ISO I Kameran (18 Foton): Vad är Det, Hur Man Väljer Och Justerar Känsligheten?

Innehållsförteckning:

Video: ISO I Kameran (18 Foton): Vad är Det, Hur Man Väljer Och Justerar Känsligheten?

Video: ISO I Kameran (18 Foton): Vad är Det, Hur Man Väljer Och Justerar Känsligheten?
Video: FOTOTIPS - Bländare, ISO och slutartid 2024, Maj
ISO I Kameran (18 Foton): Vad är Det, Hur Man Väljer Och Justerar Känsligheten?
ISO I Kameran (18 Foton): Vad är Det, Hur Man Väljer Och Justerar Känsligheten?
Anonim

Idag har nästan alla oss en sådan sak som en kamera - åtminstone i en telefon. Tack vare denna teknik kan vi ta hundratals foton och olika bilder utan större ansträngning. Men få människor vet att en av de viktiga faktorerna som avsevärt kan påverka fotokvaliteten är ljuskänsligheten i en fotografisk enhet. Låt oss försöka förstå rollen hos en sådan egenskap som ISO, vad denna indikator betyder och hur man väljer den korrekt.

Bild
Bild

Vad det är?

Vad är känsligheten hos en digitalkamera? Detta är en egenskap som gör det möjligt att bestämma beroendet av de numeriska enheterna för den digitala bild som skapas av kameran på exponeringen, som erhölls av den ljuskänsliga typmatrisen. För att uttrycka det lite enklare är detta en indikator på hur mycket matrisen uppfattar ljusflödet. ISO påverkar enhetens känslighet för ljusförhållandena . Om så önskas kan du enkelt arbeta i ett extremt upplyst utrymme, eller omvänt, skjuta i mörka rum eller på kvällen, när det är väldigt lite ljus. När det inte fanns någon digital teknik för fotografering ännu, nämndes denna indikator uteslutande för film. Men nu mäter de det för elektronmatrisen.

Bild
Bild

Rent generellt, detta elements känslighet för ljusflödet är en extremt viktig indikator på fotografering . Det blir den viktigaste när du justerar exponeringsbakgrunden, eller närmare bestämt slutartid och bländare. Ibland visar det sig att indikatorns egenskaper är bestämda korrekt, och det verkar som att de nödvändiga rekommendationerna har följts, men ljusbalansen kan inte uppnås. Och i vissa fall är bilden väldigt mörk, och i andra är den för ljus.

Bild
Bild

Därför bör ISO -inställningen inte försummas, för tack vare den kan du justera lämplig matriskänslighet, vilket normaliserar exponeringen för den framtida bilden utan att använda blixt.

Hur väljer man?

Efter att vi kommit fram till vad parametern i fråga är ansvarig för kommer det inte vara överflödigt att överväga hur man väljer det så att fotograferingen är av högsta kvalitet och bekvämast. För att välja rätt ISO i kameran bör du ställa dig själv bara 4 frågor innan detta:

  • är det möjligt att använda ett stativ;
  • om motivet är väl upplyst;
  • om motivet rör sig eller är på plats;
  • oavsett om du vill få en kornig bild eller inte.
Bild
Bild

Om ämnet av intresse är väl upplyst, eller om du vill minska kornigheten så mycket som möjligt, bör du använda ett stativ eller ett objektiv av fast typ. I det här fallet måste du ange ett lågt ISO -värde.

Bild
Bild

Om fotograferingen utförs i en mörk miljö eller i svagt ljus, och det inte finns något stativ till hands och motivet är i rörelse, då försiktighet bör iakttas för att öka ISO . Detta gör det möjligt att ta bilder mycket snabbare och ha en bra exponering. På grund av ökningen av bruset i ramarna blir det dock märkbart större.

Bild
Bild

Om vi pratar om situationer där det kommer att vara nödvändigt att öka ISO för att få bilder av högre kvalitet, kan de vara enligt följande

  1. Olika typer av sportevenemang där föremål rör sig mycket snabbt och belysningen är ofta begränsad.
  2. Filma i kyrkor och konstgallerier. I sådana situationer är det ofta inte möjligt att använda blixt av flera skäl, sådana lokaler är ofta inte särskilt väl upplysta.
  3. Konserter som äger rum med inte den bästa belysningen. Och blixten på dem fungerar inte heller.
  4. Olika typer av aktiviteter. Låt oss säga födelsedagar. Till exempel, när en födelsedagsbarn blåser på ljus i ett mörkt rum, kan blixten förstöra bilden genom att använda blixten. Men om du ökar ISO kan en sådan scen fångas i detalj.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss lägga till att ISO kommer att vara en mycket viktig aspekt av digital fotografering . Du bör veta om det och förstå dess inställning om det finns en önskan att få riktigt högkvalitativa bilder. Och det bästa sättet att ta reda på ISO är att experimentera med olika typer av inställningar. Detta gör det möjligt att förstå hur de påverkar den slutliga bilden. Dessutom bör du ta reda på det maximal information om bländare, slutartid , eftersom deras effekt på ISO är omedelbar.

Bild
Bild

Anpassning

Justering av den aktuella egenskapen krävs när en ny undersökning görs . Naturligtvis pratar vi om att du inte fotograferar i en fotostudio, där all nödvändig belysning redan är inställd, som du redan har arbetat med många gånger. Om du vill behålla utmärkt fotokvalitet är det bättre att inte experimentera med denna egenskap.

Bild
Bild

Samtidigt, om fotograferingsprocessen kräver det, kan du ställa in önskat ljuskänslighetsvärde i kameran, men det är bättre att göra några experiment först för att hitta det maximala optimala ISO -värdet och fotograferingskvaliteten.

I de överväldigande majoriteten av fallen är det bättre att få en något ljusare eller mörkare bild av hög kvalitet, vars nackdelar kan korrigeras i någon fotokorrigerare, än efter ett långt arbete för att se någonstans korniga ramar, vilket också kommer att kännetecknas av närvaron av en hög störningar och buller.

Bild
Bild

I allmänhet finns det ganska många alternativ för att justera ljuskänsligheten i fotografisk utrustning, men låt oss prata om de vanligaste. Först ska du sätta manuell justering av ISO -egenskaper . Efter det borde du göra byte av autoläge till läge av typen "M ", vilket ger betydligt fler möjligheter att ställa in önskade värden.

Bild
Bild

Du bör också titta på läge av typen "A", det vill säga bländarinställningar, "S ", som också är ansvarig för åldrande egenskaper " P ", som är ansvarig för automatisk inställning av den intelligenta typen. När du använder spegelanordningar måste du använda menyinställningarna genom att klicka på post "ISO -inställningar " … Här måste du bestämma önskat värde och sedan ställa in objektet "Auto ". Mycket professionell fotografisk utrustning är vanligtvis utrustad med en speciell nyckel, som kan placeras både ovanpå och på sidan av enheten, som är ansvarig för den "smarta" inställningen av de flesta egenskaperna samtidigt.

Bild
Bild

Dessutom ska man inte glömma en viktig detalj, som av någon anledning försummar många användare. Poängen är att fotomatrisen är ett extremt viktigt element i enheten för fotografering.

Därför bör den åtminstone emellanåt rengöras och torkas med ett speciellt avfettningsmedel . Detta gör det möjligt att undvika bildning av ränder på kameran och olika slags fläckar som kan bildas på grund av villi eller små smutspartiklar som kan finnas på matrisytan. Du kan utföra denna procedur på egen hand och hemma om du först skaffar ett speciellt rengöringssats. Men om du är nybörjare är det bättre att överlåta denna procedur till en specialist.

Bild
Bild

Användbara tips

Om vi pratar om användbara tips, skulle jag vilja nämna några små knep som gör att du bättre kan ta foton. Låt oss först säga det när du använder blixt och auto-ISO är det bättre att inaktivera det senare alternativet . Ibland skjuter kameran helt enkelt fel från en sådan symbios och där det är möjligt att sänka ISO ställer kameran in den automatiskt till max och tar även bilder med blixt. Om enheten är utrustad med en blixt kan du säkert ställa in minimivärdet för de aktuella egenskaperna.

Bild
Bild

Nästa punkt som kan göra fotografering bättre - på vissa modeller av digitala SLR -kameror kan du ställa in antingen när du ställer in auto ISO i menyn maximal eller minimum dess indikator. Ibland måste du ange ett slumpmässigt tal för att välja det minsta värdet. Till exempel 800. Och sedan vid högst 1600 får vi en rad ISO 800-1600-lägen, det vill säga detta värde kan inte falla under. Och det här är ibland en mycket användbar funktion.

Bild
Bild

Och en viktigare punkt som fotografer kallar " Den gyllene regeln för ISO -tuning. " Och det ligger i det faktum att det är nödvändigt att utföra undersökningen endast vid minimivärdena. Om det finns en möjlighet att sänka siffran bör detta göras. Och att lyfta bara när utan det på något sätt. För att den beskrivna egenskapen ska minska så mycket som möjligt bör du öppna membranet helt . Och om du använder blixt ska du inte använda maximal ISO. I allmänhet kommer vi att säga att inte alla kan använda den beskrivna parametern. Men om du förstår det och förstår hur det påverkar fotograferingskvaliteten kan du väsentligt utöka din kameras kapacitet och få bättre och tydligare bilder på grund av korrekt användning av denna parameter.

Rekommenderad: