Sovjetisk Fåtölj: Med Träfåtölj Från Sovjetunionens Tid Och Andra, Gör-det-själv-restaurering Av En Gammal Fåtölj

Innehållsförteckning:

Video: Sovjetisk Fåtölj: Med Träfåtölj Från Sovjetunionens Tid Och Andra, Gör-det-själv-restaurering Av En Gammal Fåtölj

Video: Sovjetisk Fåtölj: Med Träfåtölj Från Sovjetunionens Tid Och Andra, Gör-det-själv-restaurering Av En Gammal Fåtölj
Video: The Chair Project | Restoration + Revamp 2024, Maj
Sovjetisk Fåtölj: Med Träfåtölj Från Sovjetunionens Tid Och Andra, Gör-det-själv-restaurering Av En Gammal Fåtölj
Sovjetisk Fåtölj: Med Träfåtölj Från Sovjetunionens Tid Och Andra, Gör-det-själv-restaurering Av En Gammal Fåtölj
Anonim

Intresset för möbler från sovjetperioden, särskilt på 50- och 60 -talen, har återupplivats idag med förnyad kraft. Det kan inte sägas att en sådan historia under mottot "framåt i det förflutna" bara är inneboende i ryskt inredningsmode. Trenden i väst vänder sig också till inredningar på 70 -talet och tidigare perioder. Endast om du på konton tillägnad hemdesign kan se osmyckade möbler, på vilka tiden har satt sina spår, i det post-sovjetiska utrymmet, är möbelrestaurering inte så känslig.

Ibland är en konverterad soffa eller fåtölj redan ganska långt från sin tidigare bild. Om du är fan av retroestetik och inte vill göra möbler från det förflutna till en modern modell kan du organisera en teknisk restaurering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Tidigare togs möbler från Sovjetunionens tid utan samvetsbitar till deponier eller i bästa fall skickades till landet. Det verkade som att ett polerat bord eller ett headset med fullvägg aldrig mer skulle bli aktuellt. Idag tror mode, som har gjort ytterligare en omgång, att samma polerade bord kan bli en höjdpunkt i interiören, och den gamla farfars stolen passar perfekt in i den mysiga bilden av ditt vardagsrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möbler under perioden med "Chrusjtjovs tina" kan anses särskilt efterfrågade. Tempot på bostadsbyggandet var då riktigt chockartat, och det måste möbleras med något.

Små lägenheter skulle inte rymma de skrymmande, massiva möblerna från den tidigare sovjetperioden, så designarna av "tina" inspirerades av begreppet minimalism.

För att sänka kostnaden för möbler började prisvärda och billiga material användas: spånskiva, plywood, polymerer . Det är därför fåtöljer och soffor med trärygg och armstöd som köptes på 30 -talet fortfarande kan vara i mer fast skick än fåtöljer från 60 -talet. Under "tina" -perioden började fler och fler lackerade möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fåtöljer såldes i de flesta fall i uppsättningar: de kan komma som en uppsättning tillsammans med en soffa eller soffbord. Det var främst modeller med träarmstöd. De var inte riktigt bekväma - det minimalistiska konceptet innebar inte att fåtöljen skulle främja avkoppling. Men en modern person saknar sådana möbler från barndomen, är genomsyrad av sin korthet, opretentiös estetik och vill se den i sitt interiör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Möbler på 60 -talet, 70 -talet var pålitliga och kompakta, sedan användes naturmaterial ännu mer aktivt (även om budgetalternativ också var inblandade).

Bild
Bild

Många möbler gjordes med höga ben, vilket fick det att se lättare ut.

Nedan är de populära alternativen för sovjetiska fåtöljer

Möbler från 30-50-talet idag betraktas det som antikt, det förkroppsligar den sovjetiska imperiets stil, där drag i barocken, och till och med den kejserliga stilen hos Napoleon I, och naturligtvis sen klassicism gissas. Stolarna såg också pompösa och monumentala ut. Det är omöjligt att säga att det idag finns en efterfrågan på just ett sådant val av stolar. Och det är väldigt svårt att få sådana modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möbler i slutet av 50 -talet, 60 -talet - det här är mer demokratiska, prisvärda möbler. En liten fåtölj med armstöd i trä blev modellen för hur en fåtölj i ett vardagsrum ska se ut i många år framöver. Det var en del av möbeluppsättningen, och sådana uppsättningar var efterfrågade ända fram till omstruktureringen (och till och med lite längre).

Bild
Bild
Bild
Bild

I samma 60 -talet en stol-säng dök upp; dessa modeller började produceras mer massivt på 70-talet. Dess utseende dikteras av de små bilderna på lägenheter, där en mer fullvärdig säng helt enkelt inte skulle ha stått upp.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av 90 -talet, på 2000 -talet, blev fåtöljer med träarmstöd inte bara inte fashionabla - de förknippades med en gammaldags och smaklös inredning, passade inte in i de nya verkligheterna på något sätt: med sträcktak, skinnsoffor, förgyllning och gnistrar.

Idag är idéerna om enkelhet och korthet på modet igen

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pomp och pretentioner för chic, tvärtom, blir förlöjligade och verkar gammaldags, och snygga fåtöljer som passar in i en modern interiör med skandinaviska anteckningar har blivit ett designtecken på en ny tid.

Bild
Bild

DIY restaurering

Att renovera en gammal stol kan vara lättare än du trodde. Detta kommer att spara pengar som kunde ha gått till att köpa en ny, möjligen gjord i 70 -talets anda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stoppning

Om du är säker på att stolen inte behöver några andra reparationer, kan du verkligen begränsa dig till bara transporten. Ramverket påverkas inte. Klädselväven byts: antingen fästs den över den gamla, eller så demonteras den gamla klädseln helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För sammandragning används följande tyger:

  • velour eller corduroy;
  • flock;
  • gobeläng;
  • jacquard;
  • ekoläder;
  • chenille;
  • mikrofiber.

För att göra om stolen måste du demontera den, skruva loss bultarna som håller fast benen på ramen. Armstöden tas bort, botten på möblerna demonteras. Därefter kan den gamla klädseln tas bort från sätet, ryggstöd, om armstöden var mjuka, och från dem också.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många använder helt enkelt den gamla klädseln på det nya tyget, och dessa mönster används för att skapa mönster för stolens nya "kläder".

Byte av skumgummi är också obligatoriskt - även med tanke på hygieniska och hygieniska standarder måste detta göras. Fäst fjädrarna i botten, sätt sedan in ett nytt fyllmedel, fixera strukturen med inre klädsel (krinolin är lämplig för det).

Korsets detaljer fästs på ramen, och stolen är täckt med ett yttertyg . Förträngningen innebär i de flesta fall rekonstruktion av den mjuka fläcken. Möbler med träarmstöd renoveras ofta helt.

Bild
Bild

Reparera

Detta är namnet på den allmänna synen på restaureringsarbetet. Detta är en klädsel och en sammandragning och en fullständig ersättning av basen. Först utförs en inspektion av strukturen, en analys av möjliga förändringar utförs . Stolen måste demonteras helt för att se om inte bara de yttre elementen (till exempel benen) behöver bytas ut, utan också de inre: metalldelar, fjädrar.

Bild
Bild

Ytarestaurering kräver användning av färg och lack, byte av delar, ibland behövs nya ben eller till och med armstöd. Ibland stiger stolen i höjd. Sådana manipulationer utförs ofta med modeller som anses vara arv . Eller om personen som tar bort stolen förstår att det är nästan omöjligt att hitta en stol av denna konfiguration till försäljning. Och det är bättre att förmedla tidsandan med hjälp av föremål som har blivit dess "vittnen".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klädsel

Detta är namnet på restaureringsmetoden som passar stolar med en styv bas. Möblerna är strikt klädda i geometri med ett tyg under vilket det finns skumgummi. Det är nödvändigt att ta bort tyget, byta ut skumgummit och stoppa strukturen igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det här fallet ska konturerna på klädseln inte ändras, och träfoten bör inte skadas under restaureringen.

Handlingsalgoritm:

  • ta bort trimmen;
  • ta bort fyllmedlet tillsammans med dess hållare;
  • klipp ny klädsel enligt gamla mönster;
  • kontrollera strukturen - verkar den lös, om det finns några problem med ramen;
  • fixera fyllmedlet på basen med en häftapparat, som är mantlad med ny klädsel.
Bild
Bild

Det finns många designalternativ för den uppdaterade fåtöljen - klädseln förändrar verkligen möblernas utseende avsevärt. Du kan välja ett tyg som passar perfekt mot bakgrunden av rummets tapeter, gardiner och befintliga textilier . Eller så kan du hämta en ny klädsel som kommer att upprepa så mycket som möjligt den gamla versionen du älskar.

Sovjetiska möbler kan vara en gåva om ditt hem är vänligt med stilar som skandinavisk, klassisk, retro, minimalism och Provence . Om du måste hantera restaurering av möbler från 60 -talet, gjorda av fiberboard, kommer du troligen att behöva ogenomskinlig färg, nya beslag. Välbevarade möbler behöver bara en tidig polering.

Bild
Bild

Retromöbler är en prisvärd, om än mödosam lösning på en interiörfråga . Titta igenom konton för västerländska bloggare, se hur mycket i deras hem det är som den post-sovjetiska mannen försökte med all kraft komma undan. Kanske kommer du att se annorlunda ut på dessa begrepp, fulla av komfort, enkelhet och blygsamhetens äkta charm.

Rekommenderad: