Bordshöjd: Hur Man Väljer Produktstandard, Standard Benstorlekar, Medelhöjd Från Golvet

Innehållsförteckning:

Video: Bordshöjd: Hur Man Väljer Produktstandard, Standard Benstorlekar, Medelhöjd Från Golvet

Video: Bordshöjd: Hur Man Väljer Produktstandard, Standard Benstorlekar, Medelhöjd Från Golvet
Video: Falsprofil monteringsfilm 2024, Maj
Bordshöjd: Hur Man Väljer Produktstandard, Standard Benstorlekar, Medelhöjd Från Golvet
Bordshöjd: Hur Man Väljer Produktstandard, Standard Benstorlekar, Medelhöjd Från Golvet
Anonim

Höjden på alla rumsmöbler står inte stilla och förändras i direkt proportion till de förändringar som en person genomgår. Så den legendariska Lounge Chair, från Imzam -familjen, produceras nu i en storlek som ökas med 10 cm. Och det är inte det enda märket som följer trender.

Bild
Bild

Vad är orsaken till skillnaderna i möbelns storlek?

Att skapa en bekväm miljö för en modern person är inte längre en lyx, utan en indikator på hög levnadsstandard, god smak och hantverk hos tillverkare av inredningsartiklar. Det finns ingen anledning att förlita sig på samma standarder som var för 20-50 år sedan. Företag gör allt för att behaga kunden, inklusive att ändra storlek på möbler för alla förändringar som mänskligheten utsätts för. Nyligen genomförda studier har avslöjat att alla invånare på planeten Jorden förlängs med 11 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt finns det inget behov av att prata om någon enda generell siffra för den genomsnittliga statistiska tillväxten för en person i världen. Varje stat har sin egen genomsnittliga tillväxt för medborgare, parametrarna för bord och stolar måste återigen anpassa sig till dessa standarder. Samtidigt är valet av ett lämpligt bord av yttersta vikt, det är vid detta bord som vi tillbringar tid med vår familj, äter, tar emot gäster, gör kreativt arbete, arbetar, det är inte förvånande att det är sökandet efter rätt bord av rätt storlek i den moderna verklighetens förhållanden som är så viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga hur man väljer höjdvärden för möbler, beroende på dess syfte.

Kök

Bänkskivans standardhöjd för matlagning beräknas utifrån det faktum att huvudprocenten av manipulationerna som utförs i köket görs stående. Även med en liten lutning ökar belastningen på musklerna i nacke, ryggrad, nedre del av ryggen kraftigt, en frisk person kommer att känna trötthet och sjukdomskänsla av detta, och en person med hälsoproblem bör minimera sådana böjelser. Om bordsskivan är för låg eller högre än nödvändigt kommer det i båda fallen att leda till en ökning av lastvolymen.

Bild
Bild

Att bestämma den idealiska höjdnivån börjar med att beräkna höjden på lokalägarna. För höjd mindre än 150 cm bör avståndet från golvet till bordsskivan vara 75-80 cm. För personer med en höjd av 160-180 cm, som huvudvikten läggs på, är detta 89-92 cm, för personer från 180 cm och högre - 1 m. Om du väljer en bänkskiva baserad på alla familjemedlemmar måste du lägga till höjden på vuxna släktingar, till exempel 180 cm - en man, 165 cm - en kvinna.

(180+165): 2= 172.5

Multiplicera med standardbordslängden - 78.

Dela med den genomsnittliga mänskliga höjden - 165.

(172,5 x 78): 165 = 81,5

Bänkskivans höjd för denna familj är 81,5 cm

För att göra det lättare att dra en parallell, på offentliga catering- och snabbmatställen, är höjden fastställd till 65 cm.

Bild
Bild

Matplats: bestämma rätt värde

Det första du ska titta efter när du väljer ett matbord är parametrarna. Parametrarna beror på rumstyp (kök, vardagsrum), rummets storlek, individuella indikatorer - klientens höjd, ålderskategorin för användare (barn, tonåring, vuxen), bordets form.

GOST introducerade matbordets standardhöjd, men är det så bekvämt om det är avsett för en person med indikatorer på 165 cm? Den bekväma höjden är i genomsnitt 75 cm och avståndet från stolen till bordsytan är cirka 30 cm. Men vid beräkning är det bättre att använda speciella formler som utvecklats för en sådan beräkning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Parametrarna för en persons höjd multipliceras med den villkorade genomsnittliga bordshöjden på 75 cm, resultatet divideras med den genomsnittliga personens höjd, vilket är 165 cm.

Till exempel är en persons höjd 173 cm.

173 * 75: 165 = 78,6 cm

Men utifrån situationen att släktingar i en familj har olika höjder, är det nödvändigt att summera tillväxten för var och en av dem och dividera med antalet medlemmar i denna familj. Detta kommer att vara den genomsnittliga tillväxttakten, sedan bör indikatorerna räknas om enligt formeln ovan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom, när du väljer ett bord, är det nödvändigt att bygga på inte bara bordsytan eller höjden utan också bredden på stolarna, den genomsnittliga ytarean per person är 60 centimeter. Detta är en rekommenderad kant, när du försöker minska den riskerar du att besväras, stolar ska vara både lätta att glida ut och lätta att glida in, denna kant kommer direkt att påverka bekvämligheten för sittande gäster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett utfällbart och fyrkantigt bord är lämpligt för små utrymmen. Det runda bordet är för finsmakare av elegans och älskare av vänliga sammankomster, det är också mycket mindre farligt på grund av frånvaron av skarpa hörn, vilket gör det mer att föredra när man väljer lägenheter för dem som har små barn.

I preferenser angående färgen på bordet, bör du antingen lita på skuggan i hela köksuppsättningen, eller i motsats till den, om du planerar att skapa en mer intressant effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skrivna modeller i lägenheten

Det finns knappast en lägenhet som helt skulle klara sig utan ett skrivbord, denna möbel vandrade från en historisk era till en annan, som ursprungligen utsågs till en plats för affärer, den förvandlades till en lyxartikel, en indikator på ägarens smakpreferenser. Skrivbordet har framgångsrikt bevisat sin praktiska betydelse, än i dag föredrar ett stort antal människor att ha sin arbetsplats hemma.

För att förhindra att denna möbel orsakar obehag måste du korrekt beräkna dess höjd, vilket ska motsvara egenskaperna hos dess ägare - en vuxen, en universitetsstudent eller ett barn.

För personer med kort statur 150-160 cm är en höjd på 60 cm lämplig, för personer med en höjd av 170-185 är dessa mått på 70-85 cm, för dem vars höjd är över 190 cm, möbler görs på beställning, med höjdparametrar från 85 - 90 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man för en student?

För en student, med tanke på att han kommer att växa, måste bordet också förändras när han växer upp. Det är bättre att köpa ett multifunktionellt bord som är lätt att byta. Om bordet har justerbara ben bör barnstolen också vara höjdjusterbar så att barnets ben inte förblir upphängda utan står stadigt på golvet. Händerna ska vara fria att vila på bordsskivans yta, inga böcker och anteckningsböcker får störa denna position.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bordets höjd ska vara sådan att eleven sitter med raka axlar som inte stiger eller sjunker. För detta finns reglerna för rätt vinkel: en rätt vinkel är knäna, den andra rätta vinkeln är höften och ryggen.

Bild
Bild

Datorbordets höjd

Den utbredda användningen av datorteknik i ett fartfylld liv tillåter dig inte att klara dig utan denna enhet både på jobbet och hemma. Men det räcker inte att köpa en dator eller bärbar dator, du måste också hitta en lämplig plats att använda den, det bästa alternativet för en sådan aktivitet som kräver en hög koncentration av uppmärksamhet är ett bord, men du måste välja en som hjälper du intar en bekväm position och behåller samtidigt en normal hållning. Ett väl valt bord har visat sig bevara dina energiresurser och hälsa när du arbetar vid datorn.

När du arbetar vid datorn bör du undvika att luta framåt, avståndet till bildskärmen ska vara inom 50-75 cm och själva monitorn ska vara i ögonhöjd eller något högre.

Bild
Bild

Belysningen ska falla från vänster sida av handen och bordet ska placeras så att direkt solljus inte har tillgång till skärmen. Reglerna för rät vinkel vid 90 grader, som beaktades vid val av bord för skolbarn, gäller för denna typ av bord. Under kalla årstider bör värmekällor hållas borta från enhetens ledningar och platsen där den är placerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standardhöjden från golv till bordsskiva är 75 cm, men för fall då du vill välja din egen höjd finns det en enkel beräkningsform. Vi multiplicerar höjden vi behöver med standard bordsskivans höjd och dividerar med 175. Till exempel är din höjd 165:

165*75: 175= 70, 7

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudregeln: det ska vara trevligt och bekvämt att vara vid bordet. Idag finns det bord speciellt utrustade med mekanismer för att justera höjningsnivån, detta har kraftigt förenklat livet för dem som sitter i sittande större delen av dagen. Problemet med att du tidigare bara behövt arbeta i en position har lösts.

När det gäller produktens eller materialets utseende är detta något som inte är vettigt att argumentera om och är en personlig fråga för alla. Moderna tillverkare kan tillfredsställa de mest krävande kunderna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det någonsin kommer att finnas något mer bekvämt än ett bord, tiden kommer att verka, men för närvarande är det inte möjligt att helt överge en så stor möbel.

Rekommenderad: