Höghållfasta Bultar: GOST Och DIN, Märkning Och Fastsättning Av Bultar För Metallkonstruktioner, Beteckning På Ritningar, Tillämpning

Innehållsförteckning:

Video: Höghållfasta Bultar: GOST Och DIN, Märkning Och Fastsättning Av Bultar För Metallkonstruktioner, Beteckning På Ritningar, Tillämpning

Video: Höghållfasta Bultar: GOST Och DIN, Märkning Och Fastsättning Av Bultar För Metallkonstruktioner, Beteckning På Ritningar, Tillämpning
Video: How to make hinges from nuts and bolts ( Life Hacks ) 2024, Maj
Höghållfasta Bultar: GOST Och DIN, Märkning Och Fastsättning Av Bultar För Metallkonstruktioner, Beteckning På Ritningar, Tillämpning
Höghållfasta Bultar: GOST Och DIN, Märkning Och Fastsättning Av Bultar För Metallkonstruktioner, Beteckning På Ritningar, Tillämpning
Anonim

Att veta allt om höghållfasta bultar är nödvändigt inte bara för anställda i maskinbyggande företag. Denna information behövs också av de vanligaste människorna som försöker skapa komplexa strukturer. Skillnader i typer och markeringar, funktioner i funktion, dimensioner och vikt är extremt relevanta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

För höghållfasta bultar finns en officiell giltig GOST 52644-2006. Denna lag standardiserar:

  • bultdimensioner;
  • längden på tråden på ett sådant fästelement;
  • variationer av strukturella element och konstruktioner;
  • vridningskoefficienter;
  • teoretisk vikt för varje produkt.
Bild
Bild

De omfattas också av DIN 6914 -standarden. Som standard har denna produkt ett skiftnyckelhuvud . Den är avsedd för högspända stålfogar. Fästelementets diameter kan vara från M12 till M36. Deras storlek varierar från 3 till 24 cm.

Sådana bultar kan användas inom maskinteknik, i motorbyggnad . De är också användbara för områden där stark vibration är aktiv; slutligen kan de användas för att bygga strukturer av olika slag. Det korrekta åtdragningsmomentet spelar dock en viktig roll. För lite tryck leder ofta till för tidig förstöring av anslutningen, för starkt tryck kan skada fästelementen eller de strukturer som ska anslutas.

Beteckningen på höghållfasta bultar på ritningarna görs med hjälp av triangelnsymbolen, på toppen av vilken (men inte högst upp!) Vertikala och horisontella linjer skär varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Flera användningsområden för extra starka fästelement har redan nämnts. Men den kan användas inte bara för metallkonstruktioner inom konstruktion och maskinteknik, som man ofta tror. Dessa produkter behövs också för jordbruksmaskiner och järnvägsfästen . Huvudfunktionen är lämpligheten för sådana monteringsfogar som utsätts för mycket tung belastning och där därför inte kan användas vanliga fixeringsmetoder. Sådana fästelement är efterfrågade även i den mest "tunga" konstruktionen - vid konstruktion av broar, tunnlar, höga torn och torn.

Alla delar av höghållfasta bultar måste naturligtvis ha ökad tillförlitlighet och mekanisk hållfasthet . Alla anslutningar där sådana fästelement används klassificeras i den skjuvbeständiga kategorin. När du använder sådana fästelement behöver du inte borra eller rengöra hålen. Du kan skruva en höghållfast bult inte bara i metall utan även i armerad betong. Separat bör det sägas om sexkantbultarna.

Bild
Bild

Utanför sexkantig tråd kan vara antingen standardstorlek eller liten nyckelfärdig.

Det finns också produkter med reducerad huvudhöjd (och en av deras underarter är utformad för små nycklar). Produkter med intern hex är dock bra på grund av:

  • mer bekvämlighet;
  • ökad styrka;
  • optimal tillförlitlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och märkning

Styrka klassen av bultar i Ryssland måste motsvara den officiella GOST. Det är vanligt att skilja 11 kategorier av sådana fästelement . Höghållfasthetsgruppen innehåller endast produkter som inte är lägre än klass 9, 8. Den första siffran, multiplicerad med 100, ger indikatorn för den största styrkan. Genom att multiplicera den andra siffran med 10 kan du ställa in den korrelerade maximala styrkan.

En höghållfast bult måste klassas för användning i tuffa klimat om den är märkt med bokstäverna "HL ". Beteckningen "U" indikerar att produkten tål en genomsnittlig kylning. Spänningsstyrda anslutningar måste registreras i en särskild journal. Vridkraftens beräknade värde får inte överskridas med mer än 15%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återgå till märkningen i enlighet med GOST 22353-77, det är värt att notera följande struktur:

  • först tillverkarens bokstavsbeteckning;
  • kortsiktigt motstånd (i megapascal), minskat med 10 gånger;
  • Klimatprestanda;
  • antalet färdiga smältan.

När det gäller GOST 2006 anger motsvarande märkning:

  • företagsmärke;
  • styrka kategori enligt den nuvarande standarden;
  • klimatkategori;
  • antalet färdiga värmen;
  • bokstav S (typiskt för produkter med ökade nyckelfärdiga dimensioner).

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Höghållfasta bultar tillverkas på basis av kolstål med tillägg av legeringskomponenter. Välj endast de stålkvaliteter som är särskilt starka och motståndskraftiga mot mekanisk påfrestning. Välutvecklad modern teknik är heta eller kalla "upprörande av ämnen ". Sådana tekniker gör det möjligt att avsevärt öka styrkan hos legeringen som produceras.

Dessutom utförs värmebehandling i en elektrisk ugn, vilket garanterar ökade korrosionsbeständiga egenskaper och långvarig konservering av produkten; det ökar också produktens styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått och vikt

Det enklaste sättet att ta reda på dessa parametrar är i tabellen nedan:

Kategori Vikt Nyckelfärdiga mått
М16х40 0, 111 kg 24 mm
М16х45 0, 118 kg 24 mm
Х22х60 0,282 kg 34 mm
М20х50 0, 198 kg 30 mm
Bild
Bild
Bild
Bild

För M24 -bultar är nyckelindikatorerna följande:

  • huvud 15 mm högt;
  • nyckelfärdiga mått - 36 mm;
  • trådintervall - 2 eller 3 mm;
  • längd - inte mindre än 60 och högst 150 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild

För M27 kommer samma parametrar att vara:

  • 17 mm;
  • 41 mm;
  • 2 eller 3 mm;
  • 80-200 mm respektive.
Bild
Bild

Utnyttjande

Träning

På 1970-talet märkte experter att även höghållfasta fästelement kräver noggrann övervakning under de första 1-3 åren. För närvarande är "skott" sannolikt även utan synliga manifestationer av yttre belastningar. Därför krävs mycket noggranna förberedelser innan användningen påbörjas . Hårdvaran kommer att bevaras under hela proceduren och rengöras från smuts och rost. Dessutom drivs gängorna på de avvisade bultarna och muttrarna, varefter smörjmedelskiktet förnyas.

Beredningen utförs på två olika sätt . Ett av alternativen innebär användning av en gitterbehållare (och för små arbetsstorlekar använder de bara en hink där de stansar hål med en spik). Vatten kokas i en fat, där det är önskvärt att tillsätta ett slumpmässigt valt rengöringsmedel. Även handtvättspulver kommer att göra.

När kokpunkten har uppnåtts nedsänks behållaren där och förvaras där i 10 minuter till ¼ timme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tömning av vattnet måste höghållfasta bultarna sänkas ned i 60-120 sekunder i en tank som innehåller 85% bensin och 15% autol . Kolvätet kommer snart att avdunsta från de uppvärmda metallprodukterna, och specialoljan kommer att fördelas i ett enhetligt lager över ytan. Som ett resultat blir åtdragningsfaktorn lika med 0. 18. Om vridningsfaktorn måste reduceras till 0, 12 krävs vaxning. I det här fallet utförs rengöring på ett vanligt sätt. Nästa steg är att placera nötterna i flytande paraffin i 10-15 minuter; efter att de har tagits bort är det nödvändigt att låta överskottet av reagensen rinna av.

Bild
Bild

Fastsättning

Om det är planerat att installera bultade fästelement med möjlighet till ytterligare demontering, rekommenderas att utarbeta ett speciellt projekt som tar hänsyn till designbelastningen. Först och främst inspekterar de alla strukturer och får reda på hur mycket de motsvarar instruktionerna för projektet och avsnitt SNiP III-18-75. Hålen är inriktade och sedan är alla delar anslutna med hjälp av monteringspluggar. Nästa behöver du:

  • sätt in fästelement i fria (ej stängda) kanaler;
  • utvärdera de linjära parametrarna för de tillverkade enheterna;
  • dra åt förpackningen ordentligt;
  • dra åt bultarna exakt till den kraft som föreskrivs i projektet;
  • dra ut pluggarna;
  • sätt in de återstående fästelementen i de frigjorda gångarna;
  • dra dem upp till erforderlig ansträngning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Variationen i tjockleken på elementen, testad med en avkänningsmätare och en kudde, kan vara högst 0,05 cm. Om denna skillnad är mer än 0,05 cm, men inte mer än 0,3 cm, uppnås en slät böjning genom utjämning med en stenblomma. Proceduren utförs i ett område upp till 3 cm från delens snittlinje . Lutningen ska inte vara brantare än 1 av 10.

Vid beräkning av längden på de använda bultarna, överväg främst förpackningens tjocklek . Vid borrning av hål i bearbetade ytor kan endast oljefria kylmedel användas för att installera bultarna. Viktigt: överallt där höghållfasta bultar ska användas kan andra typer av fästelement inte användas, inte ens vid monteringsstadiet. Detta devalverar alla ansträngningar för att förbättra bindningsstyrkan. Fixering av varje bult utförs med två brickor med ökad styrka: en är under bulthuvudet och den andra läggs under muttern.

Muttrarna måste dras åt med den kraft som registreras i projektet . Någon annan fixering behövs inte. I det ögonblick som bulten sätts i måste dessa muttrar rotera oändligt i spåren när de appliceras för hand. Om detta villkor inte är uppfyllt byts de problematiska fästelementen ut och produkterna som erkänns som defekta måste upprepa de förberedande procedurerna.

Det rekommenderas att dra åt bultarna genom att justera de faktiska förhållandena exakt och variera spänningen därefter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den erforderliga parametern beräknas enligt formeln M = PxdxK . Dessa multiplikatorer anger dragkraften (i kilokraft), den nominella diametern, vridningsfaktorn. Den sista indikatorn tas på nivån antingen 0, 18 (för bultar enligt GOST 22353-77 och 22356-77), eller 0, 12 (när andra standarder tillämpas). De åtstramningsfaktorer som anges i företagscertifikaten kan inte användas för beräkningar. Om det inte finns mer än 15 bultar per enhet, liksom vid arbete på svåråtkomliga platser, kan spänningsnivån bestämmas med hjälp av momentnycklar.

Vridmomentet som genereras av nyckeln registreras när en rörelse pågår, vilket ökar spänningen . Detta arbete måste utföras smidigt och utan minsta ryck. Viktigt: alla momentnycklar måste vara numrerade och kalibrerade. Den sista proceduren utförs innan varje skift börjar. Det faktiska åtdragningsmomentet kan inte överstiga det beräknade värdet med mer än 20%.

Inspektörer kontrollerar alla höghållfasta bultar oavsett hur de är spända . De bör ta reda på om alla fästelement är korrekt märkta. Inställningen av brickor under varje huvud, under varje mutter kontrolleras också. Tätheten av skriden i förpackningen uppskattas med hjälp av en avkänningsmätare med en tjocklek på exakt 0,3 mm. Denna sond måste möta ett hinder i området som avgränsas av pucken.

Bild
Bild

Alla anslutningspunkter måste täckas med entreprenörsmärke och kontrollans märke.

När bultade fästelement framställs genom vaxning appliceras bokstaven "P" nära dessa stämplar med samma kärna. För småskaligt arbete måste spänningskraften justeras med en manuell anordning för bultar med ett tvärsnitt på 20 till 24 mm. I detta fall kan förpackningens tjocklek vara upp till 14 cm. Servicepaketet kan innehålla upp till 7 arbetskroppar.

Bult åtdragningsproceduren är följande:

  • dra åt alla fästelement med en monteringsnyckel med handtag till 0,3 m;
  • muttrar och utskjutande delar täcks av risker med färg eller krita;
  • muttrarna roteras i en vinkel från 150 till 210 grader (valfri nyckel är redan lämplig här);
  • kontrollera spänningen helt enkelt genom vridmomentet.

Rekommenderad: