DIY Pall (48 Foton): Hur Man Gör En Transformerande Pall, Från Ett Profilrör Enligt Ritningar Med Mått Och Andra Modeller? Punktinstruktioner

Innehållsförteckning:

Video: DIY Pall (48 Foton): Hur Man Gör En Transformerande Pall, Från Ett Profilrör Enligt Ritningar Med Mått Och Andra Modeller? Punktinstruktioner

Video: DIY Pall (48 Foton): Hur Man Gör En Transformerande Pall, Från Ett Profilrör Enligt Ritningar Med Mått Och Andra Modeller? Punktinstruktioner
Video: Утилизация Старых Шин / DIY Декор Дома! 2024, Maj
DIY Pall (48 Foton): Hur Man Gör En Transformerande Pall, Från Ett Profilrör Enligt Ritningar Med Mått Och Andra Modeller? Punktinstruktioner
DIY Pall (48 Foton): Hur Man Gör En Transformerande Pall, Från Ett Profilrör Enligt Ritningar Med Mått Och Andra Modeller? Punktinstruktioner
Anonim

Idag har livets bekvämlighet blivit en viktig aspekt för många. Och detta är inte förvånande, eftersom det låter dig spara tid, ägna fler saker åt det viktigaste och bara koppla av. Möbler är ett nödvändigt attribut som avsevärt kan förbättra komforten i människors liv. En av de viktiga elementen i alla interiörer är en pall. Denna produkt idag kan tillverkas av ett ganska brett utbud av material. Låt oss försöka lista ut hur man gör det hemma med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Det bör sägas att innan du börjar överväga processen att skapa en enkel pall själv, måste du veta det de mest populära är stock- och barstolar … Men det här är, om jag får säga det, de vanligaste alternativen.

Faktum är att träpallar av brädor anses vara de mest bekväma. Och när det gäller hållbarhet ligger de på andra plats efter metallkamrater.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en träpall så hållbar och bekväm som möjligt bör den torkas vid en temperatur på +20 till +30 grader. Du bör under inga omständigheter ta ugnstorkat virke, så att det inte finns någon chans att spricka. Efter denna typ av torkning bör materialet torkas hemma inom 30 dagar. Det blir bättre att välja lövträ för sådana produkter - björk, lönn, wenge. Om det inte finns något sådant material eller om det inte finns mycket av det, bör benen vara gjorda av det. Och här sätet kan sedan göras av gran, tall eller plywood, spånskiva eller MDF … Med tanke på förekomsten av dessa material bör lite sägas om dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

MDF är ett ganska hållbart och miljövänligt material . Men det kommer att vara möjligt att använda det i skapandet av alla möbler endast i kombination med lövträ. Stöd eller ben är aldrig gjorda av MDF. Men sätet kan göras antingen till ett lock. Om vi pratar om spånskiva anses detta material vara det billigaste. Men dess tillförlitlighet kommer också att vara lämplig.

Samtidigt har det ett antal fördelar, bland annat motståndskraft mot fukt. Men med tanke på att vi pratar om att skapa en pall, kommer styrka att vara huvudkriteriet. Och detta material kan inte skryta med det. Det används praktiskt taget inte alls för tillverkning av möbler. Mer en allvarlig nackdel med spånskiva är den konstanta frisättningen av formaldehydharts , vilket gör användningen av detta material till en viss grad till och med farlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plywood är inte ett dåligt alternativ . Det är sant att här ska själva pallens design anpassas till materialet på grund av den inte för höga hållfastheten. Vanligtvis kan bra plywoodpallar endast tillverkas av 3 eller 4 bitar. De kallas lådformade. De är väldigt vanliga nu. Observera att det idag finns pallar av andra material: från ett profilrör, plast- eller polypropylenrör. Men oftast är materialet naturligtvis trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om verktyg kommer allt att bero på det material som används. För en träpall bör du ha till hands:

  • smärgel;
  • skruvmejsel;
  • måttband;
  • fyrkant;
  • epoxilim;
  • självgängande skruvar;
  • elektrisk sticksåg;
  • mejsel.
Bild
Bild

En annan viktig komponent, utan vilken du inte kan börja skapa en pall - en ritning eller en detaljerad plan för att skapa en pall … Sådan instruktion punkt för punkt kommer att vara särskilt efterfrågad bland människor som inte har erfarenhet av att skapa sådana produkter. Diagrammen bör innehålla alla nödvändiga egenskaper inte bara för själva produkten utan även dess beståndsdelar.

Det ska sägas att du själv kan göra scheman med dimensioner. Sant, för detta måste du ha viss kunskap inom geometri.

Ett annat alternativ är att använda speciella datorprogram ., vilket gör att du snabbt kan göra nödvändiga beräkningar och få ritningar. Det tredje alternativet är att ladda ner dem på en av de specialiserade internetresurserna. Vilket alternativ att välja är upp till var och en att bestämma.

Bild
Bild

Hur man gör en klassisk pall?

Så, låt oss börja överväga processen att skapa produkten i fråga med möjlighet att skapa en klassisk pall. För att skapa det måste du ha följande komponenter.

  • 4 ben för perfekt släta ben. De kan vara raka eller förminskade nedåt från insidan.
  • 2 eller 4 brädor, eller en plywoodskiva som sätet kommer att tillverkas av.
  • 4 prinots, tsars eller båda alternativen samtidigt.
  • Olika typer av kopplingsdelar i form av mellersta bitar av trä, om det behövs.
  • En bar för att skapa de så kallade "crackers", om de finns i stolens design.
  • 4 trähackor som ska användas för att säkra sätena till den färdiga basen.
  • Särskild limkomposition.
  • Självgängande skruvar.
Bild
Bild

Så i början är det inte överflödigt att limma brädorna till sätet om konstruktionen förutsätter att det kommer att bildas av flera delar. För att göra detta måste du limma de perfekt monterade och slipade änddelarna av brädorna med lim, sedan ansluta dem och dra åt dem i klämmor. Nu bör denna del av strukturen få torka bra, men för närvarande bör du hantera pallens ram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan börja förbereda blocken från vilka benen kommer att göras. Deras snitt ska om möjligt vara så plant som möjligt och ha en höjdnivå i ett visst område på begäran av en person. Vi markerar benen, varefter vi bestämmer platsen för valet av anslutningsspåren för montering av taggarna på prinserna och tsarna eller en sak där. Hålen kan väljas med en mejsel eller en router . Nu är det nödvändigt att bearbeta kanterna på tsarerna och prinsessorna. Det är nödvändigt att skära spikar av en viss storlek, som ska vara något mindre än spåren i benen. Detta görs så att tapparna passar relativt fritt i spåren, men så tätt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Benen samlas i par, vi fäster dem med tsarer och prinsar . Detta görs genom att spikelementen limmas i spåren på benen. De resulterande ramarna ska dras åt med klämmor. När de torkar är det också nödvändigt att ansluta benen, som är anslutna på detta sätt, med tsarer och prinots till en struktur av produktens bas, och sedan pressa igen i klämmorna tills den slutliga limningen. När limmet torkar ska fogarna fixeras med självgängande skruvar för större självförtroende.

Om produktens struktur kommer att stärkas med "kex", ska de skruvas fast på benet och hakarna. Detta element kommer att vara ett extra stöd för sätet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu ska du fixa pallstolen direkt efter att ha markerat allt. För att göra detta, applicera först lim enligt markeringarna på andra sidan av sätet, lägg det sedan på produktens bas, rikta in det och tryck fast.

Efter det i hörnen, borra genom hålet … Deras storlek bör vara något större än de färdiga pluggarna med ungefär ett par millimeter. Och djupet bör vara någonstans 5 millimeter mindre än höjdindikatorn. Lim ska hällas i det gjorda hålet och sedan ska pluggarna hamras. Limet som kommer ut måste torkas bort omedelbart. Övre delen av pluggen måste klippas av med en router, varefter denna plats måste slipas till jämnhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu ska sätet dras åt med sidostången med klämmor tills limet är helt torrt . Det bör tilläggas här att olika lim kommer att ha olika torktider, varför du bör noggrant läsa informationen på förpackningen som anges av tillverkaren. Det är möjligt att använda produkten endast för det avsedda ändamålet efter att limkompositionen har torkat helt.

Bild
Bild

Andra intressanta alternativ

Det bör sägas att det finns ett stort antal olika typer av pallar som skiljer sig åt i design och komplexitet. Tänk på några fler ganska populära och intressanta alternativ.

Hopfällbar

En annan vanlig version av produkten i fråga är en vikbar pall. En sådan transformator är bekväm eftersom den är lätt att transportera och flytta på grund av att den viks. Till exempel kan han föras till dacha eller föras till badhuset och sedan bäras bort. För att skapa det behöver du följande material:

  • självgängande skruvar;
  • speciellt lim;
  • pluggar eller chopiki;
  • fläck eller lack;
  • 4 möbler fjärilsslingor;
  • en hårnål med en tråd i två sidor och muttrar av ändtyp, samt en hårnål med trubbiga ändar.
Bild
Bild

Så först måste vi ta plats och göra ett hål i den övre delen av den så att det är bekvämt att ta tag i den med vår hand. Du kan göra det med en router, varefter dess kanter måste bearbetas omedelbart med en smörjning eller en rasp, vilket ger trädet maximal jämnhet. Nu kan du börja bearbeta de förberedda stavarna för att skapa benen . I de två som kommer att skapa en ram av yttre typ bör ett spår skäras ut där hårnålen rör sig. Ibland görs de igenom. Därefter används en gängad tapp i ändarna, där en speciell mutter skruvas.

Bild
Bild
Bild
Bild

I ett annat par stänger bör genomgående hål göras, där hårnålen rör sig . De kommer att skapa en smal ram. Nästa steg är att klippa ut spåren med en router. Eller, längs den tidigare markerade linjen, bör hål borras, som sedan ska kombineras till ett gemensamt spår. Du kan använda en sticksåg här. Det är bättre att göra det på en speciell maskin. Om det inte finns, bör stången fixeras så tätt som möjligt i en skruv och sedan göra hål med en borr eller skruvmejsel.

Stängerna som ska utgöra den inre ramen måste noggrant sågas av ovanifrån i 30 graders vinkel. Dessutom måste det göras så exakt som möjligt, du kan inte klara dig utan en speciell maskin.

Bild
Bild

I nästa steg installeras tvärstängerna på pluggar som limmas på de gjorda hålen . Nu på andra sidan av sätet markerar vi platserna där fjärilsslingorna kommer att installeras. Sedan lägger vi dem på de markerade områdena och konturerna, varefter vi väljer landningsboet, som i storlek kommer att vara lika med tjockleken på detta element.

Nästa steg är att fixera öglorna på de övre ändarna av benen. Detta kan göras med självgängande skruvar. Förresten, deras hattar ska vara i samma plan som slingornas yta. Sedan den andra sidan av gångjärnen är fäst vid de förberedda spåren på andra sidan av sätet … Nu stänger vi hårnålen med ett speciellt rör, som tidigare var av trä. Om det inte finns någon önskan att slösa tid på detta kan du använda ett plaströr. Vi sätter in tappen i ramen smalare genom ett speciellt rör, och dess ändar är monterade i spåren på den större ramen, där de kommer att röra sig när produkten viks och fälls ut.

Bild
Bild

Det ska sägas att det finns en lite enklare version av denna design . Den använder 2 dubbar istället för en, och ersätter den inre ramen med en massiv bräda som fungerar som ett ben för pallen. Den yttre ramen kommer att ha en speciell bygel längst ner på en viss nivå. På den kommer brädbenet försiktigt in i panelen och bildar en integrerad struktur. Det här alternativet blir lite lättare att utföra.

Bild
Bild

Barn

En annan version av pallen som jag vill överväga är för barn. En sådan liten stol kan vara användbar inte bara för barn, utan också för en vuxen. Fördelen med en sådan pall är dess lilla storlek och låga vikt, så att även ett barn kan flytta den till rätt plats. För att skapa en sådan stol är det bättre att ta ett lind. Den har en underbar naturlig struktur. Och dess densitet är låg, vilket gör att du kan minska vikten avsevärt utan att tappa styrkan. Stolen kommer att bestå av följande delar:

  • säten;
  • ett par ställningar.

Det är bättre om brädet har en tjocklek på 3-4 centimeter. Benen kan huggas för att ge stolen ett vackert utseende.

Här måste man komma ihåg att sådana produkter för barn inte ska ha vassa hörn, varför alla delar omedelbart ska avrundas.

Bild
Bild

Det är bättre att fästa delarna tillsammans med pluggar . Några andra fästelement behövs inte här.

När stolen är monterad ska den slipas mycket, mycket noggrant så att barnen inte skadar sig och inte driver en splitter i fingrarna. Förresten, om du inte vill hitta på något, kan du göra en sådan stol av en gammal pall, om det finns en i huset. Det är bara det då materialet för att skapa stolen måste bearbetas och ges ett mer presentabelt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med korgstol

Vackra hemlagade stolar har en korgstol. För att skapa denna typ av pallar behöver du:

  • barer;
  • självgängande skruvar;
  • metall- eller trä "kakor" - hörnelement;
  • barer för prinozhki och tsarer;
  • bälten i syntet eller läder.

Först bör du göra pallens design. Vanligtvis börjar de med benen, vars ändar ska vara så platta som möjligt så att stolen är stabil. På grund av detta måste de markeras i en fyrkant och skäras med en cirkelsåg. Efter det förbereder vi barerna för tsar och prinsessor.

Totalt 8 barer behövs. 4 kommer att vara en längd och 4 kommer att vara olika. De ska också vara med raka kanter så att de passar så tätt som möjligt mot benen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu måste du göra hål för att fästa delar av strukturen i önskad vinkel. Här behöver du en speciell jigg för att styra borrbiten var du än behöver den. När produktens delar är klara måste de rengöras mycket noggrant. Med hjälp av självgängande skruvar monterar vi ihop och fixerar alla pallens element och kontrollerar basen för styrka . Vi målar om det behövs. Detta måste göras innan sätet installeras.

Bild
Bild

För att få en plats behöver du läder- eller syntetbälten. Först måste de skruvas med ett par självgängande skruvar på ett visst avstånd till en bred del av stången, som går inuti stolramen. Det är nödvändigt att mäta remmarnas längd i förväg. När de är säkrade från insidan måste de dras genom sätesramen till den motsatta sidoramen och säkras där på samma sätt.

Nu sträcker vi de andra bältena som kommer att sammanväva de sträckta bältena över och fixa dem för att skapa vävning. Och de ska lindas på insidan av motsatt sida, dras och skruvas. Det finns andra sätt att skapa vävning, men det här kan kallas det enklaste.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekor

Om vi pratar om utformningen av en pall, kommer allt att bero på rummet där det kommer att ligga, liksom interiörartiklar. Ett exempel är möjligheten att applicera ett mönster på sitsens yta med sprayfärg med en stencil . Sedan ska ytan lackeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett annat alternativ kan du använda ett ganska icke-standardiserat drag och designa en retrostol med decoupage. Komplexiteten i detta fall kommer att vara hög, så du kan ansluta en av familjemedlemmarna till processen. För detta du måste ha akryllack, PVA -brevpapper, samt vackra servetter till hands.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och om vill inte slösa för mycket tid, du kan bara dekorera pallens säte … Detta kan göras helt enkelt genom att lägga ett tunt lager skumgummi, sedan dekorera det med lite vackert och trevligt tyg och dekorera det med någon form av beslag efter eget gottfinnande. I allmänhet, som du kan se, finns det många sätt att designa en hemlagad pall. Du kan till och med lägga dig på en kudde eller göra ett lock.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Den första punkten jag vill säga är att du inte bör försumma skapandet av ritningar. Vice versa, ritningsdokumentationen ska vara så detaljerad och exakt som möjligt , eftersom varje avvikelse i praktiken leder till att pallen inte kan användas normalt för det avsedda syftet.

En annan viktig rekommendation är att bara använda rätt träslag om du gör din egen träpall.

Faktum är att styrkan hos olika typer och träslag är olika. Och det händer ofta att det som passar benen är helt olämpligt för sätet. Därför bör du vara mycket ansvarsfull i valet av material för att skapa en pall.

Den tredje viktiga aspekten är att du ska välja kvalitetslack och träfläck för träbearbetning . Dessutom bör du inte försumma den första bearbetningen av trä från oegentligheter. Detta kommer att ge det ett estetiskt utseende.

Rekommenderad: