Exponering På Kameran (29 Foton): Vad är Det Och Hur Ställer Du In Det I Kameran? Vad är Termen För Långa Och Snabba Slutartider?

Innehållsförteckning:

Video: Exponering På Kameran (29 Foton): Vad är Det Och Hur Ställer Du In Det I Kameran? Vad är Termen För Långa Och Snabba Slutartider?

Video: Exponering På Kameran (29 Foton): Vad är Det Och Hur Ställer Du In Det I Kameran? Vad är Termen För Långa Och Snabba Slutartider?
Video: Exposure Explained Simply - Aperture, Shutter Speed, ISO, Photovision 2024, Mars
Exponering På Kameran (29 Foton): Vad är Det Och Hur Ställer Du In Det I Kameran? Vad är Termen För Långa Och Snabba Slutartider?
Exponering På Kameran (29 Foton): Vad är Det Och Hur Ställer Du In Det I Kameran? Vad är Termen För Långa Och Snabba Slutartider?
Anonim

Under de senaste åren har fotografering blivit mycket populärt. Men för att kunna bemästra den perfekt, först och främst, är det nödvändigt att kunna hantera kameran på ett kompetent sätt, för att känna till alla dess funktioner. Idag i vår artikel kommer vi att prata om vad en slutartid för kameran är, hur du ställer in den och varför du behöver den.

Bild
Bild

Vad det är?

Generellt, slutartiden på kameran (eller kameran) är fotograferingstiden . Denna funktion behövs för att den slutliga bilden ska vara så tydlig och högkvalitativ som möjligt. Valet och justeringen av denna indikator utförs inte bara om du fotograferar i automatiskt läge.

Bild
Bild

Valet av slutartid påverkar den tid som en enhet som låter ljus passera till sensorn förblir öppen . (dvs den tid som slutaren är öppen). Slutartiden är också ansvarig för exponeringen av fotot och kvaliteten på fixering av olika rörliga föremål.

Bild
Bild

På kameran kan slutartiden vara anges på 2 sätt: S (slutare) eller Sv (slutartid). Man bör komma ihåg att denna parameter inte bara finns på moderna digitalkameror utan även på filmkameror.

Bild
Bild

Viktig! Den slutliga bildens övergripande kvalitet påverkas inte bara av slutartiden, utan också av kamerans bländare - storleken på hålet i objektivet genom vilket ljus kommer in i kamerasensorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur mäts det?

Slutartiden mäts i sekunder . När du justerar denna indikator kommer du att märka att kameran visar ett eller annat numeriskt värde. Så om du ser siffran 30 betyder det att slutartiden för tillfället är 1/30 s. Ur praktisk synvinkel innebär det att kameralucken öppnas i 1/30 s - vid denna tidpunkt kommer matrisen att ta emot ljus. När det angivna tidsintervallet har gått stängs slutaren och exponeringsproceduren avslutas.

Bild
Bild

Visningar

På grund av att det på den moderna marknaden för teknik och elektronik finns ett stort antal kameramodeller som produceras av en mängd olika tillverkare (både inhemska och utländska), finns det många typer av exponering. Låt oss överväga de viktigaste.

Lång … Långsam slutartid används oftast när vi vill fånga ett motiv i rörelse och samtidigt förmedla dess dynamik. I detta fall är funktionen vid upprepad frysning inte tillräcklig. Att använda den maximala exponeringslängden är användbart om du till exempel vill fotografera en motorcykel i rörelse. I detta fall måste motorcykeln följas med samma hastighet.

Bild
Bild

En långsam slutartid anses vara (minst) 1/70 eller 1/50 sekund.

Frys rörelse … Frysningsteknik används för att stoppa rörelsen av ett föremål under fotograferingsprocessen. För detta är det viktigt att kameran tar mycket snabbt. I detta fall beror den specifika slutartiden på det rörliga objektet som du fotograferar (slutartiden kan vara kortare eller tvärtom långsammare). Innan de tar den sista bilden tar professionella fotografer ofta ett så kallat testskott.

Bild
Bild

För att frysa rörelse är det viktigt att använda slutartider som 1/1000, 1/500, 1/250.

Zoom … Zoom är en funktion som låter dig zooma in eller ut på en bild. På så sätt kan du ändra skalan för ett objekt som rör sig i ramen. Det rekommenderas inte att använda en slutartid som är för snabb eller för långsam i kombination med en zoom - det är bäst att välja ett medelvärde.

Bild
Bild

När du aktiverar zoomen är det mycket viktigt att inte flytta kameran från stativet eller ändra motivets position i ramen. Bara i det här fallet kan du få en vacker bakgrund, annars blir det suddigt.

Bild
Bild

Darrande … Generellt sett är jitter i ett foto ett tecken på dålig bildkvalitet. Denna teknik används dock också ofta för kreativa bilder. Det kan till exempel förmedla en känsla av hög hastighet eller desorientering.

Bild
Bild

Det rekommenderas att montera kameran på ett stativ för att skapa skakeffekter - det är mycket viktigt att den är så stabil som möjligt.

Bild
Bild

Sideneffekt . Populär bland landskapsfotografer är den så kallade sideneffekten. Det används ofta om du vill fånga vattenytan (flod, sjö, hav eller någon annan vattendrag).

Bild
Bild

Sideneffekten kan bara uppnås om du använder en långsam slutartid (i så fall kan du också fotografera ett vattenfall i rörelse).

I detta fall bör en specifik slutartid vara längre än en sekund . För att skapa den här typen av foton behöver du ytterligare tillbehör som ett stativ och ett Neutral Density (ND) -filter. Genom att använda dem kan du förhindra oönskad överexponering av dina foton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moln i rörelse … För att fotografera moln i rörelse rekommenderas att följa samma algoritm som för "sideneffekten".

Det är också viktigt att fokusera på miljöförhållandena.

Så om det blåser hårt ute och i allmänhet ogynnsamt väder, bör exponeringen vara relativt låg (och vice versa).

Bild
Bild

Nattfotografering … Fotografer älskar att arbeta inte bara under dagen, utan också på natten. I det här fallet börjar kameran fungera mycket sämre i avsaknad av den nödvändiga mängden ljus. Även om du är ute, som är upplyst av gatlampor och andra konstgjorda ljuskällor, är det väldigt svårt att få en bra bild.

Bild
Bild

För att ditt foto ska vara av högsta kvalitet måste du fota med lägsta möjliga hastighet - det är det enda sättet du får det ljus du behöver.

Oftast, under sådana förhållanden, rekommenderar proffs att ställa in slutartiden på cirka 1/30 eller 1/40 sekunder. Det är också mycket viktigt att exponera bilden ordentligt. När du väljer en slutartid bör du också fokusera på brännvidden.

Bild
Bild

Ljus målning . Exponering är särskilt viktigt om du vill ta ett modernt fotografi av ljusmålning. För att skapa den här typen av bilder kan du använda alla tillgängliga ljuskällor, till exempel: en ficklampa, en blixt från en annan kamera eller telefon, eld och mer. etc. I detta fall måste själva fotograferingen göras under lång exponering.

Bild
Bild

Du bör ställa in i förväg att det kommer att ta lång tid att skapa sådana foton.

Blixt … Var särskilt uppmärksam på slutartiden när du använder blixten. Om du inte använder speciellt höghastighets-synkroniserat blixtljus kommer du inte att kunna öka slutartiden med mer än 1/250, eftersom det är vid denna hastighet som de allra flesta standardblixtar fungerar.

Bild
Bild

Om slutartiden är dåligt kombinerad med parametrarna för din blixt, kommer du som ett resultat att se en stor remsa av mörk färg på fotot.

Den bildas på grund av att IFO utlöses när kameralucken redan stängs.

Således, det finns ett stort utbud av åldrande typer … Valet av en eller annan typ måste närmar sig mycket noggrant, eftersom kvaliteten på din slutliga bild beror på den. På ett eller annat sätt, men utan att misslyckas, måste du fokusera på objektet som du fotograferar, liksom på de miljöförhållanden inom vilka videon filmas.

Bild
Bild

Hur ställer jag in?

För att ta ett högkvalitativt foto under fotografering är det inte tillräckligt bara att känna till exponeringsteorin - du måste ställa in korrekt och, om det behövs, justera denna indikator på din kamera . Beroende på enhetens specifika modell kan du välja en slutartid på 1/5, 1/80, 1/100, 1/500, 1/1000, etc. Om du vill öka värdet, kom ihåg att ju högre det är, desto mer ljus tas emot av linsen.

Bild
Bild

Så först och främst det rekommenderas att placera kameran på en säker yta och fixa den (till exempel kan du använda ett stativ). Detta steg eliminerar kameraskakningar och ökar kamerans stabilitet, vilket gör din enhet lättare att använda. Därefter måste du ställ in brännvidden och, beroende på denna indikator, välj exponeringsnivån med metoden för omvänd proportion.

Bild
Bild
Bild
Bild

För professionell fotografering det rekommenderas inte att stoppa hela bilden - Det är bäst att fokusera på några element. Så det mesta av föremålet bör förbli skarpt och dess individuella element kan vara mjuka. I det här fallet kan du uppnå den bästa effekten.

Bild
Bild

Viktig! Kom ihåg att slutartid inte är ett universellt mått. Det måste ständigt justeras och justeras (till exempel efter reparation av kameran, vid fotografering av ett nytt objekt eller när du väljer en annan plats).

Vad avgör kvaliteten på exponeringen?

Kvaliteten på det slutliga fotot beror på kvaliteten på exponeringen .… Följaktligen måste justeringen av denna parameter tas så allvarligt som möjligt. Endast med övning får du nödvändig erfarenhet och skapar fotografier på högsta professionella nivå.

Bild
Bild

Förutom, du måste vara särskilt försiktig när du väljer en kamera … Endast de enheter som tillverkas av välrenommerade tillverkare har en bra uthållighet. Innan du köper en enhet, läs instruktionerna för dess användning och studera all information om slutartidens funktion i den här modellen, be om råd från en säljassistent om det behövs.

Rekommenderad: