Arkstorlekar (17 Bilder): Bredd Och Längd På Enkla Och Ett Och Ett Halvt Ark, Standardstorlekar På Stora Ark På Sängen

Innehållsförteckning:

Video: Arkstorlekar (17 Bilder): Bredd Och Längd På Enkla Och Ett Och Ett Halvt Ark, Standardstorlekar På Stora Ark På Sängen

Video: Arkstorlekar (17 Bilder): Bredd Och Längd På Enkla Och Ett Och Ett Halvt Ark, Standardstorlekar På Stora Ark På Sängen
Video: The Christmas Pig (Complete Audiobook) - J.K Rowling 2024, April
Arkstorlekar (17 Bilder): Bredd Och Längd På Enkla Och Ett Och Ett Halvt Ark, Standardstorlekar På Stora Ark På Sängen
Arkstorlekar (17 Bilder): Bredd Och Längd På Enkla Och Ett Och Ett Halvt Ark, Standardstorlekar På Stora Ark På Sängen
Anonim

Nästan alla har hört talas om sådana namn på sängkläderstorlekar som "lastbilar" eller "dubblar", men få människor förstår vad de är och vilka andra standardstorlekar som finns, liksom vilka dimensioner som skiljer sig från en tillverkares uppsättningar från en annan. I den här artikeln kommer vi inte att prata om kompletta sängkläder, utan om huvudkomponenterna som bestämmer deras parametrar - ark, om vad de är, samt om deras storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Standard kit

Som regel de flesta av de producerade arken är indelad i flera olika typer beroende på dess storlek.

  • En av de största uppsättningarna som produceras, Euromaxi eller king size, produceras med parametrar från 220 till 240 cm i bredd och från 240 till 260 cm i längd.
  • En annan liknande, men med mindre parametrar, är en uppsättning som kallas "Eurostandard" eller dubbel. Parametrarna för arket i det kan sträcka sig från 200 till 215 cm i bredd och 220 cm i längd.
  • Den näst största uppsättningen är "Russian Standard" eller dubbel, som innehåller ark med följande dimensioner: från 175-180 cm i bredd och 210-220 cm i längd.
  • Den minsta av ovanstående uppsättningar är en och en halv eller, som det ibland kallas, en och en halv sovande, och dess lakan med följande dimensioner: från 143 till 160 cm i bredd och från 210 till 230 cm i längd. Skillnaden mellan en-och-en-halv-säng-modellen och den dubbla ses bara i antalet kuddfodral. Den första har 1 av dem, den andra har två.
  • Separat kan vi notera lakan från familjens uppsättning för en säng med två påslakan. Arken i en sådan uppsättning finns i storlekar från 143-160 cm i bredd och från 210 till 230 cm i längd.
  • Barnlakan tar en speciell plats - de produceras för spädbarn (från 100 till 130 cm i längd och från 140 till 160 cm i bredd) och för tonåringar (från 145 cm i bredd och 200 i längd).

Detta är parametrarna för uppsättningarna, som, förutom de redan nämnda arken, också inkluderar ett påslakan, liksom flera örngott, beroende på typ av uppsättning.

Självklart kommer lakans storlek att vara större, och de skiljer sig i genomsnitt med 5 cm från påslakans storlek.

Bild
Bild

Vad behöver du veta om klassificering?

Europa, liksom ett antal andra västerländska länder, har ett eget storleksintervall i allt, detta gäller även sängkläder. Förutom de angivna parametrarna, på tvättens förpackning, om det köps separat, anges också det namn som allmänt accepteras av klassificeringen av tillverkningslandet.

Således betecknas den "europeiska standarden" som en drottning, en dubbelsats som full / dubbel och en och en halv som en extralong -storlek

Som regel säljs alla produkter på hemmamarknaden med en anpassad etikett med översättning, men om det inte finns någon, då ska du inte oroa dig, det kommer att räcka med att memorera flera namn på olika uppsättningar i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av ark

Förutom den klassiska klassificeringen med namnen på uppsättningarna, är arken också indelade i följande typer.

  • Vanliga lakan . De är bekväma, vi är alla vana vid att använda dem. De är lätta att tvätta, torka, stryka och vika. Men de behöver ofta fyllas på. Och vissa lyckas till och med anpassa det gamla lakan på gården på grund av dess praktiska form.
  • Monterade lakan . Deras fördel är uppenbar - de sviker inte på sängen och sitter tätt på madrassen. Du behöver inte stryka sådant linne. De används ibland också som omslag. Men det är svårt att vika dem, särskilt om det är den maximala storleken, det kommer att ta tid att bemästra denna skicklighet. Dessutom är de svåra att välja. Ett lakan med ett elastiskt band som är för stort för madrassen håller inte och kommer att bete sig ännu värre än vanligt. Ett sådant blad måste ändras eller bytas ut mot ett nytt. Det kan också noteras att underkläder med ett elastiskt band är mer lämpade för en enkelsäng. För stora madrasser eller sängar är det bättre att välja ett vanligt lakan och lära sig att stoppa det säkert.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Måtten på ett vanligt ark i en uppsättning skiljer sig från modellen med ett elastiskt band. Som regel är de förra flera centimeter längre på båda sidor än de senare.

Ett lakan med ett elastiskt band kan vara en bra lösning för en anpassad säng eller madrass . Till exempel, med anslutna madrasser eller en rund madrass, på vilken ett vanligt litet lakan kommer att behöva fixas hela tiden på grund av dess begränsade storlek, kan en ny modell med ett elastiskt band vara den enda optimala lösningen. Det är bara viktigt att mäta madrassens dimensioner korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan det noteras att arket väljs inte bara efter storlek utan också av materialets kvalitet. Förutom sängkläder i rätt storlek under madrassen (särskilt för modeller med elastiskt band) kan tygets efterföljande krympning därför ta en viktig plats. Därför rekommenderas det att välja sängkläder som inte är tillverkade av syntetfibrer som ändrar storlek efter tvätt och torkning. Var försiktig och köp kvalitetsprodukter, om än inte alltid välkända.

Du kommer att lära dig mer om hur du väljer storlek på arket i följande video.

Rekommenderad: