Diskmaskin Kondenserande Torkning: Vad är Det? Hur Fungerar Det Och Hur Skiljer Det Sig Från Turbotorkning?

Innehållsförteckning:

Video: Diskmaskin Kondenserande Torkning: Vad är Det? Hur Fungerar Det Och Hur Skiljer Det Sig Från Turbotorkning?

Video: Diskmaskin Kondenserande Torkning: Vad är Det? Hur Fungerar Det Och Hur Skiljer Det Sig Från Turbotorkning?
Video: Why Won't My Dishwasher Dry? | Dishwasher Tips & Tricks 2024, Maj
Diskmaskin Kondenserande Torkning: Vad är Det? Hur Fungerar Det Och Hur Skiljer Det Sig Från Turbotorkning?
Diskmaskin Kondenserande Torkning: Vad är Det? Hur Fungerar Det Och Hur Skiljer Det Sig Från Turbotorkning?
Anonim

När du köper nya hushållsapparater kan det vara mycket viktigt att ta reda på vad det är - kondenstorkning i diskmaskin. Endast genom att förstå hur det fungerar och hur det skiljer sig från turbotorkning, från andra typer av torkning, kan du eliminera misstag när du väljer modell. Det är också önskvärt att klargöra hur stor effektiviteten av denna arbetsmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

I diskmaskinen, efter att disken har rengjorts ordentligt, förblir de fuktiga, och du kan inte använda den i det här läget eller ens bara lägga den på plats för permanent förvaring. Därför tillhandahåller konstruktörerna nödvändigtvis ett eller annat torkalternativ. Dess val bestäms till stor del av ekonomiska överväganden . Och bara kondenstorkningssystemet är mest fördelaktigt ur denna synvinkel. Det är det som används i budgetändringar av diskmaskiner, men det här alternativet kan också vara typiskt för utrustning på högsta nivå.

Processen startar omedelbart efter tvättens slut . Alla villkor har redan skapats för honom. Du behöver inte göra några ytterligare ansträngningar för tekniken.

Allt händer på ett naturligt och logiskt sätt. I slutändan är alla rätter torra utan att slösa energi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Det är viktigt att förstå processens fysiska väsen, hur den fungerar i praktiken. Under tvättprocessen blir disken märkbart varmare . Vattnet avdunstar från ytan och lägger sig sedan på diskmaskinens svalare väggar. Sådana droppar rinner ner av sig själva. För att förbättra avdunstningen hälls disken i slutet av tvätten med varmt vatten som inte innehåller ytterligare ämnen.

Avdunstning och efterföljande deponering av vattenånga i fysiken är just det som kallas kondens . En liknande process går naturligt, av sig själv. Den utfällda fukten kommer in i avloppet av tyngdkraften. Du behöver inte ta bort den manuellt. Med kondens kan du eliminera ytterligare energikostnader och i allmänhet spara pengar när du använder diskmaskinen.

Nackdelen är att rätterna kommer att torka länge: vanligtvis tar det 2-3 timmar och ibland mer . I vissa fall kvarstår skilsmässor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad från andra typer av torkning

Det finns ett antal andra alternativ för torkning av rätter. Det aktiva alternativet innebär förbättrad bottenvärme med hjälp av en speciell elektrisk krets. Detta tillvägagångssätt är typiskt för amerikanska diskmaskindesigner. Ånga avges ibland genom att dörren öppnas automatiskt. Aktiv torkning förlorar kondensmetoden, eftersom den åtföljs av en betydande energiförbrukning.

Det är också viktigt att förstå hur kondensationsmetoden skiljer sig från turbotorkning. En turboladdad enhet är tekniskt svårare.

Bild
Bild

Under torkningsprocessen kommer disk och bestick att strö regelbundet med torr ånga som värms upp till en hög temperatur. Närvaron av ett värmeelement är obligatoriskt, utan vilket det är omöjligt att värma upp ångan. Dess exakta riktning tillhandahålls av en speciell fläkt. Värmaren och fläkten är placerade i ett speciellt fack som ger tillförlitligt skydd mot vatten. Turbotorkningshastigheten är märkbart högre än kondenstorkning:

  • designen är mer komplicerad;
  • diskmaskinen är mer massiv och tyngre;
  • mer energi förbrukas;
  • sannolikheten för brott ökar;
  • enheten kommer att bli ganska dyr.
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall används också intensiv torkning. Detta system eliminerar behovet av fläktar. Luftstrålarnas rörelse säkerställs av tryckfallet. Kroppen är utrustad med en speciell kanal som låter luft passera utifrån. Eftersom temperaturen inuti sumpen är lägre än i tvättskåpet, behöver inget annat göras för att cirkulera luften.

Fläkten och värmeelementet i detta fall, liksom i kondensatork, behövs inte . Torkningen går något snabbare. Det beror dock på specifikationerna för det specifika systemet och det valda läget.

Båda typerna av enheter förbrukar inte el.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också den så kallade zeolittekniken, som använder en fuktabsorberande säker mineralzeolit . Metoden skiljer sig lite i produktivitet från kondenseringstorkningsmetoden. Processen är relativt snabb. El används inte alls på proceduren. Zeolit -diskmaskiner är mycket dyra, även om de har goda utsikter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Effektivitet

I de allra flesta fall måste valet göras mellan kondenseringstorkning och turbotorkning. Ur ekonomisk synpunkt är kondensation klart att föredra. Det är dock inte lämpligt om du behöver torka disken snabbt: du måste vänta flera timmar.

Oftast måste du lägga besticken på kvällen så att proceduren är över under natten. Därför är det nödvändigt för det korrekta valet att sätta en tydlig prioritet: hastighet eller spara pengar.

Det bör noteras att tillverkare moderniserar tillvägagångssätt för att torka diskade diskar . Avancerade mönster har ofta ett alternativ för eftertorkning. Så i Electrolux -tekniken finns en naturlig extra torkfunktion som heter AirDry. Dessutom är det värt att uppmärksamma arbetsklassen. Kategori A i kondenseringsanordningar är mycket sällsynt, mycket oftare tillhör de kategori B - det vill säga på vissa ställen kommer droppar och droppar fortfarande att finnas kvar.

Rekommenderad: