Mått På Sängen "ett Och Ett Halvt" (54 Bilder): Bredd, Längd Och Höjd Av En Halv Dubbelsäng, Val Av Madrass Och Sängkläder, Modeller Med Låda

Innehållsförteckning:

Video: Mått På Sängen "ett Och Ett Halvt" (54 Bilder): Bredd, Längd Och Höjd Av En Halv Dubbelsäng, Val Av Madrass Och Sängkläder, Modeller Med Låda

Video: Mått På Sängen
Video: The Double Bed Gap Hack 2024, Maj
Mått På Sängen "ett Och Ett Halvt" (54 Bilder): Bredd, Längd Och Höjd Av En Halv Dubbelsäng, Val Av Madrass Och Sängkläder, Modeller Med Låda
Mått På Sängen "ett Och Ett Halvt" (54 Bilder): Bredd, Längd Och Höjd Av En Halv Dubbelsäng, Val Av Madrass Och Sängkläder, Modeller Med Låda
Anonim

Det är ingen hemlighet att organisationen av ett rums rum alltid börjar med sängens placering. Det är därför sängen alltid har spelat en ledande roll i det inre av sovrummet. Men tänk om det inte finns så mycket plats i rummet för en dubbelsäng och enkelsängen är för liten och obekväm? Svaret är som vanligt enkelt och ligger någonstans i mitten. Frälsning i en sådan situation kommer att vara en och en halv säng.

Vad är bredden och längden på kajen?

Som regel får en eller två personer plats på en och en halv säng. Allt beror på dess storlek, vilket i sin tur varierar beroende på de standarder som tillverkaren ställer. Så längden och bredden på sovrumsmöbler från ryska tillverkare kan skilja sig från standarderna för europeiska och amerikanska möbelföretag . Lyckligtvis är dessa skillnader inte dramatiska.

Bild
Bild

Enligt GOST är den ryska standardstorleken för en och en halv säng en upplösning på 120 cm i bredd och 190 cm i längd . Men samtidigt kan sängens bredd vara större och variera från 120 cm till 160 cm. Detta motsäger inte GOST.

Således kan en halv dubbelsäng anses vara ganska rymlig och samtidigt miniatyr, eftersom den tar mindre plats än en dubbelsäng.

Standarderna för europeiska företag kan också kallas variabla, men medelstorleken på en och en halv säng sammanfaller med den ryska-120x190 cm. För fler icke-standardmodeller är bredden på en och en halv säng kan variera från 140 cm till 170 cm, längd - från 190 cm till 210 cm. Vanligtvis färdiga sängar för ett sovrum har de följande standardmått i bredd respektive längd: 120x200 cm, 130x200 cm och 150x200 cm. modeller på beställning har ofta en icke-standardlängd med en standardbredd: 120x210 cm eller 120x180 cm.

Bild
Bild

Amerikanska möbelföretag har ett något annorlunda dimensionellt rutnät som är atypiskt för ryska tillverkare, vilket främst beror på ett annat mätsystem (längd och bredd mäts i fot). Standardstorleken på en amerikansk en och en halv säng är alltså förhållandet mellan bredden 122 cm och längden 190 cm . Den mest kända tillverkaren av budget- och högkvalitativa möbler och i synnerhet en och en halv säng är det välkända företaget IKEA . Detta företags nätverk har sitt ursprung i avlägsna Sverige, men under de senaste åren har det vuxit och spridit sig och täcker Rysslands territorium. Nu finns butikerna för detta företag i vilken rysk stad som helst. Denna popularitet är ganska begriplig: antalet produkter som presenteras är helt enkelt enormt, kvaliteten är hög och priserna är överkomliga.

Bild
Bild

Det bör noteras att förutom detta företag är italienska tillverkade möbler särskilt populära (i synnerhet företaget Danona ). Inte långt från sin holländska vän, avgick också de finska möblerna i företaget. Isku , men det är fortfarande inte så populärt bland den ryska befolkningen. De som vill stödja en rysk tillverkare bör titta närmare på sådana inhemska möbelmärken som VEF, Alliance 21st Century, Shatura, Evanti … Självklart är listan över de bästa ryska möbelfabrikerna inte begränsad till detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bestäm höjden på ramen

När du köper en och en halv säng bör du vara särskilt uppmärksam på tre huvuddimensioner. Detta är först och främst ramens längd, bredd och höjd . Men av någon okänd anledning ignorerar många den sista parametern, men under tiden är den av stor betydelse.

Sängstommar är indelade i tre huvudstorlekssegment:

  • Låga ramar (deras höjd varierar från 20 cm till 35 cm).
  • Medelstora ramar (höjd högst 50 cm).
  • Höga ramar (höjden börjar från 50 cm och når 80-90 cm).
Bild
Bild

Ramens mått och höjd bör väljas individuellt, beroende på personens ålder och fysiologiska egenskaper.

Sängar med låga ramar är främst lämpliga för unga och friska människor som inte har några speciella problem med leder och muskuloskeletala systemet.

Man tror att valet av säng i förhållande till ramens höjd beror till stor del på ålder. Med andra ord, ju äldre personen är, desto högre bör sänghöjningen väljas. Det kommer att bli svårt för en äldre att ligga eller till och med sitta på en för låg säng. Samtidigt kommer en för hög säng också att orsaka mycket besvär, eftersom det är ganska svårt att komma upp och ner från den. För sjuka och för personer i åldern är en ram från 50 cm till 60 cm mer lämplig.

Bild
Bild

Sängar med en medelstor ram passar nästan alla. I detta avseende är de universella. Storleken på dessa sängar gör att en person med alla fysiska förmågor kan sitta ner och gå upp utan mycket ansträngning. Halv-dubbelsängar med hög ram är vanligtvis lämpliga för långa människor.

När du väljer säng är det viktigaste att tänka på att benen i sittande läge ska vila på golvet och böja vid knäet i en vinkel på 90 grader. Om en sådan vinkel bildas är sängens höjd lämplig för din höjd och kommer att vara bekväm att använda. Du kan lugnt ta en sådan säng.

Vissa modeller har en mekanism som gör att du kan justera ramens höjd . Denna funktion kommer att vara användbar för dem som inte har speciella preferenser angående sängens höjd och inte vet vilken säng med vilka parametrar som passar honom. I så fall kan en sådan säng justeras i höjd. Detta hjälper dig att undvika att köpa en obekväm säng och som ett resultat kommer du att rädda dig från frustrationen över ett dåligt köp.

Vad består den av?

I standardkonfigurationen innehåller utformningen av en och en halv säng vanligtvis element som en ram (med eller utan ben) och ramar.

Ramen består av en rygg (det är också en sänggavel) och sidopaneler, som vanligtvis kallas tsarer. Sänggaveln är av flera typer:

  • Stationärt sänggavel. Det är en icke-avtagbar del av sängen, fäst direkt på ramen.
  • En bifogad sänggavel som kan lossas vid behov.
  • Dekorativ gångjärnsgavel. Kan monteras på en gardinstång eller stång.
Bild
Bild

Sänggaveln kanske inte sticker ut, medan sängen inte har ett tydligt märkt sänggavel och kuddeområde. Sängen kanske inte har någon rygg alls eller har två ryggar samtidigt - allt beror på modellen och designerns fantasi. Antalet lådor vid sängen beror ofta på antalet ryggar. Vanligtvis finns det två till fyra av dem per säng.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av alla ovanstående typer av sänggavlar anses stationära och gångjärniga sänggavlar vara de mest populära för tillfället . Detta beror på användarvänligheten för sådana sängar, eftersom de kan placeras var som helst: vid väggen, vid fönstret eller till och med i mitten av rummet. Detta kommer att tilltala dem som gillar att ordna frekventa omläggningar, eftersom sådana sängar är så rörliga som möjligt. De kan se bra ut var som helst i rummet.

En förlängningsgavel kräver att sängen placeras bredvid en vägg . Vanligtvis har sådana sängar ett antal extra hyllor med och utan lådor eller inramas av små sängbord på sänggavlarnas sidor. Sängar med ryggstöd kan inte placeras i mitten av ett rum - en förlängning kommer helt enkelt inte att hålla utan extra stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sängramen är vanligtvis ett statiskt element och kan inte transformeras.

På den stoppade möbelmarknaden finns det dock modeller av en och en halv säng, vars ram har en speciell lyftmekanism som gör att du kan ändra höjd och vinkel på huvudet.

Vissa sängar kan förses med lameller. Detta är en del av ramen, som bildar en samling små tallrikar som madrassen är baserad på. De är nödvändiga för att sängens struktur ska bli starkare och madrassen inte sjunker. Lameller ökar betydligt sängens ortopediska egenskaper.

Bild
Bild

Vissa sängar har speciella förvaringslådor för sängkläder och andra textilier. Sådana lådor kan vara utdragbara. I detta fall är de placerade under sängramen och glider ut till sidorna. Inbyggda förvaringslådor kan också placeras inuti sängramen. Då kommer tillgång till dem att tillhandahållas av en ytterligare lyftmekanism, som enligt driftsprincipen liknar mekanismerna för att transformera soffor. Denna design är så lätt att använda att även ett barn klarar den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att lyftmekanismer är indelade i flera typer:

  • Fjädermekanismer … Sängar med sådana mekanismer är ganska stabila och prisvärda, men själva mekanismen slits ut snabbt under konstant användning. Sådana sängar måste bytas ut efter några år.
  • Mekanismer med gasdämpare . Till skillnad från den tidigare versionen fungerar dessa mekanismer ganska smidigt, vilket avsevärt förlänger deras livslängd.
  • Manuella mekanismer på gångjärn . Av alla alternativ är det här det enklaste. Det kräver viss fysisk ansträngning, vilket kanske inte är särskilt bekvämt för ägaren av sängen. Priserna för sådana modeller är dock ganska överkomliga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hittills finns det många alternativ för design av en och en halv säng, och alla kommer att kunna utrusta sig en sovplats efter eget tycke och bekvämlighet.

Material (redigera)

Material för att göra en och en halv säng kan vara väldigt olika. Till exempel presenterar möbelföretag modeller med trä, spånskiva och laminerad spånskiva, metall, faner och mycket mer. Ibland i en modell kombineras flera material samtidigt, som var och en är lämplig för sin del av sängen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så de flesta ramarna är ofta gjorda av spånskiva eller trä. Spånskiva används i fler budgetmodeller. Sängar gjorda av detta material är vanligtvis billigare, lättare och inte särskilt skrymmande. Men när det gäller styrka förlorar möbler av spånskiva. Men trots detta, med noggrann användning, kommer en säng med spånskiva att hålla länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvister om skador på spånskivor har pågått länge. Man tror att ämnet som används i dess sammansättning är hälsoskadligt och kan vara farligt för allergiker. Därför rekommenderar många experter på tillverkning av möbler, som ett alternativ till spånskiva, att välja ramar av faner eller naturligt massivt trä, bland vilka ek och bok är särskilt populära. De är något dyrare, men deras kvalitet är högre. Sådana modeller är säkra för hälsan, försämras inte av fukt och förlorar inte sitt presentabla utseende under lång tid.

Det mest hållbara alternativet är metallramar . På grund av sin polymerbeläggning skyddas moderna metallramar mot mekaniska skador och för tidig korrosion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sängramen är det viktigaste elementet som stabiliteten för hela strukturen beror på. Vanligtvis är den gjord av långa och tunna träplankor (och ibland plywood) eller metallrör. Ramen kan ha tunna lameller, som oftast är gjorda av trä och speciella plasthållare. Lådorna är också ofta gjorda av trä, i sällsynta fall - deras spånskiva. Stommen och lamellerna måste vara mycket solida för att hålla sängramen tätt.

Korgsängar av rotting och vass ser exotiska ut. De kunde enkelt dekorera interiören i etnisk stil. Men trots deras ovanliga utseende har sådana strukturer en betydande nackdel - de skadas lätt. De måste bytas eller repareras ganska ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Normalt används tjocka tyger som chenille, jacquard eller flock som efterbehandlingsmaterial för sängar . Mindre vanliga tyger som velour , eftersom sådana material är mer lämpliga för klädsel på soffor och fåtöljer. Det är inte ovanligt att hitta sängar dekorerade med fuskmocka … Men modeller är särskilt populära av konstläder och naturläder.

Bild
Bild

Vi väljer storlek på madrassen och sängkläderna

En ordentligt utvald madrass och sängkläder kommer att lägga till särskild bekvämlighet och komfort för alla sängar:

När du väljer storlek på madrassen måste du fokusera på parametrarna för själva sängen . Madrassen ska inte vara mindre än ramen på ramen, annars rör den sig ständigt ut, intill den ena eller andra sidan av sängen. Detta är mildt sagt obekvämt. Dessutom ser sängen på detta sätt inte estetiskt tilltalande ut.

Bild
Bild
  • Om madrassen är för stor, kommer den att krympa för mycket och börja bula när du försöker passa in den i sängramen. Du kommer definitivt inte kunna sova på en sådan säng. Därför måste du mäta sängens dimensioner innan du köper en madrass . (som regel anges de i föremålets pass). Det finns dock nu sängmodeller som initialt säljs med en madrass av lämplig storlek.
  • När det gäller längd och bredd är huvudmåtten för madrasser för en och en halv säng sängförhållandena 140x190 cm och 160x200 cm. Detta är de vanligaste parametrarna för färdiga madrasser som säljs direkt med sängen.
Bild
Bild
  • Det är också värt att överväga madrassens höjd. Man tror att dess bredd bör vara 15-20 cm högre än rammens sidokanter. Ungefär bör standardhöjden på en madrass för en och en halv säng inte överstiga 60 cm, annars blir sängen för hög, det blir obekvämt att sitta på den och det kommer att vara svårt att få ur det.
  • Om vi pratar om sängkläder, kommer de exakta måtten i det här fallet att vara svåra att ange, eftersom varje tillverkare har sin egen.

Det finns ingen specifik standardstorlek för denna typ av textil. Därför bör sängkläder väljas på samma sätt som en madrass. Nämligen: genom att mäta madrassen, kuddar och filtar.

Idag har sängkläder många variationer, inte bara när det gäller storlek, tryck eller kvaliteten på de använda materialen, utan också i förhållande till modellen. Till exempel, ark kan vara standard eller med ett elastiskt band runt kanterna . Det andra alternativet är mer bekvämt att använda och oumbärligt för stora sängar. Dessutom slår dessa lakan inte ut under madrassen, och de behöver inte ständigt korrigeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Örngott varierar beroende på typ av förslutning . Så de kan bli dragkedja, med knappar, eller inte alls. Slip-on kuddfodral har vanligtvis en speciell omslutningsficka som håller kudden i örngott, vilket förhindrar att den glider.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Påslakan finns också i två typer: med ett hål i mitten och ett hål i sidan. Påslakan med hål på sidan kallas även massiva påslakan. Sådana modeller kan ha dragkedja eller knappar

För bästa möjliga sömn rekommenderar experter att köpa madrasser med ortopedisk effekt , vilket säkerställer kroppens korrekta position under sömnen och lindrar ytterligare stress på ryggraden. När det gäller val av sängkläder finns det bara en rekommendation: välj miljövänliga naturliga tyger som skulle vara behagliga för kroppen. I det här fallet blir sömnen så bekväm som möjligt.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Att välja säng är ett ansvarsfullt företag, och du måste närma dig det på allvar. När allt kommer omkring kan en dåligt utrustad säng leda till sömnbrist, dåligt humör och ryggont. För att undvika alla dessa fasor av att leva utanför komforten och välja rätt en och en halv säng måste du följa ett antal enkla regler:

När du väljer säng, mäta den del av rummet där du tänker placera sängen . Detta hjälper dig att förstå de ungefärliga måtten på den framtida sängen. Detta gäller särskilt för ägare av små rum, där varje centimeter räknas. Håller med, det blir synd om den valda sängen inte passar in i rummet eller står bredvid andra möbler. Med ett sådant arrangemang av möbler kommer någon design inte att se fördelaktig ut, för att inte tala om det faktum att det bara är obekvämt att bo och flytta i ett sådant rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en specifik modell var uppmärksam på höjden och materialen på ramen och lådorna, ta en närmare titt på benen . Dessa element är sängens bas, och därför måste de vara av hög kvalitet och hållbara. Kom ihåg att en och en halv säng måste kunna bära två vuxnas vikt.

Bild
Bild

Halv-dubbelsängen anses vara den mest mångsidiga, eftersom den bekvämt kan passa både en person och två samtidigt. Allt beror på sängens storlek. Därför när du väljer en lastbil det är nödvändigt att bestämma hur många som ska sova på den .

Bild
Bild
  • Du måste också överväga vanor och fysiologiska egenskaper hos ägaren av sängen . En viktig roll kommer att spelas av hans längd, hy och vikt. Mycket beror också på den allmänna aktiviteten under sömnen: hur ofta en person slänger och vänder, byter position, gillar han att sprida armarna. Om nattaktiviteten är hög bör en något större en och en halv säng köpas.
  • Bredden på en lastbil, avsedd för en person, når vanligtvis 140 cm . För en lastbil för två är en bredd på 160 cm och mer karakteristisk. Längden på en och en halv säng beräknas vanligtvis utifrån höjden på den framtida ägaren, till vilken läggs ytterligare 10-15 cm. Om du inte är säker på vilka sängparametrar som passar dig är det bättre att ta en rymligare modell. I extrema fall kan en halv dubbelsäng göras individuellt på beställning. Detta är en bra lösning för personer med icke-standardhöjd.
  • För människor med en tung byggnad finns det sängmodeller som har ytterligare förstärkning i ramområdet , vilket gör att sängen kan bära mer vikt.
  • Höjden på en och en halv säng beror också på personens höjd och byggnad . Helst när han sitter på sängen bör fötterna nå golvet. Men detta är inte en strikt regel, eftersom det viktigaste är att sängen är bekväm för ägaren, och varje person har sin egen förståelse för bekvämlighet.
  • Förutom storlek, när du väljer en säng, bör du betala special uppmärksamhet på dess botten … Man tror att den inte ska vara solid och monolitisk, eftersom den fasta botten stör madrassens ventilation. I det här fallet kvarstår överflödig fukt och ackumuleras i madrassen, vilket gör den mindre elastisk och tyngre, absorberar lukt och slits ut snabbare.
  • Ett liknande problem finns för modeller med extra lådor , vars närvaro också försämrar luftcirkulationen. Men om lådor behövs som extra lagringsutrymme, hoppa inte över dem. Det viktigaste är att omedelbart tänka på var de kommer att öppna, och lämna för detta 30-40 cm ledigt utrymme nära sängen. Annars är det obekvämt att använda lådorna.
Bild
Bild
  • Om det är så lite utrymme i rummet att sängen tar upp allt ledigt utrymme, bör du tänka på att köpa en rovati-lastbil, som är inbyggd i garderoben eller in i ett vägguttag. Under dagen kan en sådan säng enkelt fällas ihop och därmed frigöra tillräckligt med plats. Och på natten, genom att utföra enkla åtgärder, kan denna struktur utvidgas igen och göra dig redo för sängen på en bekväm sovplats. Snabbt och enkelt!
  • När du väljer en säng i en butik bör du vara uppmärksam för madrassens komfort … Det ska inte vara för mjukt eller för hårt. För att kontrollera nivån på dess mjukhet, gör ett litet experiment: försök att ligga på den och röra dig lite (om inte butikens policy naturligtvis inte förbjuder att sitta på möbler). Det är värt att fokusera på personliga känslor, eftersom sängen först ska vara bekväm för dig.
Bild
Bild

Sist men inte minst är råd när du väljer säng till hennes utseende … Det ska lätt passa in i den befintliga interiören och inte motsäga dess stil, annars blir det övergripande utseendet på rummet förstört. Enkelt uttryckt, sängen ska vara bekväm och trevlig att titta på, och då blir det ett nöje att vila på den.

Vackra interiörer

Samtida interiörer erbjuder oss ett svindlande utbud av trendiga lösningar för sovrum i king size i olika stilar och storlekar. Möbelstilen kan varieras. Så vi möter interiörelement i högteknologisk stil, etnisk stil, modernitet och klassiker.

Vissa interiörer kännetecknas av en blandning av stilar, som ofta ser ganska ovanliga och fängslande ut. Men, trots det möjliga upploppet av färger, rekommenderar designers att välja något lugnare och mer minimalistiskt för sovrum. Detta råd är ganska logiskt, eftersom sovrummet är en plats att koppla av, och överdriven mångfald och ljusstyrka kan tvärtom trötta dig efter en lång dag på jobbet.

Utsikten över sovrummet ska vara avkopplande. Interiören i mjuka pastellfärger klarar den här uppgiften bra.

Bild
Bild

Ljusa detaljer har en plats att vara, men inom rimliga gränser.

Bild
Bild

Ju färre distraktioner, desto bättre. Rummet ska dock inte se tomt ut och "obebott", det kommer inte att skapa komfort. "Mjuka" och ovanliga ryggstöd kommer att lägga status till alla sängar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sängmodeller med extra förvaringsutrymme kan inte bara vara praktiska, utan också kreativa, eftersom du kan fylla de inbyggda lådorna med vad som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett stort utbud av sovrumsinredning, så alla kan definitivt hitta något eget. Det viktigaste är att närma sig uppgiften ansvarsfullt, eftersom skapandet av ett mysigt sovrum är en fråga av särskild vikt.

Rekommenderad: