödvändigt att placera följande krets i den (du kan använda ett kretskort). Endast fonokanal 1 visas här. För stereoljud av sådana minikanaler behöver du 2.
  2. Vi tar PLC -9 -paneler med en speciell enhet - ett bälte. Med deras hjälp kan du installera skärmen i form av kepsar.
  3. Sedan måste du markera hålen för lamporna. Sedan kan du använda en stegvis borr för att öppna hålen.
  4. Nästa steg är att öppna stolphålen. Utrustningens insida kommer att anslutas till dem. Inga misstag kan göras här - även en 0,5 mm skillnad kan göra att panelerna inte ligger i linje med hålen i locket.
  5. Lägg till kondensatorer. Resultatet är den här bilden. Isolationsrör sätts på terminalerna på vissa element.
  6. Öppna hål på baksidan av locket, vars diameter bör vara något mindre än för kablar. De hjälper tillsammans med sidokortet att säkerställa tillförlitlig fixering av kablarna, medan locket är lätt att ta bort.
  7. Bilden nedan visar anslutningskablarna. Den vänstra sladden krävs för att ansluta till förstärkarens strömförsörjning, den mellersta fungerar som utsignal, den högra är ingången för skivspelaren.
  8. Från botten av fodralet kan du limma gummiben.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Allt monterat arbete visas på bilden nedan. Som du kan se på bilden, att göra en phono -scen själv hemma är inte svårt.

Rekommenderad: