Möbelskruvar Och Självgängande Skruvar: För Fastsättning Av Gångjärn, Montering Av Möbler Av Spånskiva Och Trä, Dekorativa Typer Och Storlekar, Klistermärken För Skruvar

Innehållsförteckning:

Video: Möbelskruvar Och Självgängande Skruvar: För Fastsättning Av Gångjärn, Montering Av Möbler Av Spånskiva Och Trä, Dekorativa Typer Och Storlekar, Klistermärken För Skruvar

Video: Möbelskruvar Och Självgängande Skruvar: För Fastsättning Av Gångjärn, Montering Av Möbler Av Spånskiva Och Trä, Dekorativa Typer Och Storlekar, Klistermärken För Skruvar
Video: 8 NEW LATEST DIY WoodWorking Tools 2021 you MUST SEE#3 2024, April
Möbelskruvar Och Självgängande Skruvar: För Fastsättning Av Gångjärn, Montering Av Möbler Av Spånskiva Och Trä, Dekorativa Typer Och Storlekar, Klistermärken För Skruvar
Möbelskruvar Och Självgängande Skruvar: För Fastsättning Av Gångjärn, Montering Av Möbler Av Spånskiva Och Trä, Dekorativa Typer Och Storlekar, Klistermärken För Skruvar
Anonim

Möbelskruvar och självgängande skruvar används för att montera strukturer från spånskiva, MDF och andra träbaserade material. Detta fästelement hjälper till att underlätta och påskynda processen med att ansluta olika möbler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Möbelskruvar och skruvar är de två vanligaste typerna av fästelement. Utåt är de ganska lika: produkterna är metallstavar med en utvändig tråd och en hatt. Till skillnad från skruvar är självgängande skruvar gjorda av massivt stål som har genomgått värmebehandling, vilket ger dem ytterligare styrka. Vid tillverkning av skruvar används mjuka typer av stållegeringar.

En annan skillnad mellan möbelskruven är en skarpare och högre tråd, som slutar nästan nära själva huvudet.

Bild
Bild

Fördelarna med att använda denna hårdvara:

  • få en pålitlig och korrekt anslutning;
  • hög noggrannhet vid montering av konstruktionselement;
  • billighet och förekomst (fästelement säljs i nästan alla järnaffärer eller järnaffärer);
  • förmågan att motstå stora effektbelastningar vid fraktur;
  • säkerställa en tät avjämning av delar;
  • ett stort utbud av produkter av olika typer och storlekar.
Bild
Bild

Självgängande skruvar är mer praktiska att använda, eftersom förborring av hål inte krävs vid fastsättning av delar . Tack vare spetsen i form av en borr kommer de smidigt in i materialet och sitter säkert i det. Nackdelarna med självgängande skruvar är möjliga snedvridningar av konstruktionen vid slarvigt arbete och förlust av fästhållfasthet vid upprepad skruvning. Nackdelarna med att använda skruvar är obligatorisk stansning av hål med en borr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Huvudfunktionen för möbelskruvar och självgängande skruvar är att ansluta olika delar av trämaterial genom att skruva in och bilda gängor inuti konstruktionselement. De används för att fästa gångjärn, fixera handtag.

De används för montering av hem- och kontorsmöbler, liksom för byggare och snickare för att ansluta olika strukturer.

Bild
Bild

Med deras hjälp är skåpmöbler tillverkade av:

  • dukar av massivt trä;
  • MDF och spånskiva;
  • Spånskiva;
  • plywood;
  • tunn gips.

Hårdvara används vid installation av trätrappor, dörrkarmar, vid tillverkning av konstruktioner med rörliga skarvar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt av arter

Flera typer av självgängande skruvar används för trä. Dessa inkluderar universell hårdvara med sällsynta trådar och en skarp ände och bekräftelser - produkter med en förtjockning i den övre delen. De första har ett platt huvud, som, när de skruvas in, är nästan helt försänkt i materialet. Tack vare snidningen kommer hårdvaran snabbt in i träet.

Bild
Bild

För montering av möbler används också universalskruvar och bekräftelser (euroskruvar). I det här fallet kan hårdvaruhuvudet ha olika funktioner och form. Produkter kan ha flera alternativ.

Försänkt huvud . När den skruvas fast i materialet sjunker den övre delen av hårdvaran så att den inte sticker ut på ytan på de delar som ska fästas. Det rekommenderas att använda hårdvara med försänkt huvud när du installerar hyllor, gångjärn, handtag.

Bild
Bild

Med ett halvt försänkt huvud . Dessa produkter har en smidig övergång från bas till tråd.

Bild
Bild

Med en halvcirkelformad hatt . På grund av denna designfunktion skapas ytterligare tryck på de anslutna delarna. Den monterade strukturen är mer robust.

Bild
Bild

En annan typ av möbelskruvar är bekräftelser. De har:

  • grov gängad tonhöjd;
  • trubbig spets;
  • en hatt i form av en cylinder;
  • sexkantsplats.

Storleken på de populära Euroskruvarna är 5x50 mm och 7x50 mm.

För att få möblerna att se attraktiva ut kan du välja dekorativa plastpluggar för skruvar, bekräftelser och självgängande skruvar.

De är utformade för att maskera den synliga delen av huvudet för att matcha möblerna.

Bild
Bild

Material (redigera)

Skruvar och självgängande skruvar är tillverkade av olika ståltyper. Vart i för att öka hårdvarans skyddande egenskaper är ytan belagd med speciella föreningar . Det är typen av ett sådant "skal" som du bör vara uppmärksam på när du väljer produkter.

Matt svarta fästelement behandlade med fosfatbaserat medel . Fosfaterade produkter har dålig korrosionsbeständighet, varför de inte rekommenderas för montering av möbler som används i rum med hög luftfuktighet.

Bild
Bild

Hårdvara med en svart blank yta är täckt med en oxidfilm. Det skyddar produkten på ett tillförlitligt sätt mot hög luftfuktighet och vatten.

Det finns också förkromade fästelement till salu. Den har en silverfärgad färg. Vid bearbetning med kromsyra bildas en film på produktens yta, som skyddar skruven från olika mekaniska påverkan och korrosion. Kromhårdvara klassificeras som dekorativ. De kan användas på iögonfallande platser utan att det behövs pluggar eller speciella klistermärken.

Hårdvara kan också galvaniseras och gulpassas . De har en blank vit eller guldfinish för att förbättra produkternas estetiska kvaliteter. De kallas också dekorativa fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av val

Innan du köper fästelement bör du veta efter vilka kriterier de ska väljas och vad du ska leta efter

  1. Hårdvarans dimensioner (längd, diameter och bredd på locket) . De mest populära storlekarna på fästelement vid montering av möbler är 3x16 mm, 3,5x16 mm, 4x16 mm. För att ta reda på måtten på produkterna måste du titta på markeringarna. Till exempel kommer beteckningen 3,5x45 mm PH2 att berätta att denna hårdvara har en diameter på 3,5 mm, en längd på 45 mm och en korsformad slits. Storlekarna på en sats måste vara desamma.
  2. Färgspektrum . Hårdvara från samma sats måste ha samma nyans. En enhetlig färg indikerar att alla produkter har genomgått samma bearbetning under samma processförhållanden. Deras tekniska egenskaper kommer att vara exakt desamma.
  3. Spårhål måste vara djupa, raka och tydliga - det kommer att vara bekvämt att arbeta med sådan hårdvara, eftersom de inte kommer att "glida" av en skruvmejsel eller elverktyg.
  4. Fästelement måste ha samma trådhöjd - detta säkerställer en jämn fördelning av lasten mellan trådarna.

Innan du köper måste du bedöma maskinvarans kvalitet visuellt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att köpa självgängande skruvar med en spets, ska deras ändar vara vassa, utan grader.

Avbrott indikerar dålig kvalitet på produkten.

Regler för fästelement

Oftast behövs ingen förberedelse för att ansluta trädelar med självgängande skruvar - skruvarna kan skruvas in i delen utan att borra ett hål. För dessa ändamål, använd en stjärnskruvmejsel eller skruvmejsel. Du måste agera smidigt och noggrant, särskilt när du arbetar med oxiderade självgängande skruvar (de anses vara de sprödaste).

Verktyget bör hållas strikt i linje med den skruvade hårdvaran . Du bör inte försöka skruva fast fästelementet i knuten - trots att det är de trångaste områdena, kommer sådan infästning att anses ineffektiv. Om självgängande skruvar planeras att skruvas in i naturligt trä med hög densitet, rekommenderas att försmörja hårdvaran med tvätttvål. Det kommer att fungera som ett smörjmedel och ger en lättare inträde av fästelementet i materialet.

Bild
Bild

Anslutningen av träelement med skruvar är något annorlunda. När du väljer en hårdvara bör du föredra en produkt som kommer att vara ungefär 3 gånger tjockleken på den del som ska fogas.

Man bör komma ihåg att skruven inte ska gå igenom de två strukturerna som ska anslutas.

Innan du borrar måste du applicera en markup och sedan göra ett hål i huvuddelen av 0,8 gånger skruvens diameter . På djupet bör hålet motsvara hårdvarans inskruvade bas. Om fästelementen är tunna kan du använda en syl.

Vid borrning av mjukt sågat trä är det också tillåtet att stansa hål manuellt. För hårda material, borra ett hål som matchar profilen på skruvfästet. För att göra ett spår behöver du en borr och en borr. Det är bäst att använda en försänkning.

Bild
Bild

Efter det förberedande arbetet sätts skruven in i hålet. Det måste förstärkas i materialet genom att skruva det medurs med en skruvmejsel . I den här frågan är det rätt val av handverktyg viktigt. Om du tar en skruvmejsel av fel storlek finns det stora risker för skada på spåret på huvudet - i det här fallet är det omöjligt att dra åt fästelementen. Skruvar kan också fästas med elektriska eller pneumatiska skruvmejslar. Deras användning underlättar arbetet och påskyndar monteringsprocessen.

Det sista steget är installationen av klistermärken eller pluggar på fästhuvudena . Dessa tillbehör säljs i ett brett utbud av färger. Deras huvuduppgift är att maskera fästelementen. Tack vare användningen av klistermärken kan estetiken hos de färdiga möblerna ökas.

Rekommenderad: